Maine Coon

maine coone ligt op vloer

Maine Coon-katten zijn speels en intelligent.

De Maine Coon is ondertussen een van de populairste kattenrassen ter wereld geworden. Ook in Nederland is dit ras zeer geliefd. Dit is te herleiden tot hun natuurlijkheid, robuustheid en leuke karakter. In dit artikel over de Maine Coon vind je veel belangrijke informatie over deze liefdevolle katten.

Karakter van de Maine Coon: intelligent en actief

Maine Coons zijn liefdevolle en gezellige dieren. Ze spelen graag en zijn intelligent. Je kunt ze trucjes aanleren. Er wordt zelfs gezegd dat je ze kunt leren te apporteren. In tegenstelling tot de meeste kattenrassen staan Maine Coon-katten er zelfs om bekend van water te houden.

Als je een Maine Coon alleen houdt, heeft die veel aandacht van je nodig. Daarnaast zijn het spraakzame dieren. Hun schattige gespin en gemiauw zul je de hele dag horen. Ze zijn makkelijk in de omgang en kunnen goed overweg met andere dieren en kinderen.

Maine Coons zijn zonder problemen binnen te houden en zijn daardoor geschikt voor mensen die voor hun werk de deur uit moeten. Het zijn echter actieve katten die van beweging houden. Daarom moeten ze ook als binnenkatten genoeg gelegenheid krijgen om zich uit te leven.

Uiterlijk: geen lichtgewicht en veel vacht

Een Maine Coon weegt gemiddeld 6 tot 8 kilo. Poezen wegen maximaal 5 kg. Het lichaam is gespierd met een brede borstkas. Hun lijf moet er lang en hoekig uitzien. De Maine Coon kan een lengte van maximaal 120 cm en een schofthoogte van 40 cm bereiken. Ter vergelijking: een Singapura heeft, als kleinste kattenras, een schofthoogte van maximaal 20 cm.

Maine Coons hebben grote, spitse oren met kwastjes aan het uiteinde. Hun vacht is waterafstotend. Ze hebben een dikke ondervacht, vaste dekvacht en een borstelige staart.

De staart moet ongeveer net zo lang als het lichaam zijn. Hun vacht kan behalve in de kleur Golden in alle mogelijke variaties voorkomen. De poten van de Maine Coons zijn sterk, breed, van gemiddelde lengte en mooi in verhouding. Ze zijn groot, rond en hebben kwastjes. De kwastjes aan de zolen zijn bij sommige dieren zo lang dat ze meer dan 2 cm tussen de tenen uitsteken.

In principe geldt er geen duidelijke rassenstandaard voor Maine Coons. De standaard is afhankelijk van de vereniging waar de fokker lid van is. De verschillen tussen de onderlinge standaards zijn echter klein.

Twee Maine Coons buiten
Maine Coons gaan uitstekend om met andere dieren.

Het verzorgen van Maine Coons

Als voormalige nutskatten zijn Maine Coons begaafde jagers. De slimme katten apporteren in de regel graag en zijn dol op water. Kijk daarom niet gek op als je kat ineens met haar bak water begint te spelen. Daarnaast moeten krabpalen en manden en holletjes zijn aangepast aan de enorme grootte van dit kattenras. Een geschikte hoogte en stabiliteit zijn daarbij van belang. In ons artikel over de juiste krabpaal vind je meer informatie.

Main Coons zijn aanhankelijk. Toch hebben ze behoefte aan schuilplekken zoals een holletje of huisje. Bovendien moet je ook op het formaat van de kattenbak letten. Hoe groter, des te comfortabeler voor de kat!

Bovendien kunnen Maine Coons probleemloos met andere katten overweg. Bij de socialisatie met andere kattenrassen moet je er wel op letten dat dit eveneens gezellige dieren zijn. Aangezien Maine Coons zeer actief zijn en graag bewegen, moet je voor voldoende gelegenheid zorgen. Met name als ze niet naar buiten gaan. Je kunt dan bijvoorbeeld je tuin of balkon katten-proof maken. Het is ook mogelijk om je kat aan een lijntje te laten lopen, maar dit moet je van te voren binnenshuis oefenen. Ook intelligentiespeelgoed kan goed gebruikt worden om de slimme katten bezig te houden.

Hoe oud worden Maine Coons?

De levensverwachting bedraagt 12 tot 15 jaar. De leeftijd van Maine Coons wordt beïnvloed door verschillende factoren. Een soortspecifieke verzorging, gezond kattenvoer en veel knuffelen zijn daarbij van groot belang. Dit vormt een goede basis voor een gelukkig kattenleven. Er zijn ook gevallen bekend van Maine Coons die 20 jaar oud zijn geworden.

Verzorging: minder inspanning dan je denkt

Eigenlijk zou je verwachten dat de halflange vacht intensieve verzorging vergt. De vacht van de Maine Coon is tegen alle verwachtingen in niet moeilijk qua verzorging. Dat komt omdat de katten zeer weinig ondervacht hebben en enkel een halflange dekvacht. Daardoor ontstaan er niet zo snel klitten. Het is dus voldoende om de vacht van je kat eens per week zorgvuldig te borstelen.

Tijdens de rui moet je meer aandacht aan de vacht besteden. Bedenk ook dat je de vacht van buitenkatten regelmatig moet controleren op parasieten.

Voeding: Maine Coons hebben veel energie nodig

Maine Coons zijn grote katten met een hoge bewegingsdrang en activiteit. Daarom moeten de dieren dergelijk grote hoeveelheden aan energie binnenkrijgen. Ook verschillende levenssituaties spelen een rol bij de voeding van de Maine Coon. Zo hebben oudere katten een andere hoeveelheid voer nodig dan jongere katten.

Zelfs bij kittens moet je erop letten dat je de juiste hoeveelheid energie geeft. Zo wordt er een optimale ontwikkeling gegarandeerd.

Ook de gezondheid en het gewicht van je kat hebben invloed op de hoeveelheid benodigde voedingsstoffen. Let bij het kiezen van het kattenvoer op hoogwaardige ingrediënten. Het vleesaandeel moet het hoogst zijn. Suiker, conserveermiddelen, granen en dierlijke bijproducten mogen alleen in kleine hoeveelheden voorhanden zijn.

Geef je kat natuurlijk ook snacks, maar met mate. In principe moet je op het gewicht van je kat letten, aangezien overgewicht snel tot pijnlijke gewrichtsproblemen kan leiden.

Welke voedingsmethoden zijn er?

Behalve droog– en natvoer kun je BARF of zelf bereid voer proberen. Voordat je een methode kiest moet je je goed informeren om voedingstekorten te voorkomen. Geef geen rauw varkensvloer aangezien dit de ziekte van Aujeszky kan doorgeven. Kook het vlees voor het voeren daarom goed door.

Geef je kat kattengras. Tijdens de vachtverzorging slikken Maine Coons veel haar in dat in de maag haarballen kan vormen. Het kattengras helpt jouw kat het haar op te braken aangezien het de braakreflex stimuleert. Zorg altijd voor voldoende water voor je kat. Geef nooit melk aangezien katten van nature lactoseintolerant zijn. In plaats daarvan kun je speciale kattenmelk met minder melksuiker geven. Dat verdragen katten beter. Geef het echter alleen als snack en niet als vervanging van water.

Maine Coon kitten
Bij het voeren van katten is het belangrijk om op de hoeveelheid energie te letten.

Geschiedenis: Amerikaanse showkatten

De Maine Coon lijkt ster op de Noorse Boskat. In tegenstelling tot dit ras komt ze uit Amerika, uit de staat Maine.

Er bestaan veel legendes over de herkomst van dit ras. Zo wordt er o.a. gezegd dat het een mix van een kat en een wasbeer (Engels: racoon) is. Dit is biologisch gezien echter onmogelijk. Het is waarschijnlijker dat de katten op de schepen van migranten werden gebruikt om op ratten en muizen te jagen. Zo kwamen ze in Amerika terecht. De Maine Coon is daarop in vergetelheid geraakt, maar werd in de jaren 50 van de vorige eeuw weer populair en gepresenteerd op shows.

Maine Coons worden ook wel de eerste Amerikaanse showkatten genoemd. De inwoners van Maine waren trots op hun bijzondere katten. Ze waren ervan overtuigd dat ze slimmer, sneller en sterker waren dan alle andere katten. Al in de 18e eeuw begonnen ze hun raskatten op landelijke volksfeesten met die van hun buren te vergelijken.

Ontdek ook onze selectie aan speciaal rasvoer voor Maine Coons!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 
8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.