„Help, mijn hond maakt alles kapot!“

Help mijn hond maakt alles kapot

Help mijn hond maakt alles kapot

Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?

De hondenbezitter schrikt zich de eerste keer kapot als hij thuis komt en de woonkamer er als een slagveld uitziet. Als de woede weer gezakt is en de kamer weer opgeruimd is, komen er vragen: Was dit eenmalig? Wat doe ik als zoiets nog een keer gebeurt? Na een dergelijke gebeurtenis zul je niet met een gerust hart de deur uit gaan. Als jouw hond waardevolle spullen kapot bijt of naar de dierenarts moet, omdat hij iets hards heeft ingeslikt, weten alle hondenbezitters dat ze moeten ingrijpen. Maar wat kun je er tegen doen?

Mijn hond maakt alles kapot, eerste-hulp-maatregelen

Stel je eens voor dat je na een vermoeiende afspraak naar huis komt, je de voordeur open doet en ziet hoe het toiletpapier in de gang rondslingert, de lievelingsstoel kapot is gebeten en de inhoud van de afvalbak op de dure vloerbedekking ligt. Het is niet makkelijk om dan rustig te blijven en niet uit je slof te schieten. Dat is erg begrijpelijk. Maar je zult al snel merken dat het geen zin heeft om tegen de hond te schreeuwen of zelf nog een vaas tegen de muur te gooien. Dat is geen oplossing en daarmee maak je de situatie alleen maar erger.

Het is misschien niet makkelijk en klinkt een beetje flauw, maar toch: sluit de ogen, tel tot tien en adem diep in en uit. Je zult merken dat je rustiger wordt en dat je je woede beter onder controle hebt. Het is beter om eerst met de hond te gaan wandelen voordat je aan het werk gaat en het afval opruimt, de vloerbedekking schoonmaakt en het toiletpapier weer oprolt. Door de wandeling ontspan je . Ook de hond, die misschien een beetje doorgedraait is, zal zich ontspannen. In de frisse lucht kun je je mentaal voorbereiden op de chaos. Je kunt er rustig over nadenken welke stappen je het beste kunt ondernemen om de situatie te verbeteren.

Kan ik mijn woning „hond-veilig“ maken?

Je kunt proberen om de woning „hond-veilig“ te maken door alle waardevolle of gevaarlijke spullen op te ruimen of in te smeren met viessmakende vloeistoffen waardoor je hond er niet meer op wil kauwen. Maar deze maatregelen zullen maar een tijdje helpen. Ook zogenaamde „anonieme straffen“ die op forums als oplossing worden aangedragen, maken de situatie alleen maar erger. Bovendien werkt het maar een tijdje. Maak dus geen gebruik van „sproei-apparatuur“ die de hond in het gezicht sproeien zodra hij in de buurt komt van een voorwerp. Maak ook geen gebruik van blikjes die op de grond vallen en de hond laten schrikken zodra hij aan een object komt.

Desalniettemin is het beter als je waardevolle spullen die makkelijk kapot kunnen gaan niet laat rondslingeren als je de woning voor de eerste keer verlaat. Ruim je schoenen op, laat geen vieze was rondslingeren en werk de telefoonkabels weg achter de kast. Zo kun je de schade beperken die jouw hond tijdens je afwezigheid zou kunnen aanrichten.

Onderzoek de oorzaken

Het probleem met deze „eerste-hulp-maatregelen“ is dat je daarmee alleen de symptomen bestrijdt, maar niet de oorzaken van het gedrag achterhaald. Een permanente oplossing kan men alleen vinden als men doelgericht naar de oorzaken zoekt. Het staat vast dat een hond niet alles kapot maakt omdat hij daar plezier aan beleefd. Hij doet het ook niet om je te plagen. Achter dit wangedrag gaan psychische of lichamelijke problemen schuil die je hond zwaar belasten.

Wanneer maakt mijn hond alles kapot?

Je moet zich ten eerste afvragen in welke situaties de hond alles kapot maakt. Wanneer heeft hij de drang om dingen te vernielen? Alleen als je afwezig bent? Begint hij alles kapot te maken zodra je het huis verlaat of pas als je al langer van huis bent? Om daarachter te komen kun je bijvoorbeeld een kleine camera die de hond tijdens je afwezigheid filmt in de woonkamer ophangen.

Vernielen uit verveling of door een te kort aan beweging

Als jouw hond pas na een tijdje alles begint te vernielen, doet hij dat waarschijnlijk puur uit verveling. Verveling is de belangrijkste oorzaak bij honden die alles vernielen. Honden die niet genoeg worden uitgedaagd, die te weinig beweging hebben of te weinig te doen hebben, hebben de neiging om zelf „taken“ te zoeken. Ze proberen hun nieuwsgierigheid te stillen door kabels uit te trekken, de vuilnis te onderzoeken of kussens kapot te bijten. Zo kunnen ze hun energie kwijt.

Zorg voor lichamelijke en geestelijke uitdagingen

Of het nou gaat om een herdershond of een klein schoothondje, elke hond heeft graag beweging en wil geestelijk uitgedaagd worden. In hoeverre de hond graag bezig is, hangt van het ras, de leeftijd en het geslacht af. Maar geen enkele hond is ervoor gemaakt om de hele dag thuis te liggen en op zijn baasje te wachten. Als je erachter bent gekomen dat jouw viervoeter uit verveling voorwerpen kapot bijt, moet je ervoor zorgen dat jouw hond meer te doen heeft. De hond heeft meer afwisseling nodig in het alledaagse leven. Een kort blokje om is zeker niet genoeg. Maak samen met de hond uitstapjes in de natuur, laat hem langs de fiets meelopen, ga met hem joggen of laat hem zwemmen in een meer. Jij kent jouw hond het beste en zult weten waar hij het meeste plezier aan beleeft.

Hondensport voor viervoeters die zich vervelen

Naast lichamelijke beweging hebben honden ook een geestelijke uitdaging nodig. Intelligentiespeelgoed, zoekspelletjes, apporteren of het aanleren van kleine kunstjes zijn goede manieren om je hond uit te dagen. Hierdoor raakt hij ook zijn energie kwijt. Het is bovendien ook raadzaam om een hondenschool te bezoeken.

Meldt jouw hond aan voor een geschikte hondensport en bezoek regelmatig de hondenschool. Behendigheid, gehoorzaamheid, dogdancing en het opsporen van mensen – er zijn diverse mogelijkheden zodat er voor elke viervoeter wel een geschikte sport tussen zit. Sommige honden die oorspronkelijk als werkhond werden gefokt, zijn geschikt voor een opleiding tot diensthond of reddingshond.

Wat je verder nog kunt doen

Honden die lichamelijk en geestelijk worden uitgedaagd, zijn thuis veel rustiger en evenwichtiger. Zelfs actieve energiebundels genieten na inspanning van een klein dutje in hun mand of op de bank. Ga lang wandelen met jouw hond voordat je het huis voor langere tijd moet verlaten. Dan is hij al moe en weet hij rust en stilte in huis te waarderen. Als je langer weg bent en je je zorgen maakt, kun je jouw hond iets geven waarmee hij zich bezig kan houden als je weg bent. Hij zal dan de meubels met rust laten. Een kist met hondenspeelgoed, een oude deken of een voerbal wekken het interesse van de hond, waardoor hij afleiding heeft en niet alles zal vernielen.

Vernielen door stress en verlatingsangst

Naast verveling zijn er ook andere oorzaken zoals stress en angst. Als uit de test met de camera is gebleken dat de hond meteen alles begint te slopen als je het huis uit gaat, zou het zo kunnen zijn dat de hond verlatingsangst heeft. De honden worden al onrustig voordat je het huis verlaat. Honden die last hebben van deze angst blaffen, janken en lopen onrustig heen en weer. Soms urineren ze zelfs als ze merken dat hun baasje het huis zonder hen gaat verlaten.

Vraag om professionele hulp

Het vernielen uit verveling kun je zelf oplossen, maar bij honden die verlatingsangst hebben, heb je professionele hulp nodig. Als je het vermoeden heeft dat stress en angst de oorzaak zijn van het vernielen, moet je direct naar de dierenarts, een honden-trainer of dieren-psycholoog gaan. Door hun vakkennis en hun ervaring kunnen ze het gedrag van het dier beter inschatten en een geschikte professionele training voor jou en je viervoeter aanraden. Het zal zeker een tijdje duren voordat de hond zijn angsten heeft overwonnen en je hem weer voor langere tijd alleen kunt laten zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Je moet geduld hebben en niet te hard van stapel willen lopen. De experts zullen je tips geven hoe je door deze lange behandelingsfase komt en hoe je er sterker uit kunt komen.

Andere oorzaken

Soms is het maar een tijdje zo dat je hond alles vernielt en gaat deze fase vanzelf over. Als jonge honden bijvoorbeeld hun tanden wisselen – wat tussen de derde en zevende maand gebeurt – hebben ze de neiging om op alles te kauwen wat ze maar kunnen vinden. Net als kleine kinderen die alles in hun mond steken, onderzoeken sommige puppy’s op deze manier de wereld. Stoelpoten, kussens, vloerbedekking – niets is veilig. Deze fase gaat vanzelf weer over. Maar toch kun je beter zo vroeg mogelijk grenzen stellen. Met liefdevolle consequentie kunnen zelfs puppy’s al leren wat er van hun verwacht wordt en welke dingen voor hun taboe zijn.

Grenzen testen in de puberteit

Een liefdevolle en consequente opvoeding is ook nodig als jouw hond tijdens de puberteit alles kapot maakt. Net als mensen komen honden in de puberteit. Afhankelijk van het ras worden ze na 6 maanden of als ze een jaar oud zijn geslachtsrijp. In deze tijd van hormonale overvloed en het genereren van nieuwe neuronen zijn de honden tegendraads. Terwijl sommige honden alleen een beetje eigenwijs zijn en commando’s negeren, testen andere puberende honden de grenzen uit. Om een antwoord te krijgen op de vraag: „Hoe ver kan ik gaan voordat mijn baasje woedend wordt?“ slopen sommige honden de bank, de schoenen of de hele kledingkast.

Blijf consequent

Het is belangrijk dat je consequent blijft en de hond laat zien dat een dergelijk gedrag niet getolereerd wordt. Handhaaf je commando’s en beloon de hond met een snoepje als het hem lukt zich in te houden. Zo zal jouw dier leren dat zijn rebelse gedrag hem niet veel oplevert en dat hij zijn doel bereikt door gehoorzaam te zijn. Als de hond een erg hardnekkig geval blijkt te zijn en hij niet gevoelig is voor positieve versterking, kun je het beste tijdig hulp inschakelen. Angststoornissen en agressieve neigingen beginnen vaak in de puberteit. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans is dat jouw hond een gezonde psychologische ontwikkeling doormaakt.

Wat als geen van de oorzaken van toepassing zijn?

Er zijn daadwerkelijk honden die op alles kauwen en op wie geen van de bovengenoemde oorzaken van toepassing zijn. Het zal in dit land niet vaak voorkomen, maar sommige honden hebben gewoon honger als ze een deken, schoen of kussen kapot maken. Niks is veilig voor honden die een streng dieet volgen: ze doorzoeken keukenkastjes en de afvalbak omdat ze honger hebben en kauwen op objecten omdat ze ergens op willen kauwen. Het is dan ook niet aan te raden om de hond een “zero dieet” te laten volgen omdat er kilo’s afmoeten. Dat werk net als bij mensen niet. Honden met overgewicht hebben calorie-arm voer nodig, maar wel met alle belangrijke voedingsstoffen die de hond nodig heeft voor zijn gezondheid.

Wees eerlijk

Het is belangrijk dat je – ongeacht de reden –  eerlijk bent tegenover jezelf als je opzoek bent naar oorzaken en oplossingen. De meeste hondenbezitters willen het beste voor hun hond, maar we zijn niet perfect. Het kan voorkomen dat we de hond niet helemaal goed houden door tijdgebrek, onwetendheid of omdat we te veel hooi op onze vork nemen. Het is belangrijk dat je het gedrag herkent en er ook iets aan doet. Het is nooit te laat honden (en eigenaren) aan hun verstand te brengen!

Wij wensen jou en jouw hond veel succes!

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
16 min

Basis van de puppy opvoeding

Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
10 min

„Help, mijn hond maakt alles kapot!“

Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?