Tuxedo-katten: strak in het pak

Tuxedo-kat

Tuxedo-katten zien eruit alsof ze een smoking aan hebben.

Met hun bijzondere vachttekening zien Tuxedo-katten eruit alsof ze een smoking aan hebben: hun lichaam is overwegend zwart in combinatie met een witte borst, slabbetje en buik. Ook de poten zijn wit. In dit artikel leggen we uit waar de naam Tuxedo-kat vandaan komt en hoe de katten aan hun elegante tekening komen.

Wat is een Tuxedo-kat?

Het begrip “Tuxedo-kat” komt uit het Engels. Daar zijn zogenaamde Tuxedo-katten zwart-witte katten met een bijzonder patroon. In het Engels betekent “tuxedo” smoking.

Dergelijke katten zien er inderdaad zo uit alsof ze zich netjes in het pak hebben gehesen. De rug, zijkant, kop, staart en poten zijn overwegend zwart. Af en toe zit er een enkele witte vlek tussen. Ook de staartpunt is af en toe wit.

Door de witte borst en het witte slabbetje ziet het eruit alsof de kat een wit overhemd aan heeft. Een “perfect geklede” Tuxedo-kat draagt natuurlijk ook witte handschoentjes (heeft dus vier witte pootjes).

Tuxedo-katten zijn geen ras

Tuxedos zijn geen opzichzelfstaand kattenras, maar danken hun mooie tekening aan het toeval. Tot nu toe is het nog niemand gelukt katten met een Tuxedo-tekening gepland te fokken. Het patroon komt zowel bij langharige als bij kortharige rassen voor, bijvoorbeeld bij de Europese Korthaars, Perzische Katten of Maine Coons.

Ook bij andere dieren, zoals bijvoorbeeld honden of konijnen, kan deze speciale kleurencombinatie optreden.

Intelligent en vriendelijk

Van deze elegante katten wordt gezegd dat ze vriendelijk van karakter zijn. Schijnbaar zijn ze twee keer zo slim als andere katten.

Tuxedo-kitten
Jonge Tuxedo-kat met witte borst.

Kenmerken van een Tuxedo-kat

Niet iedere zwart-witte kat is automatisch een Tuxedo-kat. De “feestelijke outfit” is natuurlijk de bepalende factor. Alleen als de vachttekening van de kat op een smoking lijkt is het een Tuxedo-kat. Dit zijn de kenmerken:

  • De vachtkleur moet overwegend zwart zijn.
  • Het grootste gedeelte van de kop, inclusief de oren, moet zwart zijn.
  • De hals, borst en buik moeten wit zijn.

Hoe ontstaat de bijzondere vachttekening?

De tekening en vachtkleur van een kat worden door de genen bepaald. Bij Tuxedo-katten gaat het om zwarte katten wiens witte vlekken door een gendefect zijn ontstaan.

Eenvoudig gezegd betekent dat dat er niet genoeg zwarte pigmentcellen zijn om de hele vacht zwart te kleuren. De rest wordt daarom met witte cellen opgevuld. Zo ontstaan de kenmerkende witte vlekken in de vacht.

Het Tuxedo-patroon ontstaat terwijl de kattenembryo in de baarmoeder groeit. De zwarte cellen worden op de rug van de embryo geproduceerd en verspreiden zich vanuit daar over het hele lichaam. Omdat de zwarte kleurcellen langzamer dan de witte zijn lukt het ze niet om de hele vacht zwart te maken. De buik en andere ver van de rug afliggende lichaamsdelen blijven wit.

De precieze verdeling van de zwarte en witte delen verschilt van kat tot kat. Ook al hebben alle Tuxedo-katten een zwart pak aan, zijn ze allemaal uniek.

Waar kun je een Tuxedo-kat kopen?

Katten met een Tuxedo-tekening kun je overal vinden: bij fokkers, in het dierenasiel of zelfs op een boerderij. Wie goed oplet op het platteland ziet vaak katten die in smoking op muizenjacht gaan.

De prijs van een Tuxedo-kat is gebaseerd op de prijs die je normaal gesproken zou betalen voor een kat van hetzelfde ras met een andere kleur.

Beroemde Tuxedo-katten

Meerdere beroemde tekenfilmkatten dragen een smoking: de bekende kater Felix, die nog uit de tijd van stomme films stamt, had elegante avondkleding aan. Ook de kater Sylvester, die in de cartoons tevergeefs jacht maakt op kanarievogel Tweety, heeft een smoking aan.

In de computergeanimeerde Disney-film Bolt ontmoet de gelijknamige hond de Tuxedo-kat Mittens in New York. Ook de kater uit Tom & Jerry is een Tuxedo-kat, ook al is hij grijs.

Mr. Mistoffelees speelt in de musical Cats een belangrijke rol. Ook voor het kattenvoer van het merk Felix is een getekende Tuxedo-kat het logo.

De waarschijnlijk beroemdste Tuxedo-kat woonde overigens in het Witte Huis. Hij heette Socks en was van de Amerikaanse president Bill Clinton.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.