Kattenbakvulling: vijf belangrijke vragen

kitten in kattenbak met kattenbakvulling

De juiste keuze van de kattenbakvulling is van groot belang.

Katten zijn van nature hygiënische dieren en hechten veel waarde aan een schone kattenbak. Als de kattenbakvulling jouw kat niet bevalt of niet vaak genoeg wordt verwisseld, kan dat tot problemen leiden. Je kat gaat dan helemaal niet meer op de bak of gebruikt een plek die haar beter bevalt als toilet. Dat kan dan ook wel eens jouw bed zijn. Dit artikel geeft antwoord op de vijf belangrijkste vragen over hoe je het beste met kattenbakvulling om kunt gaan.

Welke soort kattengrind is het beste?

Klonterend, silicaat, plantaardig of niet-klonterend? Het is nog niet zo makkelijk uit het grote aanbod een geschikte soort te vinden.

Katten zijn namelijk niet alleen wat betreft voer kieskeurig, maar ook qua kattenbakvulling hebben ze zo hun eisenlijstje. Veel katten zijn een bepaald gewend en kunnen bedachtzaam of ontevreden op het wisselen van de kattenbakvulling reageren.

Klonterend kattengrind

Klonterende kattenbakvulling bestaat uit kleikorrels die klonters vormen zodra ze in contact komen met kattenurine. Deze urineklonten kun je met een schepje uit de kattenbak halen. Daardoor blijft de rest van de kattenbakvulling relatief lang schoon en hoeft niet zo regelmatig te worden verschoond.

Niet-klonterende kattenbakvulling

Niet-klonterende kattenbakvulling zuigt de urine op zonder klonten te vormen. Ze bestaan uit kleimineralen of van silicagel (silicaatvulling). Wie niet-klonterende kattenbakvulling gebruikt moet wel iedere dag de kattenontlasting verwijderen.

Let op: voor kittens moet je absoluut geen klonterend kattengrit gebruiken. Als kittens het voer eten kan dat leiden tot levensgevaarlijke klonten in de maag!

Een gedetailleerde verklaring van de voor- en nadelen van soorten kattenbakvulling vind je hier.

Hoe vaak moet je kattenbakvulling verwisselen?

Voor de juiste omgang met kattenbakvulling is het belangrijk om te weten hoe vaak je het moet verschonen. Katten met een normale spijsvertering poepen een tot twee keer per dag en plassen ongeveer vier tot vijf keer. Als je klonterend kattengrind hebt, moet je ontlasting en urineklonten minstens één keer per dag met een schepje verwijderen. Anders gaat het stinken.

Kleine tip: de urineklonten plakken vaak hardnekkig vast aan de rand of in de hoek van de kattenbak. Krab het er in dat geval voorzichtig met de schep vanaf. Als je te hardhandig te werk gaat, vallen de klonten uiteen in gruis dat maar moeilijk te verwijderen is.

Vul de hoeveelheid die je hebt verwijderd bij. Om ervoor te zorgen dat jouw kat haar ontlasting goed kan begraven, moet er altijd voldoende strooisel in de bak zitten. Een vulhoogte van zeven tot tien centimeter is optimaal.

De klonterende kattenbakvulling moet je iedere twee tot vier weken compleet vervangen. Dan kun je kattenbak ook grondig schoonmaken met water en een mild schoonmaakmiddel. Niet-klonterend kattengrind moet je een keer per week vervangen.

Hoe vaak je de kattenbakvulling in zijn geheel moet vervangen hangt onder meer af van het aantal kattenbakken. In de regel geldt dat je per kat een kattenbak moet hebben en daarnaast nog een extra bak. Sommige katten zijn tevreden met één kattenbak, andere hebben behoefte aan meerdere.

Ook de individuele wensen spelen hierbij een rol. Er zijn katten die de ene bak gebruiken om te plassen gebruiken en een andere voor de ontlasting. Als je kat diarree of een urinewegaandoeningen heeft, moet je de kattenbak vaker verschonen.

kattenbak met kattenbakvulling schoonmaken
De kattenbakvulling en het verwisselen ervan hangt af van de individuele voorkeuren van de kat.

Hoe gooi je kattenbakvulling weg?

Sommige mensen gooien gebruikte kattenbakvulling in het toilet, maar dit is nooit een goed idee. Vooral klonterende kattenbakvulling kan de afvoer langdurig verstoppen. Daarom moet je kattenbakvulling altijd bij het restafval doen. Sommige soorten gemaakt van plantenvezels mogen echter bij het biologisch afval of zelfs door het toilet.

Als je de kattenontlasting en urine niet direct in de container wilt gooien, kunnen hondenpoepzakjes een uitkomst bieden. Er zijn zelfs biologisch afbreekbare zakjes verkrijgbaar.

Of ga voor een opruimsysteem voor kattenbakvulling. Deze speciale afvalbakken sluiten zo goed af dat er geen bacteriën of geuren kunnen ontsnappen.

Wat moet je doen als je kat de kattenbak niet gebruikt?

Doet je kat haar behoefte overal behalve op de kattenbak? Een gebrek aan hygiëne kan veel oorzaken hebben. Soms is een medisch probleem of stress de aanleiding. Soms ligt het aan de verkeerde omgang met de kattenbakvulling of keuze van het kattengrind.

Ook als je zelf liever kattenbakvulling met babypoedergeur hebt, kan het zijn dat jouw kat die geur niet prettig vindt. Haal in dat geval dan een geurneutrale variant in huis.

Katten met gevoelige poten vinden silicaatvulling vaak niet prettig omdat de korrel redelijk scherp zijn. Bovendien is het bij het omscheppen vaak luid en is er dus geen sprake meer van een rustige plek. Ook daardoor kunnen sommige katten de kattenbak gaan vermijden.

Kattenbakvulling door het hele huis: hoe kun je het voorkomen?

Niet erg hygiënisch, maar het komt wel vaak voor: je kat verdeelt het kattengrind over de hele woning. Bepaalde soorten blijven eerder aan de poten of vacht plakken, zoals bijvoorbeeld lichte vulling van plantaardige vezels.

Een handig hulpmiddel zijn speciale matten die de kruimels opvangen en enkel moeten worden uitgeschud. Dergelijke matten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen en besparen je een hoop stofzuigen.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.