Blauwe Wener

Blauwe Wener arm

Typisch voor Blauwe Weners: een glanzende, blauwgrijze vacht en blauwgrijze ogen.

De naam verraadt het al: het konijnenras Blauwe Wener komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Met hun glanzende blauwgrijze vacht zien de konijnen er niet alleen mooi uit maar ze hebben ook een liefdevol karakter. Bovendien gelden de sympathieke dieren als sterk en makkelijk te verzorgen.

Uiterlijk van de Blauwe Wener

De Blauwe Wener behoort tot de zogenoemde Weners. Daarbij gaat het om een groep middelgrote konijnenrassen met verschillende kleuren.

Weners kunnen verschillende kleuren hebben en elke kleur behoort tot een eigen konijnenras. Er zijn naast Blauwe Weners ook Witte, Zwarte, Grijze en Blauwgrijze Weners.

Het konijnenras komt oorspronkelijk uit Wenen. De vacht wordt gekenmerkt door een volle, blauwachtig-grijze kleur. Deze is middellang, glanst en heeft een bijzonder dikke ondervacht. De ogen van de Blauwe Wener zijn blauw of blauwgrijs en de klauwen hebben een donkere kleur.

Alle Wenerkonijntjes, ook wel ‘Weners’ genoemd, hebben een vergelijkbare lichaamsbouw. De romp is licht uitgerekt en cilindervormig en de benen zijn middellang en krachtig.

Dit konijn heeft een korte hals met daarop een kop met breed voorhoofd, brede snuit en uitgesproken wangen. De rechtop staande oren zijn 10 tot 13 centimeter lang.

Idealiter weegt een konijn van dit ras tussen 4,25 en 5,25 kg en minimaal 3,75 kg.

Karakter: zelfverzekerd en nieuwsgierig

Blauwe Weners gelden als relatief ongecompliceerde dieren. Ze zijn vriendelijk en zelfverzekerd en worden snel tam. Daarnaast kunnen deze konijnen een vertrouwelijke relatie opbouwen met hun eigenaar, mits ze goed behandeld worden. Het is dus geen wonder dat ze tot een van de meest populaire konijnenrassen behoren.

Bovendien zijn Blauwe Weners erg nieuwsgierig. Ze houden ervan om hun omgeving te onderzoeken en bewegen graag.

Met deze eigenschappen is het ras ook geschikt voor beginners. Echter moet je wel zorgen voor een goede dierhouding, die voldoet aan hun behoefte aan afwisseling en gezelschap.

Belangrijk bij het houden van Weners: soortgenoten en afwisseling

Ook Blauwe Weners zijn robuuste en tevreden konijnenrassen. Bij het houden van de dieren zijn er enkele punten om rekening mee te houden zodat ze zich thuis voelen.

Net zoals alle konijntjes zijn ook de blauwgrijze Weners uitgesproken sociale dieren en mogen in geen enkel geval alleen leven. Ze hebben minimaal een ander konijn nodig om op hun manier mee te kunnen communiceren en knuffelen.

Het beste kun je ze samen zetten met broertjes of zusjes uit het hetzelfde nest maar dan van het andere geslacht. Ook een groep van één mannetje en twee vrouwtjes is mogelijk.

Onder bepaalde omstandigheden kunnen Blauwe Weners en katten samen in een huishouden leven, maar hechte vriendschappen zullen er niet ontstaan. Dit geldt ook voor honden en konijnen. Maar laat ze nooit alleen met een hond.

Niet samen met cavia’s houden

Konijnen worden vaak met cavia’s in één hok gehouden maar dit is geen goed idee. De dieren hebben maar weinig overeenkomsten en moet je daarom niet samen zetten.

Konijnen houden van knuffelen en poetsen elkaar. Dit doen cavia’s niet en ze voelen zich hierdoor dan ook lastiggevallen. Een ander voorbeeld: cavia’s hebben een complexe, luide taal ontwikkeld terwijl konijnen alleen krijsen als ze doodsangst hebben. Dit leidt tot misverstanden en agressie.

Blauwe Weners zijn zeer vruchtbaar

Let op: Blauwe Weners planten zich graag voort. Door hun hoge vruchtbaarheid zijn de blauwgrijze konijnen vooral populair bij fokkers. Om ongewenste nakomelingen en agressief gedrag door hitte en schijnzwangerschappen te voorkomen, moeten de dieren op tijd gecastreerd worden.

Het beste buiten houden

Alhoewel Blauwe Weners ook in huis kunnen leven, is een buitenhok met ren een beter alternatief voor de dieren. Daar voelen de robuuste konijnen zich het meeste thuis.

In de zomer moet je goed letten op voldoende bescherming tegen de zon. Bij te veel zonlicht kan de vacht van de Blauwe Weners bleek worden. Over het algemeen moet je erop opletten dat konijnen het in de zomer niet te heet krijgen.

Daarnaast horen de volgende dingen bij de basisuitrusting van een konijnenhok:

In de webwinkel van zooplus vind je bovendien een grote selectie konijnenhokken en rennen.

Konijnen hebben ruimte nodig

Een klein kooitje op het balkon is niet geschikt voor de nieuwsgierige Blauwe Weners met een uitgesproken bewegingsdrang. Alleen al door hun formaat hebben ze zeker een ruime kooi nodig.

Net zoals alle Haasachtige vervelen Blauwe Weners zich snel. Derhalve hebben ze regelmatig vermaak nodig en verheugen zich over afwisselingsrijke uitloopmogelijkheden. Deze moeten veel ruimte om te huppelen, rennen en springen bieden. Een avontuurlijke speeltuin met plekken om te graven en met holletjes en tunnels is uiterst geschikt voor deze dieren.

Speeltunnels en holen voor konijnen vind je ook in webshop van zooplus.

Onderhoudsvriendelijke konijnen

Vanzelfsprekend moeten de kooi en ren regelmatig worden schoongemaakt. Daarvan afgezien is de verzorging van de Blauwe Weners echter niet bijzonder veeleisend.

De vacht moet af en toe worden geborsteld tijdens de rui in het voorjaar en de herfst. Controleer de klauwen daarnaast regelmatig. Vooral als de dieren enkel binnenshuis wonen, kunnen de klauwen weinig slijten. Te lange klauwen moeten met een nagelschaar voor dieren worden ingekort. Dit kun je ook bij de dierenarts laten doen.

Voeding van de Blauwe Wener

Wat betreft voeding zijn er geen bijzonderheden. Net zoals alle konijnen hebben ook Blauwe Weners een vrij gevoelige maag. Dagelijks vers hooi en stro voorkomt spijsverteringsproblemen en is daarom sterk aan te raden. Zorg ook altijd voor voldoende vers drinkwater.

Naast verse groente zoals wortels, eten konijntjes graag vers gras, paardenbloemen en takken om aan te knagen.

Als je je Blauwe Wener kant-en-klare voermix wilt geven, moet je op een hoogwaardige kwaliteit zonder suiker en andere schadelijke toevoegingsmiddelen letten.

Alle belangrijke informatie over soortspecifiek konijnenvoer lees je in het artikel het juiste voer voor konijnen in het zooplus magazine.

Gezondheid: Blauwe Weners zijn sterk

Blauwe Wener staan bekend als een robuust konijnenras dat geen hoge eisen stelt. Hun gemiddelde levensverwachting bedraagt acht tot tien jaar.

De konijnen zijn daarnaast zeer vruchtbaar en groeien snel. Ze zetten het voer goed om in vlees en vet. Echter heeft dit ras snel last van scheef groeiende tanden door de brede, korte kop. Uit voorzorg moet je het gebit van je Blauwe Wener dan ook regelmatig door een dierenarts laten controleren.

Takken, vers gras en hooi bevorderen de slijtage van de tanden en voorkomen tandproblemen.

Blauwe Wener kopen

Het geliefde konijnenras heeft ook jouw hart veroverd en je wilt een groep Blauwe Weners een thuis geven?

Blauwe Weners worden op verschillende advertentieportalen te koop aangeboden. Dierenrechtenactivisten raden echter af om konijnen van zulke privé fokkers te kopen. Vaak worden de dieren daar in erbarmelijke omstandigheden gefokt en gehouden: te weinig plek, ontbrekende hygiëne en ontoereikende verzorging door een dierenarts zijn helaas geen uitzonderingen. De mannetjes leven vooral alleen, zonder gezelschap van andere konijnen, terwijl ze enkel voor het bevruchten van vrouwtjes worden ingezet.

Vergelijkbare omstandigheden gelden voor dierenwinkels en bouwmarkten. De dierenbescherming laat weten dat hier vaak zeer jonge dieren worden aangeboden, die te vroeg van de moeder worden gescheiden en onder twijfelachtige omstandigheden worden gefokt.

In hoe verre georganiseerde fokkers van raskonijnen hun dieren goed houden, is moeilijk te beoordelen. Als je een konijn van een fokker wilt, kun je je bij diverse verenigingen laten informeren. Het beste is echter altijd om een konijntje uit het dierenasiel te adopteren. Hier vind je konijnen van alle rassen en met een beetje geluk ook Blauwe Weners. Het voordeel; de medewerker kent zijn dieren heel goed en kan je goed vertellen welk dier goed bij jou past.

Herkomst van het ras

De oorsprong van dit konijnenras ligt in Oostenrijk in de 19e eeuw. Destijds werden konijnen nog niet als huisdieren gehouden. Konijntjes werden gebruikt voor hun warme vacht of lekkere vlees.

De spoorwegambtenaar Johann Konstantin Schultz wilde een konijnenras fokken, dat beide leverde: een prachtige vacht maar ook veel en lekker vlees. Om dit te bewerkstelligen kruiste hij Vlaamse Reuzen, Franse Hangoren en Blauwe Lotharingers. Zo is de Blauwe Wener ontstaan.

In 1903 zijn de eerste Blauwe Weners in Duitsland aangekomen en ze zijn zeer populair geworden om geld mee te verdienen. Inmiddels zijn de konijnen uit de Oostenrijkse hoofdstad ook steeds geliefder geworden als huisdieren.

Conclusie: mooie, lieve konijnen

Met hun goede gezondheid en vredige karakter zijn de dieren ook geschikt voor beginners.

Toch moet je niet onderschatten hoeveelheid tijd en energie je in soortspecifieke dierhouding moet steken. Net zoals alle andere konijnen hebben ook Blauwe Weners voldoende beweging en contact met soortgenoten nodig om gelukkig te zijn.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.
5 min

Verschillen tussen hazen en konijnen

Op het eerste gezicht lijken hazen en konijnen behoorlijk op elkaar: lange oren, ronde kraalogen en een zachte vacht. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het wel echt twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de belangrijkste verschillen tussen hazen en konijnen.
3 min

Prairiehonden

Prairiehonden horen eigenlijk nog steeds bij de onbekendere huisdieren. Maar sinds kort stijgt hun populariteit steeds meer, en deze robuuste knaagdiertjes trekken de Nederlandse huishoudens in. Het geslacht van de prairiehonden omvat vijf soorten, waarbij de zwartstaartprairiehond in het wild en als huisdier het meest voorkomt. Vandaar gaat alle onderstaande informatie uitsluitend over hem.