Een hond adopteren: een fokker of het asiel?

Een hond adopteren: een fokker of het asiel?

Een hond adopteren: een fokker of het asiel?

Je houdt van honden – en je wilt graag een dierlijke metgezel? Prima! Je hebt je al uitvoerig verdiept in de vereisten van het houden van een hond in tijd en geld en je bent er nog steeds van overtuigd dat jij met jouw viervoeter een droomteam kunnen worden? Nog beter!

Wanneer je voldoet aan alle eisen voor een nieuwe, dierlijke huisgenoot, dan kun je op zoek gaan naar hem – maar dit is bij een groot aantal mogelijkheden niet gemakkelijk. Wellicht heb je een ‘droomras’ – in dit geval is het zinvol om geschikte rasverenigingen te contacteren, om met andere diereneigenaren te praten en je in te lezen over welke bijzondere aspecten het ras bezit. Zo moet je voorafgaand aan het contact met de fokkers informeren over mogelijke gezondheidsproblemen die ‘typisch’ voor het ras kunnen zijn. Of wil je anders een een hond adopteren uit het asiel en sta je open voor een kleurrijke selectie – is de sympathie het belangrijkste? Wij geven je enkele tips om jouw droomhond te vinden.

Pup of senior?

De komst van een volwassen hond kan veel voordelen hebben tegenover een pup, omdat puppytraining zeer tijdrovend is. Echter, een volwassen hond kan ook een ‘verrassingspakket’ blijken te zijn, vooral als er niet veel bekend is over zijn verleden. De correctie van een gebrek aan socialisatie en basisopveoding vergt veel know-how. Hier is zeker niet elke hondeneigenaar voor geschikt, maar het werken met een viervoeter met een moeilijk verleden kan een zeer lonende en bevredigende taak voor de ervaren hondenhouder zijn. Volwassen honden zijn in grote aantalen te vinden in grote aantallen in dierenasielen en bij dierenwelzijn organisaties, alsmede bij fokkers die soms oude dieren helpen in de bemiddeling of een voormalig protegé helpen op zoek naar een nieuw huis. In dierenasielen wachten meestal oudere honden erg lang voor een nieuw thuis, omdat ze makkelijk over het hoofd worden gezien door veel bezoekers – het loont de moeite om ze te leren kennen! Wanneer je een oudere rashond zoekt, raadpleeg dan bijvoorbeeld een soortgelijke rasvereniging of dierenwelzijnorganisaties voor bepaalde groepen honden. Puppies van bepaalde rassen vindt je natuurlijk voornamelijk bij fokkers, maar ook bij dierenwelzijnorganisaties, met name in internationale operaties, worden raspuppies hier vaak bemiddeld. Het kan een voordeel zijn dat deze honden erg open staan voor nieuwe ervaringen en invloeden ondanks de moeilijke herkomst, maar de puppytraining blijft in elk geval een uitdagende taak, ongeacht of de kleine honden van een fokker of van een dierenwelzijnorganisatie komt.

Een hond van een fokker

Wanneer je jouw hart hebt verloren aan een bepaald ras begint de zoektoch naar een gerenommeerde fokker, die is aangelosten bij een rasvereniging. Een hond met een stamboon staat niet slechts voor raszuiverheid op basis van een transparante lijn van voorouders, maar ook voor de selectie op basis van het type ras, karakterologische-, en niet in de laatste plaats, gezondheidscriteria. Fokkers vervullen op basis van hun verenigingslidmaatschap bepaalde eisen en controles en dragen met hun know-how bij aan de volledige en gezonde ontwikkeling van het respectievelijke rastype.

Bij een gerenommeerde fokker kun je in hun huis de pups en hun ouders leren kennen vanaf een leeftijd van ongeveer 4-5 weken. De fokker zal graag al je vragen over zijn nest beantwoorden en zal je ook aan de tand voelen om te onderzoeken of je zijn pups een goed thuis kunt bieden. Hij kent het karakter van de pups en kan beoordelen welke pup goed bij jou zal passen. De pups moeten worden geïntegreerd in het dagelijkse leven voor een optimale socialisatie, speelmogelijkheden hebben en natuurlijk een vrolijke, betrouwbare en stabiele indruk op je maken. Ook de ouders zijn evenwichtig. Een goede fokker is na de verkoop van zijn pup nog steeds graag contactpersoon voor je  vragen over het ras of de bijzondere ontwikkeling van jouw nieuwe familielid.

Bij de overhandiging van de pup zal je vanzelfsprekend een stamboombewijs, vaccinatiebewijzen en over het algemeen ook een klein aanbod gebruikelijk voer. Natuurlijk heeft zo’n hond zijn prijs- en die is vaak fors. Maar vergeet niet dat je daarmee ook voor de solide achtergrond van je nieuwe familielid betaald, waaronder chippen, veterinaire onderzoeken, ontwormen en vaccinaties, preventieve gezondheidszorg van de ouders, discipline inspectie en eventueel een dekprijs vallen. De fokker zal ook betalen voor tentoonstellingen, het lidmaatschap van de rasvereniging, de inschrijving van de welpen en de kattenbak. Over het algemeen is een serieus nest eerder een geliefd ‘verlies’, omdat het voor competente rasvrienden meer gaat om het realiseren van een fokdoel en gezonde nakomelingen dan dat het om grote winst gaat.

Een hond adopteren uit het dierenasiel

Wil je een jonge of oudere hond uit het asiel een thuis geven? Een goed idee, want in veel asielen wachten tientallen viervoetige vrienden op een nieuw thuis. Er zijn verschillende manieren om een geschikte hond uit een dierenasiel te vinden: het plaatselijke dierenasiel, een speciale organisatie die gespecialiseerd is in de plaatsing van bepaalde rassen en dierenwelzijnsorganisaties die ‘hun’ dieren vooral via internet bemiddelen – vaak ook uit het buitenalnd, waar het leven voor de dieren bijzonder moeilijk is of waar ze zelfs na een bepaalde wachttijd gedood worden.

Het plaatselijke dierenasiel heeft natuurlijk het voordeel dat je hier ongecompliceerd een bezoek aan kunt brengen. Laat jezelf op voorhand informeren over het huidige hondenbestand op de site van het asiel en noteer eventuele vragen. Sommige dierenasielen bieden – maar vaak pas na training – ook wandelingen met de bewoners aan, zodat je jouw gewenste hond kunt leren kennen. Dit is ook een goede gelegenheid voor toekomstige hondenbezitters om ervaring op te doen.

Bij het zoeken naar viervoeters op het internet is er vaak niet de mogelijkheid tot een eerdere kennismaking, zeker niet bij dieren uit het buitenland. Zorg ervoor dat de organisatie een dialoog aangaat met je en een hond vindt die goed bij jouw omstandigheden past. Niet iedere voormalige straathond is geschikt voor het leven in een tweekamer appartement. Op de gezondheidszorg en de benodigde onderzoeken moet bij een bemiddeling vanuit het buitenlad speciale nadruk gelegd worden.

Voor een dierenbeschermings-dier betaal je in de regel een kleine vergoeding, wat een deel van de kosten van de organisatie dekt. Je ontvangt bij de overhandiging ook een schriftelijke overeenkomst.

Geen enkel dier van puppyhandelaren

Beagles voor een spotprijs, herdershonden uit ‘willekeurige nestjes’ – maak alstublieft een grote boog om zo’n soort aanbiedingen! Wanneer je een rashond zoekt, richt je dan tot een competente fokker die waarde hecht aan de gezonheid, het type en de socialisering van de hond. Dit alles zul je niet vinden bij een ‘honden-vermeerderaar’, omdat deze vooral zijn portomonnee leidend vindt. Voor het vermeende ‘koopje’ betalen jij en het dier meestal de kosten – met geld en gezondheid. Koop hierbij niet uit medelijden, omdat het aanbod de vraag regelt. Ook toevals-nesten verhullen deze gevaren en is geen gewijs van een verantwoorde omgang van dieren – helemaal omdat dierenasielen vol zitten met honden zonder thuis. Zoek je een bastaard, neem dan contact op met de dierenbescherming, waar veel honden wachten op een nieuwe familie en waar de gezondheid van alle dieren grondig onderzocht is.

Veel plezier met je nieuwe familielid!

Voorpret behoort tot de grootste genoegens en de juiset voorbereiding op de komst van jouw nieuwe huisgenoot zorgt voor een goede gemeenschappelijke start. In aanvulling op de basis benodigdheden moet je vooraf hoogwaardige voeding met veel vlees bestellen en jezelf met naslagwerk en met behulp van het internet inlezen. Zorg er, met name bij de komst van een welp, ervoor dat je jouw appartement beveiligd: verwijder giftige planten en plaats waardevolle en scherpe voorwerpen buiten het bereik van de hond. Beveilig ook stekkerdozen en kabels – puppies bijten graag op alles. En neem in de eerste paar dagen heel wat tijd om je nieuwe aanwinst goed welkom te heten!

Heb je alles georganiseerd? Dan wensen wij je veel plezier met jouw nieuwe dierlijke medebewoner!

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.