Kattenbak verbergen: ideeën voor een onopvallende plek

kat voor kattenbak

Kattenbakken zijn misschien niet de meest mooie meubels, maar met een paar trucjes kun je ze makkelijk verbergen of zelfs helemaal laten aansluiten op je inrichting.

Als je een kat hebt, heb je ook een kattenbak. In veel woningen zijn ze een doorn in het oog. Maar kattenbaasjes nemen dat graag op de koop toe. Toch vragen velen zich af hoe ze de kattenbak op een onopvallendere plek kunnen neerzetten. Wij doen hier een aantal suggesties over hoe je de kattenbak kunt verbergen of mooi in je inrichting kunt integreren.

Een goede plek vinden

Voor je probeert de kattenbak in je inrichting te integreren, moet je eerst een voor je kat prettige plek vinden Het is belangrijk dat je kat de kattenbak accepteert en graag gebruikt.

Zet de bak in een rustige omgeving zonder doorloop. De gang of naast de tv zijn dus minder geschikte plekken.

De badkamer is een optie voor een tweede kattenbak in de woning. In veel huishoudens wordt de badkamerdeur vaak gesloten en niet iedere kat kan of mag wachten om zijn behoefte te doen.

Het wordt in principe aangeraden om twee kattenbakken te nemen. In de regel geldt voor het aantal kattenbakken: het aantal katten plus een. Bij twee katten kom je dan bijvoorbeeld uit op drie kattenbakken. Als je buitenkatten hebt die hun behoefte buiten doen, heb je er meestal minder nodig.

De juiste kattenbak

Sommige katten stellen nauwelijks eisen en gebruiken bijna iedere kattenbak. Andere hebben bepaalde voorkeuren: ze willen geen kap, willen fijne korrels of veel plek om te graven en scheppen.

Tip: in ons artikel over kattenbakvulling vind je meer informatie.

Voordat je dat kattenbak verbergt, moet je echter een model hebben dat je kat bevalt.

Kattenbak in een kast verbergen

Tegenwoordig kun je kant-en-klare kattenkasten kopen die bedoeld zijn om de kattenbak in te zetten. Bedenk wel dat deze mogelijkheid alleen geschikt is voor katten die hun behoefte graag in een beschermde omgeving zoals een gesloten kattenbak (oftewel eentje met kap) doen.

Nog een voordeel is dat de kattenbakvulling meestal in de kast blijft en niet over de vloer wordt verspreid. Je hebt een aantal mogelijkheden.

Een kattenkast kopen

Er zijn verschillende kattenkasten waar je de kattenbak in kunt verbergen verkrijgbaar. Ze hebben een voor katten geschikte opening op de onderste laag en voldoende plek. Bovendien kun je de deur of kap opendoen om alles schoon te maken.

Dierenwinkels verkopen dergelijke kasten, net als meubelwinkels. Als je een aparte variant wilt, kan je bijvoorbeeld een sideboard nemen en een opening voor je kat aan de zijkant maken.

Voordat je meerdere honderden euro’s uitgeeft aan een mooie kast moet je wel het e.e.a. weten. Als er alleen plek is voor een open kattenbak zonder kap kan de reiniging lastig worden. Dit geldt met name voor katten die staande plassen. De meubels moeten van binnen daarom waterafstotend en eenvoudig te reinigen zijn.

Bestaande meubels ombouwen

Vind je een bestaande kast of dressoir mooi en ben je handig? Pas een meubel dan eenvoudig aan jouw kat aan.

Maak bijvoorbeeld een opening aan de zijkant ter grootte van jouw kat. Om de kattenbak eruit te halen kun je de kastdeur openen. Natuurlijk moeten de binnenmaten voldoende plek bieden voor een kattenbak.

Ook in dit geval geldt dat hout minder makkelijk schoon te maken is dan een gangbare kattenbak. Behandel de binnenkant daarom met een waterafstotende lak. Maak kleine ventilatieopeningen aan de achterkant om een sterke ammoniakgeur te voorkomen.

Do it yourself: kattenkast zelf bouwen

Wie handig is, kan zelf een kattenkast bouwen. Online vind je hiervoor veel handleidingen in verschillende moeilijkheidsgraden.

Ventilatieopeningen en voldoende plek om in- en uit te stappen zijn ook belangrijk bij DIY-projecten. Controleer tot slot zorgvuldig of de kattenkast die je zelf gemaakt hebt geen scherpe randjes of andere risico’s heeft.

Tip: in de bouwmarkt kun je op maat gemaakte planken kopen. Dat maakt het werk wat makkelijker.

Een onopvallende plek voor de kattenbak

Doet jouw kat haar behoefte het liefst in een open omgeving en niet in een afgesloten ruimte? Dan is een kattenkast helaas geen goede optie. Toch bestaan er mogelijkheden om een kattenbak goed te verbergen.

Kies bijvoorbeeld een model met een zo neutraal mogelijke kunststof look. Kleuren zoals crème en grijs passen overal bij. Of ga voor het tegenovergestelde en maak er een kleurrijk geheel van.

Onopvallende kattenbak in de badkamer

Kies een kattenbak in een kleur die je mooi vind of die goed past bij de rest van je badkamer. Als je wit-grijze badkamer hebt, kun je een grijze, witte of zwarte kattenbak voor je kat kiezen. Afhankelijk van de plattegrond kun je de kattenbak achter bestaande meubels of de wasmand plaatsen.

kattenbak verbergen in badkamer
De badkamer is een goede plek voor de kattenbak. Je kunt de bak daar verbergen of met de juiste kleur bij de inrichting laten passen.

Kattenbakken in de woonkamer verbergen

Kies ook hier een kleur die je mooi vindt. Vraag je af welke plek rustig genoeg is en waar de kattenbak niet in de weg staat.

Misschien kun je de bank verschuiven zodat er wat ruimte tussen de bank en de muur ontstaat. Dit zou plek bieden voor het kattentoilet. Ook kamerschermen, grote planten of kasten bieden verstopplekken.

Kattenbak in de werkkamer verbergen

Kijk of je de kattenbak in een bestaande opening kunt schuiven of maak er anders een. Kun je een kast of het bureau verschuiven? Bedenk wel dat je de kattenbak iedere dag schoon moet maken. Je moet er daarom goed bij kunnen.

Kattenbak in de slaapkamer verbergen

In dit geval moet je passende kleuren en een rustig hoekje vinden. Misschien kun je met een hocker, schoenenkast of een mooie kist een separaat hoekje voor een kattenbak maken. Zet de kattenbak indien mogelijk zo ver mogelijk weg van het hoofdeinde van je bed. Nachtelijk graven kan je wakker maken.

Tips tegen onprettige geurtjes

Een kattenbak in de slaapkamer. Dat stinkt toch? Veel kattenliefhebbers hebben enige vooroordelen over de kattenbak. Maar als je een aantal tips opvolgt, bespaart je dat een hoop werk en kun je genieten van een woning zonder onprettige geurtjes.

Een uitzondering is verse ontlasting. Die moet je eigenlijk meteen verwijderen. Als je tegelijkertijd veel kattengrit gebruikt, voorkom je dat urine afzet op de bodem en de bak begint te stinken. Hieronder vind je nog een aantal tips.

  • Kies een goede klonterende kattenbakvulling
  • Gebruik minstens 5 tot 6 centimeter grit.
  • Reinig de kattenbak meerdere keren per dag.
  • Hoogwaardig voer zorgt ervoor dat de ontlasting minder ruikt.
  • Deo’s en parfums voor de kattenbak zijn niet noodzakelijk.
  • Spoel de kattenbak minstens een keer per maand grondig uit.
  • Indien nodig kun je met een mat voor de kattenbak voorkomen dat er kattenbakvulling door de woning wordt verspreid.
Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.