Bedwelmende grassen

Bedwelmende grassen

Bedwelmende grassen

Waar katten op af vliegen

Plantaardig groen is een belangrijke aanvulling op het voedsel voor onze kleine kat. Toch kunnen een aantal gewassen de katten ronduit bedwelmen. Daarbij bloeien deze planten in de tuin bijzonder mooi! In dit interessante artikel lees je alles over bedwelmende grassen.

Bedwelmende grassen

Soms houdt men een kat in de gaten wanneer die door een zorgvuldig aangelegde tuin walst. Bij het benaderen van de kat komt hij weer bij zinnen. Wat is er gebeurd?

Kattenmunt

De plant, waar de kat bijzonder aan toegewijd is, bevat echter een voor katten bedwelmende stof. Er is een bijzonder hoge vraag naar Kattenmunt, of Catnip (latijns: Nepeta cataria) genoemd. Zijn stimulerende effect laat katten speels euforisch worden. Sommige tonen echter geen interesse in het kruid. Waaraan dit precies ligt, is nog niet onderzocht. Maar degenen onder onze viervoeters die ‘vliegen’ met kattenkruid, laten zich daardoor met zo’n beetje alles verleiden: nieuwe krabpalen worden onmiddellijk aangenomen, met kattenkruid gevulde muizen zijn zeer geliefd en zelfs de doorgaans zo interessante krab-hoeken zijn oninteressant geworden, in tegenstelling tot het kattenkruid.

Kattengermander

Net als bij kattenkruid is de geur van kattengermander (latijns: Teucrium marum) voor sommige katten onweerstaanbaar. De plant is afkomstig uit het westelijke Middellandse Zee gebied en kan gemakkelijk worden beschouwd als een pot- of emmerplant. Echter, de mooie paarse bloeiende plant ruikt volgens de menselijke neus nogal erg naar ether. Katten vliegen echter ook op kattengermander in gedroogde toestand af en worden regelrecht bedwelmd.

Valeriaan

Op de derde plek qua interesse staat Valeriaan (latijns: Valeriana officinalis). De katten rollen rond op het geurende gedroogde kruid en schreeuwen van plezier. Ook hierbij is de verklaring van het gedrag nog steeds niet opgelost.

Kamerplanten

Gegeten worden de drie bedwelmende plantensoorten echter niet graag, terwijl grassen bovenaan het menu van onze katten staan. Zij zijn nodig voor het reduceren van verstikkingen door haarballen. Menig katteneigenaar moest vanwege de voorliefde van zijn medebewoner zijn kamerplanten al opgeven. Toch vallen hieronder meestal voor katten giftige planten waarbij inname toxische reacties als gevolg kan hebben. Op de giftigheid van planten moet daarom scherp gelet worden. Zonder aarzeling kun je echter de volgende planten in jouw kamer zetten: groene lelies, hibiscus en Cyprus gras. Laag tot zeer giftig zijn echter: cyclamen, azalea-soorten, kerstroos, dieffenbachia, ivy, varens, ficus en het sap van de rubberboombladeren, hyacint, aglaonema, krokus, oleander, philodendron (kaasplant), rododendron, tulpen, poinsettia en kamerkalla.

Kattengras

Bij het schoonmaken van hun vacht slikken katten, door het likken met hun ruwe tong, veel haar in. In de maag mengt het zich met speeksel en vormen zich zogenaamde haarballen. Langharige katten zijn hier gevoeliger voor dan kortharige katten. De haarballen kunnen meestal de doorgang naar de darmen niet passeren en moeten uitgebraakt worden, de vezels van jonge niet-giftige grassen helpen hierbij. Zo reinigt de kat zijn maag en voorkomt zo indirect verstopte darmen. Met vers gezaaid graan, Cyprus gras of kant-en-klare gekocht kattengras kunt een kat verwennen en daarmee houdt je jouw kat op afstand van de kamerplanten. Maar toch bestaan er grote verschillende tussen de verschillende soorten gras. Ze moeten zacht zijn en niet snijden. Bij scherpe grassen kan ernstig letsel aan de mondholte en inwendige slijmvliezen optreden.

Kammen en borstelen

Echter vinden veel katteneigenaren het nadelig om de kat te ondersteunen bij het uitbraken van de haarballen. Je kunt dit braken reduceren door het dagelijks borstelen en kammen, bij katten die niet graag geborsteld worden kun je kiezen voor het gebruik van een ruwe handschoen. Deze maatregelen laten de kat tijdens hun ‘schoonmaakbeurt’ minder haar innemen. Vooral langharige katten hebben menselijke hulp nodig bij de vachtverzorging, dit elimineert tevens het probleem van overdreven veel losse haren.

Maltpasta

Een ander hulpmiddel is maltpasta. De daarin aanwezige vetten vergemakkelijken de doorgang van een kleinere haarbal door het maagdarmkanaal. Hierdoor kan de kat de ballen in plaats van opbraken uitscheiden via de natuurlijke weg. Meerdere keren per week gegeven maltpasta vervangt bijna volledig het kattengras en smaakt als een bijzondere traktatie voor jouw kat. De toegevoegde vitaminen en mineralen zijn ook gezond. Dus biedt maltpasta in combinatie met uitgebreid kammen en borstelen een goed alternatief voor het traditionele kattengras.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
7 min

Castratie en sterilisatie bij katten

Er is nauwelijks iets schattiger in de wereld dan kittens. Helaas vinden niet alle kattenkinderen een leuk huis. Als zwerfkatten zonder eigenaar met elkaar of met loslopende katten paren, is een leven vol ellende voor hun nakomelingen bijna onvermijdelijk. Castratie en sterilisatie bij katten voorkomen onnodig lijden.