{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/honden-opvoeden/wat-moet-je-doen-als-je-puppy-bijt","title":"Wat moet je doen als je puppy bijt?","mag_id":226582,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":744,"sub_cat_name":"Puppy","cat_id":202}
Zelfs de schattigste puppy heeft vanaf ongeveer zes weken oud ruim 28 tanden. Meestal weet hij al heel goed hoe hij ze moet gebruiken. Tot nu toe beet hij vooral al spelend en test hij zijn vlijmscherpe tandjes zonder ernstige verwondingen toe te brengen. Toch moet elk baasje veel tijd vrijmaken om zijn puppy het bijten af te leren en kennis te laten maken met bijtremming. In dit artikel lees je wat je kunt doen als jouw puppy bijt.
De term ‘bijtremming’ komt uit het gedragsonderzoek. Onderzoekers gingen er vroeger van uit dat dit een aangeboren beschermingsmechanisme was. Dit mechanisme zou dienen om te voorkomen dat een dier dat in een gevecht moest afdruipen nog meer verwondingen zou oplopen. Het gaat hier echter juist niet om aangeboren gedrag. Een puppy moet de bijtremming eerst aanleren.
Tegenwoordig gaat het er bij de bijtremming eerder om dat je puppy niet te hard bijt. Puppy’s willen van nature hun omgeving verkennen met hun mond. Jouw puppy moet daarom zijn tanden gebruiken, maar ook leren wanneer en hoe hard hij dat mag doen.
Je puppy bijt: natuurlijke training
Zelfs de jongste honden leren spelenderwijs hun natuurlijke instinct te beheersen. Als nestgenoten samen spelen en een puppy bijt, reageert degene die gebeten is onmiddellijk. Hij hapt terug of trekt zich terug uit het spel. Beide opties zijn onplezierig vanuit het oogpunt van de bijter. Zo leert hij dat te onvoorzichtig bijten voor hem negatieve gevolgen heeft. De broertjes en zusjes leren zo snel dat ze hun tandjes voorzichtig moeten gebruiken.
De natuurlijke ontwikkeling en het socialiseringsproces zorgen door de lessen die ze leren in de nest voor een optimale basis en dus gezonde en veilige bijtremming bij de volwassen hond.
Helaas gaan veel mensen niet door met deze belangrijke training als ze hun schattige pup eenmaal hebben. Dit is echter van groot belang bij alle rassen. Ook kleine en de meest lieve honden hebben namelijk tanden.
De puppy bijt: thuis spelenderwijs oefenen
Een hond moet als pup leren dat mensen een gevoelige huid hebben waar niet aan ‘geknabbeld’ mag worden. Dat mag ook niet tijdens het spelen. Als jouw puppy bijt, moet je hem duidelijk maken waar de grens ligt. Onderbreek het spel met een geluid zoals ‘Auw’ zodra hij met zijn tanden op jouw huid of kleding komt.
Negeer hem dan kort, zodat hij onmiddellijk de consequentie van het bijten leert. Meestal is één minuutje al voldoende. Bijt jouw enthousiaste pup in deze tijd toch nog eens, kun je beste even de kamer verlaten. Je puppy begrijpt door deze speelpauze dat te hard bijten negatieve gevolgen voor hem heeft.
In principe gedraag je je dus net als een andere hond zou doen in dezelfde situatie. Als jouw puppy bijzonder koppig is, mag je ook af en toe ‘terugbijten. Een klein kneepje in de zij of aan de poot is genoeg. Een tik of zelfs klap geven is natuurlijk absoluut taboe!
Het is echter ook belangrijk een alternatief te hebben: na de hierboven beschreven speelpauze geef je jouw viervoeter het beste meteen een trekspeeltje. Hiermee kan hij zijn tanden gebruiken en leert hij dat hij er in deze situatie op mag knabbelen. Ook kauwspeeltjes zijn een prima oplossing.
Wat zijn de uitdagingen bij een bijtremmingstraining?
Als er thuis kleine kinderen rondlopen, vormt de training een extra uitdaging. Speelse jonge honden doen niets liever dan de kinderen uitdagen en kauwen graag aan hun kleding. Laat je puppy dus alleen onder toezicht met een kind spelen.
In ieder geval vergt het oefenen met de meeste puppy’s veel geduld. Houd altijd in gedachten dat je alleen goede resultaten kunt behalen door constant te zijn. Als de puppy bijt, moet er elke keer een gepaste reactie op volgen.
Daarnaast moeten alle leden van het gezin op dezelfde manier handelen. Als de kinderen ‘Auw’ zeggen, maar het baasje niet, zal dit op lange termijn niet succesvol zijn. Deze successen behaal je ook niet van de ene dag op de andere. Het is een continu en geduldig proces.
Let op: na ongeveer vier maanden, voordat de melktanden door het blijvende gebit worden vervangen, moet een jonge hond zijn bijtgedrag onder controle hebben.
Zoek professionele hulp als dit probleem blijft aanhouden. Minstens één keer per week naar de hondenschool is zeker een aanrader. Daar kun je jouw probleem ook met de hondentrainer bespreken.
Wij wensen jou en je puppy veel leuke speeluurtjes samen en positieve leerresultaten!
Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?