Taurine voor katten

Taurine voor katten

Taurine voor katten

Taurine wordt vooral geassocieerd met energy drinks. Lees hieronder waarom taurine ook bijzonder belangrijk is voor katten.

Taurine in het kattenlichaam

Taurine is een afbouwproduct van een aminozuur van dierlijk eiwit. De juiste benaming is ß-aminosulfonzuur. Om het iets eenvoudiger te maken, is het gangbaar om het taurine te noemen. Het lichaam van de kat heeft taurine nodig voor het functioneren van de stofwisseling alsook voor een gezonde spijsvertering. Vergelijkbaar met honden, kan een tekort aan taurine bij katten leiden tot een gedilateerde cardiomyopathie (DCM). Dit is een relatief zeldzame ziekte waarbij het hart sterk vergroot is. Welke functie taurine precies heeft, is nog helemaal bekend, aangezien veel lichaamsfuncties elkaar beïnvloeden. Taurine helpt er in ieder geval bij om de lichaamstemperatuur te reguleren en ondersteunt de opname van waardevolle vetten uit de voeding. Daarnaast is het belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van opgroeiende dieren en het kan het reukvermogen beïnvloeden.

Taurine voor katten, de behoefte van katten

In tegenstelling tot veel andere dieren kunnen katten amper noemenswaardige hoeveelheden taurine produceren. Voor de dagelijkse toevoer hiervan zijn ze aangewezen op hun voeding. Derhalve behoort taurine tot de essentiële aminozuren. Per dag heeft een kat tot 500 mg hiervan nodig. Bij drachtige en zogende katten evenals katten op leeftijd kan dit hoger liggen. Over het algemeen voorziet compleetvoer geheel in deze behoefte. Een tekort aan taurine komt zelden voor. Meestal zijn de oorzaken in zulke gevallen voor de hand liggend. Bijvoorbeeld doordat een kat gedurende een langere tijd enkel hondenvoer of aanvullend voer heeft gegeten. Ook katten die enkel veganistisch of vegetarisch voer eten, lopen een verhoogd risico op een tekort aan taurine.

Symptomen bij een tekort aan taurine

Als je kat last heeft van een tekort aan taurine, heb je aan het begin niets door. Op zijn vroegst na een half jaar, bij sommige katten na twee jaar, treden symptomen op. Hiertoe behoren:

  • Een onomkeerbare retinale degeneratie, waardoor de kat blind kan worden
  • Bij zwangere katten bestaat er een verhoogd risico op sterfte van de foetussen
  • Langzame ontwikkeling van de kittens
  • Hartspierziektes, die door apathie of bleke slijmvliezen aan het licht komen
  • Een verzwakt immuunsysteem
  • Nervositeit en agressie
Katze frisst aus einem Napf © Aaron Amat / stock.adobe.com
Beautiful feline cat eating on a metal bowl. Cute domestic animal.

Taurine in het wild

Vers spiervlees – daartoe behoort ook het hart – bevat een zeer hoog aandeel taurine. Ook de hersenen en de lever zijn rijk aan taurine. Buitenkatten die veel muizen verorberen, dekken hiermee hun behoefte. Ook ratten als buit bevatten veel taurine. Daarentegen zit er geen taurine in planten, behalve de beroemde uitzondering – de cactusveig. Het is echter onwaarschijnlijk dat je kat haar behoefte hiermee wil stillen. Bovendien is het aminozuur zeer gevoelig voor hitte, wat betekent: als je bijvoorbeeld kippenharten bakt voor je kat, vernietig je hiermee het grootste gedeelte van de waardevolle inhoudsstof.

Taurine voor katten in droog- en natvoer

Of het nou vers vlees, droog- of natvoer is: alles bevat taurine. Hoe het kattenlichaam de taurine verwerkt, is echter afhankelijk van de manier van voeren. Bovendien kan het natuurlijke taurinegehalte in buit- of nutsdieren schommelen. Bij Barfen met vers vlees krijgt je kat over het algemeen voldoende taurine binnen. Het vlees mag echter niet verhit worden.

Bij droog- en natvoer zit je veilig als je voor een hoog vleesgehalte kiest. Echter kan ook het aandeel taurine hierin schommelen. Naast het wisselende taurinegehalte van het vlees, zijn ook de verschillende manieren van productie hiervoor verantwoordelijk. Derhalve voegen veel producenten tegenwoordig taurine toe aan de voeding – dit wordt vermeld bij ‘toevoegingsstoffen’. Een overdosis is hierbij niet mogelijk. Tip: kies voor dierenvoeding met meer dan 1.000 mg taurine per kilogram.

Aanvullend voer met taurine

Inmiddels zijn er talrijke aanvullende voedingsmiddelen die bestaan uit taurine. Sommige baasjes vertellen dat hun katten door de extra taurine een dikkere en makkelijker te onderhouden vacht krijgen. Wie dat wil uitproberen, kan het beste kiezen voor een product van pure taurine zonder toevoegingsmiddelen of suiker. Hierbij gaat het om taurine in poedervorm, dat in warm water opgelost en door het reguliere voer gemengd kan worden. Houd je hierbij aan het voedingsadvies van de fabrikant. Aangezien het poeder smaakneutraal is, accepteren kieskeurige katten het meestal probleemloos. Als je een chronisch zieke kat hebt, moet je je dierenarts contacteren voordat je het aanvullende voedingsmiddel door het voer mengt.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.