Ademproblemen bij katten

Ademproblemen bij katten

Ademproblemen bij katten

Hoest of niest je kat? Heeft ze misschien een loopneus of snurkt ze nogal hard? Ademproblemen komen niet alleen bij mensen voor, ook katten kunnen eraan lijden. De symptomen lijken allemaal grotendeels op elkaar, maar er kunnen veel verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.

De adem van de kat

De luchtwegen van de kat zijn onderverdeeld in de bovenste en onderste luchtwegen. Neus, keelholte en strottenhoofd horen bij de bovenste luchtwegen. Luchtpijp en longen zijn onder de noemer ‘onderste luchtwegen’ te vatten.

Symptomen van luchtwegproblemen bij de kat

Typische symptomen van een probleem in de bovenste luchtwegen is niezen en een loopneus, snurken en kokhalzen. Aandoeningen aan de onderste luchtwegen zijn eerder gekenmerkt door hoesten, kortademigheid of ademnood en ademen door de openstaande mond. Alle symptomen kunnen ook gepaard gaan met een slechte algemene toestand, koorts en verminderde eetlust.

Ademproblemen bij katten, de mogelijke oorzaken

Veel voorkomende oorzaken van ademhalingsproblemen zijn allergieën, lichaamsvreemde voorwerpen of stoffen in de luchtwegen, tandproblemen, ongedierte zoals longwormen en infecties. Ze kunnen daarentegen ook een aanduiding zijn voor een andere aandoening zoals hartproblemen.

Ademproblemen bij katten zijn zeer ernstig. Als je viervoeter de bovenstaande symptomen vertoont moet je hem direct naar de dierenarts brengen! Vooral bij ademnood of het blauwig verkleuren van het slijmvlies – hier is de nood nog hoger. De dierenarts kan een ernstige, levensbedreigende aandoening hopelijk uitsluiten en de oorzaak van de problemen achterhalen.

Infecties

Een veel voorkomende oorzaak van ademhalingsproblemen bij katten zijn infecties zoals kattenziekte, veroorzaakt door virussen (herpesvirus, calicivirus) of bacteriën (bordetella, chlamydia, mycoplasmen). Vaster wordend snot is daar vaak een aanwijzing voor, maar zieke dieren snurken ook opvallend en zitten over het algemeen ook minder goed in hun vel. De aanwezigheid van een virus kan met een wattenproefje aangetoond worden, als behandeling wordt het immuunsysteem van de kat hoofdzakelijk ondersteund en worden symptomen zo goed mogelijk verminderd. Kattenziekte is een ernstige aandoening, die altijd door de dierenarts behandeld moet worden! Idealiter zijn katten al als kittens ingeënt tegen kattenziekte.

Ook bij longontstekingen zijn de symptomen hoesten, ademnood, een blauw verkleurd slijmvlies en een slechte gezondheid met koorts. Een longontsteking wordt behandeld met breedspectrum-antibiotica dat is voorgeschreven door de dierenarts en dat de kat vaak in de loop van meerdere weken of zelfs maanden toegediend krijgt. Slijmoplossende middelen en inhalaties kunnen het ziekteverloop nog altijd verlichten.

Astma bij katten

Ook katten kunnen lijden aan astma! Een ontsteking aan de bronchiën komt tot uiting in chronisch hoesten in ‘aanvallen’ tot aan ademnood. Op een röntgenfoto van de longen zullen typische veranderingen te zien zijn. Cortison kan dan de ontstekingsreactie van het lichaam verminderen, terwijl inhalatie of speciale medicatie de bronchiën openen en het ademhalen makkelijker zouden moeten maken.

Tandproblemen

Problemen met het gebit kunnen ook oorzaak van problemen met de luchtwegen zijn. De symptomen lopen uiteen van hoesten en kokhalzen tot niezen – de dierenarts kan dit over het algemeen precies diagnosticeren! Daarnaast zijn er ook genoeg andere producten die tandproblemen kunnen verhelpen, dat zijn vaak natuurlijke supplementen die het gebit van jouw kat verzorgen en onderhouden.

Ongedierte

Parasieten zoals longwormen komen vooral voor bij katten die zelfstandig buiten leven en die slakken eten. Ze kunnen symptomen van een ontsteking aan de luchtwegen opwekken, uitzonderlijk vaak komt chronisch hoesten voor. In sommige gevallen verloopt de infectie ook zonder symptomen. De dierenarts kan longworm met een röntgenfoto of aan de hand van een monster van de ontlasting aantonen. Een geïnfecteerde kat zal met een geschikt ontwormingsmiddel worden behandeld – vaak moet het middel hiervoor meerdere keren worden gegeven. De ademhalingsproblemen die met de wormen gepaard gaan verdwijnen helaas maar zelden samen met de wormen. De beschadigde luchtwegen moeten gericht opnieuw op worden gebouwd, voordat de kat weer helemaal vitaal kan zijn.

Allergieën bij katten

Ook katten kunnen allergisch zijn of worden! Als je kat voornamelijk tijdens bepaalde jaargetijden of situaties met ademhalingsproblemen kampt, kan dit op een allergie wijzen. Net als mensen kunnen katten allergisch zijn voor pollen, huisstofmijt, schimmelsporen of voer. De invulling van de behandeling is afhankelijk van de symptomen en de oorzaak daarvan.

Vreemde voorwerpen

Als een afgebeten grassprietje of een andere lichaamsvreemd voorwerp in de luchtpijp of het strottenhoofd terechtkomt, kan dit een irriterend effect hebben, dat zich op zijn beurt uit in hoesten, niezen of kokhalzen. Meestal zitten deze voorwerpen in de neusgaten, maar ze kunnen verder de neusholte in komen en hier grote schade aanrichten. Daarom is het erg belangrijk in dit geval snel de dierenarts op te zoeken!

Poliepen

Poliepen zijn goedaardige zwellingen in het slijmvlies en komen vooral bij jonge katten voor. De gezwellen groeien in de keelholte of aan de monding van het oorkanaal. Typische symptomen zijn een loopneus en snurkende geluiden. De dierenarts kan poliepen in een handomdraai onder narcose weghalen.

Zoals je ziet kunnen ademhalingsproblemen bij katten enorm veel oorzaken hebben! Zoek daarom zo snel mogelijk een dierenarts op als je merkt dat je kat deze symptomen vertoont. Deze kan een ondubbelzinnige diagnose stellen en je kat op tijd behandelen. Daarnaast kun je ook altijd verschillende gebitsverzorgingsproducten proberen.

Wij wensen jou en jouw kat het allerbeste!

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
10 min

Moet ik mijn kat laten castreren?

Er is bijna niets schattigers dan kittens. Maar helaas vinden niet alle kittens direct een nieuw huisje. Als katten ongecontroleerd paren en zich verspreiden is voor hun nakomelingen vaak al een ellendig leven voorbestemd. Door je kat te laten castreren, voorkom je dus onnodig leed. In dit artikel hebben we samengevat hoe een castratie bij katten in zijn werk gaat, waar je op moet letten en wat het verschil is met sterilisatie.