Is het verstandig mijn hond in bed te laten slapen?
© Soloviova Liudmyla / stock.adobe.com
De meningen zijn behoorlijk uiteenlopend als het gaat om de vraag of je een hond in bed moet laten slapen. In dit artikel worden de voor- en nadelen besproken, zodat je zelf kunt beslissen of je hond wel of niet in jouw bed mag slapen.
Inhoudsopgave
Pro: wat zijn de pluspunten van een hond in bed?
Iedere baasje kent het beeld van schattige puppy’s die dichtbij elkaar in hun mand slapen. Honden zijn namelijk roedeldieren en houden van lichamelijk contact. Geen wonder dat de meeste honden dit met hun baasje ook willen. Over het algemeen is de lichamelijke nabijheid goed voor zowel de hond als de eigenaar.
Met je hond in een bed slapen is rustgevend voor mensen en bevordert stressvermindering. Bovendien hebben studies bewezen dat het voor een gevoel van geborgenheid en veiligheid zorgt.
Hond in bed maakt je blij
Het welzijnshormoon oxytocine komt namelijk vrij, wat een positief effect heeft op het welzijn van het baasje en de hond. Daarnaast vermindert het agressieve gevoelens, en wordt het gevoel van empathie juist bevorderd.
Amerikaanse onderzoekers ontdekten in een ander onderzoek dat mensen die hun hond in bed laten slapen eerder in slaap vallen. En dat niet alleen; ze worden ook nog eens gelukkiger wakker.
Contra: waarom moet ik mijn hond niet in bed laten slapen?
Een van de belangrijkste redenen om je hond niet in bed te laten slapen is hygiëne. Afgezien van hondenhaar in bed, brengt hij ook vuil mee in je bed.
Dit kun je natuurlijk tegengaan door het beddengoed simpelweg vaker te verschonen. Helaas blijft het niet altijd bij vuil en haar. Sommige honden nemen ook wormeneitjes of ectoparasieten zoals teken en vlooien mee naar bed. Als je hond naast je slaapt, moet je dus bijzonder goed aandacht besteden aan regelmatige ontworming en parasietenbestrijding.
Hond in bed: pas op voor jaloezie en agressie
Sommige honden die bij hun baasje in bed slapen ontwikkelen bovendien een overmatig beschermingsinstinct. Soms leidt dit ertoe dat de hond jaloers en agressief op de partner van zijn baasje reageert.
Dit blijkt bijvoorbeeld als de hond de partner van zijn baasje uit het bed duwt, of hem zelfs helemaal niet in bed laat. Zodra je hond dit gedrag vertoont, moet je je viervoeter niet meer bij je in bed laten slapen.
Als de hond ’s nachts onrustig is kan het ondanks alle positieve aspecten ook een negatief effect hebben op de slaap van mensen. Uit ander Amerikaans onderzoek bleek zelfs dat de slaapkwaliteit beter is als de hond gewoon in dezelfde kamer slaapt in plaats van echt in bed.
Hoe leer ik het mijn hond af om in mijn bed te slapen?
In het ideale geval heb je je hond vanaf het begin niet in hetzelfde bed laten slapen. De broodnodige knuffels kunnen immers ook naar de fauteuil of de bank worden verplaatst.
Als je hond tot nu toe in bed mocht slapen en je hem dat wilt afleren, is er vooral geduld nodig. In het begin zal je hond zeker niet blij zijn over de nieuwe situatie. Vanuit zijn oogpunt zal hij plotseling van zijn gebruikelijke plek worden verbannen, en zal hij zeer waarschijnlijk reageren met gehuil en gejank. De eerste nachten zonder een hond in bed worden dus misschien wat onrustig voor iedereen.
Het is de beste optie om de hond compleet uit de slaapkamer te verbannen. Als je dit niet over je hart kunt verkrijgen, kan een knusse mand in de slaapkamer een goed alternatief zijn. Hierbij bestaat echter het gevaar dat je hond toch stiekem in je bed kruipt zodra je in slaap bent gevallen.
In het zooplus Magazine vind je meer informatie over het thema hondenopvoeding.
Het beste alternatief: een zachte hondenmand
Afgezien van de nachtelijke routine: honden slapen tot 13 uur per dag en hebben daarom ook overdag een knus plekje nodig. Maar hoe ziet de ideale hondenmand er eigenlijk uit? Let bij de keuze op de volgende punten.
- Afmetingen: je hond moet genoeg bewegingsvrijheid hebben in zijn mand.
- Knus: afhankelijk van hoe zacht de door jou gekozen hondenmand is, houden veel honden van een extra knuffeldeken in hun slaapplek.
- Plaats: een hond wil graag in de buurt van zijn mensen zijn. Kies daarom een rustige, maar niet te afgelegen plek voor de hondenmand. Natuurlijk moet je ook tocht of direct contact met een verwarming vermijden.
Hoe je het ook wilt doen met het slapen: wij wensen jou en je hond een fijne tijd samen.
10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt
Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
Een puppy uit het asiel adopteren
Je wilt graag een puppy nemen, maar het hoeft geen rashond te zijn? Een puppy adopteren uit het asiel is dan een goed alternatief!
Het samenleven van honden en katten
Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.