Hollander

Hollander konijn in wei

De grens tussen de kleurvlakken van een Hollander ziet eruit alsof die strak is afgetekend met een liniaal.

Konijnenkenners weten dat de Hollander een bijzonder ras is. Dit konijn is namelijk de enige soort met zijn bijzondere bandbelijning. Naast de mooie vacht maakt het konijn ook indruk met een evenwichtig karakter. Leer de langorige schoonheid in dit artikel beter kennen.

Uiterlijk van de Hollander

Hollander-konijnen hebben een kort, gedrongen lichaam. Ook de kop van de dieren is kort en het voorhoofd & de snuit zijn breed. De schattige, ca. 10 cm lange oren staan meestal omhoog.

De kop gaat direct over in een gelijkmatige en aan het einde afgeronde ruglijn. Hollanders hebben een korte staart, ook wel pluim genoemd. De pluim zit kort op het lichaam.

Kleuren en tekening van de Hollander

De kleine Hollanders zijn bijzonder, dat is meteen al duidelijk: de kleine konijnen zijn het enige ras met de typerende bandbelijning. Dit wordt daarom ook wel Hollanderpatroon genoemd.

De korte, dichte vacht bestaat uit grote, witte kleurvlakken en een of twee andere kleuren. De oren, rug en nek zijn gekleurd. Het gezicht is wit. Dit witte deel, de zogenaamde bles, begint in een punt op het voorhoofd. De bles loopt verder door tussen de ogen en wordt op de snuit steeds breder.

De schouders, voorpoten en voorste delen van de achterpoten zijn eveneens wit terwijl het gehele achterste deel van het lichaam gekleurd is.

Er zijn twaalf verschillende kleurslagen goedgekeurd voor dit ras. Daarbij horen bijvoorbeeld zwart-wit, grijs-wit in verschillende intensiteiten, geelwit of japanner-wit.

Zijn Hollanders dwergkonijnen?

Hoe groot worden Hollanders eigenlijk? In principe is het een klein, compact en schattig konijn. Toch zijn het geen dwergkonijnen. In tegenstelling tot de minikonijntjes, die maximaal twee kilo wegen, weegt een Hollander twee tot maximaal 3,25 kilo. Daarom vallen ze onder de kleine konijnenrassen.

Karakter: hoe gedraagt een Hollander-Konijn zich?

De kleine Hollanders verwonderen niet alleen door hun mooie vacht. Ze blinken ook uit dankzij hun goedgemutste en gebalanceerde karakter. Ze vertrouwen hun baasjes snel, spelen graag, zijn zeer intelligent en bovendien nieuwsgierig.

Door al deze eigenschappen is het lieve konijn een ideaal huisdier waar je veel mee kunt spelen en tijd mee door kunt brengen.

Een soortspecifiek leven voor je Hollander

De vriendelijke konijnen met mooie tekening zijn perfect als huisdieren als je ze onder soortspecifieke omstandigheden houdt. Want zelfs kleine rassen zoals de Hollander hebben voldoende ruimte nodig. Ze kunnen ook probleemloos buiten worden gehouden.

Met veel geduld en aandacht kun je je konijn onder bepaalde omstandigheden zelfs binnenshuis bij honden houden, mits die goed zijn opgevoed. Het is echter soortspecifieker om ze bij soortgenoten te zetten.

Let op: aangezien konijnen meerdere keren per jaar kunnen werpen, moet je overwegen je konijn te laten castreren.

Het perfecte thuis voor je dier

Het is van groot belang dat kleine konijn veel ruimte krijgen. Per twee konijnen is er een oppervlak van minstens acht vierkante meter nodig zodat de dieren genoeg plek hebben om te stoeien en springen.

Daarom is het beter om konijnen buiten te laten leven. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten om het hok en de uitloop in te richten. Zorg er wel voor dat je alles goed schoon houdt en stel een “beginnersset” voor konijnen samen. Denk dan aan het onderstaande:

De online shop van zooplus biedt ruim keuze aan buitenverblijven. Daar vind je ook intelligentiespeelgoed dat je konijn mentaal uitdaagt.

Een paar Hollander konijnen
Hollander konijnen zijn gezellig en voelen zich het meest op hun gemak bij soortgenoten.

Tips voor de verzorging van Hollanders

Onder de prachtige vacht van het kleine dier gaat een dikke ondervacht verborgen. Kam de vacht daarom af en toe voorzichtig door. Zo voorkom je vervilting en huidziektes.

Konijnen in buitenverblijven hebben geen bijzondere nagelverzorging nodig. Hun nagels slijten op een natuurlijke manier. Als je je konijn binnen houdt, is het regelmatig verzorgen van de nagels daarom verplicht. De nagelverzorging kun je voorzichtig zelf doen of hiervoor naar de dierenarts gaan.

Wat eten Hollanders het liefst?

In de natuur eten konijnen overwegend vers groenvoer. Geef je konijn daarom naast hooi ook vers gras, groente en af en toe wat fruit.

Een evenwichtige en continue voeding is belangrijk voor je kleine konijn. Zo voorkom je namelijk spijsverteringsproblemen en scheve tanden. Twijgjes ondersteunen de tandgezondheid.

Zo blijft je  Hollander-konijn fit

Wat betreft gezondheid zijn er voor Hollander konijnen geen speciale vereisten. Net als hun soortgenoten neigen ze echter naar tand- en spijsverteringsproblemen. Met het juiste voer kun je deze klachten voorkomen.

Regelmatige bezoekjes aan de dierenarts en goede observatie zorgen er voor dat je veranderingen in de gezondheid op tijd herkent en erop kunt reageren.

Door je konijn te laten inenten draag je ook bij aan een lang en gezond leven.

Hoe oud worden Hollanders?

Onder een soortspecifieke omstandigheden worden konijnen ongeveer acht jaar. Dat geldt ook voor dit ras.

De levensverwachting hangt natuurlijk af van jouw verzorging en de gezondheid van het konijn. Als alle factoren voordelig zijn, kunnen de dieren zelfs tien jaar of ouder worden.

Hollander-konijnen kopen: hier moet je op letten

Was het liefde op het eerste gezicht toen je een Hollander-konijn met zijn unieke tekening zag? Dan kun je bij fokkers, privéhouders of in het asiel op zoek naar minstens twee konijntjes.

Het welzijn van de dieren moet daarbij voorop staan. Indien mogelijk moet je goed onderzoeken hoe de dieren leven. Kom daarbij zoveel mogelijk te weten over de ernst van de fokker en de gezondheid van de dieren.

Als je je konijnen eindelijk hebt gevonden, kun je beginnen met je konijntjes te laten wennen.

Herkomst: komt het ras echt uit Nederland?

Het ras van Hollander-konijnen werd gesticht in Engeland. Hun voorvaderen, de gevlekte Brabander-konijnen, werden overwegend als slachtdieren in het huidige Nederland en België gefokt.

De dieren werden o.a. naar Groot-Brittannië geëxporteerd waar hun bijzondere tekening al snel populair werd.

Als het nieuwe ras Hollander ging het dier weer terug naar het vasteland.  De huidige Hollander-konijnen wijken nauwelijks af van de rassenstandaard die in 1898 werd beschreven.

Overigens is de typische tekening een mutatie die ook bij wilde konijnen voorkomt. Daarom duiken de eerst voorstellingen van tweekleurige konijnen al op op schilderijen uit de 15e eeuw.

Samenvatting: een uniek konijnenras

Hun mooie tekening maakt de Hollanders tot een uniek ras. Ze blinken echter ook uit met hun karakter en speelsheid. Als ze goed worden behandeld vertrouwen de lieve dieren je snel en zijn ze een volwaardig lid van de familie.

Om het leven van jouw konijntje zo fijn mogelijk te maken, heb je voldoende tijd nodig om uitgebreid met het dier bezig te zijn. Natuurlijk komen onze tips om je dier te houden en te verzorgen ook goed van pas!

In de zooplus shop vind je alles wat je nodig hebt.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.
5 min

Verschillen tussen hazen en konijnen

Op het eerste gezicht lijken hazen en konijnen behoorlijk op elkaar: lange oren, ronde kraalogen en een zachte vacht. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het wel echt twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de belangrijkste verschillen tussen hazen en konijnen.
3 min

Prairiehonden

Prairiehonden horen eigenlijk nog steeds bij de onbekendere huisdieren. Maar sinds kort stijgt hun populariteit steeds meer, en deze robuuste knaagdiertjes trekken de Nederlandse huishoudens in. Het geslacht van de prairiehonden omvat vijf soorten, waarbij de zwartstaartprairiehond in het wild en als huisdier het meest voorkomt. Vandaar gaat alle onderstaande informatie uitsluitend over hem.