Katten voor mensen met allergieën

vrouw met haar kat

Sommige mensen reageren allergisch op katten – maar wat doen kattenliefhebbers die ondanks hun kattenallergie erg graag een kat willen houden? Bestaat er zoiets als hypoallergene kattenrassen? Ontdek welke katten geschikt zijn voor mensen met allergieën.

Er wordt wel eens gezegd dat er katten zijn die geen allergische reacties veroorzaken bij mensen met een allergie. Echter, deze stelling klopt niet helemaal: Volgens recente wetenschappelijke bevindingen produceren alle katten die tot nu toe zijn onderzocht het meest voorkomende kattenallergeen: het enzym ‘Fel d 1’. Het ras speelt hierbij geen rol.

Samenvatting: Een anti-allergeen kattenras bestaat niet.

De veronderstelling dat het haar van katten de oorzaak is van een kattenallergie bij mensen, is ook niet juist. Strikt genomen reageren allergiepatiënten namelijk op allergenen die de kat afscheidt via de huid, het speeksel of de urine.

Door hun vacht netjes te verzorgen en hun tong door hun haren te halen, verspreiden de schone dieren deze allergenen in hun vacht.

Samenvatting: Een allergie voor kattenhaar bestaat dus niet.

Deze bewering is eveneens onjuist omdat een kattenallergie bij mensen niet wordt veroorzaakt door kattenhaar, maar door de respectieve allergenen.

In deze context speelt de lengte van de vacht dan ook een minder belangrijke rol. Mensen met allergieën reageren soms net zo sterk of zwak op kortharige kattenrassen als op de langharige soorten. Het is echter wel een feit dat katten met een bijzonder weelderige vacht sneller allergenen in huis kunnen verspreiden door hun haar.

Samenvatting: Zelfs onbehaarde katten zoals de Sphynx geven allergenen af die ze op mensen kunnen overbrengen.

Welk kattenras is het minst allergeen?

Tijdens een aantal onderzoeken werd de hoeveelheid allergenen bij verschillende kattenrassen vergeleken, die bij mensen een kattenallergie kunnen uitlokken. De resultaten hebben aangetoond dat de opbouw van het eiwit Fel d 1 varieert tussen verschillende kattenrassen, maar ook tussen katten onderling.

Bepaalde rassen lijken dus minder allergenen te produceren en zijn beter geschikt voor mensen met allergieën dan andere. Zelfs het testosterongehalte zou een invloed hebben op het allergiepotentieel.

Welke katten zijn geschikt voor mensen met een kattenallergie?

In principe kan elke kat een allergische reactie uitlokken bij mensen met een allergie, zelfs als het ras wordt beschouwd als hypoallergeen. Toch zijn er kattenrassen die minder Fel d 1 afscheiden dan andere.

Het gaat onder meer om de: Cornish Rex en de Devon Rex. In de galerij zie je nog meer katten die in aanmerking komen als huisdieren voor mensen met een allergie.

Welke katten zijn het minst geschikt voor mensen met een kattenallergie?

Een onderzoek door toxicoloog en professor dr. rer. farm. Buters van het Helmholtz Zentrum München toonde aan dat bepaalde katten meer allergenen aanmaken dan andere.

Zo vertoonden niet-gecastreerde katten meer allergenen dan gecastreerde katten. De katers hebben ook vaak een hoger allergiepotentieel dan de poezen.

Samenvatting: Is het mogelijk om een kat te houden als je allergisch bent?

Als je allergisch bent en erg milde symptomen hebt, is het heel goed mogelijk om een kat te houden als je bepaalde hygiënische normen hanteert, zoals het regelmatig wassen van je handen en stofzuigen. Daarom is het belangrijk dat je dit onderwerp grondig bestudeert en een geschikt dier kiest dat zo weinig mogelijk allergenen verspreidt.

Doe de praktijktest

Je kunt bij het asiel vragen of je ter plaatse het contact met katten mag testen – natuurlijk alleen met de juiste voorzorgsmaatregelen, zoals een ademhalingsspray die je op zak hebt. Als je ook na meerdere bezoeken niet op de kat reageert, is de kat wellicht geschikt voor jou.

Een kat houden is in bepaalde gevallen echt niet verstandig

Als je lijdt aan een ernstige kattenallergie, is het echt beter om uit voorzorg geen kat te adopteren – want zelfs zogenaamde hypoallergene katten, die meestal prima geschikt zijn voor mensen met een allergie, kunnen nog steeds allergische reacties uitlokken.

Als het verlangen om een kat te nemen ondanks alles toch blijft bestaan, kun je je arts om een hyposensibilisatie vragen. Wij wensen je alvast veel succes.

Als het lukt en je droom van een kat uitkomt, vind je alle informatie over het leven met een huiskat in het kattenmagazine van zooplus. En in de zooplus shop koop je alles wat je nodig hebt voor de eerste uitrusting van je nieuwe kat.

Bronnen:

  • Sparkes AH (2022): Human allergy to cats: A review for veterinarians on prevalence, causes, symptoms and control. J Feline Med Surg. 24(1):31-42
  • Satorina J, Szalai K, Willensdorfer A, Mothes-Luksch N, Lukschal A, Jensen-Jarolim E (2014): Do hypoallergenic cats exist? — Determination of major cat allergen Fel d 1 production in normal and hypoallergenic cat breeds. Clin Transl Allergy. 4(Suppl 2):P11
Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.