Zo maak je jouw woning veilig voor katten
© iridi66 / stock.adobe.com
Niet alleen het verkeer op straat is gevaarlijk, want ook binnenshuis liggen de gevaren op de loer. Dit artikel somt de voornaamste gevaren op en wat je daar aan kunt doen. Lees hier meer over hoe je jouw woning veilig kunt maken voor katten.
Inhoudsopgave
Een oud spreekwoord vertelt dat katten negen levens hebben. En die hebben onze viervoeters ook nodig. Het is vooral buiten op straat gevaarlijk, maar ook binnen zijn er risico´s voor je kat. Katten zijn namelijk van nature nieuwsgierig. Vooral kittens willen alles uitproberen, klimmen overal op en hebben geen idee van de gevaren binnenshuis.
Gelukkig zijn er mogelijkheden om je woning veilig te maken voor katten. Hier lees je wat de belangrijkste bronnen van gevaar vormen en hoe je gevaar voorkomt.
Pas op, kiepraam
Gekiepte ramen zijn voor katten heel gevaarlijk. Wanneer de katten door het kiepraam naar buiten proberen te sluipen, kunnen ze namelijk in de opening blijven hangen. Als ze zich dan uit hun benarde positie proberen te bevrijden, komen ze alleen maar meer vast te zitten. Dan is er kans op verwonding aan de hals, de organen, een dwarslaesie of heeft het zelfs de dood tot gevolg.
Zorg daarom dat ieder raam dat je wil kiepen beschikt over een kiepraam-zekering.
In de webshop van zooplus kan je kiepraam-zekeringen bestellen.
Woning veilig maken voor katten: Het balkon
Vooral binnenkatten zitten graag op het balkon om een frisse neus te halen en van de zon te genieten. Er wordt vaak gezegd dat katten weer op hun pootjes terechtkomen en ze niets kan gebeuren, maar toch komt het voor dat katten van het balkon vallen en zich daarbij erg bezeren.
Als je jouw woning veilig wilt maken voor katten, dan moet je ook je balkon niet vergeten. Indien je een balkon hebt, dan heb je zeker een kattennet nodig dat er voor zorgt dat je kat niet naar beneden valt.
Indien je in een huurwoning woont: vraag toestemming aan de huurbaas voordat je het net ophangt. Er zijn overigens ook andere oplossingen waarbij je geen gaten in de muren hoeft te boren.
In de webshop van zooplus vind je verschillende kattennetten en bijpassende accessoires voor de bevestiging.
Giftige Planten
Planten zijn een mooi deel van de inrichting en ze zorgen voor een leuke sfeer. Veel kamer- en balkonplanten zijn echter giftig voor katten. Daar vallen bijvoorbeeld de geliefde kerstster, drakenklimop en de gatenplant onder.
Sommige katten knabbelen graan aan planten en ze beperken zich daarbij helaas niet altijd tot de ongevaarlijke soorten. Ze knagen ook aan planten die schadelijk zijn voor katten en dat kan nare gevolgen hebben.
Je kunt vergiftiging door planten herkennen aan meer speeksel, slikproblemen, braken of diarree. Ook grotere pupillen, trillen en wankelen kunnen duiden op een vergiftiging.
Als je kat tekenen van vergiftiging vertoont, dan moet je: direct naar de dierenarts!
Zorg voor niet-giftige alternatieven
Geef je kat druppels kropaar of kattenkruid, zodat hij niet in de verleiding komt aan om giftige planten te zitten. Je kunt het best voor planten kiezen die je viervoeter geen schade kunnen toebrengen. Een onschadelijk alternatief is bijvoorbeeld de kentiapalm.
Giftig eten
Niet alleen planten kunnen giftig zijn voor katten: ook eten dat op het eerste gezicht veilig lijkt, kan giftig zijn.
Avocado´s zijn bijvoorbeeld heel gezond voor mensen, maar zeer schadelijk voor viervoeters. Er zit namelijk persine in, dat bij katten kan leiden tot ademnood, oedeem en schade aan de hartspier.
Chocolade is zowel voor honden als voor katten zeer gevaarlijk. Dat komt omdat er theobromine in zit, dat het zenuwstelsel en de doorbloeding beïnvloedt. Een mogelijk gevolg is bijvoorbeeld dat de ademhaling stopt.
Knoflook lijkt op kropaar en is daarom voor sommige poezen aantrekkelijk. Bepaalde stoffen in knoflook kunnen echter de rode bloedlichaampjes verstoren. Er is dan sprake van anemie (bloedarmoede) wat in het ergste geval de dood tot gevolg kan hebben.
Berg eten altijd veilig op
Als je jouw woning veilig wilt maken voor katten, zorg dan dat levensmiddelen zoals chocolade niet ergens blijven liggen. Berg al het gevaarlijke eten op in de keuken en laat je kat niet alleen zonder toezicht.
Bij tekenen van een vergiftiging moet je de kat direct naar de dierenarts brengen.
Keuken: fornuis en oven als bron van gevaar
Houdt je kat jou gezelschap tijdens het koken, let er dan op dat hij niet het fornuis op springt. Sommige katten hebben namelijk op die manier al ooit hun poten verbrand.
Een hete oven zorgt natuurlijk evengoed voor verbandingsgevaar. En zelfs bij een lauwwarme oven – wat voor katten een ideaal holletje zou zijn – is helaas heel gevaarlijk. Als je de deur sluit en de kat zit er nog in, dan is er kans op stikgevaar.
Zet daarom na het koken een pan met koud water op de hete stel. Laat bovendien de ovendeur niet open als je kat in de keuken is en controleer de over voordat je deze sluit.
Wasmachine en wasdroger controleren
Katten vinden het leuk zich te verstoppen in holletjes. Daarom is een wasmachine die gevuld is met was voor katten bijzonder aangenaam. Die voorkeur is helaas sommige katten al fataal geworden.
In een draaiende wasmachine die gevuld is met water, heeft een kat een kans om het te overleven. Wasdrogers zijn bijna net zo gevaarlijk. Controleer de wasmachine en -droger altijd voordat je deze aanzet. Tussen de was kan je de kat niet gemakkelijk zien. Daarom moet je de het volgende in acht nemen: je weet pas zeker dat je kat niet in de wasmachine zit, wanneer je hem buiten de wasmachine ziet rondlopen.
Badkamer: gevaar door open toilet
Toiletten zijn voor veel katten heel interessant, omdat dat ´rare ding´ nieuwsgierigheid wekt of omdat de kat op zoek is naar water. Een open toilet kan echter leiden tot een val met dodelijke afloop. Dat is vooral bij katten het geval. Een kleine kat die in het toilet valt, komt daar op eigen kracht niet meer uit en zal sowieso verdrinken als hij niet op tijd geholpen wordt.
Zorg daarom dat het toilet altijd gesloten is. Vraag ook aan bezoek om het toilet goed dicht te maken.
Woning veilig maken voor katten: andere voorzorgsmaatregelen
- Laat je kat nooit zonder toezicht met snoeren of kabels spelen. Het gevaar bestaat dat de kat het snoer om de hals wikkelt en de kat zichzelf wurgt.
- Berg een heet strijkijzer op een plaats op, waar de kat niet bij kan en zijn neus dus niet kan verbranden.
- Berg medicijnen op een veilige plaats op.
- Gulzige dieren gaan vaak ook door het vuilnis op zoek naar eten. Om ervoor te zorgen dat je kat geen giftig eten binnenkrijgt, moet je afvalbakken altijd veilig afsluiten.
- Sommige katten doen zich graag tegoed aan plasticfolie. Als jouw kat dat ook doet, laat dan geen plastic zakjes of folie rondslingeren.
- Nog een gevaar in huis wordt gevormd door stroomkabels, die katten verleiden om te gaan spelen en bijten. Kabelslangen bieden hier hulp.
Als je deze adviezen opvolgt, kan je jouw woning snel veilig maken voor katten. Dan heb je grote kans dat je kat nog lang van zijn leven kan genieten.
Bronnen origineel:
https://www.gartenjournal.net/monstera-giftig-fuer-katzen (Duits)
Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen
Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt
Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
5 redenen om een oudere kat te adopteren
Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.