Cornish Rex

Cornish Rex

Cornish Rex

Kort- en langharige katten zijn een gangbaar beeld in de kattenwereld. Echter zijn katten met een gekrulde vacht of zelfs helemaal zonder vacht een stuk zeldzamer! Een van de rassen die toch wel een opmerkelijke vacht heeft is de Cornish Rex.

Uiterlijk

De vacht van de Cornish Rex doet denken aan die van een mol – en het is het meest opvallende kenmerk van dit kattenras. In de jaren ‘50 viel deze vacht voor het eerst op, op een boerderij in het Engelse Cornwall. Daarna is er doelgericht verder gefokt om deze vacht vaker te zien. De haren van de Cornish Rex onderscheiden zich van die van de Devon Rex. Het begrip “Rex” beschrijft de buitengewone vachtstructuur en wordt hoofdzakelijk in de konijnenfokkerij gehanteerd.

De reden voor de golvende structuur van de vacht: de Cornish Rex heeft enkel een ondervacht. De beharing is daarom extreem zacht, vergelijkbaar met de vacht van een haas of een zijden stof. Zelfs de snorharen zijn gekruld! De zeer fijne vacht van de Cornish Rex maakt hem echter ook zeer gevoelig tegen de kou… Dit ras is niet ideaal geschikt om buitenshuis te leven en ook in huis dient ze een warme rustplaats te hebben.

Bij de Cornish Rex zijn alle kleuren vacht toegestaan, onder andere deze:

Eenkleurig: conform de rassenstandaard mogen de dieren eenkleurig zijn, waarbij elke kleur met wit gecombineerd mag worden. Zwart, chocolate, oranje en de vertakkingen blauw, lilac, en cream worden graag gezien.

Tabby: daarnaast mogen Cornish Rex ook getijgerd zijn, ook wel “Tabby”. Verschillende Tabby-tekeningen vallen onder de term “classic”, getijgerd, gedraaid (mackerel), gestipt/gespot en “ticked”. Deze laatste variant duidt op een gestreepte vacht.

Tweekleurig: elke vachtkleur van de Cornish Rex mag met wit gecombineerd worden.

Driekleurig: driekleurige dieren, ook wel “schildpadkat” genoemd, zijn op basis van genetische voorwaarden vrijwel altijd vrouwelijk.

Cornish Rex katten zijn middelgroot en slank. De poezen wegen tot 4 kilo en de katers tot 5 kilo. De poezen hebben een gespierde maar toch smalle lichaamsbouw. Wat opvallend is zijn de slanke benen, die doen denken aan de oriëntale kattenrassen. Ook de kop is bijzonder slank. De oren vallen daarentegen wel erg op. Deze zijn zeer groot en hebben een brede vorm. Ovale, middelgrote ogen vertonen een lust naar avontuur en verraden dat er achter de lieve oogjes een kat vol temperament en avontuur zit.

Karakter

De Cornish Rex heeft het oorspronkelijke karakter van een boerderijkat goed bewaard. Ze zit vol temperament en is erg beweeglijk. Sommige baasjes vertellen dat als ze wat ouder worden, ze de naïviteit van een jonge kat toch blijven hebben. Ze houden van springen, klimmen en zijn zelfs niet bang om te apporteren! Het is dus niet voor niets dat de Cornish Rex ook wel bekend staat als een “hond in een kattenlichaam”. Het is een intelligent en nieuwsgierig diertje dat alles wilt ontdekken en graag met mensen speelt. Echter is ze ook een grote liefhebber van lekker knuffelen op de bank. Cornish Rex katten worden beschouwd als zeer mensvriendelijk en hechten zich dan ook zeer aan hun familie. Het zijn gezellige diertjes die allesbehalve alleen willen zijn.

Daarnaast weet een Cornish Rex ook heel goed wat ze wil en is niet bang om een keer koppig te zijn – zelfs als ze daarmee haar medekatten of mensen in de weg staat! Daarom is het belangrijk om je Cornish Rex streng en consequent op te voeden, zodat ze niet op tafel staat te dansen als je van huis bent. Gelukkig is de opvoeding wel te combineren met spelen en plezier. Misschien heb je al wel eens van de click- and targettraining gehoord. Intelligente dieren zoals de Cornish Rex houden er namelijk heel erg van om hun kop te gebruiken bij het spelen. Dit is extra belangrijk omdat de Cornish Rex vooral binnenshuis gehouden moet worden, vanwege haar fijne vacht. Om er voor te zorgen dat de slimme diertjes zich niet gaan vervelen of op domme gedachten komen is het wel belangrijk voor het baasje om voor wat bezigheid te zorgen!

Geschiedenis

Het is onmisbaar dat de Cornish Rex er anders uitziet dan de meeste katten. Ze zijn echter van een nederige komaf. De eerste kat met kroeshaar werd in de jaren ‘50 geboren op een boerderij in Cornwall. Deze kater kreeg de naam “Kallibunker” en werd de stamvader van alle Cornish Rex katten. Hij had een crèmige kleur en kroeshaar, maar dat waren niet de enige dingen waarmee hij zich onderscheidde van zijn broertjes en zusjes. Met zijn tengere, kleine hoofdje en zowel grote oren als staart keken veel mensen uit de Engelse fokkersgemeenschap met grote ogen naar het diertje. De bijzondere eigenschappen van de Cornish Rex zijn hoogstwaarschijnlijk te verklaren door een spontane mutatie. Om ervoor te zorgen dat dit speciale gen behouden werd en daarmee een nieuw kattenras kon worden gefokt, is Kallibunker destijds gekruist met zijn moeder. De uit deze kruising ontstaande kitten werd later gekruisd met Burma-, Siamese- en British Shorthair-katten. Het gen dat zorgde voor een zijdezachte vacht wordt recessief geërfd. Dat betekent dat het gen als het ware “verborgen” geërfd wordt en het gen daarom niet tot uiting komt, maar het wel kan worden doorgegeven aan de kroost. Als beide ouders drager van het gen zijn en de kattenjongen beide recessieve genen erven, dan wordt het gen ook zichtbaar in het uiterlijk van de kitten.

Dan is er nog het kattenras Devon Rex. Die doet erg veel denken aan het uiterlijk van een Cornish Rex. In tegenstelling tot de uit Cornwall komende kat wijst het krullerige vel van de Devon Rex op een andere mutatie. De Devon Rex heeft een ondervacht en verkorte beschermhaartjes wat zorgt voor een zacht vel. Deze eigenaardigheid is voortgekomen uit de genmutatie “LPAR6”, die zorgt voor een verstoring van de eiwitopbouw van de vacht en daarom de vachtstructuur drastisch verandert.

Verzorging

De korte en zachte vacht van de Cornish Rex maakt hem, in tegenstelling tot vele geruchten, niet een gevoelige kat die allergisch zou zijn voor bijvoorbeeld kattenhaar. De kattenhaarallergie heeft namelijk niets te maken met de hoeveelheid haar die een kat heeft of verliest, maar eerder met de samenstelling van het speeksel van de kat. Cornish Rex katten verliezen hun vel op dezelfde manier als andere katten. Het speeksel van de kat vertoont de glycoproteïne FEL D1, die allergieën veroorzaakt. Daarnaast maakt het ontbreken van de beschermharen de Cornish Rex-kat ook niet méér bestendig tegen kattenallergieën dan andere katten.

Daarnaast verschilt de verzorging van een Cornish Rex niet veel van die van andere katten. De zachte vacht heeft niet extreem veel zorg nodig, maar het maakt de diertjes wel gevoelig voor tocht en kou. Dat maakt de Cornish Rex tot een kat die slechts beperkte vrijheid kan krijgen. Echter kunnen de intelligente en temperamentvolle katten zeker wel enigszins vrijgelaten worden. Juist in een grote woning kan je je kat veel speel- en klimmogelijkheden bieden. Daarmee geef je haar genoeg kans om stoom af te blazen.

Voeding

Net als andere katten profiteren de Cornish Rex-katten van een op het dier afgestemde, volwaardige voeding. Als vleeseters zijn katten erg gericht op gezonde eiwitten. Koolhydraten kunnen ze enkel apart verwerken. Het ideale voer voor de Cornish Rex draait om de samenstelling van de muis: wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat de smaakpapillen van katten de voorkeur geven aan voeding met 26 gram eiwit, 9 gram vet en 8 gram koolhydraten – precies de samenstelling van hun gewoonlijke prooidier. Deze samenstelling is perfect voor een goede voeding van uw kat. Het liefst koop je daarom kattenvoer met een grote hoeveelheid vlees. Van oorsprong zijn katten woestijndieren en zoeken ze maar zelden hun waterbakje op. Het meeste vocht halen ze uit de voeding zelf – en daarom is het belangrijk dat je natvoer koopt. Dit sluit in vergelijking met droogvoer beter aan op de vochtbehoefte.

Afgezien van de voeding is het belangrijk dat je kat minimaal 1 keer per jaar op controle gaat bij de dierenarts. Buiten de eventueel nodige inentingen kan de huisarts je kat ook onderzoeken op hart- of longziektes en tevens een antwoord bieden op eventuele vragen die je hebt.

Via de volgende links kun je de beste voeding voor je Cornish Rex vinden:

Fokken

De Cornish Rex behoort tot de ietwat onbekendere kattenrassen. Een van de redenen hiervoor is het feit dat de karakteristieke vacht recessief, ofwel verborgen, geërfd wordt. Echter zijn er in Europa genoeg fokkers die Cornish Rex katten fokken die trouw blijven aan het ras van hun katten.

Fokken is hard werken: professionele fokkers zijn daarom ook lid van kattenfokorganisaties. Hun katten staan geregistreerd en hebben bepaalde papieren om hun zuiverheid te bewijzen. Dit is echter niet het enige wat hen onderscheidt van de zogenaamde “dubbelgangers” die voor een koopje in de krant of op Marktplaats worden aangeboden. Een goede fokker zorgt ervoor dat zijn dier voldoet aan de rassenstandaard en dat hierbij de gezondheid van het diertje vooropstaat, wat vraagt om een op het dier afgestemde voeding, regelmatige en goede zorg van een arts en ten slotte aandacht voor een verstandig paringsproces waarbij wordt gelet op eventuele genetische bijzonderheden of risico’s. Het is vanzelfsprekend dat zijn dieren ontwormd en gevaccineerd zijn. De moeder van het nestje dient door de fokker zorgvuldig te worden begeleid tijdens de zwangerschap en bij de uiteindelijke bevalling.

De kittens van de fokker dienen om het uur verzorgd te worden, de best mogelijke voeding te krijgen en er dient ook aandacht te zijn voor de nodige voorzorg. Daarbij horen de nodige vaccinaties en eventuele ontworming. De kat mag daarnaast pas op zijn vroegst met 12 weken oud overgedragen worden aan een nieuw baasje, omdat de kittens in de eerste 3 maanden de essentiële dingen leren van hun ouders, broertjes en zusjes. Enkel de kittens die de eerste drie maanden spenderen in een vertrouwde omgeving bij hun ouders, zullen later opgroeien tot katten die zowel geestelijk als lichamelijk 100% fit zijn.

Al het voorgenoemde ontbreekt bij onprofessionele fokkers die een kitten voor een koopje aanbieden. De korting op de uiteindelijke prijs van de kat gaat helaas ten koste van de gezondheid van het diertje. Daarom kun je het beste enkel je vertrouwen leggen in een professionele en verantwoordelijke fokker. Echter hebben zuivere en goed opgevoede kittens ook hun prijs: een Cornish Rex is namelijk vanaf 700 euro beschikbaar. Voor hen die de 700 euro liever niet willen missen wordt het geadviseerd om eens een kijkje te nemen in het asiel. Misschien vind je daar wel je droomkat!

Wij wensen jou en je Cornish Rex een fijne tijd!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 

8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!

9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.