Zebravink

Zebravinken

Zebravinken zijn echte gezelschapsvogels.

Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogels zijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinken te bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel. 

Herkomst: waar leven zebravinken? 

Zebravinken zijn de enige soort van het geslacht Teaniopygia en behoren tot de Prachtvinken (Estrildidae), die weer een familie in de subgroep Zangvogels (Passeri) zijn. Zebravinken kunnen worden onderverdeeld in twee groepen: 

Classificatie  Wetenschappelijke naam  Herkomst 
Australische Zebravink  Taeniopygia guttata castanotis  Australië en de kleine Soenda-eilanden 
Timor-zebravink  Taeniopygia guttata guttata  Timor, Zuidoost-Azië 

De Australische Zebravink (Teaniopygia guttata castanotis) is de oorspronkelijk wilde vorm van de hedendaagse siervogel. Zebravinken komen in Australië bijna overal voor, behalve in de vochtig-tropische bossen in het Noordoosten en een aantal kustregio’s. Ze komen ook voor op de kleine Soenda-eilanden. Het is niet duidelijk wanneer en hoe de Zebravinken (Teaniopygia guttata castanotis) als huisvogel naar Europa zijn gekomen. We weten echter wel dat ze al in het begin van de twintigste eeuw al een van meest gehouden siervogelsoorten waren. 

Uiterlijk: hoe zien Zebravinken eruit? 

De Zebravink is een kleine, compacte siervogel. Hij wordt ongeveer 12 centimeter lang en weegt 12 tot 14 gram. De ogen bevinden zich aan de zijkant van de kop. De vogeltjes kunnen tot 120 beelden per seconde verwerken. Daardoor hebben ze hun vijanden altijd in de gaten. De kleine, fel oranjerode snavel is perfect voor het oppakken en eten van zaadjes. 

Dankzij hun korte en hoekige vleugels zijn ze bovendien snel en flexibel, wat van groot belang is om in het wild te kunnen te overleven. De bovenste staartveren zijn zwart met grote witte vlekken. Ze lopen bijna tot het einde van de donkergrijze staartveren. De buikveren zijn wit. Voor de mannetjes is de oranjerode wangvlek typerend, net als het zwarte zebrapatroon op de borst, waaraan de vogels naam danken. Daarnaast hebben beide geslachten een zwarte traanstreep onder de ogen. 

Hoe kun je het mannetje en vrouwtje van elkaar onderscheiden? 

Volwassen mannetjes en vrouwtjes van de gekleurde Zebravink kun je eenvoudig van elkaar onderscheiden. De veren van het mannetje zijn feller gekleurd en de oranjerode wangvlek komt alleen bij het mannetje voor. Door de fok van deze geliefde vogel zijn er bovendien nog veel meer kleuren ontstaan: in totaal zijn er ruim 50 erkende kleuren. 

Jonge Zebravinken vertonen in het begin geen van de typische kenmerken. Hun verenkleed is grijswit en krijgt pas na de eerste rui kleur. De snavel van de jonge dieren is zwart en wordt binnen vier maanden langzaamaan rood. 

Gedrag: wat vinden zebravinken leuk? 

Zebravinken zijn net als parkieten en kanaries een van de meest populaire huisvogels. Geen wonder: het is namelijk een deugd voor het oog om naar de kleine siervogels te kijken. Ze halen acrobatische stunts in de lucht uit, springen op en neer of bouwen ijverig aan hun nest. Er is altijd wel wat te zien bij de bezige Zebravinken. 

Ze vergen weinig verzorging en zijn ook geschikt als huisdier voor kinderen. Deze vogeltjes worden echter niet vaak helemaal tam. De vinken vinden het van nature lastig om vertrouwen op te bouwen. 

Zebravinken houden van gezelligheid en voelen zich in een groep het meest op hun gemak. Haal dus het liefst een of meerdere paren in huis. Het sociale gedrag onder de paartjes is ook voor jou een lust voor het oog. Zebravinkpaartjes blijven meestal jarenlang samen en genieten van het gezelschap van soortgenoten. 

Wanneer zijn Zebravinken geslachtsrijp? 

Vanaf ongeveer drie maanden zijn de Zebravinken geslachtsrijp. Voor de eerste paring moeten ze echter minstens zes maanden oud zijn. Zebravinken planten zich graag voort. Als je eraan zit te denken om Zebravinken te kopen, kun je er dus al vanuit gaan dat er jongen komen. 

Wat hebben Zebravinken nodig om te broeden? 

Zebravinken bouwen een kogelvorming nest van diverse materialen. Daarin legt het vrouwtje vier tot zes eieren. Na ongeveer 12 dagen broeden komen de eieren uit. Nog eens 21 dagen later kunnen de kuikens vliegen en verlaten ze het nest. Zorg voor genoeg nestmateriaal of een nestkastje voor de vogels. 

Kun je Zebravinken met andere vogels houden? 

Ze kunnen goed met andere siervogels overweg. Vooral het samenleven met valkparkieten zorgt in de regel voor weinig problemen. Daarnaast kun je ze ook bij andere huisvogels zoals kanaries, grasparkieten of Japanse Meeuwen zetten. Zorg er echter wel voor dat de dieren in een grote volière leven. Anders kan het snel tot gevechten over nestmateriaal en territoria leiden. 

Zebravink

Houding en verzorging: wat hebben Zebravinken in een kooi of volière nodig? 

Bij een goede verzorging kunnen Zebravinken maximaal 10 jaar oud worden. Een soortspecifieke leefomgeving draagt veel bij aan hun welzijn. 

Wat voor kooi heeft een Zebravink nodig? 

Zebravinken voelen zich het best in een ruime kooi. Per paar mag de kooi niet kleiner dan 80 cm x 60 cm x 40 cm zijn. Als je een Zebravink dagelijks vrij rond wilt laten vliegen, kun je een compacte kooi met uitschuifbare bodem. Dit maakt het schoonmaken een stuk makkelijker. 

Zebravinken hebben een grote behoefte aan veiligheid. Let bij de aanschaf erop dat de kooi over een gesloten zijdeel van hout beschikt. Daardoor voelen de Zebravinken zich bijzonder veilig. Zet de kooi dus ook het liefst op een rustige plek. Als je een kleine groep wilt houden, heb je een grote volière nodig. 

Zebravinken kunnen prima overleven in ons klimaat. Je hebt dus geen extra warmtebronnen nodig. De vogels kunnen in een volière in de buitenlucht leven van april tot oktober. Haal ze bij nat en koud weer naar binnen. Temperaturen tot 15°C zijn onschadelijk voor Zebravinken. 

De uit Australië afkomstige vogeltjes zijn ware zonaanbidders: ze zijn er gek op als de zond 12 tot 14 uur schijnt. In de wintermaanden raden we daarom aan kunstmatige verlichting te gebruiken waardoor de Zebravink zijn dagelijks ritme kan behouden. Het licht mag voor de Zebravink bovendien niet flikkeren en moet aangepast zijn aan vogels. Let er bovendien op dat je dimbare lampen koopt. Een plotselinge overschakeling van dag op nacht kan stress veroorzaken. 

Hoe richt ik de kooi het beste in? 

Laten we beginnen bij de basis. Iedere kooi moet voorzien zijn van een waterbak en een voerbak. Om hygiënische redenen zijn bakken van aardewerk of metaal beter dan die van kunststof. Geef een Zebravink een mineraalblok, bijvoorbeeld van kalksteen, als een extra bron van mineralen. 

Een schaaltje met vogelzand is bovendien belangrijk voor de spijsvertering van de Zebravink. De actieve vogels zijn ook zeer blij met een mogelijkheid om te kunnen badderen. 

Zebravinken hebben altijd een stimulans om te bewegen nodig. Ze gaan graag op ontdekkingstocht, springen van tak naar tak en houden van afwisseling. Breng daarom veel takken aan en verander de positie van tijd tot tijd. Daar zijn de vinken gek op. Ook schommels en ringen zijn geliefd. 

Om hun nesteldrang te kunnen beantwoorden, kun je de dieren verblijden met een reeks bouwmateriaal. Denk dan aan stro of bast die je aan het rooster van de kooi kunt bevestigen. Ook met stroken papier, korte draden wol of nestmateriaal kunnen de vogeltjes zich uitleven. 

Zebravinken hebben geluid nodig. Stilte zorgt voor veel stress bij deze prooidieren. Het gekwetter van soortgenoten, maar ook kleine belletjes, zorgt voor het nodige achtergrondgeluid. Zet zachtjes muziek op als je niet thuis bent. Daar worden ze rustig van. 

‘s Nachts zoeken de kleine siervogels samen met hun partners beschutting in hun slaapnest. In de vakhandel vind je een groot assortiment aan nesten. 

Hoe vaak moet ik de vogelkooi schoonmaken? 

Voor de gezondheid van de vogels is hygiëne natuurlijk een absolute must. Maak daarom dagelijks de water-, voer-, zandbak en het vogelbad schoon. De kooi moet iedere week van binnen en buiten worden schoongemaakt. Iedere maand moet alles grondig worden schoongemaakt. 

Vrij vliegen: hoe vaak moet ik Zebravinken laten vliegen? 

Als het mogelijk is moet je je Zebravink minstens een keer per dag vrij laten rondvliegen. Het vrije vliegen is een absoluut hoogtepunt voor de acrobatische vogeltjes. Let erop dat je alle risico’s minimaliseert: ramen, deuren of zelfs kaarsen kunnen gevaarlijk zijn voor Zebravinken. 

Verzorging voor Zebravinken in één oogopslag

Hieronder hebben we een kort overzicht samengesteld van de belangrijkste voorwaarden. 

  • Kooigrootte: per paar 80 cm x 60 cm x 40 cm
  • Buitenvolière: temperaturen tot 15°C 
  • Plaats: beschermd en licht 
  • Beste aantal lichturen: 12-14 uur (in de winter extra lichtbron nodig) 
  • Takken, schommels en ringen voor activiteiten 
  • Bouwmaterialen voor de nesteldrang 
  • Afgeschermde slaapnesten 
  • Dagelijkse reiniging van drink- en voerbakken en vogelbad 
  • Dagelijkse vrij laten vliegen 

Nestmateriaal

Zebravinken zijn goed in het bouwen van een nest en zijn zeer gedreven om een nest te bouwen. Ze moeten hun drang om een nest te bouwen kunnen uitleven. Stel dus genoeg nestmateriaal beschikbaar voor deze kleine architect, zodat ze hun broedplaats kunnen installeren. De vogels kunnen kokosvezels, sisalvezels of zogenaamd scharpie (geplukt linnen) goed transporteren en verwerken. Als ze niet genoeg nestmateriaal hebben, kunnen er problemen ontstaan. De dieren trekken dan hun eigen veren uit. Leg dus liever wat meer nestmateriaal in de kooi, zodat het nest perfect gebouwd kan worden.

Voeding: wat eten Zebravinken? 

Behalve de gangbare zaden en pitjes van verschillende granen en grassen eten de vogels dagelijks ook graag vers groenvoer zoals peterselie of paardenbloem, groente en fruit. Geef jouw Zebravink bovendien regelmatig kiemzaden. 

We hopen dat je nu meer weet over deze schattige huisvogels. Als je erover na zit te denken een paar Zebravinken te kopen, dan wensen we je veel plezier met je nieuwe gevederde vriendjes! 

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Zebravink

Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogels zijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinken te bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel. 
3 min

Grasparkieten – nakomelingen gewenst?

Grasparkieten behoren tot de meest geliefde huisdieren. Hoe mooi zou het zijn als er dan ook nog nakomelingen komen. Bij de familieplanning van deze vogels zijn er een paar aandachtspunten, waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles over: grasparkieten nakomelingen.
2 min

Rui bij vogels: hoe kan ik mijn vogel helpen?

Als mensen overstappen van winter- op zomerkleding begint ook de rui bij onze gevederde vrienden. Helaas gaat dat bij hen niet zo gemakkelijk als een ander setje kleding aandoen. Daarom hebben de vogels tijdens het ruien ondersteuning nodig. Lees hier hoe jij jouw vogel kan helpen als hij in de rui is!