10 dingen die je moet weten voordat je een hond neemt

hond adopteren

Een hond brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee.

Als je verliefd wordt op een puppy of een hond uit een dierenasiel, krijgt de toekomst spontaan een rooskleurig beeld. Het is duidelijk dat een huisdier veel vreugde brengt. Toch moet je ook weten wat de lastige uitdagingen van een huisdier zijn voordat je besluit een hond te adopteren.

Een hond adopteren is permanent

Helaas kun je het aan de volle dierenasielen zien. Hondenbaasjes hebben vaak niet genoeg nagedacht voordat ze een hond in huis halen. De adoptie van een hond komt namelijk neer op tientallen jaren verantwoordelijkheid. Grote honden kunnen twaalf jaar of ouder worden. Kleine rassen leven zelfs langer. Overweeg of je de kosten en de tijd kunt opbrengen voor deze lange periode. Natuurlijk is er niets zekers in het leven. Er kunnen altijd onvoorziene gebeurtenissen optreden, zoals een scheiding of een ziekte, waardoor je je hond moet opgeven. Maar wat je kunt voorspellen, moet je van tevoren incalculeren.

Een kwestie van geld

“Dat beetje hondenvoer kan toch niet zo duur zijn”, denken sommige hondenliefhebbers misschien voordat ze een puppy nemen. Het is echter verstandig om de kosten te berekenen voordat je een hond uitkiest. Hieronder vallen niet alleen de kosten voor een basisuitrusting en de aanschafprijs. Wie serieus koopt, bij de dierenbescherming of een fokker, moet op minstens een paar honderd euro’s rekenen. Een hoogwaardig, eiwitrijk hondenvoer voor een grote hond kan maandelijks een flinke som geld kosten. Bekijk van tevoren het voedingsadvies van de fabrikant en bereken de kosten.

Bezoeken aan de dierenarts, hondenbelasting en een aansprakelijkheidsverzekering voor honden horen er ook bij. In het begin wordt aanbevolen naar een puppyspeeluur en hondenschool te gaan, wat ook weer honderden euro’s kan kosten. Maar je moet ook zeker financiële reserves hebben voor het geval je hond ziek wordt. Kosten voor de dierenarts kunnen redelijk duur zijn, zowel bij chronische als bij acute ziektes. Een huisdier hebben kost dan niet zo veel, maar de verantwoordelijke verzorging wel.

Huren en buren

Als je huurt, heb je de schriftelijke toestemming van je verhuurder nodig voordat een hond bij je mag intrekken. Is dit niet het geval, dan kan de huisbaas erop staan dat de hond weer uit huis gaat. Wanneer je je hier niet aan houdt, kan de huurovereenkomst worden beëindigd. Veel contracten bevatten de voorwaarde dat de hond andere bewoners niet mag lastigvallen. Let er ook op dat je hond niet op het woonerf plast. Houd hem in gemeenschappelijke trappen altijd aan een korte lijn en zorg ervoor dat hij niet gaat keffen. Zo voorkom je mogelijke bronnen van conflicten. Ook voor baasjes is het belangrijk om te accepteren dat niet iedere buur een hondenfan is. Houd dit in je achterhoofd, zodat jij en je buren zich prettig kunnen blijven voelen.

hond adopteren

Niet iedere hond is geschikt voor iedere hondenvriend

Eerst moet je weten welk ras of type hond bij jou en je leefomstandigheden past. Een Bordercollie is een mooi ras. Als je echter geen schapenkudde of niet veel tijd om gezamenlijke activiteiten te ondernemen hebt, moet je er geen nemen. Maar het kan ook omgekeerd. Als je graag lange wandelingen wilt maken, moet je geen Mopshond in huis halen. Veel hondenrassen vergen veel verzorging van de vacht, zoals bijvoorbeeld de Old English Sheepdog. Jachthonden zoals een Münsterländer of een Weimaraner voelen zich het best in gezelschap van jagers. Een leven als enkel gezinshond is nauwelijks mogelijk. Sommige hondenrassen zijn beter geschikt voor beginners dan andere. Informeer jezelf goed en onderschat de bewegingsdrang en de behoefte aan activiteit van werkhonden niet.

Hond adopteren: zaak van hygiëne

Een donzige puppy is ongetwijfeld schattig, maar veel hondenbezitters zijn verbaasd hoe harig honden kunnen zijn. De fijne hondenharen blijven op de kleding, de bank en het tapijt zitten. Haal goede vachtborstels en een stofzuiger in huis die speciaal voor dierenhaar zijn gemaakt. Borstel je hond tijdens de rui elke dag om het haar in je woning te verminderen. Je gaat echter nooit meer haarvrij zijn. Als je een Poedel of een andere hond hebt die nauwelijks haar verliest, heb je weliswaar nauwelijks haar in huis. Maar voor alle honden geldt hetzelfde: ze brengen meer vuil mee naar binnen. Wie een grote behoefte aan hygiëne heeft, moet ernstig overwegen of je hier langdurig mee uit de voeten kunt.

Vakantie wordt anders na adoptie

Een spontane weekendtrip naar Parijs of een tour van drie weken? Als je een hond hebt, zijn er meer dingen die je je moet bedenken voordat je een dergelijke reis onderneemt. Wie familieleden in de buurt heeft die de hond kennen en bij wie hij gemakkelijk kan logeren, heeft geluk. Maar vaak is een pension nodig. Enerzijds is dit niet goedkoop. Anderzijds worden veel hondenbezitters tijdens de vakantie gekweld door een slecht geweten als hun hond alleen in het pension blijft. Denk dus nog voordat je hond intrekt na over welke opties voor vakantieopvang voor jou geschikt zijn.

Tip: regel vóór een vakantie een proefverblijf in het desbetreffende pension. Meestal gelden hiervoor de gewone prijzen, toch zijn die voor veel bezitters een goed geweten tijdens de vakantie waard. Zo kun je testen of je hond zich goed voelt.

Sommige hondenbezitters willen hun hond ook meenemen op vakantie. Reizen met een camper of caravan is natuurlijk bijzonder geschikt. Maar in veel hotels zijn goed opgevoede honden ook welkom.

Alleen blijven

Honden zijn roedeldieren en daarom niet graag alleen. Een volwassen hond kan enige tijd alleen blijven als je hem er langzaam aan laat wennen. Maar hij mag niet langer dan vier tot vijf uur per dag aan zijn lot worden overgelaten. Studeer je of ben je op zoek bent naar werk? Dan moet je goed vooruitdenken wanneer je langer dan een halve dag weg bent. Een hondenpension of familieleden die je hond al kennen, kunnen een alternatief zijn. Er zijn slechts enkele werkgevers die honden op de werkplek toelaten.

hond adopteren

Kleine honden worden groot

Iedere hondenbaas moet weten dat een puppy op een gegeven moment een grotere hond wordt. Maar dat lijkt niet altijd zo. Sommige baasjes vinden het schattig als hun puppy naar ze opspringt bij thuiskomst. Binnen een paar maanden zal de hond van vier kilo namelijk vijf keer zoveel wegen. Ook dan zal hij vriendelijk naar mensen blijven springen, zelfs met modderige poten. Dat is minder prettig. Ook andere thema’s zoals in bed slapen, bedelen aan tafel, of blaffen moet je vanaf de puppyleeftijd consequent trainen. Het is belangrijk dat alle gezinsleden op één lijn zitten.

Naar buiten bij weer en wind!

Een wandeling in de zon is heerlijk! Maar je toekomstige huisdier houdt geen rekening met de weersomstandigheden. Als er een hond in het huishouden woont, ben je verplicht om elke dag meerdere wandelingen te maken. Bij wind of regen net als bij sneeuw en ijs. Sommige rassen vinden het bij slecht weer nauwelijks leuk om naar buiten te gaan. De meeste dringen er echter op aan een langere tocht te maken. Ook thuis is dat extra werk. Voordat je hond weer op de knusse bank mag, moet je hem drogen. En je moet hem ook ‘s ochtends in het weekend uitlaten. Je zult vaak vroeg je bed uit moeten om met je hond door weer en wind te lopen. Aan de andere kant kun je hierdoor ook veel mooie momenten in de natuur meemaken

Dagelijkse hondenpoep

Over buiten gesproken. Dit is de plaats waar je hond zijn behoefte zal doen. Als hij dit op paden of openbare grasbermen doet, ben je verplicht de uitwerpselen van je hond te verwijderen. Houd altijd een zakje bij de hand voor als je de openbare weg opgaat. Maar ook velden, weiden of bermen mogen geen anti-voetgangerszones worden. Vooral op velden kan hondenontlasting tot grote ergernis leiden. Denk bijvoorbeeld aan hooi voor paarden die dan weigeren te eten. Maak er een gewoonte van om de ontlasting van je hond overal op te rapen.

Het leven met een hond brengt heel wat inspanning met zich mee. Maar als je hier rekening mee houdt, geniet je van een prachtige tijd samen met je hond!

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.