Mastín español

Mastín español

Mastín español

Deze grote hond met zijn krachtige geblaf heeft zeker geen gebrek aan zelfvertrouwen. Als voormalige beschermhond nam hij het ten slotte op tegen wolven, beren of andere roofdieren. Maar ondanks zijn kracht en dominantie beschikt dit evenwichtige hondenras over een verbazingwekkende zelfbeheersing.

Eigenschappen

De Mastín Español is zich bewust van zijn kracht. De zware reus met zijn diepe norse geblaf lijkt erg zelfverzekerd. Hij is zich ervan bewust dat hij op mensen en dieren intimiderend over kan komen en dat hij met zijn verschijning respect af kan dwingen. Daardoor is het niet nodig zijn kracht te demonstreren. De hond zal ondanks zijn sterke beschermingsinstinct en zijn natuurlijke wantrouwen tegenover vreemden nooit zonder aanleiding agressief zijn. Door deze eigenschappen is het een uitstekende waakhond. De honden willen hun familie beschermen en zouden tot het uiterste gaan om ze te verdedigen. Toch kunnen de honden – dankzij hun intelligentie –  inschatten wanneer ze moeten ingrijpen en wanneer niet. Qua aard zijn de rashonden erg evenwichtig en goedaardig. De honden zijn niet zo snel op hun tenen getrapt. Ze laten zich door andere honden niet zomaar uit hun evenwicht brengen. Ze hebben een levendig en vrolijk karakter en zijn erg zacht, bijna teder in de omgang met hun geliefde baasje. Daardoor is de berg- en waakhond een geliefde familie- en gezelschapshond. In de schoot van hun familie voelen de honden zich het meest op hun gemak. De hond gaat ook het liefste overal mee naartoe. Hij houdt van het spelen met kinderen en kan – met de juiste opvoeding – ook met kleine kinderen worden gehouden. Hij is zich bewust van zijn kracht en zet deze gedoseerd in. Echter moet men kleine kinderen niet met de grote zware hond alleen laten.

Mastiffs worden beschouwd als leergierig, soms zelfs dressuurgevoelig, toch moet men zich als eigenaar ervan bewust zijn dat ze niet tot het uiterste gaan om bij hun baas in de smaak te vallen. De Mastín Español is eigenwijs en zal – ook al houdt hij van het samenleven in een familie – af en toe koppig zijn als hij iets anders wil. Vooral reutjes kunnen erg dominant voor de dag komen als er tijdens de opvoeding te veel druk op hen wordt uitgeoefend. Het kan voorkomen dat een buitenstaander de indruk krijgt dat de hond eerder zijn baasje aan het opvoeden is dan andersom. Naast de gebruikelijke consequentie is er bij de opvoeding van een Mastín Español veel geduld en vertrouwen nodig.

Uiterlijk

De zelfverzekerde soms dominante aard van de Mastín Español is ook terug te zien in zijn gedrag. De zelfverzekerde reus is noch verlegen noch agressief. Zijn gespierde lichaam laat al genoeg kracht zien. Met een schofthoogte van 77 cm bij reutjes en 72 cm bij teefjes behoort de Mastín Español ongetwijfeld tot de grote hondenrassen. In Spanje, zijn land van herkomst, wordt hij zonder inachtneming van de FCI-norm gefokt als gebruiksdier en zijn er schofthoogtes tot 100 cm en een gewicht van meer dan 110 kg mogelijk. Volgens de FCI-standaard hebben de erkende rashonden een nog steeds indrukwekkend gewicht van 70 kg.

De gladde niet al te lange vacht benadrukt zijn goed geproportioneerde gelijkmatige lichaamsbouw. De hond is twee keer per jaar in de rui. De vacht is erg dik een weerbestendig en onthult de afstamming van de Spaanse herdershond die het zelfs in de koude hoogten van het Spaanse berglandschap volhield. De hond komt in verschillende kleuren voor. De FCI geeft de voorkeur aan éénkleurigheid. Ze kunnen in het geel, rood en ree rood tot zwart en wolfsgrijs voorkomen. Maar ook gecombineerde kleuren zoals gestroomd, met witte halskraag en gevlekt zijn toegestaan.

In tegenstelling tot de uitzonderlijk lange Mastiff’s snuit, zijn de oren nogal klein en hangend. De korte, krachtige hals heeft een dubbele keelhuid. Zijn borst is diep en breed. Ondanks zijn lichaamsgewicht is het een beweeglijke hond die volgens zijn standaard zowel staand als in beweging harmonie uitstraald.

Geschiedenis

Zelfs de voorouders van de Mastín Español vielen al op door hun beweging, kracht en uithoudingsvermogen. Hoewel er weinig bekend is over de oorsprong van dit hondenras, gaat men ervan uit dat de voorouders onder de grote hondenrassen te vinden zijn die ongeveer 2000 jaar geleden door de Grieken en de Feniciërs naar het Iberisch schiereiland werden gebracht. De sterke moedige honden met hun aangeboren beschermingsinstinct werden vooral bekend bij de Spaanse trekherders. Al in de 12e eeuw vergezelden ze grote kuddes schapen tijdens hun trektochten en beschermde ze betrouwbaar tegen wolven, beren en andere roofdieren. Volgens een overlevering uit de 18e eeuw uit Castilië werd een kudde von 1000 schapen meestal vergezeld door vijf honden. Een hond was dus verantwoordelijk voor 200 schapen die hij zelfstandig en zonder aanwijzingen van de herder hoedde. Gezien zijn uitstekende eigenschappen als berghond werd de Mastín Español erg gewaardeerd. Ze werden dan ook uitstekend verzorgd. De herders namen evenveel levensmiddelen voor de honden mee als voor de herders. Wie een Mastín Español verwondde, kon zware straffen verwachten van de Mesta, de middeleeuwse organisatie van Spaanse schapenboeren. Alleen al het bezit van zo’n waardevolle hond moest door de Mesta worden goedgekeurd.

Ook tegenwoordig is de Mastín Español een waardevol bezit voor herders in Spanje. Hij bewaakt de kuddes op de inheemse weides en tijdens tochten. Met uitzondering van de Pyreneeën van Aragon en Naverra en de Monegros, waar de Mastín del Pirineo wijdverbreid is. De Mastín Español komt in heel Spanje voor; vooral in de bergen van de provincies Asturias en Leon en in de Cantabrische bergen, de Extremadura, evenals in alle gebieden en weilanden waar gehoed wordt. Doordat de hond in Spanje wijdverbeid is, wordt hij in de verschillende regio’s ook Mastín Leonés, Mastín Extremeño en Mastín Manchego genoemd. In tegenstelling tot zijn herkomstland Spanje komt het ras in de andere Europes landen zelden voor.

Fokkerij en gezondheid

Het aantal fokkers buiten Spanje is te overzien. Een overzicht van fokkers is verkrijgbaar bij de respectieve nationale verenigingen van de FCI-lidstaten. Binnen de FCI, ‘s werelds grootste cynologische overkoepelende organisatie, wordt de Mastín Español onderverdeeld onder nummer 91 van groep 2 (Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden) en sectie 2.2 (Berghonden). Als je interesse hebt in deze rashond, moet je controleren of de desbetreffende fokker volgens de FCI-standaard fokt en of hij in het bezit is van de bijbehorende certificaten. Dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat er wordt gelet op de gezondheid en belangrijke kenmerken.

Omdat de Mastín Español in sommige Europese landen op de lijst met potentieel gevaarlijke hondenrassen staat en zijn houding is onderworpen aan bepaalde voorwaarden, werd het voor veel fokkers de afgelopen jaren lastig om genoeg kopers voor puppy’s te vinden. Sommige fokkers zijn om die reden zelfs gestopt met fokken. Het vinden van een fokker bij jou in de buurt is dus – als je niet in Spanje woont – helemaal niet zo makkelijk. Als je ondanks deze hindernissen een fokker heeft gevonden, moet je jezelf voor de aankoop informeren of het houden van deze rashond in jouw woonplaats is toegestaan.

De fokker zal al jouw vragen daarover beantwoorden.

Als je geen fokker kunt vinden, is een bezoek aan het asiel de moeite waard. Misschien vind je daar een andere grote sympathieke viervoeter die dringend een baasje nodig heeft.

Als je in het bezit bent van een puppy, die volgens de standaard van de FCI werd gefokt, hoeft je niet bang te zijn voor ziektes. De Mastín Español is een erg robuust hondenras die danzij zijn lichamelijke gesteldheid ongevoelig is voor ziektes. Net als alle grote hondenrassen heeft ook dit ras aanleg voor heupdysplasie (HD). Dit risico kan beperkt worden door behoedzaam te fokken. Aangezien de bot- en gewrichtsproblemen vaak gepaard gaan met een te snelle groei en overmatige gewichtstoename van de honden, moet zowel de fokker als de eigenaar erop letten dat de pups niet te veel gevoerd worden. Dierenartsen raden hoogwaardig voer aan dat het beste over drie maaltijden per dag kan worden verdeeld. Om de kans op een maagtorsie laag te houden moet het overeten van een maaltijd die te groot is en wild dollen na het eten worden vermeden.

Houden en verzorgen

De Mastín Español wordt – althans in termen van zijn lichamelijke verzorging –als een zeer gemakkelijk te verzorgen hond gezien. Het is voldoende om de hond af en toe te borstelen en de oren schoon te maken. Tijdens de rui moet de vacht intensiever worden verzorgd.

De rui komt twee keer per jaar voor in de lente en in de herfst. De opvoeding van zo’n grote rashond is in vergelijking met de vachtverzorging wat moeilijker. Voor mensen die absolute gehoorzaamheid van hun hond verwachten en een hond verwachten die altijd in de startblokken staat om iets liefs voor zijn baasje te mogen doen, is bij de Mastín Español niet aan het goede adres. Zijn sterke zelfvertrouwen en intelligentie verleiden hem om af en toe zijn eigen plan te trekken. Vooral bij te veel druk en ongepaste hardheid tijdens de opvoeding wordt de hond koppig en kan dan zelfs voor ervaren hondenbezitters een uitdaging zijn. Dat betekent echter niet dat dit ras niet opgevoed kan worden. Als de eigenaar zich bewust is van de eigenschappen van zijn charismatische viervoeter, kan hij hem met veel inlevingsvermogen, geduld en liefdevolle consequentie goed opvoeden en een fijne trouwe hond van hem maken. Een Mastín Español die op deze manier wordt opgevoed geniet na een lange wandeling ook van de rust thuis en houdt van knuffelmomenten met zijn baasje. Om zijn evenwichtige aard te stimuleren, is veel beweging absoluut noodzakelijk. De honden houden van bezigheden zoals apporteren. Dat doen ze met veel plezier!

Deze grote hond is zeker niet geschikt om in een kleine woning te houden. Een huis met een tuin is voor deze berghond het meest geschikt. Het is het beste als de hond vanuit de tuin een overzicht over zijn omgeving heeft zodat hij veel dingen in de gaten kan houden. Zo kan hij zijn aangeboren beschermings- en waakinstinct uitleven en heeft hij het gevoel dat hij zich voor zijn familie kan inzetten. Als je geen herder bent en de Mastín Español als familiehond houdt, kun je gerust zijn: er hoeft niet altijd een hele kudde schapen te zijn om hem tevreden te stellen.

Gerelateerde artikelen
Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.