Belangrijke vragen aan de hondenfokker

Vragen aan hondenfokker siberische husky

Vergeet bij het zien van de schattige puppy's niet om vragen te stellen.

Je hebt jouw favoriete ras gevonden? Dan kun je waarschijnlijk nauwelijks wachten op het moment dat je een kleine puppy mee naar huis mag nemen. Om nare verrassingen in de toekomst te vermijden moet je de uitgekozen rashond alleen bij een gerenommeerde fokker kopen. Met de volgende vragen aan de hondenfokker kun je nagaan of hij echt professioneel is.

Steun nooit dubieuze fokkers

Als je eenmaal hebt gezien hoe de schattige, knuffelige puppy vrolijk met zijn staartje kwispelt en je nieuwsgierig aankijkt met zijn trouwe ogen, is het vaak al te laat voor rationele beslissingen. Dat weten louche dierenhandelaars die met zieke, angstige en slecht gesocialiseerde puppy’s snel geld willen verdienen helaas ook.

En zelfs als we eigenlijk zouden moeten weten dat deze verkoper misbruik van het fokken maakt, voelen we toch vaak de behoefte om tenminste één van zijn onschuldige honden een beter leven te geven door hem te kopen. Maar bedenk je goed: je doet daarmee geen voordeel aan jezelf of aan het dier. Bovendien ondersteun je zo de illegale handel in puppy’s.

Waarom zijn vragen aan de hondenfokker zo belangrijk?

Je wilt met zekerheid een sterke en gezonde hond waar je samen met je gezin nog jaren plezier van hebt. Daarbij wil je natuurlijk niet hoeven denken aan gedragsstoornissen, ziektes en regelmatige bezoekjes aan de dierenarts.

Maar wie een puppy bij één of andere broodfokker uit de kofferbak koopt, kan daar helaas wel op rekenen. Het zogenaamde koopje kost al snel bakken met geld. Vaak bedragen de dierenartskosten namelijk veel meer dan de betaalde prijs voor de puppy. Daarnaast ondersteun je met je aankoop de criminele activiteiten van de dierenhandelaar, zodat het lijden van de dieren doorgaat.

Het is daarom essentieel dat je de fokker voor jouw puppy zorgvuldig kiest. Een serieuze fokker selecteert zijn fokhonden zeer nauwkeurig volgens voorgeschreven criteria. De gezondheid en sterkte van het ras staan altijd op de voorgrond. Door zieke honden of dieren met ongewenst gedrag uit te sluiten, zorgt een fokker ervoor dat het ras kan blijven bestaan. Daarnaast zorgt hij ervoor dat je een puppy krijgt waarbij je niet voor nare verrassingen hoeft te vrezen.

Huisdierverzekering

Vragen aan de hondenfokker: vóór het eerste bezoek

Als je een fokker hebt gevonden die puppy’s van het gewenste ras aanbiedt, stel je de belangrijke vragen al bij het eerste contact met de fokker.

Zo krijg je meteen een eerste indruk of een bezoek aan de puppy’s überhaupt de moeite waard is. Bovendien kun je belangrijke vragen aan de hondenfokker vergeten te stellen door de opwinding van de eerste ontmoeting.

Vraag de fokker naar lidmaatschap van een vereniging

Gerenommeerde fokkers van een ras zijn meestal georganiseerd via een officiële rashondenclub. Als het hondenras erkend is, is de club aangesloten bij een overkoepelende vereniging (bijv. de VBK in Nederland). Vraag de fokker daarom naar een lidmaatschap. Bij een online zoektocht naar een fokker is het aangeraden alleen contact op te nemen met fokkers waarvan de adressen op de website van de rasvereniging staan.

Vraag de fokker naar de benodigde papieren

Honden uit een officieel erkend ras zijn geregistreerd en hebben een stamboom. Het gaat om verschillende geschiktheidstesten en gezondheidstesten voor honden die goedgekeurd zijn voor de fokkerij. Daarnaast zorgt de betreffende vereniging of club er bijvoorbeeld ook voor dat de moederhond voldoende rustperiodes krijgt tussen nesten.

Vraag je de fokker naar zijn keuze voor het ras

Het fokken van rashonden vergt veel passie en liefde. Je wordt namelijk niet rijk met deze buitengewoon omvangrijke “hobby”. Een fokker zal dus goede redenen hebben waarom hij voor het fokken van ‘zijn’ ras heeft gekozen. Wat maakt het ras zo speciaal in zijn ogen? Wat waardeert hij bij het werken met deze honden?

In een gesprek met een ervaren fokker kun je veel over het ras leren. Controleer of je eigen redenen om voor dit ras te kiezen passen bij de ervaringen van de fokker. De antwoorden op vragen aan een fokker met jarenlange ervaring met het ras zijn vaak zeer verhelderend. Ze kunnen niet worden vervangen door een beschrijving van het ras in boeken of op internet.

Wat kost een puppy en is er een koopcontract?

Natuurlijk moet je ook het zakelijke gedeelte met de fokker bespreken, en je zult ongetwijfeld geïnteresseerd zijn in de aankoopprijs die hij voor zijn puppy’s vraagt. Rashonden kosten over het algemeen tussen de 800 en 1.200 euro. De prijs kan afhankelijk van het ras, de fokker en de vraag ook aanzienlijk hoger zijn.

Je moet sceptisch zijn als de prijs aanzienlijk onder de gemiddelde prijs ligt. Een fokker investeert veel tijd en geld in zijn honden. Hij gaat met ze naar de dierenarts, doet onderzoeken, laat ze inenten en ontwormen, gaat met de teef mee naar de dekreu, zorgt voor voldoende voer, verzorging en activiteit van de dieren en neemt deel aan opleidingen. Een prijs rond de 1.000 euro is daarom gerechtvaardigd. Hij zal je op verzoek zeker kunnen uitleggen hoe de prijs tot stand is gekomen.

Een goede fokker zal zijn honden bovendien alleen met een koopcontract verkopen. Daarin staat naast de overeengekomen aankoopprijs en de contactgegevens van de koper en fokker ook belangrijke informatie over de aansprakelijkheid van de fokker alsmede identificatiegegevens van de hond, zoals ras, geslacht, stamboeknummer en het chipnummer van de pup.

Als al deze vragen voor de hondenfokker naar tevredenheid zijn beantwoord, is het tijd om de puppy’s voor het eerst te bezoeken. De fokker zal daarbij zelf ook eens goed naar jou willen kijken, en niet elke pup past bij ieder mens. Tijdens een persoonlijk bezoek kun je andere belangrijke vragen stellen en de leefomstandigheden van puppy en moederhond met eigen ogen zien.

vragen aan fokker puppy Samoyed
Een goede fokker zal je de puppy's nooit in het park of op een parkeerplaats laten zien.

Welke vragen moet je bij het eerste bezoek aan de hondenfokker stellen?

Hoe afleidend de aanblik van de puppy’s ook is, houd je ogen en oren bij het eerste bezoek open en luister naar je buikgevoel. Je kunt het beste een lijst maken met alle vragen die je voor de hondenfokker hebt, anders vergeet je in de opwinding misschien belangrijke punten.

Vraag de fokker je het verblijf van de puppy’s te laten zien

Een goede fokker zal je graag de ruimtes en de huisvesting van zijn honden laten zien. Let er tijdens de rondleiding op dat de kennel schoon is en dat de puppy’s worden opgevoed in een lichte, ruime, verwarmde en vriendelijke omgeving.

Ook moeten ze beschikken over voldoende water en speelgoed, en moeten ze een nauwe band hebben met de fokkersfamilie. Om de moederhond en elk van de kleine honden goed te kunnen verzorgen, hebben fokkers meestal niet het hele jaar door puppy’s en niet meerdere nesten tegelijk.

Mag ik rustig naar de puppy’s kijken?

Als de fokker de puppy’s net in huis heeft, zal hij je de schattige dieren ongetwijfeld vol trots laten zien. En zelfs als je hart sneller gaat kloppen bij het zien van de onhandige jonge honden en je ze allemaal tegelijk zou willen nemen, moet je de nakomelingen nader bekijken.

Zien de puppy’s er allemaal gezond uit en is hun verblijf schoon en goed verzorgd? Hoe ziet de vacht eruit en hoe gedragen de kleintjes zich? Puppy’s zijn van nature open, nieuwsgierig en actief. Als ze daarentegen helemaal niet geïnteresseerd zijn in jouw bezoek, apathisch in een hoek liggen, angstig lijken of eventueel een opgeblazen buik hebben, moet je van een aankoop afzien.

Vraag de hondenfokker naar het teefje

Voor een optimale start in het leven moeten puppy’s minstens acht weken bij hun moeder blijven. In veel landen is dit zelfs wettelijk vastgelegd. Als de kleine honden zonder moederteefje bij de fokker wonen, is dit een teken van onzorgvuldige handel in puppy’s.

Natuurlijk weten sommige criminele handelaars dit ook en tonen ze hun klanten een ander volwassen teefje bij vraag naar de moeder. Kijk daarom goed en let op hoe het teefje zich tegenover de puppy’s gedraagt. Als ze geen interesse in ze toont en ze de pups zelfs wegduwt, is ze waarschijnlijk niet de moeder.

Let ook goed op de verhouding tussen het moederteefje en de fokker. Is er een hechte, liefdevolle en vriendschappelijke band of lijkt de interactie nogal ruw en gekenmerkt door wantrouwen? In dat geval moet je op zoek gaan naar een andere fokker.

Zijn de puppy’s ingeënt, ontwormd en gechipt?

Fokkers zijn via fokverenigingen verplicht hun puppy’s op tijd in te enten. Met acht weken worden de hondjes ingeënt tegen hepatitis, leptospirose, parvovirus, kennelhoest en hondenziekte. Vraag om het inentingsbewijs, controleer de echtheid ervan en controleer of alle verplichte inentingen erin staan.

Als je al voor de eerste inenting contact hebt gehad met de fokker, kun je hem ook vragen of je met hem mee naar de dierenarts mag gaan. Vraag ook naar de naam en het adres van de verantwoordelijke dierenarts en vraag of de puppy’s gechipt en regelmatig ontwormd zijn.

Vraag de fokker naar het voer voor de puppy’s

Voor de gezondheid van puppy’s speelt de juiste voeding een cruciale rol. In de eerste weken krijgen ze nog alle belangrijke voedingsstoffen binnen via de moedermelk. Uiterlijk vanaf de derde tot vierde week moeten ze geleidelijk aan wennen aan zelfstandig eten. De kleine pups hebben twee tot vier keer zoveel energie en voedingsstoffen nodig als volwassen honden. Dat betekent dat ze een speciaal voer nodig hebben dat perfect is afgestemd op hun behoeften.

Een gerenommeerde fokker zal puppyvoeding van hoge kwaliteit gebruiken. Zo zorgt hij ervoor dat de puppy’s de juiste hoeveelheid van alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om gezond te groeien en latere problemen te voorkomen. Als je naar het voer vraagt, zal de fokker je graag informeren en je tegelijkertijd een voedingsplan voor de eerste weken in het nieuwe huis aanbevelen.

Hoe socialiseer je de puppy’s?

De eerste weken van een hond zijn van groot belang voor het latere leven. De kleine hond wordt gekenmerkt door nauw contact met de moederhond, het samenleven met zijn broers en zussen en intensieve zorg door de fokker en zijn familie. Dit zorgt er allemaal voor dat hij zelfverzekerd en zonder angsten door het leven kan gaan.

In de eerste weken moet de puppy veel leren kennen waar hij ook later in het dagelijks leven mee te maken krijgt. Andere honden, verschillende mensen, kinderen, geluiden van keukenapparatuur, auto’s of motorfietsen. Een succesvolle socialisatie is essentieel voor een evenwichtig, angstvrij en stabiel karakter van de hond. Het is echter belangrijk dat de kleine hond niet overbelast wordt.

Een gerenommeerde fokker heeft meestal een plan over hoe hij zijn puppy’s in de eerste weken socialiseert. Hij zal je precies kunnen uitleggen waar de puppy’s al aan gewend zijn en in hoeverre je de socialisatie van de jonge hond thuis en in het dagelijks leven moet voortzetten.

Mag ik nog een keer terugkomen?

Een hond zorgt voor veel verandering in het leven van zijn baasje en daarom moet je goed nadenken over de aanschaf van een huisdier. Een fokker zal je bij deze belangrijke beslissing begeleiden en zal je nooit dwingen of onder druk zetten om een ​​aankoop te doen. In plaats daarvan zal hij je uitgebreid uitleggen wat honden van dit ras nodig hebben, hoeveel beweging ze nodig hebben, of ze goed overweg kunnen met kleine kinderen en welke eisen ze stellen aan verzorging, voeding en opvoeding.

Het is heel normaal en zelfs aan te raden om bij het eerste bezoek niet direct de beslissing te nemen om een ​​puppy te kopen. Vraag de fokker of je de puppy’s opnieuw mag bezoeken om ze te leren kennen.

puppy's eten samen bij fokker
Vraag de fokker ook wat hij de puppy's voert.

Welke vragen heeft de hondenfokker voor mij?

Het fokken van rashonden vergt veel inzet van fokkers. Zonder passie zou een fokker waarschijnlijk niet opgewassen zijn tegen de strenge voorwaarden van de fokcommissie, keuringen, lange uren op fokshows en de slapeloze nachten met de drachtige teef.

De fokker verdient natuurlijk ook wat geld met de verkoop van zijn puppy’s. Maar als je kijkt naar de werkdruk wordt het al snel duidelijk dat fokken in de eerste plaats gaat over de liefde voor en het behoud van het hondenras. Wie zoveel investeert, wil natuurlijk ook zeker weten dat de puppy’s in een goed nieuw thuis terechtkomen.

Wees dus niet verbaasd als de fokker je veel vragen stelt over jouw leefomstandigheden, werk en toekomstplannen. Interpreteer dit eerder als een positief teken dat je bij de fokker in goede handen bent. Hoe beter de fokker je leert kennen, hoe beter hij kan inschatten of het ras in het algemeen en welke pup in het bijzonder bij jou en bij je leven passen.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.