Help, mijn kat krabt aan de bank! Wat moet ik doen?

Kat op kapotte bank

Er kunnen veel redenen zijn waarom een kat aan een meubelstuk krabt.

Soms is het om wanhopig van te worden: de kat krabt aan de bank of aan het behang en op een gegeven moment zijn de meubels toe aan het grofvuil. Toch hoort krabben bij het natuurlijk gedrag van katten. Met de juiste krabpaal en een paar trucjes red je het interieur uit de scherpe klauwen van je kat. 

Kat krabt aan de bank: wat zijn de oorzaken?

Krabsporen op de stoel, bank of het behang verraden het vaak al: hier woont een kat. Waarom vernielen zo veel katten het meubilair van hun baasjes met hun nagels? 

Verzorging van de nagels

Een reden waarom katten aan meubels krabben is om de nagels te verzorgen. Om de nagels van het kleine roofdier scherp te houden, moet de afgesleten, buitenste hoornlaag regelmatig afgepeld worden. Door te krabben worden de nagels op de juiste lengte gebracht, puntig en vrij van vuil gemaakt. 

Buiten scherpen katten hun nagels aan boomstammen. Ze gebruiken hiervoor graag schuine of rechtopstaande bomen zodat ze zich goed kunnen uitstrekken. Soms worden ook liggende boomstammen gebruikt om de nagels te scherpen. Op geliefde krabpalen vindt men af en toe afgebrokkelde nagelresten, soms zitten deze zelfs nog in het hout. 

Huiskatten hebben geen boom ter beschikking en zullen dus alternatieven moeten verzinnen. Vooral gestoffeerde meubels, tapijten, houten meubels en gestructureerd behang zijn geschikt voor de pedicure. 

Als de kat aan de bank of het behang krabt, doet hij dit dus niet om je te irriteren. Voor je kat is het gewoon het beste alternatief voor een boomstam.

Kat krabt aan boomstam
Buiten scherpen katten hun nagels aan boomstammen.

Krabben als boodschap

Een kat krabt ook om berichten achter te laten aan andere katten. Met het krabben geeft hij als het ware een signaal af. Zo wil de kat met de ‘katten graffiti’ bijvoorbeeld zeggen: “Dit is mijn terrein.“

de zichtbare krabsporen worden. Hierbij aangevuld met geuren. De geuren worden uitgescheiden door de zweetklieren aan de voetzolen en tenen.

Omdat krabben ook een belangrijk communicatiemiddel is, zorgen katten vaak voor krabsporen in je woning. Dit gebeurt ook als ze de beste krabpaal tot hun beschikking hebben.

Nagels scherpen tegen stress

Sommige katten vallen ook het meubilair aan omdat ze zich vervelen of omdat ze van stress af willen. Tegen verveling en spanning helpt vaak uitgebreid spelen, misschien zelfs in de vorm van Cat Agility.

Een kat scherpt overigens graag de nagels wanneer een andere kat toekijkt. Dit is een gebaar van dominantie waarmee ze wil uitdrukken: “Kijk hier! Ik ben de allerbeste.”

Je kat krabt aan je bank: wat kun je ertegen doen?

Belangrijk: straf je kat in ieder geval niet, ook niet als zij net je dure designerbank versnipperd heeft. Met een paar trucjes op het gebied van kattenopvoeding kun je je kat op een zachtaardige manier van het krabben afhelpen: 

  • Zorg voor voldoende alternatieven, zoals krabpalen en andere krabmeubels. 
  • Maak de toegang naar geliefde krabplekken moeilijker, door bijvoorbeeld een zware plank of een bloempot voor het behang neer te zetten. 
  • Hang een krabplank voor een geliefde krabplek.
     
  • Dubbelzijdig plakband is erg onaangenaam voor kattenpoten. Plak dit op de krabplekken van je gestoffeerde meubels. 
  • Is in een huishouden met meerdere katten de strijd om territorium de oorzaak van de vele krabsporen? Dan kan een kattenpsycholoog helpen.
Kat op krabpaal
© julia_104 / stock.adobe.com

Krabpaal: zo kan je kat prima krabben 

Om ervoor te zorgen dat je kat haar natuurlijke krabgedrag kan uitoefenen, heeft ze een krabpaal nodig. Zeker bij binnenkatten is een krabpaal vereist. 

Een gangbare krabpaal bestaat uit een stam die omwikkeld is met sisal. Aan de stam zijn één of meerdere ligplekken bevestigd. Naast vrijstaande modellen zijn er ook plafondkrabpalen. Deze zijn hoog en kunnen worden vastgezet aan het plafond. Grote krabpalen hebben meerdere stammen, ligplekken en holletjes. 

Zet de krabpaal neer op een plek waar je gezin veel tijd door brengt, bijvoorbeeld in de woonkamer. Een plek met uitzicht op het raam is ideaal. Als ze geen dutje aan het doen zijn, houden katten ervan om vanaf grote hoogte te kijken wat er gebeurt. 

Let op de kwaliteit 

Let bij de koop op goede kwaliteit: de krabpaal moet stabiel zijn en mag niet omvallen wanneer je kat erop speelt. Bij goedkope producten is de stoffen bekleding van de ligplekken en holletjes soms bevestigd met nietjes waaraan je kat zich kan bezeren. 

Het beste is om pluche ballen en andere kattenspeeltjes die aan touwtjes vastzitten af te knippen met een schaar. Anders zou je kat tijdens het spelen in het snoer verstrikt kunnen raken of eraf kunnen glijden en zich ernstig verwonden. 

Bovendien moet ten minste één deel van de stam hoog genoeg zijn voor je kat om zich helemaal te kunnen uitstrekken terwijl ze haar nagels scherpt. 

Ten slotte: geef je kat wat tijd om aan de krabpaal te wennen. Het kan zijn dat je kat het meubelstuk aan het begin negeert. Vaak zal ze de krabpaal echter gaan gebruiken om haar nagels te scherpen, te ravotten of om een dutje te doen. 

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
4 min

Waarom likt mijn kat me?

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?
7 min

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. In dit artikel lees je alles over kittens opvoeden. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.