Kattenleeftijd

Kattenleeftijd

Kattenleeftijd

Het is bekend dat de leeftijd van de hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar is gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over: Kattenleeftijd.

Hoe oud worden katten?

De levensverwachting van katten hangt van veel factoren af: voeding, verzorging, omgeving en genen kunnen van invloed kunnen op het aantal mensenjaren dat je kat op deze wereld rond kan wandelen. In combinatie met regelmatige bezoekjes aan de dierenarts heb je samen met je huisdier de basis gelegd voor een lang en gelukkig kattenleven. Een kattenproof omgeving en regelmatige activiteit (bijvoorbeeld met agility voor katten) kunnen je kat zo lang mogelijk vitaal houden.

Gemiddeld worden katten tegenwoordig zo’n tien tot vijftien jaren oud, buitenkatten met veel vrijheid halen dat getal vaak niet. Dat komt simpelweg doordat vrijlopers meer kans lopen op verwondingen of ziekten.

Je viervoetige vriend is een oudere kat wanneer deze de leeftijd van 10 jaar heeft bereikt. Op deze leeftijd zijn veranderingen in de eerste laag merkbaar: je kunt veranderingen in de vacht van je kat opmerken. Bovendien worden oudere katten over het algemeen rustiger en slapen ze meer. Seniorenkatten krijgen daarnaast extra behoeften. Zo hebben ze bijvoorbeeld speciaal seniorenvoer nodig, dat makkelijker te kauwen is en afgestemd is op de lagere energiebehoefte van de oudere kat.

In ons zooplus-magazine kun je nog eens haarfijn nalezen wat je moet weten over de juiste manier om seniorenkatten te voeren.

Kattenleeftijd omrekenen in mensenjaren

De ontwikkeling van het verouderingsproces voor katten loopt allesbehalve lineair. In de eerste twee jaar ontwikkelt het dier zich opvallend snel. Na twee jaar is de kat net zo ver in haar ontwikkeling als een 24-jarige persoon. Vanaf dit moment is de kat volwassen en komt ieder volgend jaar overeen met zo’n vier tot vijf mensenjaren. De leeftijd waarop een kat als oudere geldt, 10 jaar, komt dus ongeveer overeen met een mens die de leeftijd van 56 bereikt.

Natuurlijk hebben we het hier over benaderingen, waarmee je niet meer kunt dan de leeftijd van een kat een beetje in te kunnen schatten. Sommige katten zijn op tienjarige leeftijd nog springlevend, terwijl andere katten al wat trager kunnen worden als ze nog jonger zijn.

Hieronder vind je een tabel die de kattenleeftijden vergelijkt met de biologische leeftijd van mensen.

Kattenleeftijd Mensenleeftijd
1 maand 6 maanden
2 – 3 maanden 2 – 5 jaar
4 maanden 6 – 8 jaar
6 maanden 10 jaar
7 maanden 12 jaar
12 maanden 15 – 16 jaar
18 maanden 20 – 21 jaar
2 jaar 24 jaar
3 jaar 28 jaar
4 jaar 32 jaar
5 jaar 36 jaar
6 jaar 40 jaar
7 jaar 44 jaar
8 jaar 48 jaar
9 jaar 52 jaar
10 jaar 56 jaar
11 jaar 61 jaar
12 jaar 64 jaar
13 jaar 68 jaar
14 jaar 72 jaar
15 jaar 76 jaar
16 jaar 80 jaar
17 jaar 84 jaar
18 jaar 88 jaar
19 jaar 92 jaar
20 jaar 96 jaar
Onze meest behulpzame artikelen
Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje.
De geslachtsdelen van vrouwtjes- en mannetjeskittens zijn minder goed uit elkaar te houden dan bij volwassen katten. Zelfs experts zoals dierenartsen maken zo nu en dan fouten bij het bepalen van het geslacht van je huisdier. In dit artikel lees je alles over: het geslacht van een kitten bepalen. Is het een jongetje of een meisje?