Zes redenen waarom je geen hond voor kerst moet geven

Hond als kerstcadeau

Voordat je een hond als kerstcadeau geeft, moet je met een paar dingen rekening houden.

Veel kinderen willen niets liever dan een hond. Op verschillende wensenlijstjes staat dan ook gekrabbeld “Ik wil zo graag een hond!”. Een puppy voor kerst? Klinkt misschien schattig, maar het is geen goed idee! Ook niet als speciaal cadeau voor volwassenen, trouwens. Lees op deze pagina zes redenen waarom het niet slim is om een hond als kerstcadeau te geven.

Zes redenen waarom honden geen geschikt cadeau voor kerst zijn

Dierenasiels weigeren om honden als cadeaus de deur uit te laten gaan

Ervaring is de beste leermeester: talrijke dierenasiels weigeren om honden vlak voor en tijdens de feestdagen te plaatsen. Veel nieuwe baasjes besluiten namelijk een huisdier ‘cadeau te doen’ in december. Helaas is de vreugde voor de asielen vaak van korte duur, want veel honden en katten worden in januari weer teruggebracht. Te vermoeiend, te luid, te duur. De redenen die vaak genoemd worden maken duidelijk dat veel mensen niet goed nadenken over een leuk cadeautje.

Geen goed idee: een hond als sinterklaas- of kerstcadeau

 

Natuurlijk komt niemand op het idee om een hond in te pakken. Maar het blijft verlokkelijk om een hond als kerstcadeau te geven. Misschien een leuke verrassing, maar niet echt passend voor een nieuw familielid! Alle andere leden van het gezin moeten vooraf de mogelijkheid krijgen om zich voor te bereiden op een nieuwe hond. Dit houdt ook in dat kinderen alvast duidelijke regels leren over de omgang met hun nieuwe huisdier voordat ze hem of haar leren kennen. De eerste kennismaking vindt dan plaats in een rustige omgeving, zonder veel poespas.

Kies liever zelf een hond uit

Niet alleen kinderen worden gelukkig van honden. Ook voor volwassenen zijn honden een welkome aanvulling. Ken je iemand die graag een nieuwe hond zou willen? Ga dan niet voor diegene op zoek! Want ook de allergrootste hondenliefhebbers moeten nog altijd zelf beslissen of ze zin hebben in de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met een huisdier. Misschien willen ze eerst wel even van wat vrijheid genieten. Zelfs als je zeker weet dat diegene staat te popelen moeten ze zelf een geschikte hond uitkiezen die bij hun levensstijl past.

Verantwoordelijkheid kun je niet uit handen geven

Als je een huisdier cadeau geeft, blijf jij verantwoordelijk voor het welzijn van het dier. Wie gaat een ommetje lopen terwijl het pijpenstelen regent? Wie heeft genoeg tijd om het dier op te voeden? Wat gebeurt er als het beestje ziek wordt? Deze en vele andere vragen moeten eerst beantwoord worden en zijn meteen al de reden waarom honden geen goed cadeau zijn.

Bijvoorbeeld: stel dat ouders alleen een hond kopen om hun kinderen een plezier te doen. Dit is geen goed idee. De ouders zijn volledig verantwoordelijk voor het nieuwste gezinslid. Daarom is het belangrijk dat de ouders het zelf ook leuk vinden om een hond op te voeden en leuke dingen met hun viervoeter te doen. Voordat je besluit een hond te kopen, moet je de volgende vraagstukken ophelderen:

 • Vinden alle familieleden het een goed idee?
 • Hoe plannen we een vakantie met de hond?
 • Kunnen we iedere dag een paar uur tijd vrijmaken voor de hond?
 • Hebben we genoeg geld voor de vaste lasten en een financiële buffer voor de dierenarts?
 • Vinden we het geen enkel probleem om haar en viezigheid van de hond op te ruimen?
 • Is iemand in de familie allergisch voor dierenharen?
 • Hebben we genoeg geduld voor de moeizame opvoeding?

Beantwoord al deze vragen voordat je een hond een nieuw plekje bij je thuis geeft.

schattige puppy met kerstmus
Puppy’s zijn ongelofelijk schattig, maar niet bepaald een slim kerstcadeau. Een hond in huis nemen brengt ook een flinke verantwoordelijkheid met zich mee.

Een hond is een lid van de familie

Je kan als echte dierenliefhebber een puppy niet op dezelfde manier cadeau doen als een videospel. Uiteindelijk is een hond, in het beste geval, een nieuw en geliefd lid van de familie, en geen voorwerp dat je cadeau doet. Als je kind een hond voor kerst of Sinterklaas wil, moet je vooraf uitleggen waarom een huisdier geen geschikt cadeau is.

Teveel heisa met kerst

Familiefeestjes en op bezoek gaan bij bekenden. Een kerstboom met veel glinsterende kerstballen en engelenhaar. Feestelijke maaltijden en drukke kindjes. Zo ziet kerst er bij de meeste families uit. De feestdagen zijn zelden ook echt een tijd van bezinning. Vraag jezelf eens af: wat staat een puppy of volwassen hond eigenlijk te wachten tijdens de kerstdagen bij je thuis? Een hond moet rust hebben tijdens de eerste dagen in zijn of haar nieuwe huis. Daarom zijn de kerstdagen simpelweg geen goed moment om een hond rustig te laten wennen aan zijn nieuwe thuis.

Heb je al een hond geadopteerd? Ontdek onze tips voor kerstcadeaus voor honden en ons advies om veilig te vieren!

Hond voor kerst: zijn er uitzonderingen?

De meeste mensen hebben vakantie met oud en nieuw en vinden deze weken daarom geschikt om een hond te nemen. Dat is op zich niet zo’n gek idee. Denk bijvoorbeeld aan puppy’s die rond kerst en oud en nieuw de perfecte leeftijd hebben om bij je in te trekken. Of aan geadopteerde honden uit het asiel die even de tijd krijgen om aan hun nieuwe omgeving te wennen voordat je weer naar kantoor gaat.

Zorg er dan wel voor dat je geen grote feesten organiseert en thuisblijft tijdens de feestdagen. Daarom is 27 december vaak beter geschikt dan 24 december.

Ook hier geldt: een hond is nooit een goed spontaan cadeau! Let er vooral bij puppy’s op dat ze niet per ongeluk aan de kerstversiering gaan knagen.

kerstcadeau hond

Als de hond rond de kerstdagen bij je komt wonen, kun je hem direct een plezier doen met een knus bed.

Het Hondenbed Cozy Comfort past perfect bij de winterse maanden. Dit kussen heet niet voor niets ‘Cozy Comfort’. Het heeft een:

 • zachte voering;
 • heerlijk comfortabel ligvlak;
 • hoogwaardige vulling;
 • een rand met separaat binnenkussen.

Kerstcadeaus: welke alternatieven zijn er?

Boeken of cadeaubonnen in plaats van een hond voor kerst

Je kind wil niets liever dan een hond als kerstcadeau en je ziet het zelf ook wel zitten. Je hebt vooraf al goed nagedacht over de kosten waar je mee kunt rekenen, de tijd die je hiervoor moet nemen en de wensen en eisen van een hond. Bovendien weet je dat je het beestje een goed thuis kunt bieden.

In dat geval kun je jouw kind met kerst bijvoorbeeld een geschikt boekje geven waarin hij of zij kan leren hoe je met honden om moet gaan. Zo heeft je kind ook meteen een beetje voorpret en kan het zich voorbereiden op het spannende moment dat de hond aankomt.

Op zoek naar een cadeau voor een volwassen vriend of familielid die absoluut een eigen hond wil? Geen probleem! Met een interessant boek over honden of een cadeaubon om de belangrijkste spullen te kunnen kopen doe je iemand altijd een plezier.

Geen hond als kerstcadeau

Als je niet zeker weet of je een hond kunt houden, kies je het beste een ander cadeau. Een knuffelhond is een goed idee voor de allerkleinsten.

Misschien kun je nog een andere oplossing vinden? Als je een asiel in de buurt hebt, kun je eens vragen of ze een groep hebben voor kinderen of jongeren. Dan kan je kind daar regelmatig dieren in nood helpen.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.