Het juiste voer voor oudere honden

Voeding voor oudere honden

Voeding voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

Gevoeliger voor aandoeningen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende kant-en-klaar maaltijden voor oudere honden. Maar is er wel echt behoefte aan speciale voeding voor senioren? Ja, want die leeftijd brengt een aantal veranderingen en pijntjes met zich mee. Van het temperament van de stoeiende pup is niet veel meer te zien. De honden zijn rustiger en bewegen minder. De spijsvertering is langzamer en de prestatie van de darmen vermindert. Problemen met de spijsvertering zoals verstopping, een opgeblazen gevoel of diarree zijn het resultaat. Vaak volgt pijn aan de tanden tijdens het kauwen en het smaakvermogen wordt minder. Bovendien komen ook leeftijdgerelateerde ziekten zoals artritis of andere gewrichtsproblemen voor.

Geen mooie bijverschijnselen van het ouder worden, maar maak je geen zorgen: met de juiste voeding kunnen de genoemde aandoeningen worden tegengegaan. Zo blijft jouw seniorhond ook op latere leeftijd lang fit en gezond!

Veel voedingsstoffen, weinig calorieën

Met een geringe lichaamsbeweging op leeftijd neemt ook de energiebehoefte van de hond af tot maximaal 20 procent. Afnemende activiteit heeft ook invloed op de stofwisseling: opgenomen voer wordt niet meer omgezet in spieren maar in vet. Overgewicht kan het gevolg zijn. Een seniorenmenu moet dus minder calorieën bevatten dan een menu voor volwassen honden. Maar hoe verminder ik het aantal calorieën in voeding? Natuurlijk is het vanzelfsprekend om de hoeveelheid voer te verminderen door kleinere porties te geven. Maar dat is een vergissing! Omdat het dan niet alleen bij calorieën blijft, maar ook waardevolle voedingsstoffen verloren gaan. Voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen zijn essentieel voor de oudere hond.

Vitamine C, E en B

L-carnitine en antioxidanten zoals vitamine C en E versterken de afweer van de hond. Ze vangen ook de aggresieve, vrije radicalen op, die als een oorzaak voor het verouderingsproces worden beschouwd. Vitamine E komt voor in zonnebloemolie of maïsolie. Wanneer je het voer van jouw hond zelf bereidt, kunt je deze gemakkelijk mengen met het vlees of de groenten. Ook andere in water oplosbare vitaminen zoals vitamine B moeten aanwezig zijn in de seniorenvoeding. Echter is er bij de in vet oplosbare vitamine A voorzichtigheid geboden. Een overschot kan de lever sterk belasten. Aangezien honden meestal graag lever eten of levertraan drinken is een tekort zeldzamer dan een overschot aan vitamine A.

Omega-3 en Omega-6 vetzuren

Een droge huid, haarverlies of een toename van huidinfecties zijn bij honden op leeftijd niet zeldzaam. Een hoog gehalte aan Omega-3 en Omega-6 vetzuren versterken de huid en vacht en zorgen ervoor dat deze gezond en glanzend blijven. Omega-6 komt voor in lijnzaadolie. De voor jouw hond nog waardevollere Omega-3 komt voor in visolie, zoals zalmolie. De Omega-3 vetzuren hebben niet alleen een positief effect op de huid, maar helpen ook om de gewrichten te ondersteunen. Klinische studies hebben aangetoond dat door een hoog gehalte aan Omega-3 in het hondenvoer het aantal pijnstillers voor gewrichtsproblemen vermindert kan worden.

Groenlipmossel, Glucosamine en chondroïtinesulfaat

Een evenzo positief effect op de botten en gewrichten hebben Glucosamine of Chondroïtine, zoals bijvoorbeeld Groenlipmosselextract. Ook de symptomen van reeds gevormde artritis of heupdysplasie kunnen worden verlicht met deze stoffen.

Proteïne

Zelfs op een latere leeftijd is eiwitproteïne de belangrijkste energieleverancier van de hond. Vlees wordt beschouwd als een hoogwaardige eiwitbron en hierdoor het hoofdbestanddeel van het hondenvoer. Het is bijzonder belangrijk om op latere leeftijd hoogwaardige vleeskwaliteit te gebruiken. Goed en vers vlees smaakt niet alleen beter, maar laat zich beter verteren door het organisme. Mager vlees en slachtafval, zoals het hart, zijn ook makkelijker te verteren dan sterke stukken pees en kraakbeen met vlees.

Licht verteerbaar

De spijsvertering van oudere honden is gevoeliger voor aandoeningen dan die van volwassen, actieve honden. Niet zelden veroorzaakt een trager wordende darm verstoppingen. Vaak is het eten onvoldoende gekauwd door gebitsproblemen, waardoor de darm problemen heeft met de grote ‘happen’ te verwerken. Aangezien het bacteriële evenwicht in de darmen verandert, lijden oudere honden ook vaker aan onwelruikende winderigheid. Dus een aanpassing naar meer lichtverteerbare voeding op latere leeftijd zorgt niet alleen voor een goed werkende spijsvertering, maar ook voor een beter geurklimaat in huis. Mager vlees, kip (kort gekookt), hart, ei, net als een beetje rijst, magere kwark en Hüttenkäse (cottage cheese) kunnen jouw hond helpen om de spijsvertering weer op de rails te krijgen. Zwaar verteerbaar voedsel, zoals teveel koolhydraten, bot en sterk kraakbeen met vlees moet worden voorkomen. Voor gevoelige magen is het ook aan te raden om het voedsel niet direct uit de koelkast te geven maar liever op kamertemperatuur. Om de maag te beschermen moet je het voedsel van de hond in geen geval plotseling veranderen. Laat de hond wennen aan het nieuwe voedsel en vervang het oude eten geleidelijk. Het kan een hele week duren voordat uw hond volledig gewend is aan de nieuwe senior voeding.

Veel drinken

Op leeftijd hebben honden vaak hetzelfde als mensen: ze drinken te weinig. Maar bij een gezonde voeding behoort in ieder geval voldoende inname van water. Voor de drinkluie senioren is natvoer daarom beter geschikt dan droogvoer, omdat bij natvoer de hond ook gelijk de aanwezige vloeistof inneemt. Om jouw hond weer meer te laten drinken helpt het soms om een kleine hoeveelheid ‘smaak’ toe te voegen aan het drinkwater, bijvoorbeeld een lepel gevogeltesap, bockworstsap of zoutarme bouillon. In principe moet je afwijkingen in het drinkgedrag van jouw hond absoluut serieus nemen en kan de dierenarts uitsluitsel bieden, omdat te weinig, maar zeker ook teveel, drinken een ernstige aandoening kan zijn.

Kant-en-klare voeding of zelfgemaakt?

Het belangrijkste voor de voeding van jouw seniorenhond is de kwaliteit. Als je het voer van je hond zelf wilt maken heb je waarschijnlijk al een goed beeld van wat jouw hond goed doet en wat hij lekker vindt. Je kunt de kwaliteit van het voedsel zelf beïnvloeden door bijvoorbeeld zelf vers voedsel te gebruiken. Vers vlees en een hoog eiwitgehalte en verse groenten zorgen voor de nodige vitamine-inname. Maar zelfs als je de voorkeur geeft aan kant-en-klare voeding kun je ervoor zorgen dat jouw hond op leeftijd optimaal verzorgd wordt. Er zijn veel verschillende soorten seniorenhondenvoeding, maar helaas zijn er net zo veel verschillen in kwaliteit. Voeding van hoge kwaliteit herken je niet alleen aan de prijs, maar vooral omdat de ingrediënten zeer nauwkeurig worden aangegeven op de verpakking. Zorg ervoor dat de ‘vleesbron’ consequent is, van een hoge kwaliteit en dat de hierboven genoemde voedingsstoffen aanwezig zijn.

Suiker behoort daarnaast niet tot hondenvoer en is, vooral voor oude honden die gevoelig zijn voor tandheelkundige problemen, erg schadelijk. Helaas vind je in het schap van kant-en-klare voeding vaak nog altijd suiker. Hoewel het vaak goedkoper is: laat je, omwille van jouw hond, niet verleiden! Pas ook op met overdreven veel traktaties! Zelfs als jouw hond zijn bedelende blik met zijn trouwe bruine ogen opzet: permanente traktaties leiden tot overgewicht en kunnen de gezondheid van jouw hond schaden. Natuurlijk betekent dit niet dat je geen traktaties mag geven, maar let vooral op de hoeveelheid en biedt deze los van de dagmaaltijden aan. Ook moet je opletten met de mate waarin je jouw hond een kauwsnack geeft, deze zijn moeilijk te verteren door de gevoelige darmen. Voor jouw oudere hond kun je beter kiezen voor natvoer dan voor droogvoer.

Hoge kwaliteit, licht verteerbaar, voedzaam, laag in calorieën en vloeistofrijk moet het voedsel voor jouw oudere hond zijn. Zo blijft jouw hond op leeftijd lang fit en gezond en kan hij vol genieten van de dagelijkse rondes in de frisse lucht. Speciaal afgestemd voer kan honden die leiden aan bepaalde ziekten, zoals overgewicht of ondergewicht door het verlies van eetlust, helpen om hun klachten te verminderen. Voor vragen over de juiste voeding kunt u het beste terecht bij uw dierenarts.

Wij wensen jouw oudere hond smakelijk eten!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?