{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/honden-opvoeden/puppys-alleen-laten","title":"Puppy's alleen laten","mag_id":332344,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":744,"sub_cat_name":"Puppy","cat_id":202}
Moet je je puppy een keertje alleen laten? Met een beetje oefening lukt het vast.
Honden zijn sociale dieren en houden van het gezelschap van hun roedel. Dat neemt niet weg dat elke hond in staat moet zijn om enkele uren alleen te zijn. Dit moeten ze als puppy al leren. Maar voordat je je puppy alleen laat, moet je hem eerst een tijdje trainen om succes te boeken. Hier lees je waar je op moet letten.
Als een puppy naar zijn nieuwe thuis verhuist, is hij meestal nooit alleen geweest. Zijn broertjes en zusjes hielden hem de eerste weken van zijn leven tenminste 24 uur per dag gezelschap. Het is dan ook niet verstandig om meteen na het verlaten van de nest met de training te beginnen. Je nieuwe huisgenoot moet eerst wennen aan een heleboel dingen. Als je hem alleen laat, zal dit alleen maar voor extra stress of verdriet zorgen.
Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende tijd te nemen om de band tussen jezelf en je hond op te bouwen. Dit is een essentiële voorwaarde om op een ontspannen manier alleen te kunnen blijven. Zodra je hond na een paar dagen gewend is aan zijn nieuwe omgeving, kun je voorzichtig van start gaan met korte oefeningen in het dagelijks leven.
Wacht echter niet te lang met de training. Als je er niet vroeg mee begint, is de kans groot dat je hond verlatingsangst ontwikkelt. Deze is bij volwassen honden aanzienlijk moeilijker te overwinnen.
Hoe verloopt de training?
Begin met kleine stapjes. Als je puppy net druk bezig is, bv. met een nieuw hondenspeeltje of een lekker kauwbot, verlaat dan de kamer gedurende een minuutje – niet langer, want je wilt niet dat hij je meteen gaat missen. Zo leert hij dat je weer terugkomt nadat je even weg bent geweest en dat een poosje alleen zijn volkomen normaal is.
In de volgende stap verhoog je de moeilijkheidsgraad een beetje. Dit doe je door de kamer kort te verlaten als je puppy niet afgeleid is. Houd ook hierbij de periode kort. Ga na maximaal twee minuten de kamer weer in. Gedraag je ontspannen om te tonen dat dit een alledaagse bezigheid is. Zo leert je hond dat het volstrekt normaal is dat je een tijdje weg bent.
Als je hond een beetje zeurt of jankt terwijl je weg bent, negeer je hem en verkort je de tijd dat je weg bent de volgende keer dat je oefent. Loof hem als hij zich rustig heeft gedragen.
Puppy’s alleen laten: Het huis verlaten
Als je de twee minuten voor deze oefening hebt gehaald, probeer dan het huis of de flat eens te verlaten voor zo’n drie minuten. Neem niet van tevoren afscheid, maar blijf jezelf eraan herinneren dat je iets aan het doen bent dat heel gewoon is. Als jij rust uitstraalt, wordt je hond ook niet nerveus.
Kort weggaan oefen je door meerdere keren en op verschillende manieren buiten te gaan en weer binnen te komen. Ga voor de verandering gewoon eens de deur uit – zonder jas en dergelijke. Een andere keer trek je van tevoren je buitenkledij aan. Alle ‘naar buiten gaan‘-varianten moeten volledig normaal worden voor de jonge hond.
Als je hond deze korte periode een aantal keren zonder problemen heeft doorlopen, verhoog dan langzaam de tijd dat je weg bent. Ga even naar de bakker of de brievenbus en maak je terugkeer onvoorspelbaar.
Soms kom je na tien minuten terug, dan weer na vijf, dan weer na een kwartiertje. Op deze manier raakt je hond gewend aan flexibele tijdsperiodes en staat hij niet te wachten tot je na X minuten weer binnenkomt. Blijf tijdens deze trainingsfase niet plots een paar uur lang weg, maar verhoog de intervallen langzaam.
Afleiding door speelgoed
Om het voor je puppy makkelijker te maken om alleen te blijven, kun je hem een beetje afleiden. Geef hem rustig een bezigheid in de vorm van speelgoed dat geschikt is voor puppy’s.
In deze fase is het ook raadzaam om minstens een paar minuten binnen het bereik van je woning te blijven. Zo kun je horen of je puppy al dan niet jankt of zeurt. Het is echter nooit de bedoeling dat je gaat ‘antwoorden’ als je buiten staat. Dit zal het ongewenste gedrag alleen maar versterken. Als deze oefening probleemloos verloopt, kun je de tijden steeds wat langer maken.
Opmerking: een puppy tot de leeftijd van vier maanden mag nooit langer dan in totaal twee uur alleen worden gelaten.
Vraag je je wel eens af wat je hond doet als je weg bent? Dierencamera’s geven je een inkijkje in de wereld van je puppy!
Hindernissen bij het alleen blijven
Als je puppy ondanks je geduldige training niet rustig blijft als je het huis of zelfs maar de kamer verlaat, kan dit verschillende oorzaken hebben.
Aan de ene kant heb je de periode van je afwezigheid misschien te snel verlengd. Verklein daarom eerst de intervallen nog een keer. Houd, net als in het begin, de oefeningen erg kort totdat je puppy zich zeker voelt. Pas daarna verleng je de tijden weer beetje bij beetje.
Aan de andere kant kan de vertrouwensband tussen de hond en het baasje nog te wankel zijn. In dit geval wordt eerst een uitgebreide hechtingstraining aanbevolen.
Puppy’s alleen laten: Tips en trucs
Hoewel je beslist van iedere minuut met je puppy geniet, zullen er situaties zijn waarin je de puppy alleen moet laten. Denk maar aan een uitstapje naar de kerstmarkt of een bezoek aan de bioscoop.
Daarom is het zo belangrijk om al vroeg te beginnen met trainen. Alleen op deze manier kun je je puppy met een gerust hart alleen laten.
Denk altijd aan het volgende: oefening baart kunst! Pak elke trainingsstap rustig aan en denk altijd positief. Als jij rust uitstraalt, geef je dit ook door aan je hond.
Tot slot hebben we nog meer tips en adviezen voor je op een rijtje gezet:
Puppy’s tot de leeftijd van vier maanden mogen nooit langer dan twee uur alleen blijven.
Een storm, een dichtslaande deur of donderwolken: als je hond tijdens je afwezigheid bang wordt, kan dit leiden tot een stap achteruit in de training. Oefen niet als het buiten onweert.
Alleen blijven kan ook problematisch zijn als de hiërarchie onduidelijk is. Als je hond zichzelf als leider van de roedel ziet, wil hij natuurlijk met je mee.
Voordat je je puppy alleen laat, moet hij zich even heerlijk kunnen uitleven tijdens een wandeling. Alleen een hond die voldoende beweging heeft gehad, kan prima alleen blijven.
Voorstelde producten van de redactie van zooplus.
De producten in deze box zijn voorstellen van de redactie. Accessoires in de zooplus online dierenwinkel zijn geen reclame van de genoemde merken.
Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?