Een kat van de fokker of uit het asiel?

Kat van de fokker of uit het asiel

Dus je heeft besloten om een kat een thuis te geven? Gefeliciteerd! Maar met de keuze om een kat in huis te nemen begint het werk vaak pas. Een van de eerste beslissingen waar een toekomstig kattenbaasje voor staat: Wil je een raskat van de fokker of werp je een blik in het asiel? In dit artikel lees je alles over: kat van de fokker of uit het asiel?

Een kat van de fokker of uit het asiel – een kwestie van smaak

Misschien begint je hart sneller te kloppen bij de gedachte aan een specifiek kattenras. Wellicht heb je al contact gelegd met een fokker. Misschien vind je het uiterlijk van jouw viervoeter niet zo’n groot punt, heb je geen voorkeur voor een langhaar of korthaar en interesseert het je niet hoe groot en welke kleur jouw kat zal zijn. Als je verrast wilt worden is er de mogelijkheid om een kat uit het dierenasiel een nieuw, gezellig thuis te bieden.

De zoektocht naar de juiste kat voor jou is vaak een kwestie van smaak en instelling! Waar je ook voor kiest: er is geen juiste en geen foute keuze. Het allerbelangrijkst is dat jij en jouw kat samen gelukkig worden!

Uiterlijk en karakter

Raskatten worden generatieslang in de richting van een bepaald uiterlijk en karakter gefokt. Ze moeten voldoen aan de rassenstandaarden van de plaatselijke fokvereniging om papieren te krijgen. Dat geldt niet alleen voor het uiterlijk van de kat, maar ook voor hun karakter. Siamezen gelden bijvoorbeeld als intelligent en sociaal, terwijl Britse kortharen over het algemeen wat rustiger zijn en geschikt zijn om alleen binnen gehouden te worden. Hybriden van wilde katten zoals Savannah-katten zijn de nieuwste rage in de kattenwereld, maar er is een ervaren hand en gecontroleerde vrijheid nodig om ze te houden.

Wellicht vind je het als hobbybaasje niet zo belangrijk dat jouw kat een gedocumenteerde stamboom heeft, maar alleen een kat met de bijbehorende fokpapieren is een echte raskat. Ze wordt alleen officieel als raskat erkend als de fokker bij een fokvereniging is aangesloten. Lange vacht, kort haar, rustig of juist levendig: als je precies weet wat voor kat je wil, is de juiste weg de weg naar de fokker.

In het dierenasiel leven veel katten van iedere grootte, iedere leeftijd en ieder ras – waaronder ook veel rasdieren. Diervrienden die nog geen scherp beeld hebben van hun droomkat, kunnen hier een breed scala aan uiteenlopende katten vinden. Ook gemengde rassen zijn op hun eigen manier prachtig, op basis van opzettelijke of onopzettelijke kruisingen lijken ze soms precies op bijzondere rassen of maken ze juist deel uit van een eigen ras met haar eigen unieke charme.

Een kat in de zak gekocht?

Papieren bewijzen dat de fokker bij een vereniging is aangesloten die het type, de gezondheid en de leefomstandigheden van zijn katten regelmatig onder de loep neemt. Kattenbaasjes die hun kat van de fokker verwerven, kunnen vaak zelfs de ouders en broertjes en zusjes van het dier leren kennen. Wie voor een raskat kiest, weet wat hij of zij in huis haalt en kan dan ook het uiterlijk, de grootte, het temperament en het karakter van het individuele dier inschatten.

Een kat uit het asiel is daarentegen vaak een ware verrassing. De medewerkers van het dierenasiel kunnen je vaak veel vertellen over het karakter van het dier en de manier waarop de kat zich bij hun gedraagt, maar dit is niet vergelijkbaar met de ervaring die een fokker met zijn dieren heeft. Ze kunnen vrijwel nooit meer te weten komen over het verleden van het diertje of zelfs de ouders, broertjes en zusjes leren kennen.

De prijs

Dat heeft natuurlijk allemaal zijn prijs. Afhankelijk van het ras en de eventuele showprijzen die er zijn gewonnen, kosten rasdieren van de fokker vaak minstens honderden euro’s. Dat lijkt misschien overdreven veel geld, maar raskatten zijn het geld zeker waard. Fokken is een dure hobby! Een verantwoorde fokker kan je bewijs van onderzoeken door de dierenarts en papieren van de ouders laten zien en geeft zijn kittens twaalf weken de tijd om te groeien en alle nodige ‘katsheid’ van de moeder en broertjes en zusjes te leren. In deze tijd moeten de katten natuurlijk gevoed worden en regelmatig naar de dierenarts gebracht worden. En dat kost nu eenmaal allemaal geld…

Vertrouw nooit de zogenaamde vermeerderaars van katten, die ‘raskatten zonder papieren’ aanbieden! Deze besparen namelijk ergens in het gehele proces kosten, of dat nu op het paren van ouders, op zinvolle afstanden tussen worpen, op de rusttijd van de moederkat, op verzorging van de gezondheid, op eventuele genetische tests voor erfelijke ziektes of op de voeding is…

Maar ook katten uit het dierenasiel krijgt je niet gratis mee. De dierenbescherming verzorgt iedere beschermeling meerdere weken, maanden of jaren. Vaak zijn castraties en operaties nodig, het gebouw moet onderhouden of gerenoveerd worden en ieder dier heeft honger… Daarom moeten dierentehuizen een kleine bijdrage voor de bemiddeling heffen. Dit gaat in principe om zo’n 100 euro en komt niet eens in de buurt bij de daadwerkelijk gemaakte kosten. Tegelijkertijd werkt dit bedrag als een soort buffer voor toekomstige dierenbaasjes, omdat het ze dwingt om er wat beter over na te denken en het zo voorkomt dat dierenvrienden al te spontaan een nieuw dier in huis halen.

Een goede daad

Eén ding moeten we niet vergeten: raskatten van de fokker hebben vaak een grotere kans op een nieuw, goed thuis dan dieren uit het asiel. Als je een kat uit het dierenasiel haalt, doe je een goede daad. De beschermingsbijdrage die veel dierentehuizen rekenen, dekt slechts een klein deel van de kosten die ze hebben gemaakt en helpt bij het verhinderen van meer kattenongeluk.

Toekomstige fokdieren

Iedereen die speelt met de gedachte aan kattenkinderen of zelfs toekomstig fokken, moet zeker kiezen voor een kat van de fokker en lid worden van een fokvereniging. Alle katten van gemengde rassen, kleur en vorm zijn in overvloed in dierenasielen, op verzorgingsstations en boerderijen te vinden. Vaak komen de kersverse kattengrootouders erachter dat de vraag naar kittens zonder stamboom toch niet zo groot is als ze eerder hadden gehoopt… Daarom raden wij je aan om alleen raskatten doelbewust met elkaar te kruisen, idealiter onder toezicht van een fokkersvereniging.

Wie daarentegen een trouw familielid zoekt en geen fokambities heeft, zal ook gelukkig zijn met een asielkat zonder ras en afstamming.

Net als altijd is er bij het kiezen van jouw nieuwe viervoetige huisgenootje geen juiste of verkeerde beslissing. Vaak is het onderbuikgevoel doorslaggevend. Menig raskattenliefhebber neemt een asielkat van onbekende afkomst in huis – en andersom!

Welke keuze je ook maak: wij wensen jou en jouw kat een fantastische, gezellige tijd samen!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.