Hondenvoer, BARF of traditioneel?

BARF of Traditioneel hondenvoer

BARF of Traditioneel hondenvoer

Welke voedingsmethode is de beste voor jouw hond?

Droog, nat of liever vers en rauw? De meningen over de juiste voedingsmethode voor onze trouwe viervoeters zijn niet zo gevarieerd als de selectie van voer in de winkels. Maar is BARF echt gezonder? Smaakt natvoer beter is droogvoer goedkoper? We bespreken in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende voedingsmethodes.

Om te beginnen: DE voedingsmethode die goed is voor iedere hond, bestaat niet. BARFdroog- of natvoer – elk hondenvoer heeft zo zijn voor- en nadelen. In principe kun je met alle drie de varianten je hond gezond voeden en zorgen voor een optimale energie- en voedingsstoftoevoer.

Hondenvoer, een kwestie van smaak?

De beste voedingsmethode is minder een kwestie van goed of fout en meer een kwestie van wat er voor jou persoonlijk mogelijk is en het meest aanspreekt. Welk voer verdraagt mijn hond het best? Hoeveel tijd heb je om het voer te bereiden? Heeft mijn honden ziektes, die een speciale dieet vereisen? En kan ik de gekozen voedingsvorm wel betalen? Om deze persoonlijke beslissing iets makkelijker te maken, willen we eerst even uitleggen wat het verschil is tussen droogvoer, natvoer en rauw voer en behandelen we ook wat hun voor- en nadelen zijn.

De drie categorieën hondenvoer

In de supermarkt, dierenwinkel of op het internet, er is geen ander huisdier waarbij het voeraanbod zo groot is als dat voor de hond. Of je nu zoekt naar voer voor puppy‘svolwassen honden of oudere honden, sportieve honden of honden met overgewichtallergische of zieke honden, of grote of kleine rassen – voor al onze viervoeters is er een speciaal voer. Geen wonder dat nieuwe hondenbaasjes vaak overweldigd zijn door dit grote aanbod. Het helpt om eerst een paar feiten over de verschillende soorten voer in gedachte te houden. Meestal wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende categorieën hondenvoer:

 1. Droogvoer
 2. Natvoer
 3. BARF (vers rauw voer)

Belangrijke informatie over droogvoer, natvoer en BARF

In traditioneel droogvoer worden gedroogde en gemalen ingrediënten verwarmt en geperst tot brokjes, die meestal in grote kilozakken verkrijgbaar zijn en een lage tot gemiddelde houdbaarheid hebben. Bij natvoer worden de ingrediënten na het verkleinen en mengen ervan, echter meteen in luchtdichte afgesloten blikken gedaan en verwarmd. Daardoor heeft natvoer niet alleen een zachtere textuur en een intensere smaak, maar ook een relatief hoog water- en eiwitgehalte. Door het voer te verwarmen in het afgesloten blik blijft de inhoud heel lang goed.

Als derde vorm van hondenvoeding is de afgelopen jaren het zogenaamde BARF ontstaan, waarbij  er rauw, onbewerkt vers vlees met meestal rauw & gepureerd fruit en groenten wordt gevoerd. De afkorting BARF staat oorspronkelijk voor „Born-again raw feeders“ („hergeboren rauwvoeders“) en later veranderde het in „Bone and Raw Food“ („botten en rauw voedsel“). Maar vandaag de dag vertaald men het ook wel als „biologische dierlijke rauwe voeding“. De BARF-methode, die in de jaren negentig is ontwikkeld door de Australische dierenarts Ian Bilinghurst, is gebaseerd op het natuurlijke dieet van de wolf. Met een voeding van rauw vers vlees, slachtafval, beenderen, groenten, fruit en noten wordt het voedsel van de wolf geïmiteerd. Deze bestaat niet uit alleen beenderen en vlees, maar ook uit de maaginhoud met verteerde bessen en planten.

Voordelen van droogvoer

Alle drie de voedingsmethoden hebben zijn voor- en nadelen en jij als hondeneigenaar moet uiteindelijk zelf beslissen welke eigenschappen voor jouw het belangrijkste zijn.

De grootse voordelen van droogvoer zijn ongetwijfeld de houdbaarheid en de praktische hantering. De “lichte” kilozakken zijn goed te bewaren en gemakkelijk op te bergen. Iedereen die wel eens op reis gaat met zijn hond, zal de gemakkelijke portionering op prijs stellen. Dankzij de grote verpakkingen creëer je ook een stuk minder afval. Als je vaak reist is droogvoer zeker de snelste en de gemakkelijkste oplossing. Een ander groot voordeel is dat droogvoer, zelfs in kleine porties, een zeer hoog gehalte voedingsstoffen bevat. In vergelijking met natvoer hoef je dus minder droogvoer te geven dan natvoer. Bovendien worden er bij het warmteproces tijdens de productie bepaalde voedingstoffen afgebroken waardoor het goed verteerbaar is. De dikke en grote brokken zorgen ervoor dat de honden flink moeten kauwen. De grootte en stevigheid van de brokken kan je afstemmen op de grootte van je hond en zijn gebit.

Nadelen van droogvoer

Een nadeel van droogvoer is dat je niet kan zien wat voor ingrediënten er zijn gebruikt voor het maken van de brokken. Het grootste nadeel van droogvoer is dan ook de onzekerheid over de kwaliteit van de ingrediënten. Het is dan ook raadzaam om de ingrediëntenlijst zorgvuldig te lezen, veel soorten hebben een heel groot aandeel koolhydraten en dat kan leiden tot overgewicht. Daarnaast kan een tekort aan vocht bij droogvoer ook een serieus probleem zijn. Dit komt omdat droogvoer een zeer laag vochtgehalte heeft en daardoor moeten hondeneigenaars ervoor zorgen dat de hond voldoende vocht binnen krijgt.

twee puppy's eten BARF
twee puppy’s eten BARF

Voordelen van natvoer

Natvoer bestaat ongeveer voor 70 tot 80 % uit vocht en daarom is het vooral geschikt voor honden die weinig drinken. Kieskeurige honden verkiezen natvoer ook boven droogvoer, dat komt omdat natvoer een veel intensiever smaak heeft. Vooral kleine hondenrassen verkiezen natvoer boven droogvoer, dit komt door de zachte samenstelling van het voer. Daarnaast is het aandeel dierlijke eiwitten, die essentieel zijn voor de dieren, meestal hoger in natvoer dan in droogvoer. Dankzij de verhitting van het natvoer tijdens het productieproces zorgt het ervoor dat het voer zeer lang houdbaar is. Bovendien worden de ingrediënten net als bij droogvoer door verhitting afgebroken, wat een positief effect heeft op de verteerbaarheid.

Nadelen van natvoer

Net zoals bij droogvoer moet je ook bij natvoer goed op de ingrediëntenlijst kijken, zodat je weet welke grondstoffen er gebruikt zijn. De kwaliteit van de dierlijke eiwitten kan per fabrikant sterk verschillen, maar dit geldt ook voor eiwitten die in droogvoer en in BARF worden gebruikt. Het aandeel van vlees en dierlijke bijproducten moeten in evenwicht zijn. Een van de nadelen die vaak terug komt vanuit hondeneigenaren is dat natvoer snel bederft nadat het geopend is. Andere vinden juist de sterke geur van natvoer er onaangenaam. En daarnaast is de grote hoeveelheid afval een groot irritatiepunt, dit wordt veroorzaakt door de blikjes waarin het natvoer zit.

Voordeel van BARF

In tegenstelling tot klassiek droog- en natvoer wordt BARF door de liefhebbers gezien als gezondste voedingsmethode. Of BARF daadwerkelijker gezonder is, is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar omdat de voeding zelf wordt samengesteld kunnen eigenaren beter inspelen op de individuele behoeften van de hond. Bij honden die last hebben van allergieën of intoleranties kunnen bepaalde ingrediënten eenvoudig worden vervangen door iets anders. Veranderingen zoals in grootte, het gewicht of activiteitsniveau van de hond kunnen gemakkelijker worden meegenomen bij BARF voeding. Bovendien kun je de kwaliteit van afzonderlijke ingrediënten beter beoordelen.

Nadeel van BARF

Een van de nadelen van BARF is het zelf samenstellen van het voer. Om de voeding zo optimaal mogelijk te maken aan de individuele behoefte van de hond heb je enige kennis en ervaring nodig. Een onjuiste verdeling van voedingstoffen kan niet alleen leiden tot overgewicht of ondergewicht, maar ook tot ernstige deficiëntieverschijnselen of overvoeding wat tot ernstige gezondheidsrisico’s kan leiden. Een ander risico zijn ziekteverwekkers in rauw vlees, vis en eieren. Rauw varkensvlees mag bijvoorbeeld niet gevoerd worden aan honden en katten. De meeste bacteriën worden gedood tijdens het koken, maar ze kunnen zeer lang overleven in de vriezer en zich zelfs vermenigvuldigen tijdens het ontdooien. Andere genoemde nadelen zijn de hoge kosten van vers voedsel en dat het een erg tijdrovend proces is: hondeneigenaren zijn veel tijd kwijt aan kopen, snijden en het samenvoegen van het voer.

Labrador eet hondenvoer
Labrador eet hondenvoer

Samenvatting: Alle voor- en nadelen in één oogopslag

  Voordelen Nadelen
Droogvoer
 • Schappelijke prijzen
 • Gemiddelde houdbaarheid
 • Gemakkelijk in gebruik en op reis
 • Hoge voedzaamheid, maakt kleinere porties mogelijk (voor betere verteerbaarheid
 • Gemakkelijk op te bergen
 • Weinig afval

 • Laag vochtgehalte (problematisch voor honden die weinig drinken)
 • Gebrek aan duidelijkheid over de kwaliteit van de ingrediënten
 • Vaak hoog koolhydraatgehalte

Natvoer
 • Hoog vochtgehalte (verbetert het vochtgehalte van honden die weinig drinken)
 • Intensere smaak
 • Zachte structuur, heeft vaak de voorkeur voor kleine honden
 • Meestal een hoog percentage dierlijke eiwitten
 • Zeer land houdbaar

 • Korte houdbaarheid na openen
 • Zwaarder om te vervoeren dan droogvoer
 • Grote hoeveelheid afval

 

BARF
 • Het gebruik van verse producten maakt het beoordelen van de kwaliteit gemakkelijker
 • Het voer kan individueel worden aangepast aan de behoefte van de hond
 • Geen ongewenste stoffen in het voer

 • Er is veel kennis en ervaring nodig
 • Het is zeer tijdrovend en iets duurder dan het voeren van traditioneel hondenvoer
 • Een verhoogd risico op infectie door bacteriën en andere ziekteverwekkers in rauw vlees, vis en eieren

Conclusie

Als je naar de tabel kijkt, zie je dat de voor- en nadelen van de drie verschillende voedingsmethodes vrij gelijkmatig verdeeld zijn. De vraag is welke soort hondenvoer het beste of het gezondste is, kan daardoor nauwelijks beantwoord worden. Honden zijn immers – net als wij mensen – individuen en hebben verschillende behoeften, smaken en eisen. De beslissing over welke voeding de juiste is voor jouw hond kan jij alleen persoonlijk bepalen. Laat de mening van andere hondeneigenaren, internetfora’s of andere meningen je niet in de war brengen. Het is van belang dat jij en jouw hond tevreden zijn met de keuze.

Het gaat niet om de vorm, maar om de inhoud

Op de eerste plaats moet de voeding voldoen aan de voedingsbehoeften van jouw hond. De voeding moet hem voorzien van alles wat hij nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling. Of dit het geval is, hangt meer van de inhoud dan de vorm van het voer af. Als je goed op let op de ingrediënten en de kwaliteit van het voer, kun je jouw hond een gezonde voeding geven met zowel klassiek hondenvoer als met BARF voer. Het belangrijkste is dat je bij het kiezen van het voer rekening houdt met de leeftijd, het gewicht, de grootte en het activiteitsniveau van jouw hond. Ook ziektes en mogelijke allergieën spelen een grote rol. En natuurlijk hebben persoonlijke omstandigheden ook invloed op jouw beslissing. De 3 belangrijkste dingen om bij stil te staan zijn; hoeveel tijd kun je besteden aan het bereiden van hondenvoer, hoeveel mag het hondenvoer kosten en hoeveel reis je met je hond?

Zoek naar de beste oplossing voor jezelf en jouw hond

Praat ook zeker een keer met de dierenarts over de verschillende voedingsmogelijkheden. Misschien is juist een mix van droog- en natvoer of BARF het beste voor jouw hond. Voor de mensen die voor de eerste keer BARF gaan proberen, de voorgepakte BARF-menu’s die verkrijgbaar zijn op het internet zijn dan een goede optie. Een ding is zeker: zolang jouw hond de juiste voedingswaarde binnen krijgt, voldoende energie heeft, gezond en vitaal is, is er geen sprake van een verkeerde voedingsmethode.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?