Spelen met binnenkatten

spelen met katten

Deze katten hebben veel stimulatie nodig

Als bezitter van een echte huiskamertijger wil je natuurlijk ook dat jouw dier zo natuurlijk mogelijk zijn leventje kan leiden. Daarom moet een huis veel afwisseling bieden, wil het voor een kat geschikt zijn. Hoe meer speelzones er zijn, hoe beter dat voor de kat is. Flexibele voertijden sluiten beter aan bij hun natuurlijke leefomstandigheden dan vaste tijden. De laatste snack voor het slapengaan zou jouw kat moeten krijgen wanneer je zelf ook naar bed gaat. Leeft de kat in een afwisselende omgeving dan kan ze beter tegen stress. Daarom is het belangrijk dat je zo veel mogelijk met haar speelt. Breng ook minstens één keer per week een nieuwe doos mee als schuilplaats, want die verandert haar geurwereld. Ook in de geluidsbeleving is het belangrijk om nieuwe dingen te integreren. In dit artikel lees je alles over: spelen met katten.

Waarom is spelen met woningkatten zo belangrijk?

Voor katten is het spelen enorm belangrijk, want hiermee kunnen ze wat stress van zich afgooien. Ze volgen hun natuurlijke instinct en blijven mentaal en fysiek fit. Binnenshuiskatten hebben veel minder mogelijkheden om zich lekker uit te leven dan vrij ronddwalende katten. Juist deze katten hebben extra beweging en spel nodig, zodat de spieren en botten niet verzwakken en het intellect wordt aangesproken. Ook bij het spelen met binnenkatten wordt al snel duidelijk dat de kamertijgers geen amateurspelers zijn. Wanneer ze samenleven met mensen, blijven ze tot op hoge leeftijd veel plezier beleven aan spelen. Zodra je wat meer tijd doorbrengt met jouw huisdier, zul je met plezier een speelmaatje hebben. Katten die alleen maar in de hoek liggen te doezelen, hebben zich meestal alleen maar aan hun lot vol verveling overgegeven. Door met binnenkatten te spelen kun je zelfs ongewoon gedrag voorkomen.

Hoe stimuleer je jouw dier met kattenspeeltjes op de juiste manier?

Bij het weloverwogen spelen met binnenkatten kun je ook de intelligentie van jouw dier aanspreken. Ze hebben steeds nieuwe uitdagingen nodig om zich niet te gaan vervelen. Binnenshuis voelen ze zich al gauw te weinig geïnspireerd. De Grumpy Cat Sok, een sok met ritselende folie en opwindend kattenkruid, is zó onweerstaanbaar dat jouw dier hiermee urenlang bezig zal blijven. Het belletje binnenin de sok zorgt nog eens voor extra aansporing.

Stevige speeltjes zoals de KONG Kickeroo Kitten zijn al net zo begeerlijk, want ook deze sporen het speelplezier aan en bieden duizenden mogelijkheden om zich heerlijk bezig te houden. Pluchen speeltjes oefenen altijd een grote aantrekkingskracht uit op katten. Bijzonder welkom zijn speelmuizen of andere dieren die gevuld zijn met spelt of kattenkruid. Ronddragen, aanstoten, in de lucht gooien of er de tandjes inzetten, jouw kat kan zich urenlang bezighouden met dit speeltje. Een pluchen dier is vaak ook een geliefde knuffelpartner.

Kat met kattenkruidspeeltje
Kat met krabspeeltje

Intelligentiespeelgoed voor katten van merkproducten

Bij het spelen met binnenkatten zijn intelligente speeltjes niet te veel gevraagd, want die stimuleren de creativiteit en maakt de katten op veel manieren beweeglijker. De Catit Play-N-Scratch van Hagen is voor katten zo goed als onweerstaanbaar, omdat er van alles op te vinden is. Het speeltoestel heeft een krabmat, een bal, een pluizig speeltje en het wild begeerde kattenkruid.

 

Het Cat Activity Fun Board van Trixie verbindt ook veel speelfuncties met elkaar. Het Catit Design Senses Super Roller Circuit is een echte highlight, die het alledaagse leventje van de kat van wat tempo voorziet. Een lichtgevende bal suist door de berg-en-dal-baan, die met andere elementen gecombineerd of uitgebreid kan worden. Een betere bewegingsstimulatie kunnen wij nauwelijks bedenken, want jouw kat zal onvermoeibaar achter het balletje aangaan.

Katten met speelrails
Cat Agility

Meer behendigheid bij het spelen met binnenkatten

Als een kat zonder fouten door een hindernisparcours komt, kunnen we het hebben over Cat Agility of ook wel katten behendigheid. Cat Agility is een geweldige mogelijkheid voor huiskamertijgers om fit en in vorm te blijven. Deze training is katvriendelijk en stimuleert het hele bewegingsapparaat, maar spreekt ook de intelligentie van jouw huisdier aan. Als jij en jouw kat beginners zijn met katten behendigheid, begin dan op een laag niveau en verhoog dit langzaam. Het parcours mag niet te veel van jouw kat eisen, anders doet ze er simpelweg niet aan mee. Ben je in het bezit van het juiste speeltje, kun je haar starten en jouw kat aansporen om te komen spelen. Je zult zien dat ze het aanbod dankbaar aanneemt.

Verstoppertje spelen met katten

Katten zijn gek op verstoppertje spelen. In een tunnel of achter de deur, ieder plekje is welkom. Zoek gerust een creatieve plaats, want zo houdt je jouw kat lang op de been. Ook dozen zijn bekende verstopplekken, waar katten erg graag inkruipen. Het spel sluit aan op hun natuurlijke jachtinstinct – onopgemerkt sluipen en dan in een hinderlaag gaan liggen. Grijp deze kans op plezier absoluut aan, het is namelijk een eenvoudige mogelijkheid om spelen met spanning en stimulering van de intelligentie te verbinden.

Kat verstoppertje spelen
Katten speelt met kattenapp

Gratis apps voor katten

De meeste katten worden ook helemaal blij van katvriendelijke apps. ‘Game for Cats’ en het vervolg ‘Game for Cats 2’ staan boven aan de ranglijsten. In dit spel jaagt de kat op een laserpointer. Als hij het puntje te pakken krijgt, klinkt er een duidelijke toon en lost het op in een roze wolkje. In versie twee bewegen er muizen, katten of vlinders in plaats van simpele puntjes. Met ‘Paw Me’ kan jouw kat via het internet het tegen andere, onbekende katten opnemen. Het spel werkt volgens hetzelfde principe als ‘Game for Cats’. Het duurt meestal niet lang voordat je een tegenstander hebt gevonden. Een flink aantal objecten, die je zelf kunt uitkiezen, bewegen over het beeldscherm. Als een van de twee katten er eentje te pakken krijgt, lost dit op in een vrolijk wolkje. Erg mooi: waar de katten het scherm hebben aangeraakt, krijg je een klein cirkeltje te zien.

Hou altijd een oogje in het zeil als jouw kat aan het spelen is, zodat ze niet per ongeluk iets inslikt of ergens aan blijft hangen. Controleer alle speeltjes regelmatig op beschadigingen.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Valeriaan voor katten

Gedroogde valeriaan heeft één ding gemeen met kattenkruid. Beide behoren tot de favoriete planten van onze katten. Niet voor niets staan de twee kruidachtige planten onder dierenliefhebbers bekend als "kattendrugs". Maar waarom reageren katten zo euforisch op speelgoed met de geur van valeriaan? Wij mensen halen onze neus er niet eens voor op. Lees hier meer over valeriaan voor katten.