Hoogwaardig kattenvoer

Hoogwaardig kattenvoer

Hoogwaardig kattenvoer

De juiste voeding

‘Je bent wat je eet’ – dit gezegde geldt ook voor onze katten. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je jouw kat voorziet van voeding die nodig is voor een lang en gezond leven! Maar voor nieuwe katteneigenaren, of zelfs voor ervaren katteneigenaren, is het niet gemakkelijk om hoogwaardig kattenvoer te identificeren – en dan te beslissen of het voedsel van de keuze goed is voor jouw kat. Wij willen je graag een beetje helpen. Maak je geen zorgen: je hebt hiervoor geen analyse- of laboratoriumapparatuur nodig – vaak voldoet een blik op de verpakking of het etiket aan de achterkant van de verpakking om te weten wat er werkelijk in het kattenvoer zit.

Hoogwaardig kattenvoer, bestudeer de ingrediënten

Katten zijn vleeseters. In het wild voeden ze zich voornamelijk met muizen, andere kleine knaagdieren en vogels. Deze natuurlijke voedingsvorm bestaat voor ongeveer 85 procent uit vlees en slechts ongeveer vijf procent uit plantaardige stoffen die zich in het maagdarmkanaal van de prooien voordoen. Dit alles kan worden samengevat tot 50 tot 60 procent eiwit, 20 tot 30 procent vet en 3-8 procent koolhydraten. Zo zie je maar, onze katten hebben behoefte aan een voeding die rijk is aan eiwitten, gematigd vet en weinig koolhydraten bevat.

Voordat je het etiket van je favoriete voedsel onder de loep neemt, moet je weten dat: volgens de voedingsmiddelenwet moet de lijst van ingrediënten worden gesorteerd op volgorde van afnemend gewicht in het eindproduct. Oftewel: het ingrediënt met het grootste aandeel gewicht in het eindproduct moet bovenaan staan.

Afgaande op de hierboven genoemde samenstelling van de ‘natuurlijke’ kattenvoeding, de muis, moet in onze ogen één ingrediënt altijd op de eerste plaats staan: vlees. Dit kan aangegeven worden als vers product of als een product in droge vorm. Bij droogvoer voor katten is daarom bijzonder belangrijk: staat er op de verpakking ‘vers vlees’ vermeld, kan het aandeel gedroogd vlees in het eindproduct een stuk lager liggen!

Veel voedingsmiddelen voor katten bevatten ook bijproducten. Deze zijn niet per se schadelijk. Tot slot krijgt een kat, naast het vlees van de prooi, ook ingewanden zoals het hart en de longen binnen! Onder ‘vlees en dierlijke bijproducten’ kunnen allerlei bijproducten worden verstaan, waaronder verontreinigde organen zoals de lever en milt of haren en hoorns. Des te beter als de fabrikant er voor kiest om zogenaamde ‘open vermelding’ toe te passen, hierbij wordt precies vermeld wat voor een afval- en bijproducten er echt zijn opgenomen in het kattenvoer!

Granen mogen slechts in kleine hoeveelheden gevoerd worden – daarom moeten ze zo laag mogelijk op de ingrediëntenlijst staan. Om smaakversterkers en conserveringsmiddelen is er een geloofsovertuigingsstrijd. Deze kunnen allergieën veroorzaken bij sommige katten, maar zijn opgenomen in bijna elk type voer. Ook suiker hoort niet in kattenvoer thuis – zelfs als katten niet gevoelig zijn voor tandbederf, belast het de nieren en kan het uiteindelijk leiden tot diabetes.

Hoogwaardige voeding is daarom meestal vrij van deze of soortgelijke additieven.

De analyse

Zoals hierboven al vermeld is, heeft de vleesetende kat veel hoogwaardige proteïnen nodig om gezond en fit te blijven. Plantaardige bestanddelen en koolhydraten zijn moeilijk te verteren voor katten en niet in zijn geheel bruikbaar – deze ‘lege calorieën’ moeten daarom zo veel mogelijk worden vermeden.

In aanvulling op het zuivere gehalte aan eiwitten en koolhydraten heeft onze kat nog een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen nodig. Waaronder het aminozuur ‘taurine’, wat essentieel is voor vele metabolische processen in het kattenlichaam. Een tekort hieraan kan tot blindheid, onvruchtbaarheid, groeistoornissen, misvormingen van de ruggengraat, tot aandoeningen van het immuunsysteem en tot een verstijving van de hartspier leiden. Om voldoende taurine binnen te krijgen moet de kat ten minste 200mg uit de dagelijkse voeding kunnen halen – veel afgewerkte voedingsmiddelen bevatten voldoende taurine.

Je ziet: om hoogwaardig en goed kattenvoer te vinden hoef je geen raketgeleerde te zijn, vaak volstaat een blik op het voedingsetiket!

Ben je op zoek naar een geschikt product voor jouw viervoetige vriend? Lees dan waardevolle tips in ons artikel over de verschillende soorten kattenvoer. Overigens: nat- en droogvoer voor katten vind je in de zooplus-winkel. Naast uitgebreide productbeschrijvingen worden ook de ingrediënten geanalyseerd.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.  De onderstaande lijst is niet per se volledig.