10 tips voor perfecte hondenfoto’s

tips voor perfecte hondenfoto's

tips voor perfecte hondenfoto's

„Say cheese!“ Honden op commando in het juiste licht laten zitten en ze van hun beste kant fotograferen is nog niet zo gemakkelijk. Hoe je jouw hond kunt motiveren voor een fotoshoot en welke professionele tips je ter harte moet nemen voor een geslaagde foto, vertellen we je hier. Dit artikel gaat namelijk over: 10 tips voor perfecte hondenfoto’s.

Waarom zijn hondenfoto’s zo populair?

Honden hebben een vaste plaats in het leven van hun menselijke baasje. Dat geldt ook voor de plek op de fotomuur. Mensen leggen tenslotte graag onze geliefden met de camera vast om een herinnering te bewaren, om er nog lang van te genieten en we het met vrienden en andere familieleden kunnen delen. Geen wonder dat honden en katten na de eigen kinderen tot de meest favoriete redenen voor een foto horen. Honden vinden echter – net zoals kleine kinderen – vaak iets anders interessanter dan stil te zitten en te hopen op een mooi zelfportret. En voordat de fotograaf achter de lens de foto kan maken, is de hond er alweer klaar mee en het mooie foto-moment is weg.

Wat heb ik nodig om mooie hondenfoto’s te maken?

Om een mooie hondenfoto van je geliefde viervoeter te maken heb je dus vooral geduld nodig. Het geduld van de geduldigste mensen kan echter zelfs opraken als de hond blijft bewegen, de foto’s wazig zijn, er te weinig licht is of wanneer er op de afgedrukte foto alleen nog de staart van de hond te zien is. Daarnaast kan de camera het op het moment suprême laten afweten en het geheugen vol zijn. Maar… voordat je de camera nu weer geïrriteerd de kast in laat verdwijnen, lees de volgende 10 professionele tips. Want om een perfecte hondenfoto te maken hoef je geen geleerde fotograaf te zijn, noch duur fotomateriaal aan te schaffen. Als je de volgende tips over de juiste voorbereiding, de juiste camera-instellingen, de goede lichtverhoudingen en de beste formaten en perspectieven kent, kan je zelfs met je smartphone of een kleine compact camera mooie hondenfoto’s maken.

Tip 1: Een goede voorbereiding

Wanneer we zien hoe de hond krachtig door de velden jaagt, zijn vacht majestueus door de zon wordt opgelicht of zijn typische, smekende hondenogen opzet, willen we deze momenten het liefst direct met de camera vastleggen. Om te zorgen dat dit in de toekomst lukt, is het belangrijk je een beetje voor te bereiden op je nieuwe ‘hobby’. Want wie eerst nog moet zoeken hoe de camera überhaupt aan gaat of hoe de juiste modus wordt ingesteld of hoe de belichting kan worden geoptimaliseerd, mist de mooiste momenten. Of je nu met een spiegelreflexcamera, met een kleine compact camera of met je smartphone fotografeert: het is belangrijk dat je vertrouwd bent met de basishandelingen van je apparaat. De duurste en beste camera’s voegen niets toe, als de fotograaf er niet mee kan omgaan.

Wie niet alleen met de camera van zijn/haar telefoon wil fotograferen, maar liever gebruikmaakt van een compact of spiegelreflexcamera, moet tenminste weten hoe je de automatische camera-instellingen instelt, zoals portretmodus, sportmodus of burstfunctie. Wie nog iets verder wil gaan, moet vaktermen als sluitertijd, ISO-gevoeligheid en diafragma beter bekijken. Wat in het begin nog gecompliceerd klinkt, is na een beetje oefenen helemaal niet zo moeilijk. Zelfs wanneer je een smartphone tot je beschikking hebt, loont het om iets meer naar de functies van de geïntegreerde camera van je telefoon te kijken. Als deze naar jouw idee te beperkt zijn, zijn er ondertussen veel apps die de mogelijkheden van fotografie verbreden.

Tip 2:  Locatie- en situatiekeuze 

Minstens zo belangrijk als de basiskennis bij de camerabediening is om van te voren te bekijken hoe en waar je jouw hond graag op de foto wilt zetten. Wie zijn fotografiekunsten wil verbeteren, moet ook geplande fotoshoots met zijn hond doen. Hierbij kan je in alle rust verschillende perspectieven en formaten uitproberen. In het begin is een afgesloten plek het best, waar jij en je hond niet worden gestoord door auto’s, motoren of andere honden en mensen. Een grote, rustige heide, een veld in de natuur of de oever bij een rivier zijn goed voor latere foto’s. Want, ook als je hond als fotomodel in het middelpunt staat, is ‘datgeen erachter’ bepalend. Een onrustige achtergrond met auto’s, mensen, een lelijk gebouw of hoogspanningskabels kan iedere mooie foto van je hond verpesten. Wie zijn hond liever thuis wil fotograferen, moet, indien mogelijk, de eigen tuin in en de hond voor groene struiken fotograferen. Hondenfoto’s maken in huis is door de hoeveelheid licht vaak lastiger en behoeft daarom wat meer oefening.

husky puppy met camera

Tip 3: Motivatiehulp en het juiste moment voor jouw hond 

Je hebt de perfecte locatie voor je eerste honden-fotoshoot gevonden, bent mogelijk een paar kilometer de stad uit gereden en dán laat je hond het afweten? Die situatie is niet ondenkbaar, want welke hond heeft zin om mooie foto’s van hem te laten maken? Het is veel spannender om rond te snuffelen in de omgeving, over het veld te rennen of achter een haas aan te gaan. Wie een hond heeft die de basiscommando’s als zit, hier, of plaats kent, heeft daarbij natuurlijk al een voordeel. De blik van je hond verraadt echter op de foto’s erna dat hij liever iets anders was gaan doen en tegen zijn zin in naar ‘zit’ heeft geluisterd. Om die gezichtsuitdrukking te voorkomen, moet je letten op de volgende punten:

  • Laat je hond voor de shoot zijn behoefte doen en sta toe dat hij eerst een beetje uitraast (natuurlijk niet te veel, want hij moet niet hijgend op de foto staan), zodat de basisbehoefte aan beweging gestild is en hij met de nodig concentratie en nieuwsgierigheid met je project mee kan werken.
  • Geef je hond na het eten direct een pauze om het in alle rust te kunnen verteren en even te slapen. Verzet het geplande fotomoment naar een later tijdstip, als dat beter uitkomt.
  • Over het algemeen geldt dat als je hond lichamelijk en geestelijk een druk baasje is en weet dat je zijn behoeftes serieus neemt en voor voldoende afwisseling zorgt, dan zal hij bereid zijn met je samen te werken en zich te gedragen.
  • Om ervoor te zorgen dat je hond na de tiende foto nog plezier beleefd aan de gezamenlijke foto-activiteit, kan je een aantal lekkernijen of het lievelingsspeelgoed meenemen. Als je hond doorheeft dat hij wordt beloond met lekkernijen of zijn lievelingsspelletje als hij netjes meewerkt, zal hij vast met nog meer enthousiasme voor de camera poseren.
  • Stop met de shoot zodra je merkt dat je hond er geen plezier meer in heeft of te zwaar belast wordt. Beloon hem nog een keer grondig en geef hem een lekkernij, omdat hij tot dat moment zo goed meegewerkt heeft. Dan zal hij zich er de volgende keer weer op verheugen, zodra je een camera vastpakt.

Tip 4: Veel licht voor mooie hondenfoto’s

De juiste belichting is bij fotografie het belangrijkst. Veel foto’s mislukken, omdat er te weinig licht is. Voor beginners is het raadzaam de hondenfoto’s buiten in de open lucht te maken. Dat heeft ook op latere foto’s een mooier en natuurlijker effect dan foto’s die in huis genomen zijn. Het zonlicht buiten geeft niet alleen kleur aan de natuur, het laat ook de vacht van je hond oplichten. Meestal zijn de foto’s ook scherper, zelfs wanneer je hond beweegt, omdat het natuurlijke zonlicht een korte sluitertijd mogelijk maakt. Maar pas op: te veel zonlicht, bijvoorbeeld in de volle zon ’s middags in de zomer, moet je proberen te vermijden. Dat is niet alleen te warm voor je behaarde viervoeter, maar ook te veel voor de meeste camera’s. De kleuren op de foto’s worden dan vaak levenloos en het extreme licht zorgt voor lelijke schaduwen.

Het beste moment om een foto te maken in de open licht is daarom vroeg in de ochtend of tegen de avond als het licht zachter wordt en het aandeel rood licht voor warme kleuren en zachte schaduwen zorgt.

Natuurlijk zijn ook foto’s bij een bewolkte hemel, mist of onweerswolken heel interessant. Hoe donkerder de lucht of de omgeving is (dat geldt ook voor foto’s in een schaduwrijk bos), hoe meer licht de camera bij het fotograferen moet kunnen oppakken. Als je met een compact camera of een spiegelreflexcamera fotografeert, moet je in dat geval proberen de sluimertijd te vergroten (bijvoorbeeld 1/320), het diafragma te vergroten (bijvoorbeeld 2.8) of de ISO-waarde hoog instellen. Als je het niet zeker weet, probeer dan simpelweg verschillende instellingen uit. Met een beetje oefening zul je snel ontdekken in welke modus je de beste hondenfoto’s maakt.

Tip 5: Scherpe ogen, vage achtergrond

Honden hebben een onweerstaanbare blik en die willen we graag op de foto’s terugzien. Daarom is het bij portretfoto’s belangrijk dat de ogen scherp in beeld zijn. Ook moet de lichtweerspiegeling in de ogen zichtbaar zijn. De blik van de hond kan daarom het best gericht zijn op de lichtbron. Maak bij portretfoto’s de foto van zo dichtbij mogelijk en focus met de cameralens op de ogen van je hond. De mooie kop en de blik van je hond komen overigens nog beter uit, wanneer de achtergrond onscherp is. Professionals stellen daarvoor het diafragma in op een zo laag mogelijke stand (modus A of AV). Bij een waarde tussen f2.8 of f3.2 is het diafragma ver geopend en de scherptediepte daardoor minder. De achtergrond valt dan weg, terwijl jouw hond op de voorgrond scherp is.

Voor degenen die niet met handmatige fotografie aan de gang willen, maar wel mooie portretfoto’s van hun hond willen maken, is de portretmodus een aanrader. Deze is op veel digitale camera’s gemakkelijk in te stellen (meestal wordt de portretmodus gekenmerkt door het symbool van een hoofd). Sommige smartphones kunnen de portretmodus met onscherpe achtergrond ook aan. Wanneer je smartphone deze functie niet heeft, kan je apps downloaden om de achtergrond te vervagen. Je kunt de achtergrond ook met een bewerkingsprogramma of achteraf met een app onscherp maken.

Tip 6: Het dier op ooghoogte

Als je geen Duitse Dog hebt thuis, dan ben je vermoedelijk groter dan je viervoeter. Als je blijft staan wanneer je een foto van je hond neemt, dan heb je automatisch hondenfoto’s van boven, dus in vogelperspectief. Dit perspectief is voor foto’s van dieren echter niet aanbevolen, omdat voor goede dierenfoto’s het perspectief van het dier zelf nodig is. Op de foto gaat het tenslotte om de hond en dus zul je je op ooghoogte van de hond moeten bevinden. Daarvoor kan je gaan zitten, hurken of de hond iets hoger positioneren, bijvoorbeeld door hem op een boomstronk te plaatsen.

Ook de verhoudingen van je hond worden nauwelijks vervormd als je hem horizontaal vastlegt. Bij kleine honden, zoals een Chihuahua, kan je natuurlijk ook kikkerperspectief proberen, waarbij je met de camera op de grond ligt en je kleine hond van onderaf fotografeert. Dan lijkt deze op foto’s groter.

tips voor de perfecte hondenfoto

Tip 7: Succesvolle portret hondenfoto’s

Dichtbij komen, op ooghoogte en de blik van je hond scherpstellen terwijl de achtergrond onscherp wordt. Deze puntjes die bij tip 5 en 6 zijn beschreven zijn heel belangrijk bij portretfotografie. Een laag scherptediepte door een ver geopend diafragma (= laag diafragma-getal) is bij portretfotografie een populair effect, omdat het datgene wat model staat nog meer op de voorgrond zet. Overeenkomstige handmatige instellingen (bijvoorbeeld diafragma-getal F1.8) of de portretmodus dragen daaraan bij. In principe moeten de ogen, oren en de neus bij hondenfoto’s scherpt zijn. Al het andere mag onscherp zijn.

De portretfoto’s waarbij de hond direct de camera in kijkt en de vertrouwelijke blik frontaal opgevangen wordt, zijn echte blikvangers. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak kijken de nieuwsgierige viervoeters overal naar, behalve naar de camera. Maar er zijn een paar trucs waarmee je de aandacht van je hond kan wekken. Als je hond een goede basisopvoeding heeft gehad, kan dit natuurlijk door commando’s, maar ook daarbij is het niet altijd zeker of je hond ook direct gaat zitten of blijft. Snacks kunnen helpen om je hond in de camera te laten kijken, maar veel honden willen dan graag naar de camera toe rennen en dat wil je natuurlijk vermijden. Geluiden die de hond nog niet kent, werken beter om de aandacht te trekken. Dat kunnen bijvoorbeeld onbekende dierengeluiden zijn die je imiteert of via de smartphone afspeelt. Als je hond die geluiden hoort, dan kijkt hij waarschijnlijk in de richting van waar het geluid vandaan komt. Dan is het nog zaak om op het juiste moment een foto te maken.

Maar ook als de hond niet direct in de camera kijkt, kan je succesvolle portretfoto’s maken. Vooral de zijkant van de kop van de hond is een edel en interessant beeld. Je moet er echter wel op letten dat er tussen de ogen van je hond en de rand van de foto een bepaalde afstand zit. De ruimte op de plek waar de hond naartoe kijkt tot de rand moet altijd groter zijn dan aan de andere kant van de ogen. Je moet je hond sowieso niet exact in het midden plaatsen. Foto’s zijn interessanter wanneer het onderwerp op de voorgrond iets meer naar de zijkant geplaatst is. Daarvoor kan je denkbeeldig door twee horizontale en twee verticale lijnen, negen net zo grote vlakken maken (sommige camera’s geven deze lijnen ook op de display aan). Bij hondenfoto’s (portretfoto’s) moet het gezicht ergens zijn, waar twee lijnen samenkomen.

Tip 8: Fotografeer je hond in actie

Hondenfoto’s waarop je hond rent of springt zijn bijzonder dynamisch. Als het lukt een foto te maken van het gezicht van je hond die naar je toe loopt, ontdek je gekke bekken van je hond die je normaal ontgaan zouden zijn. Het fotograferen en scherpstellen van honden in beweging is zoals bekend echter niet zo gemakkelijk. Al snel zijn de contouren onscherp, is de foto vaag of het beslissende moment, zoals bij een sprong-foto waarbij de hond met alle poten van de grond komt, is alweer voorbij.

Om snelle bewegingen heel precies vast te leggen, is het belangrijk de sluitertijd zo kort mogelijk te maken. Aangezien de camera in normale modus een moment nodig heeft om het omgevingslicht op te vangen, te focussen en het beeld vast te leggen, reageert deze bij een hoog diafragma-getal (tussen f3.2 en f4.5) direct. Daarbij is het een probleem dat er daardoor weinig tijd overblijft om licht in de camera te laten vallen. Om dat probleem tegen te gaan, moet je vermoedelijk de ISO-waarde van je camera aanpassen. Er is soms wat tijd en oefening nodig om de juiste verhouding tussen diafragmaopening en het ISO-aantal te vinden en optimale bewegende beelden vast te leggen.

Gelukkig hebben de meeste digitale camera’s en smartphones tegenwoordig opnamemodi die het fotograferen van bewegend beeld gemakkelijker maken. Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van de sportmodus en burst. Wanneer je hond dan door een veld of over een hondenspeelplaats rent of speelt, kan je simpelweg je camera daarop gericht houden. Ook wanneer het uitzoeken van al het beeldmateriaal erna wat tijd kost, loont het: als je zo veel foto’s van je hond in actie hebt, zit er vast eentje tussen die goed gelukt is.

Tip 9: De juiste styling voor het hondenmodel

Wij zien er graag goed uit op foto’s en dat geldt ook voor onze dierlijke modellen. Een hond waarvan de vacht onverzorgd en zonder glans naar beneden hangt, die slaap in zijn ogen heeft of waarbij nog voedselresten in de vacht zitten, is niet echt een mooi beeld. Ga daarom voordat je een foto neemt eerst met een borstel aan de slag. Maak het gezicht van je hond schoon, verwijder kwijl en vuil, en borstel de vacht. Dat zorgt bij langharige viervoeters voor een bijzondere glans, die je op foto’s zult terugzien. Let op de details en bedenk van te voren hoe je jouw hond wilt laten zien: in zijn natuurlijke schoonheid of misschien opgemaakt met mooie accessoires? Probeer uit wat je het meest bevalt en wat het best bij het karakter van de hond past.

Tip 10: Oefening baart kunst

Nu heb je een aantal tips over hoe je perfecte hondenfoto’s kan maken. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat het in de praktijk niet zo werkt als in theorie wordt gedacht. Geef echter niet meteen op: Rome is ook niet op één dag gebouwd. Afhankelijk van voorkennis, talent, camera-uitrusting en de hond is er meestal maar weinig tijd nodig voordat de gewenste beeldkwaliteit behaald wordt. Zet je hond of jezelf niet te veel onder druk. Het belangrijkste bij het fotograferen is dat jullie er beide plezier aan beleven, dat zie je later terug op de foto’s.

We wensen je veel plezier bij het fotograferen van je geliefde viervoeter!

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.