Het juiste kattenvoer voor oudere katten

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

In ons artikel over het onderwerp ‘voeden’ heb je al veel geleerd over het feit dat er geen ‘juiste’ voedingswijze is. De juiste voeding van je kat is met name afhankelijk van hun behoeften! En niet alleen jongvolwassen katten hebben speciale eisen voor een juiste voeding. Ook als jouw kat ouder wordt en de eerste pijntjes opkomen heeft de kat een grote vraag naar kwalitatief hoogwaardige voedingsstoffen.

Voor seniorenkatten is het samenstellen van een goed voedingsschema met hoogwaardige voeding daarom essentieel om gezond en actief te blijven wanneer ze ouder worden! Op latere leeftijd is het voor katten vaak moeilijker om de aangeboden voedingsstoffen te benutten. Ook de tanden zijn niet meer op hun best, kauwen wordt steeds moeilijker. De kat verliest gewicht. Daarbij komen ook mogelijke chronische ziekten zoals diabetes of nierziekten kijken, die vaak het gebruik van speciale voeding vereisen.

Licht verteerbaar

Bij oudere katten is het daarom des te belangrijker dat het aangeboden voedsel makkelijk te verteren is. Net als bij de samenstelling van het voer voor volwassen katten moet je extra aandacht besteden aan een hoge kwaliteit van de samenstelling. Eiwitten zijn bijzonder licht verteerbaar voor katten – als carnivoren hebben ze geen koolhydraten nodig om energie te produceren. Ook eventueel schadelijke stoffen zoals dierlijke en plantaardige producten moeten zoveel mogelijk uitgesloten worden.

Bij het aankopen van kant-en-klare voeding moet er gelet worden op de volgende criteria:

  • Vlees staat boven aan de ingrediëntenlijst, idealiter met procent- en soortspecificatie.
  • ‘Dierlijke bijproducten’ moeten nauwkeuriger gespecificeerd worden!
  • Ook plantaardige ingrediënten zoals granen en groenten moeten exact gespecificeerd worden. Om zo te voorkomen dat ze dienen als goedkope vulstoffen zonder doel.
  • Plantaardige bijproducten zijn ofwel niet of apart vermeld.
  • Er zijn geen andere ongedefinieerde bestanddelen zoals vetten of bereidingsbijproducten.

Voor oudere katten is natvoer ook vaak beter op te nemen dan droogvoerbrokken. Natvoer heeft nog een voordeel: het bevat meer vocht dan droogvoer, hier wordt het natuurlijke watergehalte sterk verminderd tijdens de productie om het voer compact en duurzaam te maken. De urine van de kat wordt door het droge voer geconcentreerd wat kan leiden tot de vorming van nier- en blaasstenen. Dit is bij oudere dieren met reeds bestaande ziekten problematisch!

Vergeet ook niet: bij het productieproces van droogvoer worden vaak plantaardige ingrediënten toegevoegd zoals aardappelen, erwten en luzerne. Zelfs korrelvrije brokken bevatten daarom vaak tot 50 procent koolhydraten – een voedingsbestanddeel dat de kat slechts in geringe mate nodig heeft en nauwelijks kan verwerken. Dit belast de urinewegen verder. Natvoer is echter weer in strijd met de natuurlijk voeding van de kat.

Chronische ziekten

In samenwerking met de dierenarts moet een voedingsplan ook alle chronische ziekten van jouw seniorenkat tegengaan. Bij chronische nierziekten bij katten wordt vaak een groot deel van het nierweefsel vernietigd. Het doel van de nier is om afvalstoffen van de stofwisseling uit het bloed te filteren en te scheiden – deze functie is met name in chronische gevallen zeer beperkt. Om het orgaan te ontlasten, moet derhalve het zout, fosfaat en eiwitgehalte van het voer worden verlaagd en voornamelijk hoogwaardige voedingsingrediënten gebruikt worden. Voor katten met een nierziekte adviseert de dierenarts vaak een nierzachte speciale voeding. Natvoer heeft daarbij de voorkeur tegenover droogvoer, zodat de kat hierdoor voldoende vocht voor de nieren binnenkrijgt.

Bijzondere aandacht verdient ook de voeding voor katten met diabetes. Onze viervoetige vrienden zijn in staat om hun bloedsuikerspiegel alleen al door de verwerving van eiwitten te handhaven – zelfs zonder koolhydraten. Aan diabetes lijdende katten zijn met behulp van insuline niet in staat om het hormoon glucose voor energie te gebruiken. De glucose hoopt zich op in het bloed en komt niet meer in de lichaamscellen terecht. Door met een voedingswijzeverandering een speciaal dieet te volgen en een regelmatige, nauwkeurige voeding kan de bloedsuikerspiegel worden gestabiliseerd en eventuele obesitas uiteindelijk gereduceerd worden. Hoogwaardige kattenvoeding zonder suiker of karamel en graan hebben in ieder geval de voorkeur. Het exacte voedingsplan voor een dieet moet in ieder geval worden besproken met de dierenarts!

Voor jouw oudere kat gaat het om de smaak

Het juiste kattenvoer voor oudere katten gaat voornamelijk om smaak! Dat klinkt allemaal vrij simpel, of niet? Oudere katten weten vaak precies wat ze willen en wat niet. En ze kunnen erg consequent zijn als het gaat om het weigeren van hoogwaardig speciaalvoer dat geheel is afgestemd op hun dieetwensen… Hier worden vaak een aantal trucs gevraagd.

Met een verandering in dieet is het belangrijk om stap voor stap te werk te gaan. Om jouw kat langzaam aan het nieuwe voedsel te laten wennen, meng je het nieuwe kattenvoer in een kleine hoeveelheid met het bekende kattenvoer. Katten zijn meesters in het scheiden van vreemd voedsel. Natvoer maakt het makkelijker om oud en nieuw voer zorgvuldig te mengen. Wellicht kun je het nog anders doen door een beetje tonijn te mengen met de voeding – dit kunnen de meesten katten niet weerstaan… Ook een paar brokjes van hun favoriete droogvoer doet wonderen. Wanneer jouw kat het nieuwe voer niet accepteert, rest er nog maar een optie: consequentie…

Wij wensen jouw kat smakelijk eten!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.  De onderstaande lijst is niet per se volledig.