Droog- of natvoer voor katten?

droog- of natvoer voor katten

Voor katten zijn er veel verschillende types voersoorten en voedingswijzen. Bij het kiezen voor het juiste kattenvoer wil je graag met alles rekening houden: het moet lekker zijn voor de viervoeter, niet al te duur en samengesteld zijn uit hoogwaardige producten. Maar moet je nu kiezen voor droog- of natvoer, of een combinatie van deze? Welke voordelen hebben droog- en natvoer voor de kat? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen!

  • Droogvoer, zoals de naam al zegt, is droog: het water wordt uit de ingrediënten van het kattenvoer onttrokken, waardoor ze bijzonder compact en extreem duurzaam zijn.
  • Natvoer voor katten is verkrijgbaar in blikken, dozen of zakken. Het voedsel is vochtig of halfvochtig.

Houdbaarheid

  • Droogvoer voor de kat wordt ontzien van al het vocht, hierdoor is het droogvoer bijzonder lang houdbaar. Ook in de voerbak is droogvoer meerdere dagen houdbaar!
  • Natvoer kan worden opgeslagen voor een lange tijd, maar is na het openen van de verpakking slechts beperkt houdbaar. Na 2-3 uur dient het voer in de bak weggegooid te worden.

Gezondheid

Belangrijk is niet alleen de vorm van het voer, maar ook de kwaliteit. Daarnaast is zowel droog- als natvoer in alle kwaliteiten verkrijgbaar! Wie zijn kat gezond wil voeden, moet veel belang hechten aan kwalitatief hoogwaardig kattenvoer. Aan droogvoer van lage kwaliteit worden bijvoorbeeld vaak ingrediënten zoals aardappelen, erwten of alfalfa toegevoegd. Zelfs graanvrije varianten bevatten veel koolhydraten, zodat ze stevig en houdbaar worden. Als vleeseters zijn katten echter afhankelijk van een hoog eiwitgehalte van hun voedsel. Droogvoer, dat uit veel plantaardige bestanddelen bestaat en tot 50 procent uit koolhydraten kan slechts in geringe maten verteert worden.

Maar ook het kopen van natvoer is geen garantie dat slechts hoogwaardige ingrediënten in jouw kat belanden. Aan ‘Kipfilet in witte saus’ en ‘biefstuk met jus’ zijn vaak suiker of plantaardige bijproducten toegevoegd. Maar kattenvoer met toegevoegde suikers of het voeden van graansoorten met een hoge glycemische index kan het risico op diabetes van de kat doen stijgen door een verhoogde insuline… Hoogwaardige natvoersoorten bevatten een groot vleesaandeel, veel gezonde proteïnen en weinig plantaardige ingrediënten. Kunstmatige toevoegingen en suiker horen niet thuis in de kattenvoerbak.

Dus kijk goed naar het voedseletiket voordat je kiest voor een bepaald soort voedsel!

Smaak

Hebben de katten liever droog- of natvoer? Net als bij ons mensen verschillen de smaken bij katten. Welk kattenvoer jouw kat kiest is vaak afhankelijk van de verscheidenheid aan smaken en niet of het voedsel uit droge brokken bestaat of uit hapjes in saus – objectief hebben beide voedingsvormen een vergelijkbare smaak. Veel katten hebben een speciale voorliefde voor welk voedsel ze het liefste hebben!

Prijs

Droog -en natvoer voor de kat komt in veel verschillende kwaliteiten en prijsklasses voor. Door de ontvochtiging is droogvoer samengeperst, dat wil echter niet zeggen dat hoogwaardige droogvoersoorten bij dagelijkse voeding per se goedkoper zijn.

Natuurlijke kattenvoeding

Welke voedingsvorm is bijzonder gezond voor de kat? Welke komt overeen met de natuurlijke voedingswijze van de kat?

Kleine knaagdieren en vogels, de natuurlijke prooien van de kat, bestaan voor zo’n 80 procent uit vocht. Daarmee dekken ze over het algemeen de waterbehoeften van de kat. Hierdoor zoeken katten in vrijheid zelden een waterbron op. Onze huiskatten hebben dit gedrag van hun wilde voorouders behouden: ze maken zelden gebruik van de klaarstaande waterbak. Helaas drinken ze ook weinig wanneer hun kattenvoer niet zoveel vocht bevat als hun wilde prooi…

Het vocht in natvoer komt overeen met de natuurlijke kattenvoeding. Het reduceert de behoefte aan drinkwater voor een groot gedeelte. Droogvoer is echter droog – wanneer de kat niet genoeg drinkt, concentreert de urine. De kat urineert zelden, waardoor nier- en blaasstenen kunnen optreden.

Conclusie

Je ziet: er zijn goede en slechte voedingssoorten. Zowel droog- als natvoer komt in hoge kwaliteit voor. Wij wensen je heel veel succes met het besluit!

In de shop van zooplus vind je alles wat je kat nodig heeft: een groot assortiment aan droog– en natvoer, maar ook krabpalen en verzorgingsproducten. Neem snel een kijkje!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.  De onderstaande lijst is niet per se volledig.