Katten aanschaffen

Er is weinig mooier dan een fluweelzacht viervoetertje in huis nemen. Er zijn wel veel dingen die je niet mag vergeten als je een kat wilt aanschaffen. Hier moet je aan denken voordat je een kat een nieuw thuis gunt. Lees meer

Katten aanschaffen

Thuiswerken met de kat

Vooral in tijden van crisis, zoals tijdens de corona-epidemie is een werkplek in eigen huis goud waard. Niet alleen daarom bieden steeds meer bedrijven home-office of flexible-office-dagen aan. Ook zelfstandigen, freelancers of docenten die zich op hun les voorbereiden, zijn veel thuis aan het werk, en vaak niet alleen. Want veel mensen delen hun werkkamer met een dier. Hoe gaat het samenwerken met katten? Wij geven je tips over thuiswerken met de kat!

Een kattenproof tuin

Toen meneer Böhm een offerte had gekregen om zijn tuin kattenproof te maken, schrok hij van de hoge kosten.

Krabpaalkwestie

Voor huiskatten is een krabpaal of ander krabmeubel een essentieel speeltje...

Kiezen voor een kat

Als je een kat wilt aanschaffen, zijn tussenpersonen of de particuliere markt interessante plekken om je zoektocht te beginnen. Ben je op zoek naar een rasdier, kun je het beste bij een fokker terecht. Een serieuze fokker herken je aan zijn of haar lidmaatschap bij een fokkervereniging, het feit dat hij of zij maximaal twee rassen fokt en dat de dieren papieren hebben. Ook in het dierenasiel wachten hele groepen katten op een nieuw thuis. Als je de dieren alleen binnen kunt houden, zou je minstens twee katten moeten houden, zodat ze niet al te eenzaam worden.

De kat trekt het huis in

Voordat de kat jouw huis intrekt, moet je een aantal voorbereidingen treffen: heb je een balkon, maak dat dan katvriendelijk, bijvoorbeeld met een speciaal net. Als je nieuwe huisgenootjes jonge katten zijn, moet je breekbaare accessoires weghalen. Kittens tieren graag door het huis en kunnen daar wel eens wat bij kapot maken. Als je nieuwe kat pas verhuist is, geef hem of haar dan wat rust, zodat ze aan de nieuwe omgeving kunnen wennen. Vroeg of laat komt het dier vanzelf bij je.

Dit heeft een kat nodig

Speeltjes zoals balletjes, kwastjes en speelmuisjes met kattenkruid vindt je kat geweldig. Een kattenbak is echt onmisbaar, ook als ze vrij door de buurt dwalen. Ook moeten er genoeg water- en voerbakken staan. Met speeltjes en krabmeubels kan voorkomen worden dat je kat zich uitleeft aan je meubilair omdat ze zich verveelt en haar nageltjes toch érgens moet scherpen.

Katten en andere dieren

Kat en hond spreken verschillende lichaamstalen en begrijpen elkaar daarom vaak verkeerd. Er zal veel geduld van beide kanten voor nodig zijn om aan elkaar te wennen, maar in principe is het niet ongebruikelijk dat dat op den duur lukt. Katten kunnen samen met vogels en knaagdieren of konijnen in hetzelfde huis wonen, zolang de kat niet bij de kooi kan. Anders is de kans groot dat de kat de kleine diertjes als prooi aanziet.