Intelligentiespeelgoed voor katten

intelligentiespeelgoed kat

Met intelligentiespeelgoed houd je je kat een tijdje zoet.

Toen en nu

Katten zijn voor veel mensen levende knuffeldieren: ze zijn zacht, gek op menselijke nabijheid en heerlijke verwenmomentjes. Wat veel kattenhouders misschien vergeten: hun lieve huisdieren zijn van binnen kleine wilden! Met een leven op de bank zijn ze zelden tevreden en actief genoeg. Maar voor de wat actievere katten is er tegenwoordig intelligentiespeelgoed voor katten! Via deze manier kunnen katten nu ook mentaal worden uitgedaagd, en is verveling verleden tijd!

Niet alleen de wilde voorouders van onze katten, maar ook hun zelfstandige soortgenoten zijn gewend om voor zichzelf te moeten zorgen. Iedere kleine maaltijd wordt vooruitgegaan door een vaak urenlange jacht. Hun normale dagprogramma zit vol verstoppen, verdedigen en op de loer liggen. Rust, waarvan onze huiskatten wellicht ten overvloede van kunnen genieten, hebben ze vrijwel nooit. Maar ook nu katten al eeuwenlang met ons samenleven, zijn ze qua aard en lichaam nog altijd wilde diertjes en stellen vergelijkbare eisen aan hun omgeving als hun verwanten in het wild!

Verveling is gevaarlijk…

Het hoeft niet verder uitgelegd te worden dat veel katten zich vervelen door het eentonige leven in een huis! Ze verzanden en worden lusteloos. Zonder genoeg bezigheid ontwikkelen veel huiskatten zelfs hebbelijkheden, die van krabben tot gebrekkige hygiëne kunnen reiken. Ook binnenkatten moeten daarom geestelijk en lichamelijk uitgedaagd worden, of dat nu in contact met mensen of door de inzet van intelligentiespeeltjes gebeurt. Het beste is natuurlijk als de kat ook nog met een soortgenoot kan optrekken, spelen, jagen en samen de vacht kan verzorgen.

Hoe houdt je een kat bezig?

Zonder mensen zou de kat haar eten zelf moeten zoeken en vangen. Neem dat als voorbeeld! Vul de voerbak van de kat niet gewoon meerdere keren per dag, maar laat hem of haar ook werken voor een maaltijd. Je kunt korreltjes droogvoer in papieren zakjes, op stoelen of onder de tafel verstoppen of snackballen of kleinere doosjes gebruiken. Reken de prooi bij de totale dagelijkse portie eten van de kat, mocht hij of zij naast het zelf verkregen voer daarnaast nog een maaltijd krijgen.

Intelligentiespeelgoed voor katten

Deze vergen en verbeteren het denkvermogen van jouw kat. Probeer gewoon eens uit hoe jouw kat op zulke speeltjes reageert!

Het blijft belangrijk dat de kat nog steeds genoeg met mensen speelt, want juist voor katten die zonder soortgenoten leven zijn mensen belangrijke contactpersonen. Met wat vindingrijkheid stimuleer je jouw kat niet alleen met speelhengels, muizen en balletjes, maar kun je ook eigen gezelschapsspelletjes bedenken! Wat denk je van een paar kleine papieren hoedjes, waaronder je het lievelingsspeeltje van jouw kat verstopt?

In de zooplus-shop vind je bezigheids- en intelligentiespeeltjes voor katten, van snackbal tot aan uitgebreide speelborden. Zo zal jouw kat zich nooit hoeven te vervelen!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Valeriaan voor katten

Gedroogde valeriaan heeft één ding gemeen met kattenkruid. Beide behoren tot de favoriete planten van onze katten. Niet voor niets staan de twee kruidachtige planten onder dierenliefhebbers bekend als "kattendrugs". Maar waarom reageren katten zo euforisch op speelgoed met de geur van valeriaan? Wij mensen halen onze neus er niet eens voor op. Lees hier meer over valeriaan voor katten.
6 min

Spelen met binnenkatten

Als bezitter van een echte huiskamertijger wil je natuurlijk ook dat jouw dier zo natuurlijk mogelijk zijn leventje kan leiden. Daarom moet een huis veel afwisseling bieden, wil het voor een kat geschikt zijn. Hoe meer speelzones er zijn, hoe beter dat voor de kat is. Flexibele voertijden sluiten beter aan bij hun natuurlijke leefomstandigheden dan vaste tijden. De laatste snack voor het slapengaan zou jouw kat moeten krijgen wanneer je zelf ook naar bed gaat. Leeft de kat in een afwisselende omgeving dan kan ze beter tegen stress. Daarom is het belangrijk dat je zo veel mogelijk met haar speelt. Breng ook minstens één keer per week een nieuwe doos mee als schuilplaats, want die verandert haar geurwereld. Ook in de geluidsbeleving is het belangrijk om nieuwe dingen te integreren. In dit artikel lees je alles over: spelen met katten.