Giardia bij katten

giardia bij katten

Zelfs katten die er helemaal gezond uitzien, kunnen giardia hebben.

Als je kat terugkerende diarree heeft, kan dat door giardia komen. Vooral voor jonge en verzwakte dieren kunnen de eencellige darmparasieten behoorlijk gevaarlijk zijn. In dit artikel kun je lezen wat je nog meer moet weten over giardia bij katten.

Hoe gevaarlijk is giardia bij katten?

Met giardia bij katten valt niet te spotten. De terugkerende diarree veroorzaakt namelijk aanzienlijk vochtverlies, vooral bij jonge katten. Uitdroging kan levensbedreigend zijn. Daarnaast is giardia ook besmettelijk voor mensen.

Symptomen: wat zijn de belangrijkste symptomen van giardia?

Niet elke infectie met giardia (giardiose) veroorzaakt ernstige darmontstekingen bij katten. Hoe uitgesproken de symptomen uiteindelijk zijn, hangt altijd af van de immuniteit van je kat. Ook is het afhankelijk van de leeftijd en de hoeveelheid giardia die is opgenomen.

Giardiose uit zich, vooral bij jonge katten, met de volgende symptomen:

Oudere katten daarentegen vertonen vaak geen symptomen van giardiose. Maar ze scheiden de ziekteverwekkers nog steeds uit en kunnen zo dus andere dieren of hun baasjes infecteren.

Diagnose: hoe kan giardia bij katten worden vastgesteld?

In principe moet je met je kat naar de dierenarts als ze regelmatig of langer dan twee tot drie dagen last heeft van diarree. Je moet ook de niet-specifieke symptomen zoals vermagering of verminderde eetlust van je kat goed laten onderzoeken.

Voor een snelle diagnose neem je het best een monster van de ontlasting mee naar je dierenarts. Dit moet de uitwerpselen van drie opeenvolgende dagen bevatten. De kat scheidt de giardia niet voortdurend uit, dus er moeten altijd meerdere monsters worden onderzocht.

Er zijn nu snelle tests voor dierenartspraktijken beschikbaar om giardia bij katten vast te stellen. Binnen 10 tot 15 minuten is het resultaat al bekend.

kat heeft giardia
Als je naast je kat ook andere dieren hebt, moeten ook deze altijd allemaal tegen giardia worden behandeld.

Behandeling: welke opties voor behandeling zijn er?

Als uit het onderzoek blijkt dat je kat met giardia is besmet, kan de dierenarts verschillende medicijnen geven. Meestal worden de actieve ingrediënten fenbendazol of metronidazol gebruikt. Je moet de medicatie gedurende enkele dagen oraal toedienen.

Een giardia-infectie is zeer hardnekkig, daarom kan de behandeling het beste in twee cycli worden uitgevoerd. Daartussen zit een pauze van drie tot vijf dagen. Vervolgens moet de dierenarts een verder fecaal onderzoek uitvoeren. Zodra de parasieten eindelijk zijn verwijderd, kan je met de behandeling stoppen.

Omgeving grondig reinigen

Bovendien omvat de succesvolle behandeling van giardiose altijd de grondige reiniging van de hele omgeving van de kat. In de handel verkrijgbare desinfectiemiddelen werken helaas niet tegen de giardia-cysten in de omgeving. Ze sterven door droogte of temperaturen boven 60 graden Celsius.

Prognose: wat zijn de kansen op herstel van giardiose?

Als je kat juist wordt behandeld en de betreffende omgeving adequaat wordt gereinigd, krijg je de giardia goed onder controle. Als je naast je kat ook andere dieren houdt, adviseren we je ook alle andere dieren preventief te behandelen. Anders zullen je huisdieren elkaar keer op keer besmetten.

Oorzaken: hoe ontstaat de ziekte?

Giardia intestinalis is een darmparasiet die wereldwijd voorkomt, ook bij katten. Deze eencellige organismen koloniseren de dunne darm van je kat en veroorzaken zo de typische symptomen.

De giardia-cysten worden gevormd door de zogenaamde deling van trofozoïeten in de dunne darm van de kat. Je kat scheidt dit vervolgens met de ontlasting uit en infecteert op die manier andere dieren. Ook buiten de kat zijn de cysten zeer resistent. Daarom is overdracht ook mogelijk via oppervlakken en verontreinigde objecten.

Preventie: hoe voorkom ik giardia bij katten?

De volgende maatregelen zijn nuttig voor giardia bij katten, zodat ze niet steeds opnieuw geïnfecteerd raken.

  • Uitwerpselen verwijderen en dekens en kussens schoonmaken met heet water (meer dan 60 graden Celsius).
  • Regelmatige desinfectie van kattenbakken, eetplaatsen en oppervlakken.
  • De vacht verzorgen met speciale shampoos (infectieuze cysten kunnen zich in de vacht nestelen en zo keer op keer leiden tot infecties).
Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.