Op de juiste manier kattennagels knippen

Geschreven door Bärbel Edel
Baasje knipt nagel kat

Deze kat laat rustig haar nagels knippen. 

Net als menselijke vingernagels, groeien kattennagels voortdurend terug. Bij binnenkatten of oudere dieren worden de nagels vaak te lang. Dit kan leiden tot pijnlijke complicaties. Dit artikel geeft kattenbaasjes tips en legt uit hoe zij op de juiste manier katten nagels kunnen knippen.

Kattennagels: wonderen der natuur 

De hoornachtige nagels zijn echte universele werktuigen: ze helpen de kat klimmen, prooien vangen, zich verdedigen tegen aanvallers en natuurlijk worden ze ook gebruikt om te krabben als de vacht jeukt. 

Katten behoren tot de weinige dieren die hun nagels kunnen intrekken of uitstrekken wanneer dat nodig is. Als ze lopen, zijn de nagels ingetrokken en rusten ze in de zogenaamde nagelzak. Met behulp van een buigpees aan de onderkant van de poot kan de kat zijn nagels in één oogwenk uitschuiven. 

Katten hebben vijf tenen met nagels aan hun voorpoten, waarbij de “duim” niet in contact is met de grond. Aan de achterpoten zijn dit er slechts vier. 

Waarom is belangrijk kattennagels te knippen? 

Omdat de nagels worden ingetrokken als de katten lopen, slijten ze nauwelijks. Ze groeien echter voortdurend terug, net zoals nagels bij mensen. Daarom moeten ze regelmatig worden kortgeknipt. 

Normaal gesproken verzorgen katten hun nagels zelf. Buitenkatten slijpen hun nagels aan bomen om ze in te korten en te scherpen. Binnenkatten gebruiken hun krabpaal en soms, helaas, de bank. 

Vooral voor binnenkatten is het bestaande krabmeubilair vaak niet voldoende. Ook bij oude of zieke katten werkt het scherpen van de nagels niet meer zo goed. Zulke dieren hebben vaak te lange nagels. In dat geval moet je de nagels van de kat bijknippen. 

Problemen door te lange nagels 

Te lange nagels kunnen gevaarlijk zijn voor een kat en kunnen leiden tot ernstige verwondingen.

  • Ze kan blijven haken aan tapijten of textiel en in het ergste geval een nagel uitscheuren. 
  • Ze kan zichzelf ook bezeren bij het verzorgen of krabben. 
  • De nagels kunnen in de pootzolen groeien en pijnlijke ontstekingen veroorzaken.
  • Lopen wordt moeilijker, met negatieve gevolgen voor het spier- en bottenstelsel. 
  • De nagel kan afbreken, splinteren en krom aangroeien. 
Kattennagels blijven in stof hangen © yakovlevadaria / stock.adobe.com
Als de nagels te lang zijn, kan een kat verstrikt raken in een gordijn.

Herkennen

Wanneer moet ik kattennagels knippen? 

Hoe weet je of de nagels van je kat te lang zijn en je ze moet knippen? 

Ongetwijfeld: als je de nagels hoort “klikken” als je kat over een gladde vloer loopt. Dan is het hoog tijd voor een pedicure. 

Ook als je viervoeter plotseling anders loopt of niet meer graag rondloopt, kan dat te wijten zijn aan te lange nagels. 

De meest betrouwbare methode is echter een regelmatige controle van de poten. 

Werkwijze

Kattennagels op de juiste manier knippen 

Een goede voorbereiding is het halve werk bij het knippen van nagels. Leg daarom alles wat je nodig hebt van tevoren klaar: 

  • nagelschaar of -knipper 
  • voor noodgevallen: watje en bloedstelpende stift 
  • traktaties als beloning 

Het is het beste om ook iemand te vragen om je te helpen. Het is veel gemakkelijker om de nagels met z’n tweeën te knippen, vooral als je kat geen zin heeft in de behandeling. 

Rust is van groot belang

Voordat je actie onderneemt, moet je een kalme en ontspannen sfeer creëren, zodat je kat niet bang wordt. Als je kat honger heeft, gestrest is of in een speelse bui is, kun je het knippen van de nagels beter uitstellen tot op een later moment. 

Instrumenten voor nagels knippen 

Je hebt de juiste instrumenten nodig om de nagels te knippen. Gebruik nooit een grote schaar, want als de kat zich omdraait, kun je jezelf en je huisdier ernstig verwonden. 

Nagelknippers voor mensen zijn ook slechts in beperkte mate geschikt, omdat de nagels bij het knippen kunnen splinteren. Een speciale nagelschaar voor dieren is beter: Het heeft een ronde gleuf voor het uiteinde van de nagels. 

Een nagelschaar voor katten en knaagdieren is ook zeer geschikt. In principe werkt deze als een gewone schaar. Het enige verschil is dat de twee messen een speciale vorm en een speciale snede hebben. 

Het maakt niet uit welk instrument je kiest: Het moet scherp genoeg zijn, zodat de nagels niet gekneusd worden. 

In de zooplus webshop vind je een geschikte nagelschaar voor katten

Je kat verzet zich als je haar nagels knipt 

Niet elke kat laat het inkorten van haar nagels zonder weerstand passeren, maar houd ze niet met geweld vast. Stop als je kat te veel spartelt of zelfs agressief wordt. Anders bestaat het risico dat je kat of jijzelf gewond raakt. 

Als je kat helemaal niet meewerkt, kun je de nagels ook door een dierenarts laten knippen. Het knippen van katten nagels kost 10 – 15 euro. 

Wellicht kun je je kat ook laten wennen aan de ongewenste procedure met clickertraining. 


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Ik ben een journalist, gek op dieren en heb al gedurende mijn studie Folklore de relatie tussen mensen en honden onderzocht. Een aantal jaar geleden heb ik een kater uit het dierenasiel in München geadopteerd. Hij, Elvis, is de reden dat ik mijn met blog “Lieblingskatze” (NL: lievelingskat) ben begonnen en me ook binnen mijn beroep op dieren richt. Met mijn artikelen wil ik mensen helpen hun huisdier beter te begrijpen.


Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

3 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.