Treinrit met de kat

Treinrit met de kat

Treinrit met de kat

Het grote avontuur met de kat: een treinrit met de kat

Er zijn nauwelijks katten die ervan genieten om hun vertrouwde omgeving te verlaten. Door een verhuizing of een lange reis kan het noodzakelijk zijn dat jouw kat met je mee op reis gaat… En wanneer de eigenaren niet beschikken over een auto, heb je met de weg naar de dierenarts ook te maken met het openbaar vervoer. Is dat mogelijk? Natuurlijk! Met een paar tips kunnen jij en jouw kat volledig stressvrij reizen, in dit artikel lees je alles over een stressvrije treinrit met de kat.

De voorbereiding

Eén ding is bijzonder belangrijk: veiligheid voorop, zowel voor jezelf als de kat – en alle medepassagiers. Voor reizen met het openbaar vervoer is daarom alleen een goedgekeurde bench of draagtas toegestaan.

Hoe vertrouwder je kat is met de draagtas, hoe meer ontspannen ze zal zijn op de dag van vertrek. Laat de kat daarom betijds wennen aan de draagtas. In plaats van de draagtas alleen te gebruiken voor onaangename ritjes in de auto of bij bezoekjes aan de dierenarts, kunt je hem voor meerdere dagen of weken van te voren in de woonkamer zetten. Maak de tas aantrekkelijk voor de kat: Valeriaan en kattenkruid kunnen nerveuze katten ontspannen en verleiden hen om de draagtas te verkennen. Je kunt ook feromoonsprays zoals Feliway of Felifriend gebruiken. Deze zijn gebaseerd op het ‘feel good hormoon’ en betekenen dat de kat tijdens het afzoeken van het oppervlak de geur verspreid in hun omgeving. Verwerk de draagtas in dagelijkse speelsessies. Zodra de angst voor de grote, onaangenaam ruikende bench is verdwenen, kun je zelfs proberen om jouw kat te verleiden met behulp van een stuk speelgoed, speelhengel of een traktatie in de draagtas te kruipen. Misschien kun je zelfs een maaltijd aanbieden in de bench? Belangrijk: gelieve niet de deur te sluiten en zorg ervoor dat uw kat zich in geen geval opgesloten voelt! De kat moet de bench ten alle tijden kunnen verlaten. Beloon de kat ook met traktaties.

kat in koffer

De grote rit

Eindelijk, daar gaat ‘ie! Idealiter heb je jouw kat eerder aan de bench laten wennen en was het in de bench doen van de kat eenvoudig en ontspannen. Nu kom je in de bus of trein en ben je waarschijnlijk de enige die een kat bij zich heeft. Afhankelijk van de reistijd zijn jij en jouw kat blootgesteld aan vele geuren en geluiden en kan het ook erg warm of koud zijn… Jouw kat heeft het volste recht om zenuwachtig te zijn! Echter, wie kan jouw kat het beste kalmeren?

Let op dat niet alle mensen houden van katten en sommige zelfs allergisch zijn voor ze. De kat moet daarom tijdens het reizen veilig in de bench blijven. Afhankelijk van het karakter van de kat zal de kat zich duidelijk vervelen of luid klagen. Weersta echter de drang om het deurtje van de bench of de rits van de draagtas open te doen om de kat te kalmeren. Katten zijn behendige dieren en kunnen snel ontsnappen waardoor het een gevaar voor jezelf en jouw medepassagiers kan betekenen. Voor de komende minuten of uren dien je jezelf te beperken tot het gerust stellen van jouw kat met een zachte stem.

Afhankelijk van de lengte van uw reis kunt je jouw kat wellicht tussendoor wat water en een traktatie bieden. Een reis is stressvol voor katten en niet elke kat wil drinken tijdens een ritje in de bus of trein. Ondanks de dorst weigeren veel katten vochtinname. Vertrouwde dieren kan men op lange reizen vocht toedienen door middel van een lange spuit zonder naald gevuld met vloeistof. Het is zinvol en gemakkelijk om iets door de open rits van de draagtas naar binnen te te reiken. Maar laat je niet kwaad maken als de kat zich terugtrekt of misschien zelfs sist. Veiligheid gaat ten alle tijden voor – laat je kat niet ontsnappen!

Afhankelijk van het weer kan het koel zijn, zelfs in het openbaar vervoer. Een doek over de bench beschermt de katten tegen vocht. Echter, niet elke kat reist graag in het donker… Veel draagtassen, zoals de SturdiBag, hebben daarom meerdere raampjes, die hersluitbaar zijn met klitteband.

kat in transportbox

Na de reis

Eindelijk, gearriveerd! Na de reis zullen jij en jouw kat waarschijnlijk een beetje duizelig zijn. Gun de kat en jezelf een beetje rust. Stel jouw viervoetige familielid gerust en laat de bench indien mogelijk nog een paar dagen in de woning staan. Hierdoor heeft de kat de kans om verdere postieve ervaringen te verbinden aan de bench voordat het de volgende keer gaat reizen.

Wij wensen jou en jouw kat alle goeds!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Autorijden met de kat

Katten reizen niet graag. Elke verplaatsing is pure spanning voor de gevoelige dieren, omdat onbekende geluiden en geuren zelfs de meest robuuste naturen nerveus maken. Toch moeten diereneigenaren af en toe de kat ergens mee naar toe nemen – zij het voor het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts, een verhuizing of een langere vakantie. Auto rijden is misschien niet de gewenste verplaatsing van de kat – maar met een beetje voorbereiding ontneemt je de angst van jouw kat tijdens het ritje. In dit artikel lees je alles over, autorijden met de kat.
5 min

9 tips om de perfecte katten transportbox te vinden

Bij de basisuitrusting voor katten hoort een transportbox. Ongeacht of jouw kat nu uit het asiel, van de fokker of bij een particulier komt – het dier moet veilig naar jouw huis kunnen worden vervoerd. Daarnaast zul je de box ook nodig hebben voor de verschillende bezoeken aan de dierenarts. Al met al is het dus verstandig om op voorhand een transportbox aan te schaffen. Daarom hebben we hieronder negen tips voor je samengesteld.
4 min

Vliegen met de kat

Vliegen met de kat is nog minder populair dan een verblijf in de auto. Onbekende geuren, harde geluiden en drukcompensatie maken de vlucht onaangenaam voor de kat. Maar helaas kan het niet altijd worden voorkomen dat je jouw kat mee moet nemen in het vliegtuig. Maar of het nu voor de reis of het lange verblijf in het buitenland is: met een beetje voorbereiding kun je de vlucht zo aangenaam mogelijk maken voor jouw kat.