Een puppy moet leren dat hij niet binnenshuis mag plassen of poepen.
Zindelijkheid houdt in dat een hond alleen buiten zijn behoefte mag doen en ook aankondigt wanneer hij naar buiten moet. Maar ook volwassen honden kunnen onder bepaalde omstandigheden onzindelijk worden. Lees hier hoe je je hond of puppy zindelijk kan maken en wat de oorzaken van een gebrek aan hygiëne kunnen zijn.
Waar je op moet letten om puppy’s zindelijk te maken
Puppy’s zindelijkheid aanleren kost veel tijd en kan je geduld op de proef stellen. Bij puppy’s werkt zindelijkheidstraining het beste als je regelmatig met je jonge hond naar buiten gaat en wacht tot hij daar zijn behoefte heeft gedaan.
Je hond zindelijk maken: hoe vaak moet ik met mijn puppy naar buiten?
Met name in de eerste maanden is het belangrijk dat je zo veel mogelijk met je hond naar buiten gaat. Alleen zo lukt het je om je puppy zindelijk te maken.
Dat houdt in dat je kort na het slapen, eten of spelen met je puppy naar buiten gaat en hem de gelegenheid geeft om daar zijn behoefte te doen. Draag je puppy dan rustig op je arm naar buiten.
Tot je puppy drie maanden oud is, kan dat het zijn dat dit gemiddeld iedere een tot twee uur moet. Oudere puppy’s daarentegen moeten iedere drie tot vier uur de kans krijgen om naar buiten te kunnen.
Let tussendoor goed op. Je zult al snel een gevoel voor de aanwijzingen ontwikkelen. Dan kun je je puppy meteen en zonder hectiek naar buiten brengen en hem na de daad loven.
Hoe herken ik dat mijn hond naar buiten moet?
Puppy’s poepen of plassen van nature niet graag in de buurt van hun thuis. Dat komt ook overeen met hun neiging om pas een stukje verder weg hun behoefte te doen.
Het kan echter weken en zelfs maanden duren voordat je je hond zindelijkheid hebt aangeleerd. Ook als alles probleemloos verloopt. Je moet hoe dan ook geduldig blijven.
Aan de hand van deze aanwijzingen kun je echter herkennen of je puppy misschien ook weer naar buiten moet.
Onrustig gedrag
Meer snuffelen
Loopt richting de deur
Puppy draait om zijn eigen as
Overige obstakels voor zindelijkheid
Het kan ook lastig worden als je puppy bij de fokker alleen op een bepaalde ondergrond heeft geürineerd. Dan moet hij eerst leren dat het ook op gras of paden kan.
Houd wel in je achterhoofd dat puppy’s de wereld op deze leeftijd net ontdekken. Ze vinden alles interessant en zijn met name in de natuur snel afgeleid. Sommige puppy’s vergeten dan regelrecht waarom ze ook alweer naar buiten moesten. Dan gebeurt er thuis wel eens een ongelukje.
In het beste geval is er in het begin een vaste plek waar je puppy zijn behoefte kan doen. Ga voor en na iedere wandeling naar deze plek zodat je puppy in alle rust kan doen wat die moet doen.
Je puppy zindelijk maken: wat kan ik ’s nachts doen?
Er kunnen problemen ontstaan als je je puppy ’s nachts niet uitlaat. Hij zal dan waarschijnlijk een afgelegen kamerhoek zoeken en daar noodgedwongen zijn blaas legen.
Om ervoor te zorgen dat het niet gebeurt kun je ’s nachts een wekker zetten en in het bekende ritme naar buiten gaan. Een andere mogelijkheid is je puppy in een bench naast je bed laten slapen. Als je hond ’s nachts zijn behoefte wil doen, kan hij dat duidelijk maken zodat jij hem naar buiten kunt brengen.
In de bench moet hij genoeg ruimte hebben om te staan. Bedenk wel dat je puppy snel groeit en koop daarom ook een bench die groot genoeg is. Maar let op: een te grote bench kan ervoor zorgen dat je hond in de ene hoek slaapt en de andere hoek als toilet gebruikt.
Om een puppy zindelijk te maken is het dus belangrijk ook ’s nachts regelmatig naar buiten te gaan. Een puppy die op alle tijdstippen van de dag zindelijk is, leert veel sneller om zijn behoefte enkel buiten te doen.
Drie tips om je hond of puppy zindelijk te maken
Volg je de genoemde maatregelen op en lukt het toch niet om je hond zindelijkheid aan te leren? Dan hebben we nog drie andere tips die voor lastige gevallen van pas kunnen komen.
Hondentoilet als hulpmiddel
Een hondentoilet kan helpen jouw hond of puppy zindelijk te maken. Let echter wel: een puppy raakt er snel aan gewend zijn behoefte op een bepaalde ondergrond te doen. Als hij dit eenmaal heeft geleerd is het lastig hem aan het gras te laten wennen.
Gebruik speciale reinigingsmiddelen
Als jouw puppy toch een ongelukje heeft kun je de verontreinigde plek het beste direct met een speciale reiniger schoonmaken. Anders beschouwt je hond deze plek snel weer als toilet.
Een speciaal schoonmaakmiddel is overigens ook noodzakelijk omdat de neuzen van honden geurtjes nog waarnemen lang nadat wij mensen dat niet meer kunnen.
Meer informatie over dit onderwerp vind je in het artikel hondenurine verwijderen.
Belangrijk: wordt nooit boos op je puppy
Negeer eventuele ongelukjes en wordt niet boos op je puppy. Een puppy heeft zijn blaas net zo min onder controle als een peuter die nog een luier draagt. Vaak merkt een puppy pas dat hij moet als het al is gebeurd.
Als je op dit moment boos wordt, kan hij dat niet verbinden met zijn behoefte. In het ergste geval tast je daarmee juist de pas opgebouwde vertrouwensrelatie aan. In plaats daarvan leert de puppy in de toekomst in ongebruikte hoeken van je woning zijn behoefte te doen.
Als je puppy vaker binnenshuis zijn behoefte doet, moet je vervolgens zo lang met hem buiten blijven totdat hij zijn blaas heeft geleegd. Loof hem vervolgens uitvoerig.
Je geduld zal worden beloond: als je je hond eenmaal zindelijkheid hebt aangeleerd, kun je er altijd van op aan dat hij dat ook blijft.
Onzindelijkheid bij volwassen honden
Er bestaan twee vormen van onzindelijkheid bij honden. Aan de ene kant heb je nog onzindelijke puppy’s en aan de andere kant volwassen honden die plotseling onzindelijk worden. Bij die laatste groep zijn lichamelijke aandoeningen vaak de oorzaak.
Een hond die normaal gesproken zindelijk zou zijn maar plotseling een ongelukje binnenshuis heeft, vertoont in dat geval mogelijk symptomen van een ziekte. Een voorbeeld hiervan is een blaasontsteking of darminfectie, maar ook spijsverteringsproblemen vanwege een ander voer. Ook kan een allergie plotse onzindelijkheid veroorzaken.
Daarnaast kunnen oudere honden, door een verzwakte kringspier, en met name gecastreerde teven incontinentieproblemen krijgen. Als een volwassen hond dus plotseling onzindelijk wordt moet je altijd naar de dierenarts.
Verkeerde associaties als oorzaak
Ziektes zijn niet altijd de reden waarom een hond niet zindelijk is. Net als bij puppy’s kunnen bij volwassen honden de verkeerde associaties ten grondslag liggen aan onzindelijkheid. Dit treedt in het bijzonder op bij voormalige kennelhonden of bij de verkeerde zindelijkheidstraining of een gebrekkige vertrouwensrelatie.
We benoemen deze tip nog eens: de onzindelijkheid is misschien irritant, maar wordt nooit boos op je hond! Verwijder de ontlasting rustig en zonder commentaar. Met name angstige honden kunnen anders een negatieve associatie met urineren maken als ze dit verbinden met slechte ervaringen.
Werk tegelijkertijd aan een positieve band met jouw hond en loof hem uitvoerig als hij in de buitenlucht zijn behoefte doet. Met veel geduld lukt het ook jou om je volwassen hond zindelijk te maken.
Tip: in ernstige gevallen kun je om advies vragen bij een hondenschool of een hondentrainer. Samen met jou kunnen ze de oorzaken onderzoeken en een oplossing bedenken.
Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?