Zelf een kattenhuis bouwen

Kattenhuis zelf bouwen

Deze kat voelt zich duidelijk op zijn gemak in een zelfgebouwd kattenhuisje.

Niet alleen voor honden, maar ook voor katten zijn er hokken die hen beschermen tegen slecht weer. Bekwame doe-het-zelvers kunnen ook zelf een kattenhuis bouwen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij een DIY-kattenhuis.

Wat is het doel van een kattenhuis? 

Kattenhuizen bieden buitenkatten een schuilplaats bij slecht weer, bijvoorbeeld wanneer de eigenaar niet vaak thuis is en de kat niet op elk moment in huis kan laten. Ook als de installatie van een kattenluik niet mogelijk is, zijn buitenverblijven een goed alternatief. 

Maar het hoeft niet je eigen kat te zijn waar je iets goeds voor wilt doen. Sommige mensen zorgen voor zwerfkatten die min of meer regelmatig bij hen thuis langskomen om gevoederd te worden. 

Vooral katten die net hebben gebroed zijn dankbaar voor een schuilplaats waar ze ongestoord voor hun kroost kunnen zorgen.

Waarom zelf een kattenhuis bouwen?

Natuurlijk kun je ook kant-en-klare kattenhuisjes kopen. Als je hem zelf bouwt, kun je de hut aanpassen aan de plaatselijke omstandigheden. Bovendien is klussen erg leuk voor getalenteerde doe-het-zelvers.

Of je daarbij geld bespaart, is een andere vraag. De kosten van een zelfgebouwd kattenhuis zijn sterk afhankelijk van de uitrusting en het gebruikte materiaal.

Planning: waar moet je aan denken als je zelf een kattenhuis wilt bouwen?

Een kattenhuis is in feite een kubus van houten wanden met een dak erop, een ingang en een raam erin. Zo’n hut moet natuurlijk niet te groot, maar ook niet te klein zijn.

Hoe groot moet een kattenhuis zijn? 

Als je zelf een kattenhuis wilt bouwen is het eerste waar je aan moet denken, hoe groot het huis moet worden. Een geschikte afmeting voor het grondvlak is 780 bij 430 millimeter en een hoogte van 460 millimeter. Bij het meten van de grootte speelt ook de isolatiefactor een rol. Om het lekker warm te hebben in het kattenhuis, heeft het relatief dikke muren nodig. 

Het volume van een transportbox voor katten is te klein. Neem je transportbox en voeg 15 tot 20 centimeter toe in alle richtingen. Dan heb je een comfortabele maat.

Hoe isoleer je een kattenhuis? 

Het huisje is bedoeld om de viervoetige bewoners te beschermen tegen de kou. Daarom is het van essentieel belang de muren te isoleren. 

Het is het beste om een laag hardschuim (bijvoorbeeld polystyreen) tussen twee lagen triplex aan te brengen. Om ervoor te zorgen dat de warmte in het zelfgebouwde kattenhuis blijft, moet je ook voorkomen dat er koudebruggen ontstaan in het dak en de ramen. 

Gebruik stevig materiaal 

Bij de bouw van het kattenhuis is het van essentieel belang of het op een tegen het weer beschermde plaats, zoals op een terras, wordt geplaatst, dan wel of het wordt blootgesteld aan regen en sneeuw. 

Als het huis beschermd is tegen de regen, kun je bijvoorbeeld een horizontale plaat als dak aanbrengen en deze met pluche stof bedekken. Dan kunnen de bewoners lekker luieren in de zon. 

Als het huis daarentegen aan de weersomstandigheden is blootgesteld, moet het dak met dakbekleding worden bedekt, anders zal het niet lang meegaan. In dergelijke gevallen is het ook raadzaam het dakvlak niet plat, maar schuin of als zadeldak te plaatsen, zodat regen en sneeuw kunnen wegvloeien. 

Stevige en passende poten

Idealiter staat het kattenhuis niet direct op de grond, anders koelt het te snel af. Daarom moeten er rondom voeten zijn. Nog een voordeel van een kattenhuisje dat niet direct op de grond staat: Muizen en andere kleine dieren vinden niet zo snel hun weg naar binnen. 

Kattenhuis op poten
Muizen en andere knaagdieren komen niet zo snel binnen.

Snel en gemakkelijk schoon te maken 

Het dak van het kattenhuis moet kunnen opgevouwen of verwijderd worden. Soms moet je ongewenste bewoners wegjagen of de woning schoonmaken.  Het is ook zinvol om een afneembare bodemplaat op te nemen met een knuffelhoes aan de onderkant. Als een vreemde gast in de hut plast, kan de troep snel opgeruimd worden. 

Ramen zijn een must 

Katten houden ervan om beschut te liggen en uit het raam te kijken. Daarom moet het kleine huisje beslist een raam hebben, bij voorkeur aan de smalle kant en van de ingang af. Dergelijke ramen met dubbele beglazing kunnen kant-en-klaar worden gekocht of je kunt ze zelf maken van twee lagen acrylglas. 

Wel of geen kattenluik?

Voor thermische isolatie heeft een ingang met een kattenluik zijn voordelen. Aan de andere kant houden veel katten niet van kattenluiken en durven er vaak ook niet in. 

Elektrisch warmtekussen voor verwarming 

Als je het binnen gezellig en warm wilt hebben, kun je het huisje uitrusten met een elektrisch warmtekussen. Het wordt simpelweg in een pluchen hoes gestopt en op de vloer van de woning gelegd. 

Het kussen vereist een stroomaansluiting van 230 volt, maar de meegeleverde voedingseenheid zorgt ervoor dat er binnenin geen gevaarlijke spanningen kunnen optreden. Met een stroomverbruik van ongeveer 12 watt is zo’n verwarming nauwelijks merkbaar op de elektriciteitsrekening. 

Een elektrisch warmtekussens voor katten vind je in de zooplus online shop. 

Welk gereedschap heb je nodig voor een zelfgemaakt kattenhuis? 

Als je zelf een kattenhuis wilt bouwen, heb je algemeen gereedschap nodig, zoals een boormachine, schroevendraaiers en een kleine handzaag. 

  • Tafelzaag om de wanden van het kattenhuis precies op maat te zagen.
  • Decoupeerzaag voor het uitzagen van de uitsparingen voor het raam en de deuropening.
  • Een stanleymes om de hardschuimplaten op maat te snijden.
  • Nietpistool om het afdekzeil op de vloer of het dak te bevestigen.
  • Een schaaf om scherpe kanten van de houten kubus af te schuren. Indien nodig is schuurpapier op een houten blok voldoende.

Tip: gereedschap lenen 
Niet iedereen heeft een cirkelzaag, een decoupeerzaag of een nietpistool in huis. Veel bouwmarkten lenen echter ook gereedschap uit. Als je goed oplet bij het plannen, kun je de onderdelen ook op maat laten zagen bij de bouwmarkt.

Materiaal voor het zelfgemaakte kattenhuisje 

Als je zelf een kattenhuis wilt bouwen, heb je natuurlijk het juiste materiaal nodig. Maar welk materiaal heb je nodig voor je kattenhuis? De onderstaande dingen moeten op je materiaallijst staan. 

  • Gelamineerd multiplex, dikte 18 millimeter voor de buitenwanden van de kist, voor de plank en het dak.
  • Hardschuimplaten, dikte 20 millimeter voor isolatie.
  • Vierkante houten latten, dikte 20 millimeter voor de afstand tussen de buiten- en binnenwand.
  • Gelamineerd multiplex, zes millimeter dik voor de binnenwanden van de ruimte.
  • Meubelsteunen of vierkante balken van 50 x 50 millimeter om de voeten van te maken.
  • L-profiel houten lijstwerk voor het raam en de ingang.
  • Acrylglas panelen met dikte van vier millimeter voor het raam.
  • Bekledingsstof van imitatiebont voor de plank en indien nodig voor het dak.
  • Dakbekleding voor een weerbestendig dak.
  • Houtbeits of verf voor de buitenoppervlakken.
  • Elektrisch warmtekussen voor verwarming.
  • Kleine onderdelen zoals spijkers, schroeven, houten deuvels, dubbelzijdig plakband en houtlijm.
     

Op de plaatsen die je later niet zult zien, bijvoorbeeld op de vloer van de ruwbouw of op het paneel voor het dak, kun je eventueel ook overschakelen op goedkopere geperste spaanplaten (OSB-platen).

Zelf een kattenhuisje bouwen: instructies in 12 stappen

Hier volgt een korte handleiding voor de basisprocedure. Hoe je jouw kattenhuis precies inricht, hangt af van je ideeën en wensen. Ook de omstandigheden op de plaats van installatie spelen een rol. Om deze reden werden geen exacte afmetingen gegeven. 

  1. Zet de kubus (zonder dak) in elkaar van de triplexplaten. Schroef of lijm de onderdelen aan elkaar. 
  2. Plaats een vierkante houten strip in elke hoek van de kubus en aan de bovenranden. 
  3. Snijd de hardschuimplaten zo dat ze precies in de ruimte tussen de vierkante stroken passen. 
  4. Zaag stukken uit de dunne multiplexplaten van 6 millimeter die precies het oppervlak van de hardschuimplaten en de vierkante stroken eromheen bedekken. Bevestig deze delen aan de vierkante staven met spijkers. Nu heb je een open kubus met geïsoleerde wanden. 
  5. Zaag uit triplex of spaanplaat een dakvlak dat de bovenkant van de kubus bedekt en aan de rand vijf tot tien centimeter uitsteekt. Bevestig aan de onderzijde van het dakpaneel een vierkant van 20 millimeter dat precies overeenkomt met de bovenste uitsparing van de kubus. Zaag een hardschuimplaat die precies in dit vierkant past en vervolgens een dunne multiplexplaat die de hardschuimplaat en de vierkante balken precies bedekt. Nu heb je een dak met een houten cassette aan de onderzijde, die thermisch geïsoleerd is. 
  6. Als je een weerbestendig dak nodig hebt, bevestig je dakbekleding op het houten paneel. Als het kattenhuis beschermd is tegen weersinvloeden, kun je het dak bedekken met een stof gemaakt van imitatiebont. Gebruik hiervoor dubbelzijdige tape, vouw de stof aan de randen om en niet deze aan de onderkant van het dak. 
  7. Zaag een plaat multiplex of spaanplaat van 18 millimeter die overeenkomt met het binnenste grondvlak van de kubus en die aan elke kant één centimeter lucht overlaat. Bedek het paneel met meubelstof van imitatiebont, gebruik dubbelzijdige tape en een nietmachine om het te bevestigen. Deze plaat is de binnenvloer van het kattenhuis. 
  8. Zaag met de decoupeerzaag rechthoekige uitsparingen voor het raam en de ingang van de kubus. Voorgestelde grootte: 200 x 200 millimeter voor de ingang, 250 x 250 millimeter voor het raam. Zaag de L-profielen op maat om de uitsparingen te bedekken. 
  9. Behandel de buitenkant van de kubus met houtbeits of houtverf. Zoek naar milieuvriendelijke producten die niet schadelijk zijn voor een kat. 
  10. Lijm van binnenuit op maat gesneden ramen van acrylglas tegen de L-profielen, bevestig de profielen aan de houten kubus en lijm ze op hun plaats met houtlijm. Als je twee ramen van acryl gebruikt, isoleert het beter en beslaat het ook minder snel. 
  11. Schroef de meubelpoten aan de onderkant van de vloer. Als je vierkante balken wilt gebruiken, moet je de balken aan de randen van de kubus bevestigen. 
  12. Als je een elektrisch warmtekussen wilt gebruiken, boor je op een geschikte plaats een gat in de kubus om de voedingskabel door te voeren.

Alternatief: een kattenhuis kopen 

Voor de bouw van een kattenhuis moet je rekenen op enkele uren werktijd – afhankelijk van je vakmanschap. Begin alleen aan dit project als je echt van doe-het-zelven houdt. 

Als je geen zin hebt om zelf een kattenhuis te bouwen, kun je er natuurlijk ook een kopen. In de zooplus online shop vind je buitenkattenhuizen in de designs met een grote functionaliteit. 

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.