Katten en vogels onder één dak

Katten en vogels onder één dak

Katten en vogels onder één dak

Vogel en kat

In Nederlandse huishoudens wonen meer dan 33 miljoen huisdieren, daaronder zo’n 2,5 miljoen katten en bijna vier miljoen vogels. Veel dierenvrienden willen meerdere diersoorten een dak boven hun hoofd bieden, de kanarie wordt vergezeld door een kat of een parkietje is het nieuwste gezinslid. Maar hoe ziet het dagelijks leven eruit met dieren die in het wild elkaars natuurlijke vijanden zijn?

Het jachtinstinct van de kat is aangeboren – ook als je een kat uit een fokkershuishouden in je familie hebt opgenomen en deze nog nooit zelf voor zijn eten heeft hoeven zorgen. In het wild bestaat het dieet van wilde kleine katten voornamelijk uit kleine knaagdiertjes als muisjes en uit vogeltjes. Siervogels als grasparkieten, kanaries, valkparkieten en kleine papegaaitjes passen daarom perfect in het prooischema van de kat… Maar het houden van zowel een kat als vogels is niet per se onmogelijk, zolang je er goed voor zorgt dat de dieren veilig zijn.

Realistische doelen zetten

Op internet staan eindeloos filmpjes van katten en vogels die elkaars beste vrienden zijn. Een glimlach kan niet onderdrukt worden bij deze video’s en ze doen hopen dat ook jouw eigen dieren ooit dikke maatjes kunnen worden… Mocht je katten en vogels samen in huis willen houden, is één ding het allerbelangrijkst: stel realistische doelen. Er kunnen gevallen zijn waar katten siervogeltjes als familielid accepteren en er misschien zelf voorzichtig mee spelen. Veruit in de meeste gevallen is het meest haalbare doel dat ze elkaar gewoon dulden; een situatie waarin het jachtinstinct niet de overhand krijgt, is al als succes te zien!

Veiligheid boven alles

Want: dieren laten zich door hun instincten sturen – en dat geldt vooral voor roofdieren als onze katten. Ondanks dat deze dieren ons al duizenden jaren in onze tuinen en huizen vergezellen, zijn onze katten vanbinnen nog altijd roofdieren en een fladderend vogeltje pas perfect in hun prooischema. Ook als jouw kat wat gemoedelijker is, kan het jachtinstinct ineens de overhand krijgen. Als je katten samen met vogels wilt houden, moet je één ding in gedachten houden: veiligheid gaat boven alles, voor beide dieren. En omdat siervogels duidelijk zwakker zijn dan katten, kan een slag met de poot al fataal zijn. Daarom mag je kat nooit direct contact met de vogels hebben, en al helemaal niet zonder toezicht. Ook als de vogel in een kooi zit, kan de kat toch een keertje een poot door de spijlen krijgen en het vederdier verwonden… Kleinere kooien kunnen ook nog eens omgestoten worden door de kat.

Maar, nogmaals, het houden van katten en siervogels tegelijk is niet onmogelijk!

Vogels houden in een kattenhuishouden

Maar hoe ziet het houden van een vogel in een kattenhuishouden er dan wél uit? Hoe kun je een kat in jouw gezin opnemen, als je al siervogels als parkieten heeft?

Een grote buitenvolière is perfect, omdat zo de vogels op een zo natuurlijk mogelijke manier worden gehouden, in groepen en met genoeg ruimte. Daarnaast zullen de wegen van de kat en de vogels zich maar zelden kruisen. Heb je geen grote tuin ter beschikking of zie je het niet zo zitten om direct een hele zwerm vogels onder je hoede te nemen, dan kun je nog altijd een grote kooi voor binnenshuis gebruiken. Deze kan plaats bieden voor één, maar idealiter voor meerdere vogels. Als je jouw vogel(s) binnen houdt, moet je er altijd voor zorgen dat er een veiligheidsbuffer tussen kat en vogel is. In het ideale geval betekent dit dat de kat nooit of alleen onder toezicht in dezelfde ruimte als de vogelkooi rondwaart. De vogelkooi of volière zelf moet goed afgesloten zijn en ruim genoeg zijn, zodat de vogel genoeg ruimte heeft om voor een nieuwsgierige kattenpoot uit te wijken.

Om acceptatieproces zo soepeltjes mogelijk te laten verlopen, moet je altijd een voorbeeldfunctie hebben. Ga respectvol en voorzichtig met jouw vogels om en gebruik ze niet om het jachtinstinct van de kat aan te wakkeren of ze aan te sporen om te gaan spelen. Geef zowel de kat als de vogel(s) genoeg aandacht, zodat de dieren niet jaloers worden. Mocht jouw kat toch een keer voor de vogelkooi loeren of ze zich zelfs klaarmaakt om te gaan springen, stel je met een heldere ‘nee’ een duidelijke grens. Jouw huisvogels horen bij de familie en dat moet ook jouw kat begrijpen!

Ten slotte is voorkomen beter dan genezen: een druk beziggehouden, goed doorvoede kat zal zich beter kunnen ontspannen en de vogels eerder als interessante ‘katten-tv’ bekijken dan als potentiële snack.

Wilde vogels

Liefhebbers van wilde vogels zijn vaak niet de grootste vrienden van katten die in hun eigen tuin en de omgeving rond kunnen spoken. Waarom niet? Nou ja, zoals we al gezien hebben zijn kleinere vogels de natuurlijke prooi van katten – en ook voor gevulde kattenmaagjes is het vrolijke gefladder maar al te vaak onweerstaanbaar… Volwassen vogels zijn in geval van twijfel erg snel op veilige afstand. Zieke, jonge of juist oude vogels kunnen snel – letterlijk – ten prooi vallen aan een kat. Dierbeschermers beargumenteren dat katten het bestand aan wilde vogels in gevaar brengen – tot nu toe is er echter nog geen wetenschappelijk onderzoek geweest dat bewijst dat dit daadwerkelijk zo is. Hierover zijn dus (nog) geen sluitende uitspraken te doen.

Wij wensen je een prachtige tijd met jouw kakelbonte dierengezin!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.