Artritis bij katten This article is verified by a vet

Kat op straat

Ontstoken gewrichten zijn vaak zeer pijnlijk voor katten.

Valt het je op dat je kat die anders vol vreugde rondloopt, nu ineens in de hoek ligt en niet graag beweegt? Dan moet je de gewrichten van je kat eens goed bekijken. Hier lees je hoe artritis bij katten tot lamheid kan leiden en welke behandeling helpt.

Wat is artritis?

Bij artritis of gewrichtsontsteking is een gewricht ontstoken door infectieuze of niet-infectieuze oorzaken. Als meerdere gewrichten tegelijkertijd ontstoken zijn, spreken dierenartsen van polyartritis.

Interessant om te weten:

Wanneer de gewrichten bij artritis tijdelijk ontstoken zijn, beschadigt artrose (gewrichtsslijtage of osteoartrose) het gewrichtskraakbeen intensief. Deze gewrichtsaandoening, die veel voorkomt bij katten, is niet te genezen.

Symptomen: welke symptomen treden op bij artritis?

Het ziektebeeld is afhankelijk van de oorzaak van de artritis. Bacteriële infecties leiden bijvoorbeeld tot etterende zweren. Niet-infectieuze artritis bij katten kan de kleur en consistentie van de gewrichtsflexibiliteit maar weinig beïnvloeden.

Wanneer een gewricht van je kat ontstoken is, kun je de onderstaande symptomen herkennen.

  1. Het desbetreffende gewricht zwelt flink op.
  2. Als je het aanraakt, merk je dat dit deel warm is.
  3. Je kat heeft pijn wanneer hij beweegt of wanneer je het gewricht aanraakt.
  4. Je viervoeter loopt mank of kan zijn gewricht niet meer buigen.
  5. Het gedeelte rond het gewricht is rood.

Naast deze kenmerken kan het ook voorkomen dat je kat bij artritis meer wil slapen of minder eet. Besmettelijke oorzaken kunnen bovendien griep en symptomen bij een andere orgaanklasse veroorzaken. Hierdoor kunnen de spijsvertering of longen worden aangetast.

Kat op kussen
Onder andere lamheid en geen zin om te bewegen kunnen symptomen van artritis zijn.

Diagnose: hoe herken je artritis bij katten?

Over het algemeen herkennen dierenartsen artritis katten snel door de vijf typische kenmerken. Daarvoor tast de dierenarts het gewricht voorzichtig af en er worden een aantal functietesten gedaan. Ook beoordeelt hij hoe je kat loopt, om lamheid uit te sluiten.

Om de diagnose van artritis te kunnen bevestigen en om andere gewrichtsaandoeningen uit te kunnen sluiten, kan hij tijdens het onderzoek andere diagnostica inzetten:

Bloedonderzoek

Met behulp van bloedafname kan de dierenarts het bloed van je kat onderzoeken op ontstekingscellen. Met de uitslag kan hij niet alleen ontstekingen opsporen, maar ook de functie van andere organen, zoals de lever of de nieren, beoordelen.

Beeldvormende methoden

Door een echografie of een röntgenonderzoek kan de dierenarts het gewricht preciezer beoordelen en de graad en schade beperken. Door een blik op de röntgenfoto kan hij bovendien artrose uitsluiten. Dit is voor de keuze van de behandeling noodzakelijk.

Gewrichtspunctie

Binnen het gewricht bevindt zich gewrichtsvocht (synovia of gewrichtsvloeistof). De dierenarts kan met een fijne naald door het gewrichtskapsel steken. Vervolgens neemt hij de synovia op en onderzoekt ze op ontstekingscellen. Zo kan artritis bij de kat worden vastgesteld.

Bloed kat
Als de dierenarts het gewricht puncteert, kan hij de gewrichtsvloeistof onderzoeken.

Artroscopie

Bij een artroscopie opent de dierenarts het gewricht en brengt een endoscoop in de gewrichtsholte in. In de endoscoop zit een camera. Via een beeldscherm kan de dierenarts het de binnenkant van het gewricht bekijken. Zo kan hij eventuele schade of cystes aan het kraakbeen opsporen. Tegenwoordig wordt een artroscopie over het algemeen niet vaak uitgevoerd. De chirurg moet je kan onder narcose brengen.

herapie: hoe behandel je artritis katten?

Om de oorzaken van artritis bij je kat te bestrijden en de symptomen te verzachten, maken dierenartsen naast de gerichte maatregelen ook gebruik van ondersteunende ingrepen.

Gerichte therapie

Voor succesvolle therapie is het belangrijk om naast de ontsteking ook de oorspronkelijke oorzaak te bestrijden. De dierenarts geeft je kat antibiotica wanneer er sprake is van bacteriën.

Reumatische gewrichtsontstekingen vragen daarentegen om immunosuppressiva, die het immuunsysteem onderdrukken. Als het gewricht sterk geabcedeerd (veretterd) is, kan de dierenarts het gewrichtskapsel onder narcose openen en de ruimte tussen de gewrichten behoedzaam spoelen.

Ondersteunende therapie

Ontstekingsremmende en pijnverlagende medicamenten helpen de toestand van je kat te verbeteren. Je kunt het genezingsproces versnellen door bij je kat iets kouds om het gewricht te doen. Als je viervoeter een paar kilo´s te zwaar is, moet je het lichaamsgewicht met behulp van diëtische maatregelen reduceren.

Prognose: kan artritis bij katten genezen worden?

Als je op tijd naar een dierenarts gaat en je je viervoeter vroegtijdig laat behandelen, is de prognose voor artritis bij katten in de meeste gevallen positief. Artritis in de immune vorm is niet te genezen. Je kunt jouw kat met behulp van immunosuppressiva en pijnstillers aanhoudende pijn echter besparen.

Wanneer de situatie gestaag erger wordt en er geen conservatieve maatregelen meer mogelijk zijn, moet je er rekening mee houden dat verstijving van het gewricht noodzakelijk is.

Wat is de oorzaak van artritis bij katten?

Katten kunnen op verschillende manieren artritis krijgen. Voor beter inzicht somt de volgende tabel de besmettelijke en niet-besmettelijke oorzaken op.

Infectieuze oorzaken

Niet-infectieuze oorzaken

Bacteriële infecties ten gevolge van bijtverwondingen of ongelukken Reumatoïde artritis (de oorzaken zijn tot dusver niet verklaard)
Infectieziekten (bijvoorbeeld FeLV, FIV) Eerdere aandoeningen (bijvoorbeeld artrose of overgewicht)
Bacteriële, besmettelijke agens (bijvoorbeel borrelia) Trauma´s door een klap (bijvoorbeeld een val, kneuzing of verrekking

Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.