10 tips om betere foto’s van je kat te maken

foto maken van kat met mobiel

Katten zijn snelle en beweeglijke dieren. Ze zijn dus niet zo makkelijk vast te leggen op de gevoelige plaat.

Katten behoren tot de meest populaire dieren om foto’s van te maken. Mensen zijn gefascineerd door foto’s van hun expressieve ogen, hun fluweelzachte poten, hun zijdeachtige, glinsterende vacht en hun sierlijke karakter. Het probleem: De diermodellen zijn nogal eigenzinnig. Met de volgende 10 tips kom je erachter hoe je ondanks alles toch je kleine huistijger in het zonnetje kunt zetten.

Of het nu gaat om een ​​ontspannen dutje op de warme vensterbank, een stevige geeuw, een leuk spelletje met een bolletje wol of een nieuwsgierige verkenningstocht door de eigen tuin: De kat zorgt voor veel geschikte fotomomenten – maar zodra je de camera of smartphone in je hand hebt, springt je kat weer vliegensvlug op en is het juiste moment om de foto te maken voorbij. Gelukkig hebben we een paar simpele trucjes voor jou om toch geweldige foto’s van je poezenvriend te maken – zonder dure spiegelreflexcamera, telelens of statief.

 • Hoe wil je je kat laten zien aan de wereld?

  Of het nu een fotowand in de huiskamer is of online op Facebook, Instagram etc.: er bestaan eindeloos veel foto’s van onze geliefde katten. De kwaliteit van huisdierfoto’s laat soms echter te wensen over. Slechte lichtomstandigheden, wankele bewegingen, onrustige achtergronden of gewoon saaie foto’s van slapende dieren. Het fotograferen van een kat bij goed licht en in een interessante pose vraagt ​​veel van kattenliefhebbers en hobbyfotografen. Katten hebben immers meestal weinig interesse aan een goede portretfoto.

  Om ervoor te zorgen dat je er toch in slaagt een mooie foto te maken, moet je voordat je naar je camera of mobiele telefoon grijpt nadenken over wat je met je foto wilt uitdrukken. Hoe wil je je kat laten zien aan de wereld? Wil je een vakkundige portretfoto die de schitterende ogen mooi naar voren brengt? Of fotografeer je je kat liever in actie, terwijl hij speelt, klimt of springt? Wil je je kat in de natuur fotograferen of toch liever thuis op de bank? Soms helpt het als je inspiratie haalt uit andere kattenfoto’s op het internet. Maar probeer een andere foto niet exact na te bootsen; dat gaat meestal fout. Elke kat is immers anders en de foto moet het unieke karakter benadrukken.

   

  Wat is er bijzonder aan jouw kat?

  Om een ​​geschikt fotomoment voor je kat te vinden, moet je eerst nadenken over wat je kat bijzonder maakt. Heeft hij een bijzondere vacht met vlekjes? Of wat is zijn favoriete bezigheid? Is hij nog klein en speels? Dan zou een dynamische foto met zijn favoriete speeltje gepast zijn of een foto waarop de kitten nieuwsgierig in de camera kijkt. Bij foto’s van kittens is het mooi als de verhoudingen goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld wanneer je de kitten fotografeert terwijl hij drinkt bij de moederpoes of op je arm ligt. Is je volwassen kat erg vrijgevochten en vindt hij het heerlijk om de hele dag op muizen te jagen? Dan moet je hem in de tuin of in het open veld fotograferen. Of ligt hij liever op schoot om geaaid te worden? Dan is het perfecte foto-onderwerp dat je kat lekker in de zon ligt.

 • Zorg ervoor dat je een neutrale achtergrond gebruikt

  Het maakt niet uit voor welk onderwerp of in welke “pose” je jouw kat wilt fotograferen – hij staat sowieso in het middelpunt. En dat moet ook terug te zien zijn in de foto’s. Een drukke achtergrond met mensen, auto’s, een patroonbehang of de tv leidt af van je kat en moet daarom worden vermeden. Als je je kat binnenshuis fotografeert, overweeg dan om hem te fotograferen tegen een witte of effen muur (geen foto’s of posters) of op een mooie houten vloer. Je kunt ook een laken ophangen of een groot stuk karton beschilderen en als fotoachtergrond gebruiken. Eenkleurige kussens of dekens zijn ook ideaal als achtergrond.

  Het is belangrijk dat je kat goed tot zijn recht komt voor de gekozen achtergrond. Een zwarte kat moet bijvoorbeeld op een lichte houten vloer of met een gekleurd plafond worden gefotografeerd in plaats van op donkere tegels. Katten met een bruinrode vacht daarentegen vallen niet genoeg op als ze op sommige houten of laminaatvloeren worden gefotografeerd. Als je een witte kat in huis hebt, kun je natuurlijk een donkerdere deken of een zwart kussen als achtergrond gebruiken. Als je jouw kat liever buiten fotografeert, zorg er dan ook voor dat de achtergrond zo neutraal mogelijk is, bijvoorbeeld een groene weide.

 • Zorg voor voldoende licht

  Een mooie achtergrond, een goede pose en de beste camera – dit is allemaal nutteloos als de lichtomstandigheden niet goed zijn. Goede verlichting en zoveel mogelijk natuurlijk daglicht zijn essentieel voor mooie foto’s. Als je geen set fotolampen heeft, moet je je kat indien mogelijk bij een groot raam fotograferen – of de set direct naar buiten in de tuin verplaatsen. Om lelijke schaduwen te voorkomen, moet je er overigens voor zorgen dat je niet direct met je rug naar het licht gaat staan, maar liever iets aan de zijkant van het licht van het raam of de zon fotograferen. Als je kat rechtstreeks naar het raam kijkt, zie je op de latere foto’s een witte stip op de pupil – een erg populair effect bij portretfoto’s.

  Binnenshuis kun je naast natuurlijk daglicht de ISO-waarde van je camera iets verhogen of een opzetflitser gebruiken. De flitser moet altijd naar boven gericht zijn en verlicht de foto alleen indirect via het tegenlicht van het plafond. Flits je kat nooit rechtstreeks in de ogen – dit zal hem doen schrikken en doen vluchten.

foto maken van kat in de zon
 • Portret van katten: voorgrond scherp, achtergrond wazig

  Een andere tip om je kat nog meer te laten opvallen, is door de achtergrond te vervagen en de snuit van de kat scherp te houden. Professionals zetten het diafragma in stand A of AV op het laagst mogelijke getal. Bij een waarde tussen f2.8 of f3.2 is het diafragma wijd open en is de scherptediepte daardoor kleiner. De achtergrond zal dus wazig lijken terwijl je kat op de voorgrond scherp is. Het is belangrijk dat de focus op de ogen van de kat ligt – een portretfoto overtuigt vooral door zijn scherpe en expressieve ogen, die onmiddellijk de blik van de kijker trekken.

  Voor iedereen die niet zo goed is met fotografietermen als focus, scherptediepte, diafragma en sluitertijd, maar toch een mooie portretfoto van zijn kat wil maken, raden we de portretmodus aan, die op de meeste digitale camera’s eenvoudig in te stellen is (meestal is de portretmodus gemarkeerd met een hoofdsymbool). Sommige smartphones kunnen ook overeenkomstige portretfoto’s maken met een onscherpe achtergrond. Als deze modus niet beschikbaar is op je smartphonemodel, kun je ook de bijbehorende apps downloaden om de scherptediepte te verminderen. Of je vervaagt de achtergrond achteraf met een fotobewerkingsprogramma of een app.

 • Katten in beweging: snel en toch scherp

  Een bijzondere moeilijkheid bij kattenfotografie is dat het diermodel meestal niet meedoet zoals we zouden willen. In plaats van stil te zitten en naar de camera te kijken, verkent hij liever wat er zich achter de camera afspeelt, springt hij op de krabpaal of rent naar een ander deel van het appartement. Het fotograferen van je rennende of springende kat en dat precieze moment op foto vast kunnen leggen heeft natuurlijk een heel bijzondere aantrekkingskracht. Het probleem: Dergelijke actiefoto’s zijn vaak wazig of trillerig en zijn dan alleen geschikt voor de digitale prullenbak.

  Om dit te voorkomen moet de sluitertijd van de camera zo kort mogelijk zijn. Als je wordt afgeschrikt van handmatige camera-instellingen, kun je ook de sportmodus van de camera selecteren. Als de kat actief is en speelt, is de burst-modus ook geschikt. Zo mis je niets van de originele poses van jouw kat. Natuurlijk moet je na de fotoshoot even de tijd nemen om door de stroom aan beelden te bladeren. En heel belangrijk: Zorg van tevoren voor voldoende opslagruimte op je camera of smartphone.

 • Neem foto’s op ooghoogte met je kat

  Kattenfoto’s zien er natuurlijker uit als ze het perspectief van de kat weerspiegelen. Foto’s waarin de fotograaf vanuit vogelperspectief kijkt, d.w.z. de kat wordt gewoon van bovenaf gefotografeerd, zijn zelden overtuigend. Meestal leidt de omgeving te veel af van het eigenlijke onderwerp en de kat ziet er te klein uit. Dit betekent het volgende voor jou: Op je knieën!

  Plaats de camera op ooghoogte van je kat en probeer zijn blik horizontaal vast te leggen. Als je knieproblemen heeft, kun je natuurlijk proberen je kat op een hogere positie te brengen en hem daar te fotograferen, bijvoorbeeld op een tafel of aan de krabpaal.

  Als je een bijzonder majestueuze kat bezit, zoals een Perzische kat of Maine Coon, moet je nog verder naar beneden gaan en liggend foto’s maken, vanuit het zogenaamde kikkerperspectief. Hiermee zet je jouw statige kat op indrukwekkende wijze in de schijnwerpers. Maar let op: soms lijken katten van onderaf dikker dan ze in werkelijkheid zijn.

 • Zo kijkt je kat recht in de lens

  Echte eyecatchers zijn foto’s waarbij de kat recht in de camera kijkt. Maar hoe krijgt je je eigenwijze kat zover? Gewoon wachten en op het juiste moment op klik drukken, kan je geduld behoorlijk op de proef stellen. Gelukkig zijn er een paar trucjes die je kunt gebruiken om je kat in de goede richting te sturen.

  Dit werkt het beste als iemand je kan assisteren bij de kattenfotoshoot. Bevestig hiervoor een interessant speeltje aan een stok. Terwijl je je klaar houdt om de foto te maken, probeert je partner de aandacht van de kat op het speeltje te vestigen. Zodra je hebt scherpgesteld, zwaait je partner plots de stok in de richting van de cameralens. Je kat volgt hem met zijn ogen en je maakt snel een foto! Als je alleen bent met je huisdier wanneer je foto’s maakt en geen assistent aan je zijde hebt, kun je ook met je vinger op de camerabehuizing tikken en klikgeluiden maken.

  Katten zijn van nature erg nieuwsgierig: dat speelt in jouw voordeel! Je kunt natuurlijk ook een lekkere kattensnack klaar houden en naar de cameralens leiden. Je kat zal er alles aan doen om er bij te komen – en met een beetje geluk kijkt hij zelfs recht in je camera.

 • Kom dichterbij

  Zoals je al weet, moet je je op de kat concentreren en zo min mogelijk achtergrond gebruiken om goede kattenfoto’s te maken. In tegenstelling tot landschapsfotografie moet je met je camera zo dicht mogelijk bij je kattenmodel komen. Je kat mag de camera rustig bekijken – hij moet immers recht in de lens kijken. Kom dichterbij en laat je kat nieuwsgierig de camera “onderzoeken” – met een beetje geluk kun je een geweldig close-up snapshot maken.

  Detailopnames, waarbij bijvoorbeeld slechts één poot van je kat te zien is of alleen het speciale plekje op zijn neus, zijn zeer interessant en maken bij uitvergroting indruk op elke fotowand. Onthoud dat je in de best mogelijke beeldkwaliteit fotografeert. Op deze manier kun je het beeldgedeelte achteraf ook verkleinen zonder dat de foto bij het vergroten te korrelig wordt.

 • Fotobewerking als extra effect

  Ook al kun je op Instagram etc. indruk maken met de hashtag #nofilter, soms worden foto’s pas echte kunstwerken als je gebruik maakt van foto-nabewerking. Laten we wel eerlijk wezen. Elke foto van beroemdheden in magazines is bewerkt. Jij mag dus best een fotobewerkingsprogramma of -app gebruiken om je kat nog mooier te maken.

  Foto’s worden interessant als je contrasten instelt of de kleur iets verandert. Sommige kattenfoto’s zien er bijvoorbeeld nog professioneler uit in zwart-wit dan in kleur. Kattenfoto’s worden echte eyecatchers als je er een zogenaamd vignet aan toevoegt. De afbeelding wordt naar de rand toe verdonkerd met een schaduweffect. Je kat komt in het heldere midden van de afbeelding het beste tot zijn recht.

 • Oefening baart kunst

  Je hebt nu een heleboel tips gekregen over hoe je prachtige foto’s kunt maken van je geliefde kat. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat het je niet lukt om meteen de perfecte kattenfoto te maken. Maar maak je geen zorgen, onthoud altijd dat er nog geen enkele meester zomaar uit de lucht is komen vallen! Of het nu gaat om sport, muziek, schilderen of kattenfotografie: talent alleen is niet genoeg om echt goed te worden. Het vergt veel oefening en training om een echte ​​pro te worden.

  Neem je camera in de hand en probeer gewoon verschillende instellingen en verschillende perspectieven. Hoe beter je vertrouwd raakt met de techniek, hoe sneller je kunt reageren op interessante poses van je kat en deze op een geweldige foto kunt vastleggen.

  We wensen je veel plezier, geduld en natuurlijk veel goed licht bij het fotograferen van je allerliefste kat!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.