Anticonceptie voor katten

anticonceptie katten

Katten zijn prachtige dieren. Wie wordt er nou niet blij van een super aaibaar kattenkindje? Wie wil deze katten nou niet de hele dag bekijken, knuffelen en aaien? Helaas zitten steeds meer dierenasiels propvol en moeten zij hun kattenluikjes helaas voor nieuwe dieren gesloten houden. Dit is waarom de meeste kattenliefhebbers weten dat er goede redenen zijn om je eigen kat niet te bezaaien. Laten castreren door de dierenarts is de gangbaarste manier van anticonceptie bij katten – maar dit is wel een permanente ingreep, die dus ook niet teruggedraaid kan worden.

Gelukkig zijn er ook methoden om dracht tijdelijk te voorkomen. In dit artikel lees je meer over anticonceptie voor katten, zoals sterilisatie, de kattenpil en het voorbehoedsspuitje.

1. Sterilisatie

Een aantal jaar geleden was de status quo nog dat mannetjes gecastreerd en vrouwtjes gesteriliseerd werden. Bij een sterilisatie wordt alleen de eileider doorgesneden, de hormoonhuishouding raakt niet uit balans en ze wordt gewoon krols. Ze kan dan niet drachtig worden, maar afhankelijk van de lengte van de dag en de hoeveelheid licht maakt ze iedere paar maanden een periode vol stress door, waarin ze permanent klaarstaat voor bevruchting. Basisbehoeften schieten er nog wel eens in, omdat de zoektocht naar een partner zich onontkoombaar opdringt: het voer en de kattenbak blijven dan onaangeroerd. Ook gezonde dieren lopen een groter risico op tumoren in deze periode. En ook voor jou als baasje kan de loopse tijd van je kat zenuwslopend en dodelijk vermoeiend zijn.

Als resultaat van de sterilisatie blijft bevruchting natuurlijk uit en begint de cyclus van voor af aan – zoals een echte cyclus betaamt. Dit gebeurt meestal al na negen dagen. Je kat kan dus in feite constant loops blijven. Castratie is een gezonder en uiteindelijk gewoon een beter alternatief voor sterilisatie! Net zoals  sterilisatie is castratie niet meer dan een kleine chirurgische ingreep. Hierbij worden de eierstokken niet alleen doorgesneden, maar ook helemaal verwijderd. De hormoonhuishouding blijft zo stabiel en het patiëntje zal ook niet loops worden. Castratie is daarentegen wel permanent.

Met hormoonpreparaten kunnen kattenbaasjes en fokkers de loopsheid van de kat in kwestie tijdelijk onderdrukken, waardoor op zijn beurt weer potentieel een dracht mee voorkomen wordt.

2. De kattenpil

Anticonceptiepillen zijn er ook voor katten! Deze onderdrukt de cyclus van je huisdier, voorkomt dat ze loops wordt en zo kan ze ook niet drachtig worden. Afhankelijk van het specifieke preparaat hoeft de pil niet dagelijks, maar meestal wekelijks gegeven te worden.

Omdat je kat de pil via het voer binnenkrijgt, is het erg belangrijk dat ze hem ook daadwerkelijk opeet. Als ze een haarbal uitbraakt of diarree heeft, kan dat negatieve effecten hebben voor de werking van de anticonceptie voor katten.

anticonceptie katten

3. Het voorbehoedsspuitje

Nog een anticonceptiemiddel voor katten: het voorbehoedsspuitje. Deze wordt gezet door een dierenarts, dus je zult je kat regelmatig moeten overhalen om mee naar de praktijk te rijden.

De spuiten zijn met name geschikt voor fokkers die op zoek zijn naar een tijdelijke onderdrukking van de vruchtbaarheid. In tegenstelling tot de pil kun je er met de spuit gerust op zijn dat je kat de broodnodige hoeveelheid hormonen krijgt. Desondanks hoor je baasjes over bijwerkingen die bij dit erg hoog gedoseerde preparaat optreden. Zo’n hoge dosis gaat nu eemaal gepaard met grote ingrepen in de hormoonhuishouding.

4. Anticonceptiemiddelen voor katten: bijwerkingen

Klinkt toch helemaal mooi, niet dan? Nou ja, niet per se. Hormoonpreparaten worden ervan verdacht bij te dragen aan verschillende soorten kanker bij de kat. Ze zijn prima om een tijdelijke brug te slaan tussen fasen, maar zijn niet geschikt om voor langere tijd te geven. De pil en de hormoonspuit zijn bijvoorbeeld geschikte middelen voor fokkers die hun kat een rustmomentje willen gunnen.

Voor kattenbaasjes die op langere termijn zwangerschap willen voorkomen, is een duurzame, niet-hormonale methode veel veiliger en op den duur ook veel goedkoper. De operatie die voor een castratie nodig is, is natuurlijk een inbreuk in het lichaam van je kat, maar veel minder belastend dan hormoontherapie. In tegenstelling tot sterilisatie wordt, zoals eerder vermeld, de cyclus van je kat onderdrukt. De schommelingen in de hormoonhuishouding die gepaard gaan met de loopse tijd en het gevaar op continue krolsheid zijn zo geen reden meer tot zorgen.

Lees in het artikel “Huisdieren: castreren of niet castreren?” meer over de voor- en nadelen van castratie bij huisdieren.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.