Welke geuren vinden katten niet leuk?

Kat met citroen

Katten zijn in vergelijking met mensen echte superneuzen. Ze zijn namelijk meer dan tweemaal zo groot en hebben tien keer zo veel reukcellen als wij. Geen wonder dat je kat geuren veel intensiever waarneemt. Welke geuren vinden katten niet leuk?

Onaangename geuren: Wat haten alle katten?

Bepaalde planten, valeriaan en kattenkruid kunnen katten soort staat van opwinding of bedwelming brengen. De dieren knabbelen dan enthousiast aan de groene bladeren of rollen er zelfs in. Andere planten daarentegen schijnen katten echt af te schrikken.

Een voorbeeld hiervan is een bepaalde soort van de harpstruik, die ‘kattenschrik’ wordt genoemd. En dat met een goede reden: Deze harpstruik is zo intens geurend voor gevoelige kattenneuzen, dat de kat er vaak snel vandoor gaat. De oorzaak ligt bij etherische oliën, die een onaangename geur afgeven voor tuintijgers, vooral in de zon. De meeste katten vinden deze geur dus helemaal niet leuk. Toch zijn er ook katten die niet onder de indruk zijn van de groene bladeren.

Overigens hebben ook veel honden en konijnen een hekel aan de doordringende stank van deze plant. Maar terwijl katten en andere (huis)dieren om deze plant heen lopen, kunnen wij mensen de geur nauwelijks waarnemen. Alleen als je direct voor de bladeren staat, ruik je soms een lichte mentolgeur.

Wat helpt om katten uit de buurt te houden?

Erger je je ook altijd aan kattenpoep in je bloemen- of groentebed? Plant dan de harpstruik met de Latijnse naam Plectranthus ornatus. Door de sterke geur, die veel katten niet leuk vinden, blijven de katten meestal weg. De plant is echter volkomen onschadelijk voor mens en dier. Alleen mensen met een allergie moeten een beetje voorzichtig zijn.

kattenstrikplant

Wat doet lavendel met katten?

Een andere plant die niet bepaald enthousiasme opwekt bij veel katten is lavendel. De paarse bloemen geven een aromatische geur af die op mensen een rustgevende en soms zelfs slaapbevorderende werking zou hebben. Katten vinden de geur daarentegen meestal niet zo leuk.

Pas op, gif!

Ook bij lavendel is het de etherische olie die veel katten onprettig vinden. Maar ook hier zijn er individuele verschillen. Terwijl sommige katten wegrennen als ze lavendel ruiken, schijnen andere de zoete, hooi-achtige geur niet zo erg te vinden.

Goed om te weten: Sommige lavendelsoorten, zoals de breedbladige lavendel of de kuiflavendel, bevatten in hogere concentraties stoffen die monoterpeenketonen worden genoemd. Deze zijn giftig voor katten en kunnen leiden tot krampen als de dieren op de lavendel knabbelen. Gelukkig is een dergelijke vergiftiging vrij zeldzaam omdat katten de geur van de plant vaak toch niet leuk vinden.

Kat buiten met lavendel

Overzicht: Welke geuren vinden katten niet leuk?

In het huishouden en de tuin komen nog veel meer geurtjes voor die katten niet leuk vinden. Sommige van de nare geurtjes zijn bijzonder giftig voor honden. Anderen kunnen veilig worden ingezet om katten af te schrikken.

In de keuken zorgen knoflook, uien, prei, daslook en bieslook voor een hartig aroma. Katten, daarentegen, houden vaak niet van hun intense geur. En maar goed ook, want lookgewassen zijn giftig voor katten.

Ruw, gekookt of gedroogd, de zwavelverbindingen in deze planten veroorzaken gevaarlijke vergiftigingssymptomen. Als je kat bijvoorbeeld aan bieslook knabbelt, kan dat leiden tot diarree, een verhoogde polsslag en bloedarmoede.

Van sterke geuren, zoals parfums, aromatische oliën en geurkaarsen, houden veel katten helemaal niet. Ze houden ook niet van sterke huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Kattenbaasjes moeten dit in het achterhoofd houden als ze de kattenbak schoonmaken. Milde, geurneutrale reinigingsmiddelen zijn beter geschikt.

Nu we het over de kattenbak hebben: Geparfumeerde kattenbakvulling kan aangenaam ruiken voor de menselijke neus. Katten vinden de kunstmatige geur vaak zo irritant dat ze hun toilet vermijden en in plaats daarvan bijvoorbeeld op het tapijt urineren.

Het is gezond en wordt ook in de diergeneeskunde gebruikt, bijvoorbeeld als natuurlijk middel tegen vlooien. Veel katten vinden de geur van appelazijn echter niet leuk. Raadpleeg je dierenarts voordat je je kat met een mengsel van appelazijn en water besproeit om vervelende parasieten te ontdoen.

Bij verkoudheid doen veel mensen een beroep op plantaardige middelen zoals theeboom-, pepermunt- of eucalyptusolie. De etherische olie zit onder andere in zalven, badtoevoegingen, thee en hoestsiropen. Ze zijn bedoeld om de neus vrij te maken en ontstekingen te verlichten. Nemen katten deze geuren waar bij hun baasje, dan kan het gebeuren dat ze snel wegloopt.

De ingrediënten van de verkoudheidsmiddelen ruiken niet alleen onaangenaam voor de kat – ze zijn ook giftig. Als je kat bijvoorbeeld eucalyptusbladeren eet, kan dit leiden tot diarree, braken en schuimbekken. Medicijnen moeten daarom altijd op een voor katten onbereikbare plaats worden bewaard en bij voorkeur achter slot en grendel.

De geur van citrusplanten zoals sinaasappel, citroen en limoen, maar ook van citroengras, is voor veel katten niet leuk. Tweevoeters kunnen hier gebruik van maken om hun katten bijvoorbeeld van de bank af te houden. Gewoon het meubelstuk met een beetje citrusgeur besproeien en de dieren gaan er (meestal) met een boog rond.

Bij het schoonmaken van de kattenbak is het daarentegen niet aan te raden om schoonmaakmiddelen met een verse citroen- of sinaasappelgeur te gebruiken.

Roken is gevaarlijk voor de gezondheid, ook voor die een kat. De bijtende sigarettenrook irriteert de gevoelige neus van de kat. In het ergste geval kan passief roken zelfs leiden tot kanker zoals een longtumor. Daarom moeten kattenbaasjes hun sigaretten buiten roken en de ramen en deuren van de woning sluiten.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.