Katten aanschaffen

Er is weinig mooier dan een fluweelzacht viervoetertje in huis nemen. Er zijn wel veel dingen die je niet mag vergeten als je een kat wilt aanschaffen. Hier moet je aan denken voordat je een kat een nieuw thuis gunt. Lees meer

Katten aanschaffen

Thuiswerken met de kat

Vooral in tijden van crisis, zoals tijdens de corona-epidemie is een werkplek in eigen huis goud waard. Niet alleen daarom bieden steeds meer bedrijven home-office of flexible-office-dagen aan. Ook zelfstandigen, freelancers of docenten die zich op hun les voorbereiden, zijn veel thuis aan het werk, en vaak niet alleen. Want veel mensen delen hun werkkamer met een dier. Hoe gaat het samenwerken met katten? Wij geven je tips over thuiswerken met de kat!

Binnenkat of buitenkat?

Binnenkat of buitenkat, wat past er beter bij jou? Wie een kat in huis wil halen, moet niet alleen een keuze maken wat ras, leeftijd en temperament betreft. De vraag die beantwoord moet worden door toekomstige kattenbezitters is of en hoeveel de kat vrij rond kan en mag dwalen. Welke voordelen heeft het als de kat kan genieten van de vrije natuur? Leiden binnenkatten langere levens? Wat zijn de voor- en nadelen van beide vormen van katten houden?

De correcte kattenbak

Een kattentoilet hoort bij ieder kattenhuishouden. Maar de keuze is niet altijd makkelijk – welke wc is er nu oké? Er zijn toiletten voor katten met en zonder kap of zelfs geheel automatische kattenbakken! Een paar tips om je erbij te helpen het juiste kleine kamertje te kiezen!

Een familie met kat of een familie katten?

De mythe van de kat als einzelgänger is al lang diep in het collectieve geheugen van de dierenvriend verankerd. In dit artikel zullen wij proberen de werkelijkheid achter de mythe te ontrafelen; hoe ziet het sociale gedrag van onze katten er echt uit? Zijn ze alleen gelukkiger dan met zijn tweeën? Leven ze liever in hun eentje of houden ze zich juist graag in een groep op? Een familie met kat of een familie katten? Wat gaat het worden?

Een kattenproof tuin

Toen meneer Böhm een offerte had gekregen om zijn tuin kattenproof te maken, schrok hij van de hoge kosten. Böhm besloot zijn lot in eigen hand te nemen en zelf een omheining in elkaar te zetten. Dat kostte hem dan wel best wat tijd, maar bespaarde hem een hoop geld. In dit artikel lees je alles over: een kattenproof tuin.

Geluk in een klein hoekje met het kattennet

Katten zijn geen ingewikkelde schepsels en hoeven niet per se beziggehouden te worden! Klopt dat? Helaas zien veel mensen de kat nog altijd als een dier dat zich zelf bezig houdt en geen menselijke hulp nodig heeft. Het tegendeel is waar: lang niet alle katten kunnen zichzelf maar altijd bezighouden. Als kleine roofdieren zijn ze het namelijk van nature gewend om hun territorium dagelijks te verdedigen, te gaan jagen en eten te zoeken. Binnenshuis vervelen ze zich daarentegen heel erg snel, nieuwe, frisse ervaringen en indrukken houden ze fit, druk bezig en tevreden.

Kat en hond – kan dat goed gaan?

“Ze gedragen zich als kat en hond”: wie dit spreekwoord hoort vermoedt dat katten en honden niet vaak de beste vrienden zijn. Maar wat is er waar in de mythe dat katten en honden gezworen vijanden zijn? Waar kan het tot misverstanden leiden? Zijn er mogelijkheden om een kat en hond in hetzelfde huishouden te houden en kunnen de dieren dan gelukkig worden?

Katten en vogels onder één dak

In Nederlandse huishoudens wonen meer dan 33 miljoen huisdieren, daaronder zo’n 2,5 miljoen katten en bijna vier miljoen vogels. Veel dierenvrienden willen meerdere diersoorten een dak boven hun hoofd bieden, de kanarie wordt vergezeld door een kat of een parkietje is het nieuwste gezinslid. Maar hoe ziet het dagelijks leven eruit met dieren die in het wild elkaars natuurlijke vijanden zijn?

Katten met andere katten

Het beeld van de kat als einzelgänger is allang achterhaald. Veel kattenvrienden weten dat onze katten doorgaans het gezelschap van een soortgenoot wel kunnen waarderen. Vooral jonge katten of huiskatten dienen niet in hun eentje gehouden te worden. Dus op naar het asiel of naar de fokker om een tweede (of derde) kat te adopteren, toch? Maar toch is het project ‘meerdere katten houden’ niet zo gemakkelijk als gehoopt. In dit artikel lees je alles over: Katten met andere katten.

Katten met knaagdieren en konijnen

Kattenvrienden zijn dierenvrienden – ze zijn dan ook zelden de enige dieren in het huishouden. Wanneer twee katten aan elkaar moeten wennen, gedragen ze zich lang niet altijd poeslief, maar als je katten en knaagdieren bij elkaar wilt houden, wordt het alleen maar moeilijker – kan dat wel goed gaan? In dit artikel lees je alles over: katten samen met knaagdieren en konijnen laten samenleven.

Katten of kittens bij elkaar zetten

Het blijft opwindend wanneer er een nieuw familielid in huis komt. Voor je net zozeer als voor de schattige nieuweling. Het hele gewenningsproces duurt normaal gesproken zo’n twee maanden. Eventuele problemen of moeilijkheden in het begin komen meestal tot een goed einde. Een beetje blazen en knorren hoort er in de kennismakingsfase gewoon bij. Serieuze agressie zouden niet meer voor moeten komen, zeker niet na ongeveer drie weken. Ondanks dat katten in principe gezellig en vriendelijk zijn, kunnen ze – net als mensen – niet met iedereen even goed opschieten. Zodat het betrekken van jouw huis zowel voor jou als jouw nieuwe huisgenoot prettig verloopt, hoef je alleen maar een paar tips van kattenkenners op te volgen. Hier lees je alles over meerdere katten bij elkaar zetten.

Kattenbak met kap of zonder kap?

Iedere kattenbak is hetzelfde, of toch niet? Wie op zoek is naar het juiste kattentoilet voor zijn kat kan, afgezien van verschillende maten en kleuren, kiezen tussen twee opties: een kattenbak zonder kap of één met kap. Welke voor- en nadelen hebben deze twee opties?

Kattenbakvulling: silicaatgrit of klonterend grit

‘Een mooi kattentoilet – oh wat een pret!’ Dat zou een kat zeggen als ze kon praten. Maar met alleen uiterlijke pracht is het nog niet gedaan. Iedere dierenvriend weet: bij de juiste kattenbak hoort de juiste vulling, die de ontlasting van de kat opzuigt en in het ideale geval geurtjes neutraliseert. Maar het perfecte kattengrit vinden is moeilijker als je misschien denkt. In de schappen van de dierenwinkel vinden kattenliefhebbers verschillende soorten grit van natuurlijk klonterend grit van betoniet via niet-klonterend grit tot kattenbakvulling van plantaardig materiaal en silicaatgrit. Strooisel van silicaatkristallen en klonterend grit van natuurlijke klei zijn bij kattenbaasjes en hun viervoetertjes het populairst. Maar welk strooisel is beter voor de kat, het baasje en het milieu?

Kattenbezitter vs hondenbezitter

De aloude cliché-vlieger van kattenbezitter vs hondenbezitter gaat al lang niet meer op. Wat wel nog steeds klopt, is dat honden en katten flink verschillen in hun karaktertrekjes, behoeften en eisen. Beslissen welk huisdier objectief ‘het best’ is, is absoluut niet mogelijk of wenselijk. Deze vraag is wel te beantwoorden: welk dier past het beste in jouw gezin? Hoe ziet het dagelijks leven van een hondenbezitter eruit en hoe verschilt dit met de dagelijkse bezigheden van een kattenbaasje?

Kerstcadeaus voor katten

Spelen staat bij een kat hoog op het lijstje van dingen die hij het liefst doet. Speelgoed met valeriaan is voor een kat daarom altijd een goed cadeau. Het biedt daarnaast het een wezenlijk voordeel: vooral tijdens de feestdagen is de verleiding groot voor katten om met lichtslangen en kerstversiering te gaan spelen. Het valeriaan-speelgoed zorgt voor afwisseling, waardoor je viervoeter de versiering met rust laat. Om ervoor te zorgen dat de kerstboomdecoratie niet ten prooi valt aan je kat, presenteren wij je leuk speelgoed waarvan zelfs luie katten geen genoeg krijgen.

Waarom vinden katten valeriaan zo geweldig?

Valeriaan behoort tot de lievelingsplanten van de kat. In tegenstelling tot de mens bij wie valeriaan een rustgevende werking heeft, reageren de meeste katten euforisch op dit kruid. Voor je viervoetige vriend is het bijzonder interessant als het in speelgoed verpakt zit. De valeriaan-aroma motiveert je lieveling om te gaan spelen, razen en woelen. Daardoor is plezier tijdens de feestdagen gegarandeerd.

Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips

Als kat en mens onder één dak wonen. Je verwacht binnenkort een nieuw, miauwend huisgenootje bij je thuis? Dan kunnen wij niets anders dan jou van harte feliciteren! Katten zijn namelijk unieke dieren, die in gelijke mate eigenzinnigheid en sensibiliteit hebben. Veel meelevende katten kunnen met hun fijne antennes voelen hoe het met hun baasje gaat en bieden graag wat troost als het baasje eens een keer niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Hun fijngevoeligheid en hun seismografisch gevoel zijn zo ver ontwikkeld dat ze fenomenen als aardbevingen en onweer kunnen aanvoelen voordat het zover is. Dit artikel gaat over: kittens acclimatiseren in hun nieuwe leefomgeving.

Krabpaal of krabmeubel

Krabben is voor iedere kat zijn lust en zijn leven. Niet alleen binnenkatten, maar ook katten die buiten vrij ronddwalen moeten hun nageltjes scherpen om overschotten van hoornweefsel kwijt te raken. Bovendien markeert de kat zijn of haar territorium met het krabben. De zichtbare sporen zijn een duidelijke boodschap: hier woon ík. Ook de geurklieren op de bal van de kattenpoot scheiden een feel-good-hormoon uit. Iedere kat laat zo zijn of haar eigen visitekaartje achter.

Krabpaalkwestie

Voor huiskatten is een krabpaal of ander krabmeubel een essentieel speeltje, maar ook vrij rondwandelende kitten zijn altijd blij met een mogelijkheid om zich ook binnenshuis eens lekker helemaal uit te leven. Katten zijn erg nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe avonturen en uitdagingen.

Top 11 kattenaccessoires voor de zomer

Katten willen deze zomer wat ze altijd nodig hebben: veel tijd om te chillen, te slapen en te eten. En natuurlijk veel geaaid worden! De beste dingen in het leven zijn namelijk de dingen die helemaal geen dingen zijn. En die gratis zijn, zoals echte Nederlanders betaamt. Met de kattenaccessoires voor de zomer die we hier opnoemen kun je het zomerse leventje van je kat gelukkig voor een zacht prijsje nog makkelijker maken. Maak deze zomer onvergetelijk.

Waterbak vs. drinkfontein voor katten

Waterbak vs drinkfontein, water is water, toch? Niet per se. Want stromend water zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer in huis, maar het stimuleert een kat ook om meer te drinken. De klassieke waterbak heeft daarentegen ook zijn voordelen!

Kiezen voor een kat

Als je een kat wilt aanschaffen, zijn tussenpersonen of de particuliere markt interessante plekken om je zoektocht te beginnen. Ben je op zoek naar een rasdier, kun je het beste bij een fokker terecht. Een serieuze fokker herken je aan zijn of haar lidmaatschap bij een fokkervereniging, het feit dat hij of zij maximaal twee rassen fokt en dat de dieren papieren hebben. Ook in het dierenasiel wachten hele groepen katten op een nieuw thuis. Als je de dieren alleen binnen kunt houden, zou je minstens twee katten moeten houden, zodat ze niet al te eenzaam worden.

De kat trekt het huis in

Voordat de kat jouw huis intrekt, moet je een aantal voorbereidingen treffen: heb je een balkon, maak dat dan katvriendelijk, bijvoorbeeld met een speciaal net. Als je nieuwe huisgenootjes jonge katten zijn, moet je breekbaare accessoires weghalen. Kittens tieren graag door het huis en kunnen daar wel eens wat bij kapot maken. Als je nieuwe kat pas verhuist is, geef hem of haar dan wat rust, zodat ze aan de nieuwe omgeving kunnen wennen. Vroeg of laat komt het dier vanzelf bij je.

Dit heeft een kat nodig

Speeltjes zoals balletjes, kwastjes en speelmuisjes met kattenkruid vindt je kat geweldig. Een kattenbak is echt onmisbaar, ook als ze vrij door de buurt dwalen. Ook moeten er genoeg water- en voerbakken staan. Met speeltjes en krabmeubels kan voorkomen worden dat je kat zich uitleeft aan je meubilair omdat ze zich verveelt en haar nageltjes toch érgens moet scherpen.

Katten en andere dieren

Kat en hond spreken verschillende lichaamstalen en begrijpen elkaar daarom vaak verkeerd. Er zal veel geduld van beide kanten voor nodig zijn om aan elkaar te wennen, maar in principe is het niet ongebruikelijk dat dat op den duur lukt. Katten kunnen samen met vogels en knaagdieren of konijnen in hetzelfde huis wonen, zolang de kat niet bij de kooi kan. Anders is de kans groot dat de kat de kleine diertjes als prooi aanziet.