Constant de grenzen opzoeken en je autoriteit op de proef stellen: welkom in de pubertijd van je hond! Maar kop op: met deze tips kan je jouw puberende hond tijdens deze lastige en vermoeiende tijd beter begrijpen en begeleiden.
Honden in de pubertijd: hier moet je op letten

© maximilian_100 / stock.adobe.com
Tijdens de pubertijd reageren honden emotioneler op prikkels.
Het begin van de pubertijd hangt bij de hond af van het ras en het dier zelf.
De vermoeiende tijd start ongeveer nadat ze pup zijn geweest, zodra alle melktanden uitvallen en de 42 blijvende tanden doorgekomen zijn.
Over het algemeen geldt dat kleinere hondenrassen iets eerder (ongeveer na 6 maanden) dan grotere hondenrassen (ongeveer na 12 maanden) gaan puberen.
Interessant om te weten: de pubertijd bij een hond is deel van de zogenoemde adolescentie. De pubertijd eindigt met het bereiken van de geslachtsrijpheid. Adolescentie loopt van het begin van de volwassenheid tot ze klaar zijn voor de fok.

© otsphoto / stock.adobe.com
Hoe komt de pubertijd bij de hond tot uiting?
Niet alleen tieners zijn als puber ongehoorzaam en vermoeiend, ook je viervoeter wordt vroeger of later een echte puber. Typische kenmerken zijn dat je hond zich ineens anders gedraagt, aangeleerde commando's verleert en de grenzen opzoekt.
Als je hond gaat puberen, kan zijn gedrag ineens veranderen.
- Je hond bakent vaker iets af tijdens het uitlaten.
- Je lieveling is sneller en gemakkelijker te motiveren
- Hoewel je hond al heeft geleerd om alleen te zijn, zeurt hij nu wanneer je de kamer uit gaat of krabt aan de deuren.
- Je viervoeter wordt zelfverzekerder en onderzoekt zijn omgeving zonder nog aandacht voor jou te hebben.
- Tijdens het spelen gaat hij anders met andere honden om. Bijvoorbeeld dominanter of angstiger.
Waar moet je bij de pubertijd van de hond op letten?
Als je niet wilt dat je puberende hond een loopje met je neemt, dan is het nodig om duidelijke regels te stellen gedurende de gehele pubertijd. Om ervoor te zorgen dat dit werkt, moet iedereen in huis, dus ook de partner en de kinderen, zich hieraan houden.
We geven je hieronder 5 belangrijke regels die je tijdens de pubertijd absoluut moet volgen.
- Laat je hond zien dat hij bij jou veilig is. Ga bij gevaar (bijvoorbeeld agressieve aangelijnde honden) actief voor je hond staan en bewaar de rust.
- Ga als leider van de roedel altijd voorop.
- Zorg ervoor dat eerder aangeleerde commando's standhouden. Dat kan met behulp van lekkernijen.
- Zorg ervoor dat je hond genoeg heeft met soortgenoten contact.
- Plan bewust rustmomenten in zodat je hond kan wennen aan het dagelijks leven.
Als je moeite hebt om met een lastigere hond om te gaan, kan een regelmatig bezoek aan een hondenschool of een professionele hondentrainer helpen.

© Christian Müller / stock.adobe.com
Wat gebeurt er in het lichaam van de hond tijdens de pubertijd?
Na de puppyfase begint het lichaam met het omvormen van de hormoonhuishouding. Het doel van deze hormoonverandering is om geslachtsrijp te worden.
Gonadotropin-releasing hormoon (GnRH)
Het GnRH wordt aangemaakt in de hersenen en zorgt ervoor dat de geslachtsorganen geactiveerd worden, die tot dan toe nog geen functie hadden. Ze beginnen eigen geslachtshormonen aan te maken, die de herenen weer beïnvloeden.
De geslachtshormonen van reuen (testosteron) en teefjes (oestrogeen en progesteron) zorgen ervoor dat het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties groeit en dat de honden heviger reageren op prikkels van buitenaf.
Daarentegen neemt de functionaliteit van de hersenschors af, die normaalgesproken het bewuste en spontane handelen bestuurt. Puberende honden hebben daarom minder controle over impulsen dan honden die al volwassen zijn.
Cortisol
Cortisol wordt aangemaakt in de bijnierschors. Ook de concentratie van dit stresshormoon cortisol stijgt tijdens de pubertijd bij de hond in het bloed. Dat is de reden waarom je hond ineens gestrest reageert op harde geluiden, zoals de claxon van een auto, terwijl hij daar als puppy geen problemen mee had.
Dopamine
De hoeveelheid van het gelukshormoon dopamine wordt niet verhoogd. De hoeveelheid verantwoordelijke receptoren in de hersenen stijgt echter wel. Dat hormoon normaal gesproken verantwoordelijk als belangrijke neurotransmitter om gebeurtenissen positief te koppelen. Aangezien het tijdens de pubertijd meer invloed heeft op de hersenen van je hond, kan je het beloningssysteem prikkelen met bijvoorbeeld lekkernijen of complimentjes.