Hond alleen laten: training bij verlatingsangst

Hond alleen

De meeste honden houden er niet van om alleen te zijn. Toch is het belangrijk dat je hond leert om ook te ontspannen als je weg bent.

Honden zijn roedeldieren en alleen zijn is onnatuurlijk voor ze. Maar geen zorgen: honden kunnen leren om alleen te blijven. Hoe dat gaat en wat het beste moment is om ‘alleen zijn’ te trainen, leggen we hieronder uit.

Even boodschappen doen, een bezoek aan de dokter of naar een vriend met een allergie voor honden: er zijn situaties waarin je je hond niet mee kunt nemen, ongeacht hoe goed hij opgevoed is. Daarom is het belangrijk om je hond te leren om alleen te zijn.

Waarom zijn honden bang om alleen te zijn?

Honden stammen van de wolf af en wolven leven in een roedel. Ze werken samen bij de jacht en het grootbrengen van puppy’s. Geen enkel dier wordt alleen gelaten. Alleen zieke of zwakke dieren die de roedel niet meer kunnen helpen worden achtergelaten.

Dit instinct is nog steeds meer of minder verankerd in onze honden. Het is dus niet gek dat honden niet graag alleen achtergelaten worden.

Verlatingsangst of verlies van controle?

De angst om alleen te zijn is niet bij elke hond even aanwezig. Ook de oorzaak van de angst verschilt. Honden zijn individuen en net zoals wij mensen verschillend gevormd. Ze hebben andere dingen meegemaakt en iedere hond heeft een ander karakter.

Toch is de angst van de hond om alleen achter te blijven vaak op twee hoofdoorzaken terug te voeren:

  1. Verlatingsangst
  2. Angst voor het verlies van controle

Verlatingsangst

Honden die last hebben van verlatingsangst, zijn daadwerkelijk bang om alleen te zijn. Ze voelen zich hulpeloos en verlaten zonder hun baasje.

Honden die bang zijn om controle te verliezen, maken zich zorgen dat hun baasje zonder hen in de problemen komt. Ze hebben het gevoel dat ze hun baasje moeten beschermen en op moeten passen. Als je zonder je hond op pad gaat, kan hij deze taak niet vervullen en dit baart zorgen of maakt hem boos.

Verlies van controle

Bij de hieronder beschreven training gaat het in eerste instantie erom de verlatingsangst van de hond te overwinnen. Heeft je hond daarentegen last van het verlies van controle, is het aan te raden om eerst aan iets anders te werken. In dit geval moet je hond eerst leren dat jij de leider van de roedel bent.

Als je hond last heeft van het verlies van controle is er vaak hulp van een vakman nodig. Professionele hondentrainers of hondenpsychologen kunnen helpen om de oorzaak van de angst voor het verlies van controle te herkennen en op te lossen.

Hoe komt de angst voor het alleen achterblijven tot uiting?

Net zoals de verschillende oorzaken, zijn er ook verschillende manieren waarop de angst om alleen te zijn zich uit. Sommige honden blaffen en huilen, lopen onrustig tussen raam en voordeur op en neer of maken meubels kapot, terwijl anderen eerder stil lijden. Ze trekken zich terug, eten en slapen niet en piepen zachtjes.

Het herkennen van de lichaamstaal en geluiden die je hond maakt, is bij de therapie om verlatingsangst te overwinnen zeer behulpzaam. Sommige experts raden aan om hiervoor een huisdiercamera met videofunctie te plaatsen en in de gaten te houden hoe de hond zich gedraagt als hij alleen wordt gelaten. De video-opnames kunnen inzicht geven in de oorzaak van de angst en het alleen zijn en hoe diep dit verankerd zit.

Hond alleen
Omgevallen prullenbakken, aangebeten schoenen, beschadigde meubels: dit kan allemaal een teken zijn van verlatingsangst.

Waarom het belangrijk is dat de hond leert alleen te zijn

Honden die last hebben van verlatingsangst staan onder enorme druk. Je hond simpelweg niet meer alleen laten is niet de oplossing. Helemaal omdat dit bijna onmogelijk is in ons dagelijks leven. Elke keer een oppas regelen als je even naar de supermarkt gaat? Dat is niet te doen.

Om harmonisch samen te leven als mens en hond is het daarom belangrijk dat honden begrijpen dat ze hun baasje niet overal heen kunnen volgen. Hoe rustiger je hond is als je afwezig bent, hoe meer ontspannen jij je afspraken kunt bijwonen.

Hoe lang kunnen honden alleen thuis blijven?

Ook als je hond helemaal ontspannen en rustig is, kun je hem toch niet de hele dag alleen laten als je fulltime werkt. Honden hebben hun sociale omgeving nodig om zich thuis te voelen.

Helaas is hieruit niet af te leiden hoe lang het okay is om je hond alleen te laten. Honden zijn unieke individuen en een algemeen antwoord op deze vraag is er helaas niet.

Terwijl sommige honden al gaan blaffen als hun baasje naar de autosleutel rijkt, worden andere honden pas na meerdere uren alleen zijn onrustig. Na maximaal vier tot vijf uur is echter bij alle honden de grens bereikt. Dan moeten ze echt even naar buiten en de behoefte doen.

Hondenoppas

Ongeacht hoe rustig je hond zich gedraagt, de basis is: honden mogen niet elke dag meerde uren alleen zijn. Zeer angstige en gevoelige honden kunnen zelfs ziek of depressief worden, als ze vaak alleen worden gelaten. Een hondenoppas of dogsharing kan in dit geval helpen.

Desalniettemin moet je hond niet elke keer enorm verdrietig worden als je er een keer niet bent. Want zelfs mensen die thuis werken, hebben meetings en afspraken waarbij ze hun hond niet mee kunnen nemen. Het is belangrijk dat je hond deze tijd stressvrij doorstaat.

Hond alleen
Apporteren is ideaal voordat je je hond alleen laat. Lichamelijk en mentaal vermoeid kan je hond ontspannen alleen zijn.

Het beste tijdstip om het allen zijn te trainen

Jong geleerd is oud gedaan. Als het erom gaat dat je hond leert om alleen te blijven, klopt deze uitspraak in ieder geval. Als honden al op puppyleeftijd merken dat het normaal is dat hun baasje ook korte tijd zonder hen weggaat, wordt dit ook later vanzelfsprekend.

Hoe je het alleen zijn met een puppy oefent, leer je in ons artikel puppy alleen laten.

Training van een volwassen hond

Goed nieuws: ook volwassen honden kunnen leren om alleen te zijn. Het slechte nieuws: de training duurt over het algemeen langer. Maar je geduld zal beloond worden en zelfs op leeftijd zal je hond nog blij zijn dat hij stressvrij alleen kan zijn.

Vermoeid leren gaat beter

De beste toestand om je hond iets nieuws te leren, is als hij lichamelijk en mentaal vermoeid is. Als je hond onder zijn niveau bezig is en zich verveelt, heeft hij moeite met dingen opnemen en kan amper in staat zijn om de training te volgen.

Voordat je met de volgende oefeningen begint, moet je ervoor zorgen dat je hond vermoeid en tevreden is. Dit lukt het beste als je van tevoren uitbundig met hem bezig bent en speelt: ga wandelen, laat je hond zoeken en apporteren en zorg ervoor dat hij voldoende energie kwijt kan.

Training in 6 Schritten: So lernt Ihr Hund das Alleinsein

Heeft je hond een lievelingsplaats in huis? Heel goed. Wijs hem na een lange wandeling naar zijn lievelingsdeken of hondenbed en geef hem iets om zich rustig te vermaken. Dit kan bijvoorbeeld een kauwbot of hondenspeeltje zijn dat hij leuk vindt.

Voordat je het huis echt verlaat, moet je beginnen met thuis trainen. Als je hond helemaal opgaat in het kauwen op zijn bot of geheel ontspannen overkomt, verlaat de kamer dan kort. Doe de kamerdeur dicht, ga naar een andere ruimte en kom na een paar minuten terug.

In het beste geval valt het de hond niet eens op dat je weg bent. Na meerdere herhalingen kun je dan beginnen om de tijd dat je weg bent te verlengen – echter niet geleidelijk. Blijf een keer 10 minuten weg, dan 5 minuten en dan weer 15 minuten. Hierdoor went je hond eraan dat het verschilt hoe lang je weg bent en wordt hij niet ongerust na een bepaalde tijd.

Het is belangrijk dat je terug de kamer ingaat als je hond rustig is. Als je de kamer betreedt als je hond op dat moment hard aan het blaffen is, leert hij dat zijn gedrag de juiste manier is om jou terug te halen.

Tip: is je hond geen seconde rustig? Dan helpt het op een gegeven moment natuurlijk alleen om terug te komen. In plaats van je hond kalmeren met woorden of handbewegingen, moet je hem volledig negeren. Geef hem pas weer aandacht als hij rustig is geworden.

Voor het trainingssucces is het ook noodzakelijk dat je van het weggaan geen grote gebeurtenis maakt. Je hond uitgebreid aaien en meerde keren dag zeggen totdat je echt gaat, is uiterst contraproductief. Honden zijn slim en weten meteen als er iets niet klopt. Bovendien kan de nervositeit op je hond worden overgedragen.

Ook bij het terugkomen in de kamer, moet je je hond niet overmatig begroeten en aaien. Ook als het lastig is: geef je hond niet te veel aandacht en blijf steeds rustig en ontspannen. Zo leer je je hond het beste dat het de gewoonste zaak van de wereld is om soms alleen te zijn.

Kort voordat wij mensen het huis verlaten, voeren we vaak dezelfde handelingen uit. Schoenen aandoen, sjaal en jas aan, mobiel in de handtas of rugzak en we grijpen naar de huissleutel. Voor honden die last hebben van verlatingsangst zorgt dit vaak voor spanning. Ze beginnen te janken voordat je überhaupt het huis hebt verlaten.

Als je steeds met een ander ritueel de kamer tijdelijk verlaat, zal je hond minder verstijfd raken als hij bepaalde handelingen opmerkt. Als je huisdier eenmaal heeft geleerd om alleen thuis te blijven, kun je rustig weer je oude handelingen gebruiken.

Tot dan moet je flexibel zijn. Ga een keer met trainingsbroek en sportschoenen naar buiten, een keer in jurk of pak, op sokken of nette schoenen, of een keer met handtas of alleen je sleutels.

Kun je binnenshuis je hond alleen in een kamer laten en de deur achter je dicht doen zonder dat hij zenuwachtig wordt? Prima! Dan kun je nu voor het eerst je huis verlaten.

Net zoals bij de training binnenshuis, moet je dit niet pas doen als je echt een afspraak hebt staan. Ga in plaats daarvan eerst even naar de brievenbus, garage of geef de bloemen in de tuin water.

Ook hier geldt: maak geen grote gebeurtenis van het weggaan en terugkomen en verleng de tijd dat je weg bent geleidelijk – zonder voorspelbaar te worden.

Hoe lang duurt de training?

Afhankelijk van de leeftijd van je hond en hoe heftig de angst om alleen te zijn is, moet je meerdere weken rekenen voor de hierboven beschreven training. Soms zie je na twee weken al resultaat, soms duurt het zes tot acht weken. In het algemeen geldt: jonge honden leren sneller dan oude honden, maar ook volwassen honden kunnen nieuwe dingen leren!

Wanneer heb ik hulp nodig van een expert?

Als je ondanks regelmatig oefenen na één tot twee maanden geen enkele vooruitgang ziet, kan het helpen om een vakman om hulp te vragen. Dierenartsen, dierenpsychologen en hondentrainers zijn goede aanspreekpartners. Misschien zit er achter de angst om alleen te zijn toch meer dan je denkt? Soms kunnen traumatische gebeurtenissen in het verleden tot verlatingsangst leiden, die alleen met professionele hulp overwonden kan worden.

Conclusie: elke hond kan het leren om alleen te zijn

Een lastig geval of niet: met de juiste training en veel geduld kan elke hond (ongeacht de leeftijd) leren om alleen te blijven. Geef de hoop niet op en oefen langzaam en behoedzaam. Ook als de hond het in het begin nog moeilijk vindt om alleen te zijn.

Overdrijf echt niet met de training door alleen op snel resultaat te focussen. Als je merkt dat het teveel wordt voor je hond, doe dan één of twee stappen terug in de training. Aan het einde zal dit zich uitbetalen.

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
16 min

Basis van de puppy opvoeding

Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
10 min

„Help, mijn hond maakt alles kapot!“

Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?