Kattenvoer met één eiwitbron

Kat met één eiwitbron

Kat met één eiwitbron

Steeds vaker lees je over kattenvoer met één eiwitbron of een enkelvoudige eiwitbron. Wat wordt hier nu precies mee bedoelt? En is dit soort voer bevorderlijk voor katten of is het gewoon een trend?

Wat is nu eigenlijk kattenvoer met één eiwitbron?

Het hoofdbestanddeel van vlees is proteïne, oftewel eiwit. De term één eiwitbron staat dus voor één vleessoort, zoals ‘rundvlees’ bijvoorbeeld. Kattenvoer met een enkelvoudige eiwitbron bevat dus slechts één soort vlees of met andere woorden het bevat maar één eiwitbron. Enerzijds zijn er producten op de markt die uitsluitend bestaan uit één eiwitbron, bijvoorbeeld uit alleen rundvlees. Daarnaast zijn er ook producten die bestaan uit één eiwitbron gecombineerd met andere ingrediënten zoals koolhydraten of groenten. Beide producten vallen onder voeding met één eiwitbron omdat ze dus maar één vleessoort bevatten.

2021_10_Xmas_General_1000x160_NL
Kat eet kattenvoer met één eiwitbron

Waarom kan kattenvoer met één eiwitbron bevorderlijk zijn?

Katten kunnen net zoals mensen en honden last hebben van voedingsmiddelallergieën of -intoleranties. Dit zijn meestal reacties op bepaalde eiwitten (plantaardige of dierlijke eiwitten) of een combinatie van eiwitten en andere bestandsdelen in het voer. Om deze allergische reacties te vermijden is het raadzaam om kattenvoer te geven dat een beperkt aantal ingrediënten bevat. Hoe minder bestanddelen een voer bevat, waaronder eiwitten, hoe kleiner de kans dat er een allergische reactie optreedt. Als jouw kat gediagnosticeerd is met een voedingsmiddelallergie of -intolerantie, is het daarom aan te raden om voer te geven met slechts één eiwitbron. Er kan bijvoorbeeld een eliminatiedieet voorgeschreven worden waarbij je kat voor een bepaalde tijd gevoerd moet worden met één vleessoort, die je kat nog niet eerder gegeten heeft. Daarnaast kan je bij het geven van kattenvoer met één eiwitbron in de gaten houden bij welke ingrediënten een allergische reactie optreed. Om ervoor te zorgen dat katten toch kunnen blijven genieten van snacks, ondanks hun voedingsmiddelallergie, zijn er voldoende snacks die slechts één eiwitbron bevatten.

Voor katteneigenaren kan het voeren van hoogwaardig voer met één eiwitbron ook interessant zijn. Het heeft namelijk maar een beperkt aantal ingrediënten waardoor het gemakkelijker is om de kwaliteit en de verwerkte ingrediënten te beoordelen. Daarnaast kan kattenvoer met één eiwitbron beter worden verdragen door katten, omdat het voeden van slechts één vleessoort dichterbij het natuurlijke eetgedrag van de kat komt. Een afwisselende voeding voor katten kan ook goed gerealiseerd worden door het afwisselen van verschillende enkelvoudige eiwitbronnen.

Conclusie over het geven van kattenvoer met één eiwitbron

Niet iedere kat heeft voer met één eiwitbron nodig. Er zijn vandaag de dag veel hoogwaardige en soort specifieke voersoorten met meer dan één vleessoort verkrijgbaar. Voor een gezonde kat zijn er vele mogelijkheden, zowel voer met één eiwitbron als gemengd voer. Het voeren van kattenvoer met één eiwitbron kan vooral een voordeel zijn voor gevoelige en allergische katten. Daarnaast dragen een kleine en overzichtelijk hoeveelheid ingrediënten, in dit voer bij aan duidelijkheid en veiligheid voor katteneigenaren.

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.
3 min

Kattenmelk

Kattenmelk, melk en katten horen volgens veel mensen nou eenmaal bij elkaar. De overweldigende wens van katten naar melk kennen we ook van veel kinderboeken en films. Dit verlangen is er ook in de werkelijkheid, want katten houden van melk. Een theorie voor het enthousiasme voor melk is dat het de katten herinnert aan de zoogperiode. Mogen katten melk drinken of niet?