Voeding voor gevoelige katten

Voeding voor gevoelige katten

Voeding voor gevoelige katten

Reageert jouw geliefde kat gevoelig op zijn lievelingseten, verliest hij plotseling vacht, krijgt hij uitslag, gedraagt de spijsvertering zich vreemd of braakt hij, dan kan dit vele oorzaken hebben. Goede raad hoeft echter niet duur te zijn! Bij de voeding van allergische katten of met voedselintoleranties is het vooral belangrijk om allergene ingrediënten te vermijden en actief in te spelen op specifieke eisen van de kat.

Wat zijn de oorzaken van allergieën?

Je kent vast wel de verscheidenheid van kattenvoerzakken en -dozen met de tekst ‘gevoelig’. Dergelijke voeding moet geschikt zijn voor de gevoelige kat.  Maar wat betekent ‘gevoelig’ eigenlijk?

Voor miljoenen jaren bestond het zelf verzamelde voedsel van de kleine kat uit relatief pure ingrediënten: spiervlees, ingewanden, misschien de plantaardige maaginhoud van de prooi of een paar botten. Conserveringsmiddelen, suiker of vulstoffen zul je niet tegenkomen in een natuurlijke prooi. Met de komst van kant en klaar voer is het voeden van katten gemakkelijker geworden voor katteneigenaren. De voeding van veel huis- en hofkatten was dat van tafelresten, het gebruik van kant en klaar voer met voldoende mineralen en vitaminen wordt ook als zeer positief beschouwd! Om kattenvoer probleemloos voor maanden of jaren op te kunnen slaan worden er echter bepaalde additieven toegevoegd.

In plaats van muis of vogel bevindt zich tegenwoordig ook rund, kalkoen of een andere grote prooi in de verpakking. Deze vleesbronnen zijn voor de kleine, jagende kat onbekend. De meeste dieren hebben geen problemen met de verwerking van hoogwaardig vlees van onbekende prooien, maar het kan in zeldzame gevallen het optreden van intolerantie bewerkstelligen.

Katten kunnen ook slechts een gering aandeel koolhydraten verwerken. Als vleeseters zijn ze aangewezen op proteïne als energiebron, plantaardige koolhydraten komen niet in hun natuurlijke voeding voor. Deze stoffen belasten het lichaam verder en kunnen leiden tot allergieën. Toch bevat droogvoer om producttechnische redenen een groot aandeel plantaardig materiaal, hoewel katten vaak allergisch reageren op granen.

Overigens is ook soja een bekende allergieverwekker bij katten!

Daarnaast bestaat commercieel geproduceerde diervoeding zelden uit precies genoeg voedingsmiddelen zoals de kat gewend is in de vrije natuur. Idealiter zou het voer bestaan uit ongeveer 85 procent vlees, waaronder spiervlees, bindweefsel en organen. De overige 15 procent bestaan uit plantaardige ingrediënten uit het maagdarmkanaal, botten en vacht. Het model: de muis, de natuurlijke prooi van de kat. Soortspecifieke kattenvoeding moet 50 tot 60 procent eiwit, 20 tot 30 procent vet en 3-8 procent koolhydraten, die van nature in het maagdarmkanaal van de prooi zitten bevatten. Maar om de productie goedkoper te maken zijn er bij afgewerkt voedsel uiteindelijk additivieven toegevoegd. Daaronder vallen vooral dierlijke en plantaardige bijproducten. Niet alle ‘bijproducten’ zijn slecht, een muis bevat immers ook een hart, lever, long en andere organen. Maar deze moeten in een geschikte combinatie worden gebruikt. Volgens de Europese voerverordening mogen daarbij bijvoorbeeld ook hoeven, veren en hoorns worden gemengd – deze voedingsmiddelen zijn minder nuttig, ze hebben geen voedingswaarde voor de kat en belasten het maagdarmkanaal en overige organen. Het resultaat: allergische reacties. Deze worden geactiveerd door een beschermende reactie van het lichaam op onbekende of potentieel schadelijke stoffen. Bij allergieën veroorzaakt door voedingsmiddelen spreekt men van voedselintolerantie. Jeuk, braken, diarree of uitslag zijn typische symptomen van een allergie voor bepaalde voedingscomponenten.

Conserveringsmiddelen zoals kunstmatige antioxidanten met de vaak onuitspreekbare naam ethoxyquine, BHA, BHT en propylgallaat maken de vleesmaaltijd houdbaar onder kamertemperatuur. Hierdoor zijn ze alles behalve gezond! In laboratoriumtests toonden dieren allergieën tegenover deze ingrediënten.

Naast de basisingrediënten kunnen mijten overigens ook een allergie veroorzaken – deze nesten zich bijzonder graag in het niet goed opgeslagen voedsel!

Allergisch – voor wat?

Maar maak je geen zorgen! Ook als jouw kat gevoelig is voor de huidige voeding, kun je met gemaksproducten blijven voeden. Belangrijk is echter: zoek uit waar jouw kat gevoelig voor is en voorkom dat deze ingrediënten aanwezig zijn.

De makkelijkste manier is met een uitsluitdieet: bij deze manier van voeden ontvangt jouw kat alleen vlees dat nog nooit gegeten is en waartegen ze hierdoor ook nog geen allergie hebben kunnen ontwikkelen. Beetje bij beetje worden bekende voedingsmiddelen toegevoegd: aardappelen, rijst, granen enzovoorts. Tijdens het zes tot acht weken durende dieet moeten de allergische sypmtomen verbeteren, ze verslechteren zich echter als er een allergieveroorzakend ingrediënt wordt toegevoegd. In het ideale geval kun je naar mogelijke triggers van overgevoeligheid zoeken en erachter komen voor welke stoffen uw kat allergisch is.

Voeding voor gevoelige katten

Wanneer je zeker weet dat jouw kat op granen, een bepaalde vleessoort of soja reageert, begint de zoektocht naar het juiste kattenvoer. Gelukkig bieden veel voedselfabrikanten afgewerkt voedsel voor gevoelige katten aan, die zonder bepaalde ingrediënten, zoals soja, gluten of graan, bereidt worden. Deze voedingsmiddelen bestaan meestal uit goed verteerbare ingrediënten, of puur uit eiwit- en koolhydraatbronnen. Ze zijn zo bijzonder verdraaglijk en de katteneigenaar kan hierdoor gemakkelijk ongewenste voedingsmiddelen uitsluiten. Daarbij bevat het alle essentiële vitaminen en mineralen die jouw kat nodig heeft om gezond te blijven.

In tegenstelling tot voedsel voor de mens is hypoallergeen voedsel voor gevoelige katten heel smaakvol. Het is verkrijgbaar in vele soorten en in biologische kwaliteit, droge vorm of als natvoer. Het is daarnaast niet langer enkel beschikbaar via een dierenarts, maar ook bij de lokale dierenwinkel of op het internet.

Wij wensen jou en jouw kat het allerbeste!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.  De onderstaande lijst is niet per se volledig.