Zebravinken

Zebravinken

Zebravinken

Zebravinken

Wie een paartje zebravinken thuis heeft, hoeft doorgaans niet lang op nakomelingen te wachten, omdat de kleine energiebundels snel en vaak voor een vol nest zorgen. Dus denk op tijd na of je genoeg plaats en tijd heeft voor nakomelingen.

Zebravinken zijn geen singles

Zebravinken zijn erg sociale dieren. In hun geboorteland Australië wonen ze in zwermen samen  en hun welzijn hangt af van het gezelschap waarin ze zich bevinden. Daarom moet je ze altijd in paartjes houden.

Een gezellig thuis

Je kunt beginnen met de familieplanning als je een gelukkig paartje in de volière heeft en de dieren zich op hun gemak voelen. Daarvoor hebben ze voldoende ruimte om te vliegen, een rustige en beschermde standplaats, veel licht en een op hun behoeften afgestemde volière nodig. Als je geen nakomelingen wilt, moet je de gelegde eieren vervangen door nepeieren (van keramiek of kunststof).

Voorbereidingen

Opdat jouw vogels alles hebben wat ze nodig hebben om een nest te bouwen, moet je ze het juiste materiaal geven.

Zebravinken broednest

Naast een nest om in te slapen moet je ook een nest om in te broeden in de kooi hangen. Uitgeholde kokosnoten en wilgen-nesten zijn net zo geschikt als zelfgebouwde nesten.

Nestmateriaal

Zebravinken zijn goed in het bouwen van een nest en zijn zeer gedreven om een nest te bouwen. Ze moeten hun drang om een nest te bouwen kunnen uitleven. Stel dus genoeg nestmateriaal beschikbaar voor deze kleine architect, zodat ze hun broedplaats kunnen installeren. De vogels kunnen kokosvezels, sisalvezels of zogenaamd scharpie (geplukt linnen) goed transporteren en verwerken. Als ze niet genoeg nestmateriaal hebben, kunnen er problemen ontstaan. De dieren trekken dan hun eigen veren uit. Leg dus liever wat meer nestmateriaal in de kooi, zodat het nest perfect gebouwd kan worden.

Problemen die kunnen optreden

Niet alle inspanningen die gedaan worden om jongen te krijgen, zijn onmiddelijk een succes. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • Kloppen alle woonomstandigheden of is er een reden, waardoor de vogels zich niet goed voelen? Is het te luidruchtig, te onrustig of hebben ze niet genoeg nestmateriaal?
  • Misschien is een van de dieren onvruchtbaar?
  • Het paartje past niet bij elkaar. In dat geval moet je er een vervangen.
  • De ouders zijn nog te jong en nog niet in staat om een nest groot te brengen (kleine vogels worden uit hun nest gesmeten en sterven). In dat geval moet je 1-2 legsels niet uit laten broeden, totdat de dieren oud genoeg zijn.

Als het nest af is, legt het vrouwtje binnen 4-6 dagen eieren in het nest. Dan begint de broedtijd, waarbij de partners elkaar afwisselen zodat er altijd een ouder op de eieren zit zodat ze warm blijven. Na ongeveer 11 dagen beginnen de eieren uit te komen en binnen twee dagen zijn ze allemaal uitgekomen.

Het grootbrengen van de kuikens

Nu begint er voor de ouders een stressvolle tijd, omdat ze letterlijk vele monden te voeden hebben. Door te kokhalzen voeren ze hun jongen. Speciaal voer om hun jongen groot te brengen helpt daarbij. De komende 10 dagen zul je de kleintjes niet veel te zien krijgen omdat vader en moeder hen nog beschermen en warm houden...

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Valkparkiet

Wie zich verdiept in de behoeften van de valkparkiet zal merken dat de uitspraken als "ideale beginnersvogel" en "makkelijk te houden" niet altijd kloppen. Maar als men rekening houdt met de basisprincipes, die nodig zijn om deze soort te houden, dan zal men veel plezier beleven aan de grappige "mini kaketoes" – en zij ook aan hun baasje.
3 min

Dwergpapegaai

Helaas wordt de dwergpapegaai vanwege zijn kleine grootte vaak in een te kleine kooi gehouden. Terwijl deze energiebundels juist genoeg plaats nodig hebben om hun bewegingsdrang uit te kunnen leven.
3 min

Zebravinken

Wie een paartje zebravinken thuis heeft, hoeft doorgaans niet lang op nakomelingen te wachten, omdat de kleine energiebundels snel en vaak voor een vol nest zorgen. Dus denk op tijd na of je genoeg plaats en tijd heeft voor nakomelingen.