Kan ik mijn kat hondenvoer geven?

Kan ik mijn kat hondenvoer geven?

Mogen katten hondenvoer eten?

Zo verschillend als katten en honden zijn, zo erg verschillen ook hun voedingsbehoeften. Mocht het gebeuren dat je katten een keer hondenvoer eten, is dit nog geen reden om je zorgen te maken. Als je katten echter voortdurend hondenvoer eten, kan dit serieuze gevolgen voor de gezondheid van je kat hebben. Dit moet hoe dan ook vermeden worden.

Katten moeten het voor hen bedoelde kattenvoer krijgen – en dit uiteraard van hoge kwaliteit. Dit heeft een goede reden: katten hebben zeer eiwitrijk voer met voldoende taurine nodig, aangezien katten dit zelf niet kunnen aanmaken. Honden kunnen dit echter wel, maar verdragen daarentegen eiwitten niet zo goed en hebben voer nodig dat rijk is aan koolhydraten. Tegelijkertijd is het aandeel van het voor katten zo belangrijke aminozuur, taurine, in hondenvoer zeer laag, wat tot tekorten bij katten kan leiden. Taurine is voor de gezondheid van katten daarom bijzonder belangrijk aangezien de lever van de kat dit niet zelfstandig kan synthetiseren. De reden hiervoor is dat de enzymen die voor de omzetting van taurine verantwoordelijk zijn, bij de kat amper actief zijn. Om deze reden moet het aminozuur aan de voeding toegevoegd worden.

Kan ik mijn kat hondenvoer geven? © 135pixels / stock.adobe.com

Als katten lange tijd hondenvoer krijgen, kan dit tot wezenlijke tekorten leiden. Dit kan zich uiten in de vorm van een doffe vacht of slechte ogen. In het ergste geval kan dit tekort leiden tot retinadegeneratie – een ziekte aan het netvlies die onomkeerbaar is en die op lange termijn zelfs tot blindheid kan leiden.

Dierlijk eiwit komt in grote hoeveelheden in vlees- en visproducten voor. Groente daarentegen is in eerste linie koolhydraatrijk. Derhalve heeft hondenvoer een hoog groentegehalte terwijl kattenvoer eerder vis bevat. Hondenvoer voldoet ook niet aan de voedingsbehoeften van katten daar het door een redelijk hoog groentegehalte te veel koolhydraten bevat, terwijl het vleesgehalte in hondenvoer voor katten te laag is.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn katten hondenvoer eten?

  • Het is behulpzaam om katten en honden gescheiden te voeren, dus als het kan het liefste in verschillende ruimtes of ten minste in verschillende hoeken van de kamer.
  • Als je het werken met een klikker waardeert, kan je deze ook gebruiken om de aandacht van de kat weg te trekken van het hondenvoer – mocht dat nodig zijn. Er zijn ook katten die hondenvoer helemaal geen verleiding vinden. In veel gevallen is dit probleem er dus niet eens.
  • Het eten uit elkaars voerbak kan ook verhinderd worden door het vullen van de voerbakken op bepaalde tijdstippen. Op deze manier krijg je de kans om het gebeuren in de gaten te houden en als het nodig is in te grijpen. Dit is uiteindelijk de enige manier om het geheel te verhinderen. Een belangrijk aspect is natuurlijk ook dat kat en hond van jongs af aan leren uit hun eigen voerbak te eten.
  • Een verdere mogelijkheid is om het voer alleen gedurende een kwartier aan te bieden. Je geeft de hond dus zijn voer en na 15 minuten haal je de voerbak weer weg. Zo leert de hond dat hij binnen deze tijd al zijn voer op moet eten.

Als je aan de vraatzucht van onze geliefde honden denkt, is dit echter vaak niet nodig, aangezien de hond zijn maaltijden meestal snel en zonder resten achter te laten opeet. De bevriende kat heeft normaalgesproken geen kans om de inhoud van de voerbak te proberen omdat de hond simpelweg niets over laat.

Kan ik mijn kat hondenvoer geven? © Monika Wisniewska / stock.adobe.com

Waarop moet ik letten bij het aanschaffen van kattenvoer?

Hoogwaardig voer heeft een positief effect op zowel de gezondheid als het welzijn en daarmee ook op de levensduur van de kat. Derhalve is het aan te raden om hoogwaardig kattenvoer aan te schaffen dat ingrediënten bevat die de optimale gezondheid van de kat ondersteunen en geen schadelijke stoffen bevatten.

Kwalitatief hoogwaardig kattenvoer herken je overigens al aan de precieze aanduidingen op het etiket. Je moet hierbij goed letten op onspecifieke begrippen zoals ‘producten’. Achter begrippen zoals ‘dierlijke bijproducten‘, ‘visbijproducten‘, ‘melkproducten’ en ‘bakkerijproducten‘ schuilen vaak afvalproducten die over zijn gebleven bij de productie van voedingsmiddelen voor menselijke consumptie. In het ergste geval kan het kattenvoer met zulke kenmerken dus slachtafval inclusief bloed, urine en klauwen van dieren bevatten. De kritische houding die consumenten bij het kiezen van hun eigen voeding hebben, is ook handig om bij het controleren van katten- en hondenvoer te gebruiken, om te letten op onsmakelijke ingrediënten die zich kunnen verschuilen achter bepaalde termen. Deze kunnen ook schadelijk voor je huisdier zijn, onder andere als ze verstopte suikers bevatten. Wie van zijn lieve viervoeters houdt, let goed op de aangegeven ingrediënten.

Er is niets mooier dan het harmonische samenleven van hond en kat, die elkaar met hun verschillen zo prachtig aanvullen. Het is mooi om te zien hoe ze na het eten uit gescheiden voerbakken zo vreedzaam naast elkaar op het tapijt of de bank kunnen liggen. Hoe verschillend ze ook bij het eten zijn, zo eens zijn hond en kat het over het feit dat slapen de mooiste bijkomstigheid op de wereld is. Naast eten natuurlijk.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.