Katten aanschaffen

Er is weinig mooier dan een fluweelzacht viervoetertje in huis nemen. Er zijn wel veel dingen die je niet mag vergeten als je een kat wilt aanschaffen. Hier moet je aan denken voordat je een kat een nieuw thuis gunt. Lees meer

Katten aanschaffen

Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips

Als kat en mens onder één dak wonen U verwacht binnenkort een nieuw, miauwend huisgenootje bij u thuis? Dan kunnen wij niets anders dan u van harte feliciteren! Katten zijn namelijk unieke dieren, die in gelijke mate eigenzinnigheid en sensibiliteit hebben. Veel meelevende katten kunnen met hun fijne antennes voelen hoe het met hun baasje gaat en bieden graag wat troost als het baasje eens een keer niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Hun fijngevoeligheid en hun seismografisch gevoel zijn zo ver ontwikkeld dat ze fenomenen als aardbevingen en onweer kunnen aanvoelen voordat het zover is.

Krabpaal vs. krabmeubel

Krabben is voor iedere kat zijn lust en zijn leven. Niet alleen binnenkatten, maar ook katten die buiten vrij ronddwalen moeten hun nageltjes scherpen om overschotten van hoornweefsel kwijt te raken. Bovendien markeert de kat zijn of haar territorium met het krabben. De zichtbare sporen zijn een duidelijke boodschap: hier woon ík. Ook de geurklieren op de bal van de kattenpoot scheiden een feel-good-hormoon uit. Iedere kat laat zo zijn of haar eigen visitekaartje achter.

Een kattenproof tuin

Toen meneer Böhm een offerte had gekregen om zijn tuin kattenproof te maken, schrok hij van de hoge kosten. Böhm besloot zijn lot in eigen hand te nemen en zelf een omheining in elkaar te zetten. Dat kostte hem dan wel best wat tijd, maar bespaarde hem een hoop geld.

De correcte kattenbak

Een kattentoilet hoort bij ieder kattenhuishouden. Maar de keuze is niet altijd makkelijk – welke wc is er nu oké? Er zijn toiletten voor katten met en zonder kap of zelfs geheel automatische kattenbakken! Een paar tips om je erbij te helpen het juiste kleine kamertje te kiezen!

Krabpaalkwestie

Voor huiskatten is een krabpaal of ander krabmeubel een essentieel speeltje, maar ook vrij rondwandelende kitten zijn altijd blij met een mogelijkheid om zich ook binnenshuis eens lekker helemaal uit te leven. Katten zijn erg nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe avonturen en uitdagingen.

Geluk in een klein hoekje met het kattennet

Katten zijn geen ingewikkelde schepsels en hoeven niet per se beziggehouden te worden! Klopt dat? Helaas zien veel mensen de kat nog altijd als een dier dat zich zelf bezig houdt en geen menselijke hulp nodig heeft. Het tegendeel is waar: lang niet alle katten kunnen zichzelf maar altijd bezighouden. Als kleine roofdieren zijn ze het namelijk van nature gewend om hun territorium dagelijks te verdedigen, te gaan jagen en eten te zoeken. Binnenshuis vervelen ze zich daarentegen heel erg snel, nieuwe, frisse ervaringen en indrukken houden ze fit, druk bezig en tevreden.

Katten en vogels onder één dak

In Nederlandse huishoudens wonen meer dan 33 miljoen huisdieren, daaronder zo’n 2,5 miljoen katten en bijna vier miljoen vogels. Veel dierenvrienden willen meerdere diersoorten een dak boven hun hoofd bieden, de kanarie wordt vergezeld door een kat of een parkietje is het nieuwste gezinslid. Maar hoe ziet het dagelijks leven eruit met dieren die in het wild elkaars natuurlijke vijanden zijn?

Kattenbak met kap of zonder kap?

Iedere kattenbak is hetzelfde, of toch niet? Wie op zoek is naar het juiste kattentoilet voor zijn kat kan, afgezien van verschillende maten en kleuren, kiezen tussen twee opties: een kattenbak zonder kap of één met kap. Welke voor- en nadelen hebben deze twee opties?

Waterbak vs. drinkfontein voor katten

Water is water, toch? Niet per se. Want stromend water zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer in huis, maar het stimuleert een kat ook om meer te drinken. De klassieke waterbak heeft daarentegen ook zijn voordelen!
Meest gelezen artikelen
Hond Hondenverzorging en gezondheid

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.
Hond Honden opvoeden

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?
Vis Vissoorten

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.
Nieuwe artikelen
Hond Hondenvoeding

Voeding voor de Duitse herder

Wie aan duitse hondenrassen denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan de Duitse herder. Dit komt zeker niet alleen door zijn grootte en zijn opvallende aanwezigheid, maar ook omdat wij hem steeds in het dagelijks leven blijven tegenkomen als dienst- en hulphond. Aan het einde van de 19e eeuw werd de Duitse Herdershondenvereniging opgericht die sindsdien de fokrichtlijnen voor het hondenras heeft vastgesteld. De Duitse herders werden in die tijd gefokt door herdershonden uit midden en zuid Duitsland te kruisen: het doel was het creëren van een hoog presterende werkhond. Met een schofthoogte van 55 tot 65 centimeter (teefjes tot 60 centimeter) wegen de sportieve herdershonden ongeveer 22 tot 40 kilo (teefjes tot 32 kilo). Hun lichaamsbouw is gespierd maar ook slank en uitgerekt. Met een gemiddelde van 13 jaar bereiken ze een mooie leeftijd voor grote honden. De robuuste en korte zwarte vacht met gele tot roodachtig bruine plekken en dichte ondervacht hebben maar weinig verzorging nodig. De behendige Duitse herders houden van sporten zoals hardlopen, fietsen of behendigheid, evenals lange wandelingen in alle weersomstandigheden. Als herdershonden hebben Duitse herders een uitgesproken familiegevoel en een beschermend instinct, waardoor ze in principe dol zijn op kinderen. De dieren hebben stalen zenuwen, zijn zelfverzekerd, moedig, in gevaarlijke situaties onbevreesd en klaar om te vechten. De aangeboren gehoorzaamheid en de wil om zijn verzorger te plezieren maakt de Duitse herder de ideale kandidaat voor hondensporten, evenals een uitermate competente reddings-, speur- of politiehond. Ook als blindengeleidenhond of metgezel voor mensen met een handicap is dit hondenras uitermate geschikt. Bij het leren hebben de dieren absoluut geen harde toon nodig, ze willen graag leren door positieve affirmatie en slim geplaatste beloningen met een direct gevolg. Zo getraind zijn het veilige en loyale familieleden of partners voor bij je hobby’s en op het werk. Helaas komen gewrichtsaandoeningen relatief veel voor bij herdershonden en dan vooral in de heupen en ellebogen. Getroffen dieren zijn min of meer beperkt in hun bewegingsvrijheid en lijden veel pijn. Een HD-controle door de fokkerijverening evenals methodes voor genetische evaluatie zijn bedoeld om de verspreiding van heupdysplasie te verminderen.
Kat Kattenvoeding

Rasspecifiek kattenvoer

Het aanbod van kattenvoer is ontzettend groot en het zorgt ervoor dat sommige kattenbaasjes niet zo goed weten welke voeding voor hun dier het beste is. Er is één knelpunt dat opmerkelijk veel twijfel teweeg brengt: hebben katten daadwerkelijk een behoefte aan rasspecifiek voer? Lees in dit artikel waarom jouw kat een voordeel kan hebben aan rasspecifieke voeding.
Kat Kattenverzorging en gezondheid

Het gehoor van de kat

Het gehoor van de kat is uiterst gevoelig en plaatst het gehoor van de mens veruit in de schaduw. Dit is wat katten gebruiken om te jagen. Omdat de prooi van de kat communiceert via zeer hoge en stille geluiden, is een gevoelig oor van groot belang voor de viervoetige vrienden. Lees in dit artikel meer over het gehoor van de kat.

Kiezen voor een kat

Als je een kat wilt aanschaffen, zijn tussenpersonen of de particuliere markt interessante plekken om je zoektocht te beginnen. Ben je op zoek naar een rasdier, kun je het beste bij een fokker terecht. Een serieuze fokker herken je aan zijn of haar lidmaatschap bij een fokkervereniging, het feit dat hij of zij maximaal twee rassen fokt en dat de dieren papieren hebben. Ook in het dierenasiel wachten hele groepen katten op een nieuw thuis. Als je de dieren alleen binnen kunt houden, zou je minstens twee katten moeten houden, zodat ze niet al te eenzaam worden.

De kat trekt het huis in

Voordat de kat jouw huis intrekt, moet je een aantal voorbereidingen treffen: heb je een balkon, maak dat dan katvriendelijk, bijvoorbeeld met een speciaal net. Als je nieuwe huisgenootjes jonge katten zijn, moet je breekbaare accessoires weghalen. Kittens tieren graag door het huis en kunnen daar wel eens wat bij kapot maken. Als je nieuwe kat pas verhuist is, geef hem of haar dan wat rust, zodat ze aan de nieuwe omgeving kunnen wennen. Vroeg of laat komt het dier vanzelf bij je.

Dit heeft een kat nodig

Speeltjes zoals balletjes, kwastjes en speelmuisjes met kattenkruid vindt je kat geweldig. Een kattenbak is echt onmisbaar, ook als ze vrij door de buurt dwalen. Ook moeten er genoeg water- en voerbakken staan. Met speeltjes en krabmeubels kan voorkomen worden dat je kat zich uitleeft aan je meubilair omdat ze zich verveelt en haar nageltjes toch érgens moet scherpen.

Katten en andere dieren

Kat en hond spreken verschillende lichaamstalen en begrijpen elkaar daarom vaak verkeerd. Er zal veel geduld van beide kanten voor nodig zijn om aan elkaar te wennen, maar in principe is het niet ongebruikelijk dat dat op den duur lukt. Katten kunnen samen met vogels en knaagdieren of konijnen in hetzelfde huis wonen, zolang de kat niet bij de kooi kan. Anders is de kans groot dat de kat de kleine diertjes als prooi aanziet.