Een veilig balkon voor jouw kat

Kat bij kattennet

Er valt op het balkon veel te zien voor katten. Een kattennet beschermt ze tegen een gemene val.

Heb je thuis een balkon? Dan kan je zonder al te veel moeite een oase van frisse lucht creëren voor je kat. Maar: veiligheid voorop. Daarom geven we je een paar tips over hoe je het balkon veilig kan maken voor jouw kat.

Waarom is een veilig balkon goed voor je kat?

Zodra het lente wordt, gaan wij mensen naar buiten. Maar ook huisdieren hunkeren aan het eind van de winter naar een andere omgeving.

Als je een binnenkat hebt en de beschikking hebt over een balkon, dan heeft dat een dubbel voordeel: je geeft je kat daarmee buitenplezier en je kunt je verheugen op een gelukkige kat.

Voor je viervoeter heeft een goed ingericht kattenbalkon bij mooi weer het hele jaar iets te bieden:

  • Hij krijgt namelijk een flinke portie frisse lucht.
  • Je kat kan zijn neus in de wind steken en de omgeving goed verkennen.
  • Hij maakt de seizoenen dan echt mee en dat zorgt voor veel afwisseling.
  • Buiten gebeurt er namelijk altijd wel iets: vogels, insecten, mensen en andere vormen van geluid houden de kat scherp.
  • Ook op het balkon zelf valt er veel te onderzoeken voor je kleine ontdekker.

Om ervoor te zorgen dat je kat bij het afwerken van je lange to-dolijst ook buiten de woning veilig is, moet je het balkon en de balkondeur ook veilig maken. Want ook al wordt er vaak gezegd dat katten altijd op hun pootjes terechtkomen en hun niks kan gebeuren op grote hoogte: het komt toch echt voor dat katten van het balkon vallen en zich daarbij erg bezeren.

Het doel van een kattennet is het veilig maken van balkons, ramen en andere potentieel gevaarlijke plekken. Met een metalen frame en een geschikt net kun je ervoor zorgen dat uw balkon een veilig kattenparadijsje wordt! Het overgrote deel van de kattennetten kunnen met pinnen, haken en lijnen geïnstalleerd worden en gecombineerd met wat fantasie heb je zo eindeloze mogelijkheden om jouw kat wat frisse lucht en zonlicht te bieden.

Kattennet: zo kan je jouw balkon veilig maken voor katten

Een van de belangrijkste hulpmiddelen om een balkon veiliger te maken is het kattennet. Dat beschermt je kat namelijk tegen vallen. In principe moet het net scheur-, weer- en uv-bestendig zijn. Daarnaast mogen de gaten niet zo groot zijn dat je viervoeter ertussendoor kan vallen.

Kattennetten kan je ook op meerdere plekken gebruiken. Ze kunnen helpen bij het veiliger maken van ramen en andere gevaarlijke plekken. Met een metalen frame en een geschikt net kan je zelfs van je terras een buitenparadijs maken voor je kat.

De juiste maaswijdte

Om te zorgen dat je kat helemaal veilig is, moet je bij het kiezen van een net letten op de maaswijdte: als je kat jong en lenig is, dan kan je het best een kattennet kiezen met een maaswijdte van 2 tot 4 centimeter. Senior katten of molligere dieren zijn voldoende beschermd bij een maaswijdte van 5 centimeter.

© rhoenes / stock.adobe.com

Keuze van het type bevestiging

Bij het type bevestiging moet je kijken naar je balkon en je woonsituatie. De meeste kattennetten zijn gemakkelijk met deuvels, haken en bevestigingslijnen te bevestigen. Daarmee geef je jouw kat veel mogelijkheden om veilig buiten te kunnen zijn. Voordat je vrolijk begint te boren, kan je het best wel aan de verhuurder vragen of je toestemming hebt om een net aan te brengen.

Heb je een bijzonder strenge verhuurder? Dan zijn er ook oplossingen waarbij geen gaten in de muur nodig zijn. Daarmee maak je jouw balkon veilig zonder te hoeven boren. Zulke netten kan je bijvoorbeeld met touwen bevestigen en met klemmen en telescoopstangen monteren. Op die manier kan je ook een open balkon veilig maken voor katten.

Sommige katteneigenaren zullen zich afvragen hoe ze hun balkon veilig kunnen maken zonder kattennet. De bescherming die een kattennet biedt, is echter niet te vervangen. Je kunt echter een donkere kleur kiezen die het net wat minder opvallend maakt. Daarnaast kan je met een mooi ingericht balkon en met planten het net een beetje minder laten opvallen.

Tips voor de montage van een kattennet

  • Let er goed op dat er geen gaten meer te vinden zijn, want katten kruipen zelfs door de kleinste gaten.
  • Span het net lichtjes.
  • Het net moet hoog genoeg hangen, zodat katten niet met een goede sprong kan ontsnappen.
  • Denk er ook aan om het balkon naar boven toe te beveiligen, vooral wanneer het niet overdekt is. Daar is bijvoorbeeld een klimbeschermingsnet een oplossing voor.

Een oase van je balkon maken voor katten

Een veilig balkon voor katten moet je kat niet alleen beschermen tegen een val. Idealiter is het balkon ook een plek waar je viervoeter zich goed voelt. Dat lukt het best door een doordachte inrichting te hebben en gevaar weg te halen.

Planten voor een veilig balkon voor katten

Je moet er bovendien voor zorgen dat je gevaarlijke dingen vermijdt op je balkon. Kies bijvoorbeeld voor ongiftige planten als je kat regelmatig het balkon bezoekt. Zorg er sowieso voor dat de bloempotten veilig zijn voor je katten. Overigens: ook mest waar hij makkelijk bij kan komen, kan schadelijk zijn voor je viervoeter. Berg zulk materiaal daarom altijd op een veilige plaats op.

De volgende planten zijn daarentegen heel geschikt voor katten: naast kattengras en kattenkruid kan je op het balkon ook bamboe en verschillende kruiden neerzetten die ongevaarlijk zijn voor katten. Daar vallen bijvoorbeeld munt, valeriaan of de klimkers.

Idealiter staan planten op een plek waar een kat er niet direct bij kan. Met een paar speeltjes kan je de kat afleiden van de interessante planten op het balkon.

kat kijkt door net op balkon

Een buitenparadijs inrichten voor katten

Dan komen we nu bij de details die misschien niet direct noodzakelijk zijn, maar je balkon wel tot een echte oase voor je kat maken. Bijvoorbeeld schaduwrijke plaatsen voor op warme dagen. Vooral in de zomer hebben katten namelijk behoefte aan koele slaapplekjes. Daarnaast moet je zorgen voor drinkmogelijkheden. Regenwater zal je kat geen goed doen. Geef hem in plaats daarvan altijd voldoende vers water.

Katten willen ook graag regelmatig hun nagels slijpen. Om te voorkomen dat je kat dit probeert te doen aan je nieuwe kattennet, moet je nadenken over de aanschaf van krabpalen voor buiten. Je kat zal je dankbaar zijn en hopelijk de andere dingen op het balkon met rust laten.

De krabmeubels zijn meteen ook een goede uitkijkpost. Een hoger plekje met uitzicht op de omgeving buiten het balkon is bij katten altijd erg in trek.

Denk ten slotte ook aan een passende ligplaats voor je kat. Als de grootte van je balkon het toelaat, kan je bijvoorbeeld in een houten kist met plastic folie kattengras planten. Daar kan je kat dan lekker luieren zoals in de natuur.  Anders is een comfortabel kattenbed natuurlijk ook heel geschikt.

Een balkon veilig maken en samen ontspannen

Met onze tips kan je jouw balkon veilig maken voor katten en je viervoeter een plek geven voor buitenplezier. Bij de inrichting van het balkon kan je je fantasie de vrije loop laten. Laat je ook inspireren door andere eigenaren van katten en een balkon via social media of door afbeeldingen te googelen.

Als je het balkon veilig maakt voor katten kan je daarna niet alleen tijd met je kat in de frisse lucht doorbrengen. Je kunt het ‘project’ ook meteen gebruiken om een voorjaarsschoonmaak te houden op het balkon en er een plek van te maken waar jij en je kat gelukkig zijn en ontspannen.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.